Imaginea de Sine a Școlarului Mic

Proiect
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 27696
Mărime: 128.29KB (arhivat)
Publicat de: Valentin Vieru
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Maria Marhan
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIEŞTI FACULTATEA DE LITERE ŞI ŞTIINŢE DOMENIUL DE LICENŢĂ ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI SPECIALIZARE PEDAGOGIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIMAR ŞI PREŞCOLAR

Cuprins

  1. Cap 1 Rolul şcolii în formarea personalităţii şcolarului mic
  2. 1.1 Conceptul de personalitate
  3. 1.2 Abordarea analitică a personalităţii
  4. Cap 2 Imaginea de sine; rolul ei reglator în sistemul personalităţii
  5. 2.1 Stima de sine
  6. 2.2 Iubirea de sine
  7. 2.3 Concepţia despre sine
  8. 2.4 Încrederea în sine
  9. 2.5 Formarea imaginii de sine
  10. Cap 3 Rolul familiei în formarea imaginii de sine
  11. 3.1 Parteneriat educaţional
  12. Cap 4 Educaţia formală. Rolul cadrului didactic în formarea imaginii de sine
  13. 4.1 Cooperare şi competiţie în şcoală
  14. 4.2 Caracteristicile fizice
  15. Cap 5 Evaluare şi concluzii
  16. 5.1 Imaginea de sine sănătoasă şi imaginea de sine deficitară
  17. 5.2 Respectul de sine
  18. 5.3 Activităţi pentru formarea încrederii în sine
  19. 5.4 Cerinţe faţă de cadrul didactic în construirea la copil a unei imagini pozitive despre sine
  20. 5.5 Experienţa de viaţă şi respectul de sine
  21. CAP 6 Activitaţi practice

Extras din proiect

In Dictionarul enciclopedic de psihologie (1997) imaginea de sine apare ca 'expresia concretizată a modului în care se vede o persoană oarecare sau se reprezintă pe sine, ca trăirea aspectului unificator de coeziune a personalităţii'. Imaginea de sine este contaminată de dorinţe dar şi de modul în care evaluează ceilalţi persoana respectivă şi de identitatea trăită.

Este vorba cu alte cuvinte de 'felul cum se percepe individul, ce crede el despre sine, ce loc işi atribuie în raporturile cu ceilalţi'. Adică, imagine de sine este rezultatul unui proces de autoevaluare a personalitatii si reprezintă 'totalitatea cerinţelor, reprezentărilor, ideilor individului despre propria sa personalitate' (M.Zlate).Imaginea de sine este expresia concretizată a modului în care se vede o persoană sau se reprezintă pe sine.

Imaginea de sine se referă la perspectiva individuală asupra propriei personalităţi.

Formarea imaginii de sine constă în primul rând într-o construcţie subiectivă şi implică trei aspecte:

-importanţa părerii celorlalţi în construcţia acesteia;

-elementele pe baza cărora se realizează percepţia celorlalţi;

-măsura în care conduita şi motivaţia influentează crearea imaginii de sine.

În formarea imaginii de sine se parcurg mai multe etape:

-eul , în viziunea propriei persoane care îşi realizează autoportretul din punctul de vedere al personalităţii în ansamblu.

Eul reprezintă imaginea pe care noi o considerăm definitorie pentru personalitatea noastră. Ca o consecinta a construcţiei propriei imagini de sine se formează si aprecierea asupra acesteia: pozitivă sau negativă.

-celălalt, constientizarea faptului că acesta realizează asupra noastra judecata ce are la bază modul în care persoana noastră e percepută.

-reflectia eului asupra imaginii de sine din perspectiva corespondenţei sau necorespondenţei între aceasta si judecata celuilalt.

În ceea ce priveşte această temă rolul educatoarei/invăţătoarei în special,este de a creea situaţii pozitive si de a valoriza pozitiv acţiunile copiilor. Psihologia ne învaţă că încrederea în fortele proprii aduce jumătate din energia necesară rezolvării sarcinilor.

