Terapia Rational-Emotiva

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Terapia Rational-Emotiva.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

Fisa initiala a cazului

Modalitatea solicitarii: la cabinet de catre clienta la indrumarea dirigintei

Solicitant: P.I

Data solicitarii: 22.05.2014

Tipul cazului: Sprijin in luarea deciziilor si in rezolvarea divergentelor cu iubitul si parintii acestora. Restabilirea relatiilor cu profesorii si cu cele doua prietene ale sale

Date despre beneficiar:

Numele di prenumele: Iuliana. P.

Sexul: Feminin

Varsta: 14

Domiciliul: sat Stirbat, comuna Udesti, oras Suceava

Situatia prezenta: I. locuieste de jumatate de an impreuna cu bunicii ei in casa acestora deoarece parintii ei au plecat in Italia. In urma cu o luna de zile aceasta a aflat ca este insarcinata, iar acum nu stie cum sa le spuna parintilor despre aceasta situatie. Tatal copilului doreste ca aceasta sa intrerupa sarcina considerand ca nu sunt pregatiti pentru a deveni parinti.

Alte date relevante despre beneficiar: I. este eleva in clasa a X-a. De cand parintii ei au plecat in Italia, scoala nu-i mai starneste interesul tinerei, motiv pentru care intarzie frecvent la scoala, nu isi mai indeplineste sarcinile, iar colegii ei au inceput sa o dea la oparte din cauza comportamentului ei inadecvat fata de acestia. Cu atat mai mult de cand a aflat ca este insarcinata nu a mai mers deloc la scoala.

Motivul solicitarii: Descoperind ca urmeaza sa devina mama, beneficiara a cerut ajutorul unui specialist deoarece nu stie cum sa le spuna parintilor despre aceasta sarcina. O alta problema a acesteia ar fi ca in ultimul timp cei din jurul ei au dat-o la oparte fiind din ce in ce mai singura.

Observatii: Iuliana si-a schimbat comportamentul de cand parintii ei au plecat la munca in Italia. Tot de atunci l-a cunoscut si pe viitorul tata al copilului ei. Aceasta este indecisa in privinta pastrarii copilului, acest fapt datotrandu-se insistentelor iubitului ei care doreste ca aceasta sa faca intrerupere de sarcina. Relatia cu bunicii la care locuieste nu este foarte apropiata.

Concluzii: Clenta isi doreste ca la cabinetul consilierului sa fie indrumata pe calea cea mai buna. Imi propun sa-I accord sprijinin luarea deciziilor si in rezolvarea problemelor cu care se confrunta.

Data: 22.05.2014

Etape in eleborarea procesului de consiliere

Etape de preconsiliere

Negocierea expectantelor

Beneficiara asteapta din partea consilierului ajutor si indrumare in depasirea si rezolvarea problemelor sale.

Prin natura pregatirii sale, in acest caz, terapia rational-emotiva, consilierul se angajeaza sa fie agil, empatic, perseverant si interest sa ajute clienta in depasirea acestei situatii.

Consilierul asteapta din partea beneficiarului: sinceritate in relatarea problemei, respectarea programului stabilit de comun acord si cooperarea deplina pe tot parcursul procesului de ajutorare. Se va pastra confidentialitatea informatiilor.

Evaluarea favorabila consilierii

Beneficiara este sanatoasa din punct de vedere psihic si isi doreste o viata frumoasa alaturi de copil si de tatal copilului.

Consilierul ii prezinta tinerei cum va decurge procesul de ajutorare cu detalii privind: locul desfasurarii sedintelor de consiliere – cabinetul consilierului, durata sedintelor – fiecare sedinta se va desfasura pe parcursul unei ore, numarul de persoane prezente la consiliere se va rezuma la specialist si beneficiar, se va stabili ora la care va incepe fiecare sedinta in functie de programul fiecaruia si se stabileste ca prima intalnire va avea loc in data de 27.05.2014, la ora 12:00 in incercarea comuna de a gasi o rezolvare la problemele clientului.

Formularea unei aliante terapeutice

Se va incerca formarea unei relatii terapeutice stranse intre consilier si beneficiara, primul jucand un rol activ in procesul terapeutic punand intrebari. Se vor folosi diferite exercitii ajutand la indeplinirea obiectivelor pe care consilierul este centrat in permanenta.

Aceasta alianta poate duce la un rezultat favorabil daca sunt respectate cele trei conditii- empatia, congruent si acceptarea. Consilierul i-a prezentat clientei scopurile urmatoarelor sedinte si anume la gasirea unor solutii cu privire la viitorul ei ca mama, la rezolvarea pe cale amiabila a viitoarelor conflicte cu parintii, la gasirea unor solutii prin care, tatal copilului s-o accepte si s-o sprijine pe durata sarcinii si la rezolvarea divergentelor cu profesorii si cu cele doua prietene ale sale.

Clienta va avea datoria de a contribui la gasirea unor solutii, de a accepta ajutorul din partea consilierului, de a se concentra si de a rezolva temele care i se dau, de a tine cont de sfaturile consilierului si de a urma intocmai indrumarile lui.

Fisiere in arhiva (1):

  • Terapia Rational-Emotiva.docx

Alte informatii

Universitatea “Alexandru Ioan-Cuza” Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice Specializarea:Asistenta Sociala, anul II, grupa 1