Recenzie Sacru și Profan Eliade

Proiect
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4001
Mărime: 25.51KB (arhivat)
Publicat de: Svetlana Chiriță
Puncte necesare: 7
O recenzie a cartii sacru si profan de Eliade..Am prezentat in cadrul fac de Economie la ASE.Nota 10

Cuprins

  1. 1.Spatiul sacru si sacralizarea Lumii
  2. 2.Timpul sacru si miturile
  3. 3.Sacralitatea naturii si religia cosmica
  4. 4.Existenta umana si viata sanctificata

Extras din proiect

Sacrul si porfan-Mirece Eliade

Lucrarea a fost scrisa in 1956 ca o introducere in studiul fenomenologic si istoric al faptelor religioase.Este sturcturata in 4 capitole:

1.Spatiul sacru si sacralizarea Lumii

2.Timpul sacru si miturile

3.Sacralitatea naturii si religia cosmica

4.Existenta umana si viata sanctificata

Cap1.Spatiul sacru si sacralizarea Lumii

Omogenitatea spatila si hierofania

Saptiul nu este omogen ,are anumite ruptrui ce da nastere la 2 experinte a spatiului una profana si una sacra.Spatiul sacru a apartu tocmai prin aceasta ruptura a spatiului ce a dezvaluti un puct fixabsolute,un centruin jurul caruia a avut loc Facerea Lumii.In timp ce spatiu profane este omogen si relative.Se introdeuce conceptual de hierofanie,ce insemana camuflarea scarului in profane,manifestrea sacrului in lucruri.Omul care traieste in sptiu profane numai are puterea sa recunoasca aceasta hierofanie,dar si acesta inca mai pastreaza anumite locuri care au o seminificatie aparter pt.ei:tinutul natal,locul primei iubirii etc.

Teofanie si semen

Pt.omul religios saptiul nu este omogen,el prezinta fisuri,ruptrui portiprin care se realizeaza evadarea din profane in sacru.Omul religios poate sa descopere, sa vadaaceste hierofanii,izbucnirii ale sacrului in profan(ceva ce nu tine de aceasta lume s-a mianifestat in chip apodictic si a stabilit astfel o orientare ori comportamnete).Orice spatiu sacru implica o hierofani,Biserica este locul in care se realizaeaza evadaredin profane.dorinta omului religios de a trai in sacru inseamna de fapt dorinta lui de a se situa in realitatea obiectiva,de a nu se lasa paralizat de relativitatea fara sfarsit a experintelor pur subiective,de a trai intr-o lume reala si eficenta si nu intr-o iluzie.

Haos si cosmos

Pt.societtaile traditoinale un teritoriu locuit este un cpsmos. lumeaeste un univers in care sacrul s-a manifestat si unde rupture de nivel este asadar posibila si repetibila.

Transforamrea unui teritoriu strain in spatiu lociubil ,consacrearea unui teritoriu echivaleaza cu comicizarea lui,repetarea unui act primordial transformarea Haosului in Cosmos:prin actul divin al Creatiei.

Consacrea unui loc:repetarea Cosmogoniei.

Organizarea unui saptiu repeat lucarea exemplara a zeilor.Fiecare locuinta trebuiea sa aiba acel punct fix, ax cosmic,astfel incat teritoriul din jurul lui devine locuibil si se transforma intr-o lume.Acest ax cosmic,de ex.tribul achilpa-stalpu sacru, sustine lumea si asigura comunicarea cu Cerul,intrucat existenta uman nu este posiblia decat prin acesat comunicare permaneta cu cerul.

Centrul Lumii

Axis mundi asigura comunicarea cu cele trei niveluri cosmice-Pamantul,Cerul,regiunile inferioare. sistemul Lumiisocietatilor traditoinale:

1.un loc sacru este o rupture in omogenitatea spatiului

2.aceasta rupture este reprezentata de o deschiderecare permite trecerea dintr-o regiune cosmica in alta (de la cer la pamnta si invers:e la pamant la lumea inferioara)

3.comunicarea cu Certu; este experimata printr-un anumit numar de imagini care privesc toate acel Axis mundi:stapl,scara,munte,arbore,liana

4.in jurul axului cosmic se extinde Lumea(=lumea naostra),si deci axul se afla in mijloc,in buricul Pamnatului,este centrul Lumii.

Lumea naostraeste un pamnat sfant,pentru ca este locul cel mai apropiat de Cer.Prasele sfinte si sancturae se afla in Centrul Lumii,templele sunt replici ale Muntelui cosmic si dei reprezinta legaturaprin excelenta dintre cer si pamant.

Lumea noastrase afla intotdeuna in Centru

lumea adevarata se afala intotdeauna in mijloc,in centru,pentru ca aici se produce ruprtua de nivel,comunicarea dintre cele trei zone cosmice.Cosmosul este intotdeuana desavarsit,oricare i-ar fi intiderea.o tara intrreaga,un oras,un sactuar,infatise4aza de o potreiva o imagine a lumii,imago mundi.Aceasta multime de centre si aceasta repetare a imaginiii Lumii la cari din ce in ce mai modeste se numarar printer trasaturile specifice ale societatilor traditionale.Omul societatilor premoderne doreste sa se afle cat mai aprope de centrul Lumii.orice asezare umana repta facerea Lumii pornidn de la un punct central>omul societtailor traditionale simte nevoia de a exista mereu intr-o lume totala si organizata,intr-un Cosmos.El nu paote trai decat intr-un spatiu deschiscatre inalt,unde ruptrua de nivel era simbloic asigurata si unde comunicarea cu lumea cealalta,;umea transcedentala,era posibila prin mijlocirea ritualurilor.

Asezarea intr-un teritoriu echivaleaa cu intemierea unei lumii,repeat mereu schema cosmologica si acelasi scenario ritual.

Cetate-Cosmos

Preview document

Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 1
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 2
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 3
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 4
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 5
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 6
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 7
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 8
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 9
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 10
Recenzie Sacru și Profan Eliade - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Recenzie Sacru si Profan Eliade.doc

Alții au mai descărcat și

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Ai nevoie de altceva?