Consilierea - abordare nedirectivă

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4987
Mărime: 26.92KB (arhivat)
Publicat de: Margareta Enache
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Abordarea nedirectiva in consiliere are la baza ideile lui C. Rogers, idei care au avut o mare influenta in domeniul consilierii şi psihoterapiei. Actionind de pe o pozitie umanista, Rogers intra in disputa cu teoriile psihanalitice si behavioriste datorita minimului interes acordat patologiei si modului de structurare a personalitatii, el aduce ceva nou in domeniul psihoterapiilor prin metoda care ii poartă numele sau denumita psihoterapie non-directiva (centrată pe client), model care valorifica in cea mai mare parte resursele clientului fără a intervenii in abisurile constiintei individului.

Abordarea centrata pe client presupune o pozitie nedirectiva solicitandu-i consilierului sa nu ofere sfaturi,interpretari,sa nu critice si sa nu provoace,deoarece aceste comportamente ar putea contraveni abilitatii innascute a oamenilor de a fi agentii propriei lor schimbari.

FISA INITIALA A CAZULUI

Modalitatea solicitarii:Mama unei adolescente pe nume M.C.cere ajutorul consilierului pentru a veni in ajutorul fiicei sale,considerand ca aceasta se confrunta cu o situatie de criza ,avand nevoie de ajutorul unui specialist.

Solicitant:Mama adolescentei M.C.

Data solicitarii:20.02.2009

Tipul cazului:O tanara adolescenta ,in urma unei relatii care a implicat si acte sexuale,ea a ramas insarcinata iar momentul cand aceasta i-a spus prietenului sau ce se intampla,la aflarea acestei situatii baiatul nu a fost in stare sa isi asume aceasta responsabilitate de a avea grija de copil luand decizia de a o parasi si de a rupe orice legatura cu ea,dar si acuzand-o ca fiind singura vinovata in aceasta situatie.

Dupa acest incident adolescentei i-a fost mai greu sa comunice cu ceilalti,iar treptat s-a izolat.Aceasta nu este totusi singurul motiv al izolarii sale sau a deficientei de comunicare cu care ea se confrunta in prezent,un al doilea motiv il reprezinta parintii care isi dedicau mai mult timp vietii lor profesionale in locul celei familiale.In prezent M.C. absenteaza deseori de la scoala,refuza sa ma comunice atat cu prieteni cat si colegi sai,deoarece crede ca ceilalti o privesc diferit .Refuzul ei de a comunica a determinat izolarea acesteia de toti ceilalti.

Date despre beneficiar:M.C. in varsta de 16 ani cu domiciliul in orasul F,Judetul S.,eleva.

Alte date relevante despre beneficiar:M.C. locuieste impreuna cu parintii sai,relatia fiica-parintii in acest moment este una de criza din lipsa comunicarii cu acestia ,din pricina izolarii mai tot timpul in camera sa pierzand contactul cu exteriorul,avand o atitudine irascibila, fiind mereu prost dispusa,morocanoasa,cu stari de nervozitate si uneori apatica.

Motivul solicitarii:Mama adolescentei doreste sa afle astfel ce se intampla cu fiica sa,ce o determina sa aiba aceste comportamente,care este cauza necomunicarii cu ei,deoarece acest gen de comportament nu i-a fost caracteristic in trecut.Schimbarea brusca a comportamentului fiicei sale o ingrijoreaza astfel o face pe mama acesteia sa incerce sa schimbe situatia actuala.

Observatii:La prima intalnire clienta a avut retineri in ceea ce priveste relatarea celor intamplate.Din discutia cu aceasta,se observa ca tanara doreste sa la explice parintilor motivul comportamentului ei,dar dintr-o oarecare frica aceasta nu reuseste.

Concluzii:Adolescenta manifesta o dorinta de schimbare a situatiei in care se afla,de a imbunatati comunicarea cu parintii,avand nevoie de sustinerea din partea lor pentru a putea trece mai usor peste cele intamplate.

Data:20.02.2009

Asistent social:Negura Loreta

ETAPA PRECONSILIERE

A.NEGOCIEREA EXPECTANTELOR

-Clientul:Doreste ajutorul consilierului pentru a putea depasi problema sa, de a gasi solutii la aceasta pentru a-i putea face fata si de a lua cele mai indicate decizii pentru ceea ce urmeaza sa se intample cu ea cat si cu sarcina sa.

-Consilierul:Ii ofera sprijin,o ajuta sa gaseasca impreuna solutii la problemele acesteia,empatizeaza cu aceasta,se focalizeaza pe situatia actuala a adolescentei intr-o masura mai mare decat trecutul ei care nu are o importanta la fel de mare ca situatia prezenta.Clienta este ajutata sa indenifice,sa utilizeze propriile resurse,astfel incat sa devina mai increzatoare in propriile actiuni,sa se valorizeze pozitiv pe sine.Consilierul va fi atent ca intalnirile sa fie unele relaxante,placute,deschise,pozitive,active. Ca urmare obiectivele primei şedinţe de consiliere constau în crearea unei „atmosfere” diferite faţă de încărcătura psihologică anterioară a clientei. Prin atitudinea generală a consilierului, prin gesturile sale de deschidere, prin zâmbetul cu care el întâmpină clienta, prin tonul vocii sale cald, primitor se construieşte o primă punte de comunicare între cei doi. Clienta trebuie: - sa se simtă libera; - să spună sau să nu spună ceva anume sau ceva important; - să se manifeste sau să nu se manifeste; - să întrebe sau să nu intrebe; - să răspundă sau să nu răspundă. In acest fel se „ancorează” clienta într-o atmosferă caldă, lipsită de constrângeri care va ajuta sa-si dezvolte încrederea în consilier şi în consiliere.

Preview document

Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 1
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 2
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 3
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 4
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 5
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 6
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 7
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 8
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 9
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 10
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 11
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 12
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 13
Consilierea - abordare nedirectivă - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Consilierea - Abordare Nedirectiva.doc

Alții au mai descărcat și

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Te-ar putea interesa și

Consiliere - Abordarea lui Rogers

I. Evaluarea initiala a cazului Fisa de inregistrare a cazului Nume : M. Prenume: T Data si locul nasterii : 22-05-1994 Gen: Feminin Adresa:...

Consiliere socială - abordarea centrată pe client

Abordarea centrată pe client Este adesea atribuită muncii şi lucrărilor lui Carl Rogers (1902-1987). Porneşte de la ideea că oamenii au o...

Proiect de Consiliere Individuală

Am ales acest studiu de caz deoarece eu împreună cu colega mea care am lucrat l acest proiect am observat că în ultimii ani mulţii părinţii au...

Ai nevoie de altceva?