Estetica Ambientala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Estetica Ambientala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

Estetica ambientală

Estetica amenajărilor interioare

Camerele au tot felul de dimensiuni, in functie de ce anumea gandea arhitectul atunci cand le-a proiectat, unele forme sun de-a dreptul meschine si tendentioase cu cei care s-ar chinui sa isi mobileze interiorul asa cum isi doresc, alte camere sunt mari, luminoase cu o simetrie perfecta si care arata grozav atat goale cat si ticsite de mobilier, dar nu stiu cati ati observat ca in realitate frumusetea camerei o da lumina care intra pe geam. Lumina e tonalitatea camerei, felul in care rasare si apune soarele, felul in care lumina umplea camera respectiva. Ca sa obtinem aceste lucruri intr-un mediu controlabil putem folosi programe pe calculator, pentru mobilarea casei si asamblatul ferestrelor chiar si jocuri de lumina. Exista deasemenea programe specializate care ne pot mobila dupa orice pretentii camera deasemenea intr-un mediu virtual, deci astazi este mai usor ca niciodata sa vedem cum ar arata camera noastra inainte sa ne apucam de ea. In mod evident ficare locuinta are forma si proprietarul ei , forma impune de cele mai multe ori un anume tip de mobilier iar proprietarul de regula este destul de greu de multumit cu ce anume se gaseste pe piata.

De aceea cei mai multi apeleaza la designeri profesionisti care ii sfatuiesc cum anume si cu ce materiale sa isi mobileze apartamentul. Trebuie sa cunoasti destul de multe despre design materiale si arhitectura pentru a iti putea evalua foarte bine spatiul in care locuiesti. Modificarile pe care le vei face in casa ta nu trebuie sa fie neaparat de substanta, ci pot fi si de stil pana la urma in spatele subtantei sta stilul. Acesta este adevaratul motiv pentru care cineva isi modifica locuinta pentru a da o nota personala spatiului in care locuieste. Poti folosi in sprijinul ideilor tale si decoratiunile care pot include perdele si draperii. Spatiul unde se gaseste geamul este unul care sare destul de des in centrul atentiei fiind locul unde oamenii care trec pragul casei se uita cel mai mult in mod involuntar. Pentru camera matrimoniala poti folosi perdele dormitor care iti pot da senzatia de intimitate in timp ce ai parte si de ceva lumina naturala. Materialele din care sunt facute aceste perdele sunt de multe tipuri, iar modele variaza de la storuri romane, panouri japoneze, rulouri zebra. Fiecare are modul ei de actionare precum si avantajele si dezavantajele ei. De exemplu panourile japoneze au o piesa fixa si mai multe piese mobile si avand in vedere ca sunt mai mari se folosesc pentru ferestrele cu deschidere catre un balcon mare sau curte. Modul lor de actionare este foarte simplu. Storurile romane se sunt constituite din bucati mari de plastic sau panza cu pliuri , si la baza se lasa un pliu in plus, pentru ca atunci cand se lasa in jos sa ramana acel pliu tras. Au o nota evidenta de eleganta, dar ele de regula nu pot fi cumparate din magazin ci facute pe comanda si asta datorita faptului ca pliurile trebuiesc facute egale si modul de inchidere trebuie ajustat astfel incat sa se inchida corect. Calitatea artei de a face si pune perdele trebuie sa iasa din mainile celor care sunt profesionisti si care se pricep extrem de bine la cest domeniu pentru ca pana la urma aici este toata dilema, cine le face, cine le pune si apoi cum.

Cand vine vorba despre decorarea camerelor fiecare arei idei cate si mai cate si parca si-ar dori sa le puna pe toate in aplicare. Parca o bucatarie traditionala arata foarte bine... si un living modern e foarte interesant. Dar si un dormitor avangardist este alegerea potrivita. Si daca mai facem si o gradina japoneza ne alegem cu un cocktail in loc de casa, si cu stari emotionale diferite in functie de fiecare spatiu in care ne aflam.

Chiar daca va doriti mult sa aveti parte de o casa cat mai frumoasa nu orice combinatie este frumoasa. Fiecare trebuie sa isi formeze un stil propriu (bazat mai mult sau mai putin pe unul deja definit) si sa isi amenajeze intreaga casa pe aceeasi linie.

Un alt aspect foarte important al amenajarii unei locuinte il are modul de aranjarea a mobilei. Nimeni nu isi doreste sa ii sune telefonul cand sa iasa pe usa si in drum spre el sa se impiedice de cine stie cate lucruri pur si simplu aruncate ici colo doar pentru ca ele sunt frumoase. Frumoase fiind ele trebuie asezate frumos si cu cap intr-un loc unde pot fi admirate, unde orice persoana se poate relaxa privindu-l si nu sa se impiedice de el. Si, legat de aceasta idee, de cele mai multe ori se intampla acesta greseala in bucatarie. Chiar daca va doriti sa fie cat mai atragatoare, fiti atenti cum o aranjati ca aceasta sa fie si functionala.

Cand vorbim despre aranjarea mobilei, sau mai bine zis la nearanjarea ei iti vine imediat in minte imaginea unui dulap (de obicei sifonier) amplasat la intrarea in camera de care vrand nevrand te impiedici cand incerci sa ajungi buimatic de somn in pat. Si daca vi se pare ca un dulap este destul de mare sa-l vezi si sa nu te impiedici va spun ca, atunci cand vine vorba despre estetica, locul lui nu este in usa. Poate va ganditi ca ar merge sa umpleti acel spatiu cu masuta mica cu o vaza. In acest caz revin la exemplul cu somul. Cine mai vede ca este o vaza cand este adormit si mai ales musafir si nu stie de asezarea ei acolo. In concluzie, nu considerati spatiile din apropierea usii numai bune de folosit atat timp cat usa se deschide.

Fisiere in arhiva (1):

  • Estetica Ambientala.docx

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Facultatea de Filosofie și Știinte Social – Politice