Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5530
Mărime: 32.86KB (arhivat)
Publicat de: Manole Macovei
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA „AL.I.CUZA” IASI FACULTATEA DE FILOZOFIE SI STIINTE SOCIAL-POLITICE SPECIALIZAREA: ASISTENTA SOCIALA

Extras din proiect

1.Identificarea clientului

Numele clientului: U.G.

Data nasterii : 18.09.1935

Domiciliul: judetul .IASI

Starea civila: vaduva

Sursa de venit: pensia de stat

Doamna U.G. este vaduva de 7 ani, perioada in care s-a întretinut singura fara a beneficia de sustineri considerabile. La treburile gospodaresti si tot ceea ce înseamna întretinerea gospodariei este ajutata din când in când de fiica sa .În urma cu 6 luni batrâna a suferit un infact miocardic si de atunci puterile sale de a mai munci in gospodarie sau redus la jumatate,de atunci sa vazut ca aceasta nu mai era ca alta data,fiind mai lipsita de puteri si are mai multa nevoie de ajutor in treburile zilnice.

Batrâna a reusit pana acum sa se sustina si sa îsi asigure mare parte din resursele necesare,avand sustinere financiara si din partea baiatului mai mare, reusind sa puna cate un ban deoparte pentru a le ramâne copiilor in cazul in care ea va deceda. Din cauza infactului a facut insa ca aceste venituri sa nu mai fie suficiente pentru asigurarea celor necesare deoarece o mare parte din banii se duc pe medicatia lunara si cheltuielile lunare.

Posibilitatile clientului:

- detine in proprietate un apartament cu 2 camere

- are pensia de lucrator de stat,aceasta lucrand la Institutul Politehnic

- ca resurse umane de care aceasta batrâna dispune putem enumera ca are 4 copii dintre care 2 mai apropiatii,fiica sa si un baiat,care sunt mai aproape de dansa si o pot vizita mai des,si se intereseaza de situatia batrânei,ceilalti doi baietii find plecati in strainatate,si fiind mai greu sa mentina o legatura mai stransa,decat cea telefonica.

La nivel local posibilitatile existente in vederea sprijinirii persoanelor vârstnice sunt:

- existenta serviciului public de asistenta sociala care are printre obiectivele sale si sprijinirea, consilierea si sustinerea persoanelor vârstnice

- existenta retelei de apa curenta

- existenta gazelor naturale la care si batrâna U.G. este racordata

Obstacole in oferirea serviciilor

Un obstacol poate fi faptul ca numai doi copii ai batrânei locuiesc in localitate iar dintre cei doi numai fiica acestea si nepoata dansei fiind mai apropiata de batrana si se intereseaza de starea batrânei ori de cate ori apuca.

Mai poate fi luat in calcul ca si obstacol in acordarea de servicii pentru sustinerea si ajutorarea acestei batrâne rigiditatea batrânei care refuza cu încapatânare sa fie ajutata de alta persoana decât fiica sa si accepta cu dificultate ca o persoana straina familiei sa o ajute.

La nivel local nu s-au înfiintat servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice la care sa apeleze persoanele aflate in dificultate.

Venitul batrânei foarte mic poate fi considerat un obstacol deoarece batrâna nu are suficiente resurse financiare cu care sa reuseasca sa acopere cheltuielile legate de întretinerea gospodariei si de întretinerea personala.

Un alt obstacol este constituit de faptul ca medicul de familie nu se deplaseaza la domiciliul clientului atunci cand are nevoie si daca se intampla se face contracost sau ajunge prea tarziu.

2. Evaluarea individuala si a familiei.

Batrâna U.G. in vârsta de 73 ani locuieste in judetul Iasi . Batrâna a fost casatorita timp de 40 de ani dupa care sotul acesteia a decedat in urma cu 7 ani si împreuna cu care a avut 4 copii,trei baietii si o fata. Doi dintre copii,adica fata si un baiat a doamnei au domiciliul in aceeasi localitate cu batrâna iar cealalti doi baietii sunt mai departe,unul fiind plecat in strainatate,iar unul fiind casatorit si a plecat in alta localitate,aproximativ 60 km de Iasi. In urma cu sase luni batrâna a suferit un infact miocardic si a stat in spital timp de 3 saptamani.Dupa ce batrâna a fost stabila din punct de vedere medical a fost externata si transportata la domiciliu. Ajunsa acasa batrâna a intrat intr-o stare de depresie si se gândeste ca este o povara pentru copii ei , ca nu se poate îngriji singura asa cum a facut-o pana acum, ca nu mai are cine se ocupa de toate treburile gospodaresti,dansa fiind foarte slabita,si fara chef foarte mult de a mai avea grija ca inainte de gospodaria sa. In urma discutiilor purtate cu batrâna am constatat faptul ca aceasta este foarte deprimata de ceea ce i s-a întâmplat si nu se astepta ca intr-o fractura de secunda sa ramana aproape fara vlaga in a mai sustine treburile casnice,sa faca piata,etc.Insa aceasta isi continuia cu spor pasiunea dansei,aceea de a lucra,a croseta,sa faca fel si fel de impletituri pentru a le lasa drept mostenire copiilor sai. Batrana se simte stanjenita cand se vede nevoita sa apeleze ca copii sai sa vina sa o mai ajute cu unele treburi pe care aceasta nu le poate face,si ca nu mereu iese asa cum dansa ar dori,si sta uneori si se gandeste sa angajeze pe cineva sa aiba grija de ea,insa ii este frica cum ca un strain ii poate face un rau,ea fiind si singura in apartament,si orice i se poate intampla,angajand pe cineva strain. De asemenea batrâna este suparata de faptul ca de când s-a întors de la spital nici un cadru medical nu s-a deplasat la domiciliul sau pentru a vedea cum se simte si care este starea ei. Doamna U.G. este multumita de faptul ca are 2 vecine pe scara blocului cu care converseaza,si din partea carora primeste vizite zilnice,si fiind mai aproape de ea,in cazuri extreme o poate anunta pe fiica dansei de o eventuala tragedie. Pentru ca fiica ei nu poate mereu sa o viziteze ii este mai usor asa ca are cel putin cu cine conversa,si cere un ajutor in cazuri de urgenta. Se simte foarte bine in compania acestora,fiind si de varsta apropiata,avand aproape aceleasi pasiuni,fiind vaduve sa format o legatura foarte puternica intre ele,insa batrana este suparata ca copii ei nu o pot vizita ori de cate ori aceasta ar simti nevoia si cum ca uneori se simte neglijata de catre copii ei.

Preview document

Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 1
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 2
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 3
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 4
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 5
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 6
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 7
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 8
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 9
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 10
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 11
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 12
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 13
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 14
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 15
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 16
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 17
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 18
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 19
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 20
Asistența socială a persoanelor vârstnice - proiect de intervenție individual - managment de caz - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Asistenta Sociala a Persoanelor Varstnice - Proiect de Interventie Individual - Managment de Caz.doc

Alții au mai descărcat și

Asistența socială a persoanelor vârstnice

1. Titlul: “ Batrani singuri acasa “ 2. Locul de desfasurare: Proiectul de interventie va avea ca domeniu de desfasurare orasul Bacau, judetul...

Abandon Școlar

A. PREZENTAREA PROBLEMEI: 1. DEFINIREA PROBLEMEI În contextul actual, guvernul, organismele şi organizaţiile internaţionale consideră educaţia...

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Ai nevoie de altceva?