Violenta in Familie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Violenta in Familie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 34 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Filosofie

Cuprins

Cuprins
1. Caracterizarea generala a Asistentei Sociale
1.1. Asistenta Sociala. Serviciile sociale
1.2. Sistemul National de Asisitenta sociala
1.3. Obiectivele specifice ale Asistentei sociale
1.4. Drepturile si Obigatiile beneficiarilor
1.5. Scopuri ale practicii Asistentei sociale
1.6. Abordarea problemelor
1.7. Legile Asistentei Sociale
2. Familia – definitie,functii si forme
3. Violenta in familie
3.1. Violenta in familie – scurta prezentare
3.2. Legea privind combaterea violentelor familiale
3.3. Copiii – victime ale parintilor
3.4. Romania – caz de violenta
3.5. Violenta – risc major pentru sanatate
3.6. Institutii specializate
3.7. Climatul familial
3.8. Nevoile copilului dupa Brazelton si Greenspan
3.9. Strategii de supravietuire si conducere
4. Studiu de caz

Extras din document

1. Caracterizarea generala a Asistentei Sociale

1.1. Asistenta Sociala. Serviciile sociale

Asistenta Sociala - desemneaza un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor, cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care datorita unor motive de natura economica, socio-culturala, biologica sau psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii, un mod normal, decent de viata.

Serviciile sociale sunt definite ca reprezentand ansamblul de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, in vederea depasirii unor situatii de dificultate, pentru prezervarea autonomiei si protectiei persoanei, pentru prevenirea marginalizarii si excluziunii sociale si promovarea incluziunii sociale. Serviciile sociale sunt asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si de persoane fizice sau persoane juridice publice ori private, in conditiile actelor normative in vigoare.

Asistenta Sociala este definita prin Legea Asistentei Sociale - Legea 47/2006. Legea defineste profesia, domeniul de interventie, populatiile tinta, precum si principiile de interventie in Asistenta Sociala. Legea Asistentei Aociale, in forma reluata si completata in 2006, este in acord cu principiile si politicile Uniunii Europene cu privire la protectia sociala, si in sens mai larg, cu principiile unei societati democratice, bazate pe respectul fata de fiinta umana si drepturile ei inalienabile.

1.2. Sistemul National de Asistenta Sociala

Reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, prin autoritatile administratiei publice centrale si locale, colectivitatea locala si societatea civila intervin pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare ori permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor ori comunitatilor.

Asistenta sociala, componenta a sistemului national de protectie sociala, cuprinde serviciile sociale si prestatiile sociale acordate in vederea dezvoltarii capacitatilor individuale sau colective pentru asigurarea nevoilor sociale, cresterea calitatii vietii si promovarea principiilor de coeziune si incluziune sociala.

1.3. Obiectivele specifice ale Asistentei Sociale:

Obiectivele specifice ale Asistentei Sociale sunt de a-i sprijini pe cei aflati in dificultati sa obtina conditii necesare unei vieti decente, ajutandu-i sa-si dezvolte propriile capacitati si competente pentru o mai pronuntata functionare sociala.

• Ajuta oamenii sa-si imbunatateasca competentele si capacitatea de a-si rezolva singuri problemele;

• Asistentul social are menirea de a ajuta oamenii sa obtina resursele materiale necesare asigurarii unei calitati a vietii la un nivel decent facilitand accesul spre serviciile sociale adecvate, in cadrul legal oferit de politicile sociale ale tarii;

• Asistentul social stimuleaza organizatiile si institutiile in oferirea unor servicii adecvate nevoilor indivizilor, familiilor, grupurilor care recurg la ajutor;

• Asistentul social va trebui sa urmareasca imbunatatirea relatiilor clientului ce celelalte sisteme si subsisteme de care depinde integrarea sa sociala. Facilitarea interactiunilor dintre indivizi si celelalte persoane care traiesc in mediul lor va contribui la o mai buna adaptare a acestora la cerintele mediului social si le va spori sansele dezvoltarii autonomiei;

• Asistentul social are rolul de a influenta relatiile dintre diferite institutii si organizatii implicate in activitatile de asistare, in sensul unei mai bune colaborari in favoarea clientilor;

• Influentarea politicilor sociale pentru favorizarea aparitiei acelor legi sau masuri care sa conduca la un mai mare grad de echitate sociala a cetatenilor si sa asigure o calitate mai buna a vietii pentru categoriile defavorizate de populatie.

• Servicii Sociale: Programe specializate, activitati organizate, tehnici de interventie sociala, metode de indentificare a necesitatilor si tipurilor specifice de disfunctionalitati ce apar la nivel social.

• Securitate Sociala: Este un Sistem care are in vedere protejarea atat a persoanelor apte de munca (sistemul asigurarilor sociale) cat si a celor ce nu pot munci sau sunt dezavantajati social.

1.4. Drepturile si Obligatiile Beneficiarilor:

Drepturi:

• respectarea drepturilor si libertstilor fundamentale, demnitatea si intimitatea;

• de a fi informati asupra drepturilor sociale si situatiilor de risc;

• de a participa la luarea deciziilor care ii privesc;

• asigurarea confidentialitatii datelor personale.

Obligatii:

• sa furnizeze informatii corecte privind identitatea, situatia familiala, medicala si economica;

• sa participe activ la procesul de interventie;

• sa contribuie la plata serviciilor, daca este cazul.

1.5. Scopuri ale Practicii Asistentei Sociale

• Sa ajute indivizii si grupurile sa identifice, sa rezolve sau sa reduca la minimum problemele care apar din dezechilibrele dinte ei si mediu.

• Sa identifice arii potentiale de dezechilibru intre indivizi sau grupuri si mediu pentru a preveni aparitia lor.

• Sa caute, sa identifice si sa intareasca potentialul indivizilor, grupurilor si comunitatilor.

1.6. Abordarea Problemelor in Asistenta Sociala

• La nivel individual - asistenta economica, psihologica, morala pentru cei in nevoie, cum ar fi somerii, cei dpendenti de droguri sau alcool, probleme de integrare in munca, victimele abuzului de orice fel.

• La nivel interpersonal si de grup - terapii de familie, ale cuplului, ale grupului de oameni marginalizati.

• La nivel comunitar - rezolvarea conflictelor etnice, grupale, mobilizarea energiilor individuale si colective pentru refacerea resurselor necesare integrarii lor normale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta in Familie.doc