Mass Media si Abuzul Sexual al Copiilor din Perspectiva Asistentei Sociale

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Mass Media si Abuzul Sexual al Copiilor din Perspectiva Asistentei Sociale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 94 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Filosofie

Cuprins

Cuprins
Introducere
Partea I  Cadrul teoretic
I.1 Notiuni generale despre abuz&. p 6
I.1.1 Definitii ale abuzului& p 6
I.1.2 Clasificarea abuzurilor&.p 7
II. 2 Abuzul sexual p 9
II.2.1 Definitii p 9
II.2.2 Criterii de definire a abuzului sexual. p 10
II.2.3 Teorii care explica abuzul sexualp 11
- Teorii biologice
- Teorii psihologice
- Teorii psihosociale
- Teorii sociologice
II.2.4 Istoria abuzurilor sexuale&. p 17
II.4.1 Situatia abuzului sexual în România p 19
II.2.5 Clasificare abuzurilor sexuale
II.2.5.1 Pedofilia p 31
II.2.5.2 Incestul& p 32
II.2.5.3 Abuzul sexual al baietilor&. p 35
II.2.6 Factori de risc în aparitia abuzului sexual& p 38
II.2.7 Tipologii ale agresorilor sexuali p 43
II.2.8 Consecinte ale abuzului sexual asupra victimei p 47
III.3 Mass-media si situatiile de abuz sexual asupra copiilor&.p 54
III.3.1 Televiziunea si presa scrisa&. p 54
III.3.2 Internetul. p 61
Partea a II-a  Cadrul aplicativ. p 65
1. Analiza de continut. p 65
2. Concluzii. p 88
3. Propuneri. p 90
Bibliografie. p 93

Extras din document

Introducere

Abuzul sexual îndreptat împotriva unui copil presupune implicarea copilului imatur/dependent sau a unui adolescent, de catre adult, în activitati sexuale pe care nu este în masura sa le înteleaga si sa consimta în cunostinta de cauza, sau actiuni care încalca normele traditionale ale vietii de familie.

Putem vorbi despre abuz sexual, violenta sexualizata sau exploatare sexuala atunci când un adult se foloseste de încrederea, inocenta, depedenta sau imposibilitatea de aparare a unui copil sau adolescent, pentru a-si satisface dorintele sexuale.

Abuzul sexual este unul din cele mai groaznice lucruri care se poate întampla unui copil, pentru ca îl marcheaza pentru tot restul vietii sale, pentru ca din acel moment oribil va fi tot timpul în sufletul sau si pentru ca îi va influenta toate relatiile interumane. În timp, amintirile se estompeaza, se pot face tratamente psihologice, dar trauma nu trece niciodata, este ca o cicatrice care va ramane permanent, si exact ca orice alta cicatrice se poate ascunde dar nu dispare si din pacate înca nu s-au descoperit operatii estetice pentru astfel de cicatrici.

Amploarea reala a fenomenului de abuz si exploatare sexuala a copilului din România nu este cunoscuta în prezent. Lipsesc nu numai statisticile reprezentative cu privire la incidenta fenomenului, ci si anchetele cu privire la victimizare si studii de identificare a factorilor de risc. Deasemenea, sunt insuficiente si resursele de informare, manifestându-se o mare reticenta din partea victimelor si a familiilor acestora de a declara autoritatilor agresiunile sau abuzurile sexuale la care au fost supuse.

Cu toate acestea, presa informeaza zilnic sau saptamânal cititorii despre aceste evenimente. Desigur, în multe cazuri, ziaristii urmaresc aspectele senzationale, publicând o serie de informatii care sa satisfaca gustul publicului, prin detalii picante, prejudiciind însa viata intima a victimei.

Înainte de anul 1989, în România, abuzul sexual asupra copiilor era un fenomen total necunoscut opiniei publice. Nu existau statistici oficiale cu privire la acesta problema, iar în mass  media nu erau difuzate informatii care sa semnaleze cazuri de abuz sexual.

Dupa 1989, mai ales în ultimii 67 ani, aceste cazuri au început sa fie amplu mediatizate si instrumentate de catre organele de politie, evidentiind drama cu care se confrunta anumite categorii de minori, cei mai expusi riscului.

Violenta din massmedia are un loc deosebit în configurarea fenomenului, rolul primordial ocupândul violenta vizualizata, aceasta pentru faptul ca omul achizitioneaza cele mai multe informatii prin intermediul privirii. Nici radioul si presa scrisa nu ramân prea mult în urma întrcât toate mijloacele specifice massmedia abunda de stiri însotite de imagini ce ilustreaza marea criminalitate (omor, tâlharie, abuzuri sexuale), descriinduse, în amanunt, modalitatile faptice ale savârsirii infractiunilor prezentate.

Imaginile terifiante din presa scrisa si cea vorbita pot constitui adevarati stimuli de publicitate si gasesc teren favorabil în cazul copiilor si a celor cu comportament deviant. Nu întâmplator sa apreciat ca violenta din massmedia naste violenta.

Tinând cont de toate acestea, în lucrarea de fata ne-am propus sa prezentam pe scurt câteva aspecte legate de abuzul sexual asupra copiilor si influenta mass-mediei asupra victimelor acestor abuzuri.

Lucrarea este structurata pe doua parti, o parte toretica si una aplicativa. Partea teoretica este împartita în trei capitole.

În primul capitol, sunt prezentate notiuni generale despre abuz si a formelor acestuia care se pot exercita atât în cadrul familiei, cât si în afara acesteia, si care constitue un soc puternic pentru victimele minore care se afla la o vârsta în care nevoia de îndrumare si sprijin din partea adultilor este acuta, iar sustinerea afectiva este imperios necesara

Pentru întelegerea consecintelor abuzului si pentru stabilirea masurilor de interventie în astfel de cazuri, trebuie definite conceptele prinicipale. De aceea, în cel de-al doilea capitol, Abuzul sexual face o scurta prezentare a aspectelor legate de acest fenomen: definitii, criterii de definire, teorii explicative, situatia abuzului sexual asupra copiilor în România, clasificarea abuzului, factori de risc în aparitia abuzului sexual, tipologii ale agresorilor si consecintele abuzului sexual asupra minorilor.

În ultimul capitol este prezentata relatia dintre mass-media si situatiile de abuz sexual asupra copiilor, mecanismele prin care aceasta influenteaza comportamentul indivizilor si efectele pe care le are asupra copiilor în special si asupra societatii, în general.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mass Media si Abuzul Sexual al Copiilor din Perspectiva Asistentei Sociale.doc