Nimeni nu poate spera să fie tot timpul încrezator in propriile forţe,dar cei mai mulţi dintre noi am putea fi mult mai siguri pe noi înşine decât suntem în realitate. Trebuie să aflam care sunt motivele neîncrederii noastre şi apoi să perseverăm,într-un efort susţinut,pentru a ne învinge inhibările şi dezvolta ceea ce avem mai bun in noi. Fără încredere în noi înşine nu putem acţiona,cu maximă eficienţă,pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a-i înveseli şi incuraja pe cei din jurul nostru.

Imaginea de sine este modul în care te simţi şi gândeşti, despre calităţile şi defectele tale. Abilitatea noastră de a ne evalua corect şi realist, de a fi capabili să ne acceptăm aşa cum suntem, de a ne cunoaşte realist potenţialul şi limitele personale defineşte imaginea de sine.

Acceptarea de către o persoană a propriei puteri şi a zonelor în care se mai pot aduce îmbunătăţiri este bazată pe credinţele şi presupunerile legate de aptitudini, limitări, înfăţişare, resurse emoţionale, locul fiecăruia în lume, percepţia potenţialului şi sentimentul importanţei fiecăruia.

Imaginea de sine se dezvoltă pe parcursul vieţii din experienţele pe care le are copilul cu celelalte persoane şi din acţiunile pe care le realizează şi la care participă. Experienţele din timpul copilăriei au un rol esenţial în dezvoltarea imaginii de sine. Astfel, succesele şi eşecurile din copilărie, precum şi modalităţile de reacţie a copilului la acestea, definesc imaginea pe care o are copilul despre el. Atitudinile părinţilor, ale profesorilor, colegilor, fraţilor (surorilor), prietenilor, rudelor, contribuie la crearea imaginii de sine a copilului.

Cap 1

ROLUL ŞCOLII IN FORMAREA PERSONALITĂŢII ŞCOLARULUI MIC

Procesul construirii personalităţii incepe din primele zile ale copilăriei şi continuă toată viata omului.Omul nu se naşte cu personalitate,ci devine personalitate. La naştere el este un candidat pentru dobândirea acestui atribut dobândire care se realizează în timp sub influenţa nenumăraţilor factori.

Intrarea în şcoala va influenţa într-un mod determinant formarea personalităţii. Activităţile specifice noului mediu sunt factorii cei mai importanţi care generează schimbările semnificative în planul personalităţii de-a lungul acestui stadiu. Capacităţile formate anterior se dezvoltă,generând altele,sub influenţa activităţilor sistematice de durată,a ceinţelor şi exigenţelor progresive. În acest stadiu interacţiunea copilului cu egalii reprezintă factori semnificativi de dezvoltare psihică.Întâlnirea zilnică,perceperea reciprocă,dialogul,imitarea,compararea cu ceilalţi,competiţia reprezintă mecanizme de modelare si perfecţionare discrete si continui ale personalitaţii si ale structurilor psiho-comportamentale.

Unele aptitudini,unele trăsături de caracter,conduitele si constiinţa morala,cristalizate in prescolaritate, se consolidează sub influenţa acestor factori si se formează altele noi. Ca urmare a descoperirii de către copil a importanţei trebuinţelor,intererselor,preferinţelor si aptitudinilor pentru obţinerea de rezultate bune in activitate,acestea inregistrează o structurare. În evoluţia copilului,un rol deosebit îl au dezvoltarea interrelaţiilor sociale şi caractersticile acestora,pe de o parte si recepţionarea rezonanţelor in structura personalitaţii a noii experienţe si îmbogaţirea cunoştinţelor,pe de altă parte.

Concepţia despre sine a copilului se modifică in relaţia cu învăţătorul,stima de sine căpătând tot mai multă consistenţă.

