Traficul de ființe umane

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 13903
Mărime: 61.17KB (arhivat)
Publicat de: Aristide Ghinea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stefan Cojocaru
Proiect prezentat in cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice, Specializare Asitenta Sociala

Extras din proiect

Traficul de fiinte umane este unanim recunoscut ca o componenta a crimei organizate transfrontaliere si se manifesta cu precadere in zonele in care lipseste o legislatie corespunzatoare,dar si un sistem de cooperare intre diferite organisme guvernamentale si ONG-uri,a caror activitate comuna trebuie sa aiba ca obiect prevenirea traficului.

Cercetarile de mai multi ani in domeniu arata ca traficul de fiinte umane este un proces dinamic, in care gruparile criminale, ca raspuns la actiunile tot mai active de contracarare, desfasurate de structurile de stat si societatea civila, isi perfectioneaza in permanenta "activitatea" lor, orientata spre estorcarea unor profituri cat mai fabuloase de pe urma destinelor mutilate ale unor oameni nevinovati.

Altfel spus, elementele tipice ale acestui fenomen, au suferit modificari esentiale, inregistrandu-se tot mai multe tendinte noi, descoperindu-se noi categorii de persoane social vulnerabile, noi scopuri si mijloace de exploatare, noi metode de manipulare si control,modificari care denota ca problema capata un caracter mai ascuns si mai complex, intercalandu-se din ce in ce mai mult cu fenomene asociate traficului, asa ca migratia, contrabanda si exploatarea muncii.

E necesar a elabora noi metode, mai eficiente, de prevenire a cazurilor de trafic, metode proactive si progresiste de acordare a asistentei adecvate victimelor acestui flagel.

Cum unul din rolurile de lider revine societatii civile, este imperios ca si noi, ONG-urile, sa intensificam colaborarea la nivel international, sa ne sincronizam eforturile si actiunile, metodele de analiza si activitate in directia prevenirii traficului".

In consecinta,speram si urmarim ca asemenea activitati sa conduca la consolidarea eforturilor tuturor organizatiilor active in domeniu prin stabilirea unor contacte profesionale mai stranse la nivel international.

In procesul de transmitere a mesajului urmarim sa identificam solutii oportune diverselor probleme cu care se confrunta comunitatea ca si consecinta a acestui fenomen.

Astfel, scopul proiectului este acela de neutralizare a indiferentei publicului prin convingerea ca traficul de persoane este o problema universala a societatii in ansamblu, si deloc una individuala ,de neutralizare a ignorantei unor cetateni – prin provocarea la discutii cu invocarea unor argumente veridice despre fenomenul in cauza, si de neutralizare a pesimismului unora –prin informatia despre posibilitatile de asistenta, oferite de Societatea de Psihoterapie si Interventie Psiho-Sociala CATHARSIS Iasi si alte organizatii active in domeniu (in sensul ca victimele traficului pot fi real ajutate, prin existenta institutiilor capabile sa le acorde asistenta, incepand cu scoaterea lor din locul exploatarii si realizarea procesului de reabilitare, pana la reintegrare sociala).

Proiectul nostru isi propune a fi o campanie de informare,de sensibilizare si de constientizare a fenomenului la nivelul publicului larg si cultivarea unei atitudini tolerante fata de victimele traficului de fiinte umane,facilitarea accesului acestora la asistenta si protectie adecvata.

Problema traficului de persoane

Analiza continua demonstreaza ca traficul de persoane este un fenomen in care gruparile criminale isi perfectioneaza permanent modus operandi drept raspuns la eforturile antitrafic. Astazi elementele traditionale, sufera mari schimbari,inregistrandu-se tendinte noi atat privind categoriile de persoane vulnerabile, cat si scopurile de exploatare, modalitatile de manipulare si control. Pentru a putea face fata noilor provocari se impune intensificarea colaborarii internationale, sincronizarea actiunilor si interventiilor, armonizarea metodelor de abordare a cazurilor de trafic.

Exista o serie de factori care contribuie la raspandirea fenomenului traficului.Printre acesti factori se numara lipsa de informare cu privire la oportunitatile de angajare in strainatate,asteptarile exagerate ale imigrantilor si aparitia si raspandirea de informatii false.La acesti factori se pot adauga: gradul scazut de scolarizare al celor ce emigreaza,lipsa abilitatilor practice,precum si inclinatia de a avea incredere in intermediarii care promit sa aranjeze trecerea frontierei si un loc de munca bine platit in schimbul unei parti din profiturile viitoare.

Femeile care se prostitueaza in tara lor de origine sunt cele mai expuse riscului de a fi traficate.Industria sexului in tari precum Bulgaria,Moldova si Romania este organizata dupa principii oarecum asemanatoare.Prostitutia locala este controlata aproape in intregime de proxeneti si se bazeaza pe un sistem de trafic intern. Dificultatea tragerii la raspundere a traficantilor se datoreaza faptului ca sistemul de organizare al retelelor de trafic este bine pus la punct si sprijinit de functionarii locali corupti.

Atat Romania cat si Republica Moldova ,reprezinta in special, tari de origine si de tranzit pentru victimele traficului international de persoane.

Pentru a preintampina efectele negative ale traficului ,dar si pentru a oferi un suport persoanelor care au ajuns sa fie traficate,s-au initiat legi si s-au intreprins actiuni prin structuri guvernamentale.De asemenea sectorul non-profit,reprezentat de organizatii care activeaza la nivel mondial sau regional,a decis sa-si includa intre obiective si lupta contra acestui fenomen considerat ca o forma moderna de sclavie.

Definirea fenomenului

Exista mai multe definitii ale traficului cu persoane insa cele cu care operam sunt: cea formulata in Protocolul Natiunilor Unite(Conventia de la Palermo,2000) ,cea formulata in Legea nr 678/2001 pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane(pentru Romania) si cea conform legislatiei Republicii Moldova.

Definitia Organizatiei Natiunilor Unite(Conventia de la Palermo,13 Decembrie 2000)

a. Traficul de persoane reprezinta recrutarea,transportarea ,transferarea,adapostirea sau primirea de persoane,prin amenintare sau prin utilizarea fortei sau a altor forme de constrangere,prin rapire,escrocare,inselaciune sau abuz de putere,prin utilizarea unei situatii vulnerabile,prin darea ori primirea de bani sau alte foloase,pentru obtinerea consimtamantului unei persoane care are control asupra alteia,in scopul exploatarii.Prin exploatare se intelege prostitutia sau alte forme de exploatare sexuala,munca sau serviciile fortate,sclavia sau practicile similare,servitutea sau prelevarea de organe

b. Consimtamantul unei victime a traficului de persoane pentru exploatare intentionata,in sensul mentionat in paragraful a) este irelevant daca au fost folosite oricare dintre procedeele aratate mai sus

c. Recrutarea,transportarea,transferul,adapostirea sau primirea unui copil in scopul exploatarii vor fi considerate trafic de persoane,chiar daca acestea nu implica nici unul din procedeele prevazute de paragraful a).

d. Prin copil se intelege persoana sub 18 ani.

Preview document

Traficul de ființe umane - Pagina 1
Traficul de ființe umane - Pagina 2
Traficul de ființe umane - Pagina 3
Traficul de ființe umane - Pagina 4
Traficul de ființe umane - Pagina 5
Traficul de ființe umane - Pagina 6
Traficul de ființe umane - Pagina 7
Traficul de ființe umane - Pagina 8
Traficul de ființe umane - Pagina 9
Traficul de ființe umane - Pagina 10
Traficul de ființe umane - Pagina 11
Traficul de ființe umane - Pagina 12
Traficul de ființe umane - Pagina 13
Traficul de ființe umane - Pagina 14
Traficul de ființe umane - Pagina 15
Traficul de ființe umane - Pagina 16
Traficul de ființe umane - Pagina 17
Traficul de ființe umane - Pagina 18
Traficul de ființe umane - Pagina 19
Traficul de ființe umane - Pagina 20
Traficul de ființe umane - Pagina 21
Traficul de ființe umane - Pagina 22
Traficul de ființe umane - Pagina 23
Traficul de ființe umane - Pagina 24
Traficul de ființe umane - Pagina 25
Traficul de ființe umane - Pagina 26
Traficul de ființe umane - Pagina 27
Traficul de ființe umane - Pagina 28
Traficul de ființe umane - Pagina 29
Traficul de ființe umane - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Traficul de Fiinte Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Mass media și abuzul sexual al copiilor din perspectiva asistenței sociale

Introducere Abuzul sexual îndreptat împotriva unui copil presupune implicarea copilului imatur/dependent sau a unui adolescent, de catre adult,...

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Te-ar putea interesa și

Traficul de ființe umane

Capitolul 1 Noţiuni şi terminologii folosite pentru înţelegerea conceptului de trafic de persoane 1.1. Aspecte internaţionale pentru definire...

Investigarea Cazurilor de Trafic cu Ființe Umane

SCURT ISTORIC Prostitutia este considerata a fi cea mai veche “meserie din lume”. De multe ori fiind considerata un subiect tabu, prostitutia a...

Fenomenul Traficului de Ființe Umane

Argument Traficul de fiinţe umane reprezintă sclavia modernă. Este uimitor faptul că în cel mai dezvoltat secol al umanităţii continuă să persiste...

Probleme de ordin criminologic privind traficul de ființe umane

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Asociat şi cu denumirea de sclavie moderna, traficul de persoane reprezintă o ameninţare pentru libertatea, integritatea...

Analiza aspectelor criminologice ale traficului de ființe umane

INTRODUCERE Actualitatea și importanța temei Fenomenul traficului de ființe umane sau al comerțului cu oameni a apărut pentru prima oară încă în...

Traficul de Ființe Umane

INTRODUCERE Incepând cu ultimul deceniu al secolului trecut Europa, eliberata de Cortina de Fier, s-a aflat in fata unei provocari socio-economice...

Starea și dinamica fenomenului traficului de ființe umane

INTRODUCERE Traficul de ființe umane este un fenomen social extrem de grav care aduce atingeri drepturilor omului. Fenomenul are un trecut istoric...

Traficul de Ființe Umane

INTRODUCERE Pe parcursul ultimilor ani problema traficului de femei a devenit o problemă naţională. Traficul în cauză afectează toată societatea,...

Ai nevoie de altceva?