În viata şcolară se formează numeroase stări afective,legate de activităţile specifice,cum sunt emoţiile şi sentimentele intelectuale,estetice,artistice si social-politice implicate în identitatea socială. Acestea conţin valori morale care denotă responsabilitate şi progres în evoluţia personalităţii copilului. Sentimentele morale,legate la început de o autoritate sacră,exterioară,evolueaza în sensul unui respect natural şi al unei reciprocităţi,ale cărei efecte de decentrare sunt mai profunde şi mai durabile.

Complexitatea dezvoltării psihice din această etapă conferă şcolii un rol special. Deşii mediul familial are încă o importanţă considerabila,rolul activitaţii şcolare este hotărâtor.

Şcoala stimulează şi consolidează aspectele pe care le implică cele trei dimensiuni: intelectuală,afectivă şi relaţională. Organizarea şi metodica acestuia trebuie să ţină seama de caracteristicile celor trei dimensiuni. Profesorii, împreună cu specialiştii psihopedagogi,pot ajuta copiii care nu sunt la fel de avansaţi ca şi colegii lor,prin antrenarea lor în a deveni mai sensibili la sentimentele celorlaţi.

În privinţa conştiinţei de sine şi a imaginei de sine,cele mai importante schimbari specifice acestui stadiu sunt rerprezentate de apariţia interesului pentru viata interioară proprie si amplificarea imaginii de sine în cele trei planuri:eul fizic,eul spiritual şi eul social.

Preview document

Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 1
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 2
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 3
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 4
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 5
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 6
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 7
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 8
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 9
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 10
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 11
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 12
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 13
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 14
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 15
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 16
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 17
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 18
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 19
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 20
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 21
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 22
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 23
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 24
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 25
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 26
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 27
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 28
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 29
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 30
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 31
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 32
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 33
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 34
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 35
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 36
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 37
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 38
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 39
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 40
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 41
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 42
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 43
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 44
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 45
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 46
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 47
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 48
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 49
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 50
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 51
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 52
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 53
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 54
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 55
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 56
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 57
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 58
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 59
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 60
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 61
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 62
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 63
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 64
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 65
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 66
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 67
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 68
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 69
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 70
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 71
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 72
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 73
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 74
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 75
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 76
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 77
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 78
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 79
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 80
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 81
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 82
Imaginea de Sine a Școlarului Mic - Pagina 83

Conținut arhivă zip

  • Imaginea de Sine a Scolarului Mic.doc

Alții au mai descărcat și

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Te-ar putea interesa și

Limbajul și Metodica Dezvoltării Vorbirii

INTRODUCERE Tulburarea de limbaj poate constitui un factor stresant, atunci când subiectul nu găseşte înţelegerea necesară faţă de dificultatea sa...

Dezvoltarea Competențelor de Comunicare a Școlarilor Mici prin Intermediul Lecturii

Introducere ,,Cultura unui om se formează, în primul rând, prin lectură. De aceea, din frageda copilărie, e bine să iubim cartea, să o citim,...

Metode de Pregătire a Prescolarului pentru Adaptarea la Regimul Vietii de Scolaritate

INTRODUCERE Consideraţii generale ‘‘Cât se poate privi în zare, peste timp, nu există decât cerere de oameni pregătiTi Si mai ales bine echipaTi...

Cauze și consecințe ale insuccesului școlar în ciclul primar

CAPITOLUL I NOȚIUNI INTRODUCTIVE 1.1 IMPORTANȚA TEMEI Generații după generații de învățători și de elevi s-au format și au format pe cele care...

Creativitatea

„Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute şi a le asambla în moduri unice.” Jaques Fresco Pornind de la motto-ul menționat anterior, se...

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Formarea abilitaților - receptare mesaj scris

ÎNTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate decurge din realizările teoretice ale ştiinţelor educaţiei, de demersurile şi condiţiile...

Drepturile omului și implicațiile asupra familiei contemporane

INTRODUCERE Drepturile omului reprezinta principalele conditii care permit fiecarei persoane sa-si dezvolte si sa-si foloseasca cat mai eficient...

Ai nevoie de altceva?