Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3729
Mărime: 36.49KB (arhivat)
Publicat de: Lorena Gradinaru
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: S. Ursu
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” – Iaşi Facultatea de Matematică Masterat “Matematici – Financiare”

Cuprins

  1. 1. Aspecte generale privind piata de capital 3
  2. 2. Scurt istoric al Bursei de Valori Bucuresti 4
  3. 3. Sistemul de tranzactionare 5
  4. 4. Informaţii generale despre actiunea BRD din proiect 7
  5. 5. Citirea si interpretarea indicatorilor din raportul de tranzacţionre pentru clasa de actiuni BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE BUCURESTI 9

Extras din proiect

1.Aspecte generale privind piata de capital

Piata de capital reprezintǎ o piatǎ specializatǎ unde se intâlnesc si se regleazǎ in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piatǎ pe care se tranzactioneazǎ in mod liber valori mobiliare, piatǎ ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor fizice sau juridice care economisesc (cumpǎrǎtorii de actiuni si obligatiuni) si care urmǎresc plasarea profitabilǎ a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de cǎtre emitentii de actiuni/obligatiuni, care sunt in cautare de capital in vederea finantǎrii unor proiecte de investitii.

Desigur, piata de capital prezintǎ interes si din alte puncte de vedere, permitând preluarea controlului asupra unor societǎti prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor câstiguri pe termen scurt prin specularea modificǎrilor de curs ale valorilor mobiliare.

In functie de momentul in care se realizeazǎ tranzactia , piata de capital, ca mecanism de legǎturǎ intre detinatorii de fonduri excedentare (investitorii) si utilizatorii de fonduri (emitentii de titluri financiare), se imparte in douǎ segmente:

- Piata primarǎ: reprezintǎ piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima datǎ. Ea este un mijloc de distribuire a titlurilor de catre utilizatorii de fonduri si de plasament in titluri, din partea detinatorilor de fonduri. Concret, este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care, de regulǎ, fac legatura intre societatea emitentǎ si investitori, se obligǎ sǎ plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision;

- Piata secundarǎ. Odatǎ puse in circulatie valorile mobiliare pe piata primarǎ, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundarǎ. Functionarea efectivǎ a pietei secundare se realizeazǎ prin intermediul pietelor de negocieri sau organizate: este in principal vorba de bursa de valori, pe de o parte, si de piata extrabursierǎ, piata interdealeari sau “la ghiseu “ (engl. OTC - Over the Counter Market). Aceasta piata indeplineste, ca si cea primara, un rol de concentrare a cererii si ofertei de titluri, dar a unei cereri si oferte derivate, care se manifesta dupa ce piata titlurilor s a constituit .

Diferenta dintre cele douǎ forme ale pietei de capital secundare (bursa si piata OTC) se manifestǎ la nivelul localizǎrii tranzactiilor, al accesului la piatǎ, al modalitǎtii de negociere, al cadrului juridic, precum si al cursurilor pentru titlurile negociate.

Astfel, in timp ce in cazul burselor de valori, tranzactiile cu titluri financiare se desfǎsoarǎ intr-un spatiu delimitat, o clǎdire cu o salǎ pentru negocieri, nu acelasi lucru se poate spune despre piata OTC. Pe aceasta din urmǎ, tranzactiile se realizeazǎ in oficiile societǎtilor financiare, care actioneazǎ ca dealeri (“la ghiseul” acestora), lipsa unei localizǎri fixe, a unei clǎdiri in care sǎ se desfǎsoare toate negocierile fiind caracteristicǎ acestei piete.

In ceea ce priveste accesul la piatǎ, in cadrul bursei acesta este limitat la membrii bursei si la titlurile acceptate in bursǎ. Pe pietele OTC accesul este mai larg, atât pentru clienti, cât si pentru titlurile tranzactionate.

2.Scurt istoric al Bursei de valori Bucuresti

Activitatea bursiera in tara noastra dateaza din anul 1839, prin intemeierea burselor de comert. La 1 decembrie 1882 a avut loc deschiderea oficiala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), iar peste o saptamâna a aparut si cota bursei, publicata in Monitorul Oficial. De-a lungul existentei sale, activitatea bursei a fost afectata de evenimentele social-politice ale vremii (rascoala din 1907, razboiul balcanic 1912-1913), bursa fiind inchisa apoi pe perioada primului razboi mondial. Dupa redeschiderea sa, a urmat o perioada de sapte ani de cresteri spectaculoase, urmata de o perioada tot de sapte ani de scadere accelerata. Activitatea Bursei de Efecte, Actiuni si Schimb se intrerupe in anul 1941, moment in care erau cuprinse la cota bursei actiunile a 93 de societati si 77 de titluri cu venit fix (tip obligatiuni).

Bursa de Valori Bucuresti este constituita ca o institutie publica non-profit, desfasurându-si activitatea pe principiul autofinantarii, si care are ca scop oferirea unui cadru organizat si legal pentru intâlnirea cererii cu oferta de capital pe termen mediu si lung.

Bursa de Valori indeplineste rolul preponderent pe care il are pe piata de capital româneasca prin respectarea unor cerinte de transparenta a pietei bursiere, protectia investitorilor, de asigurare a unor nivele de eficienta si lichiditate corespunzatoare pentru titlurile tranzactionate. Astfel, ea ofera investitorilor garantie morala si securitate financiara prin masurarea continua a lichiditatii valorilor mobiliare inscrise la cota.

Bursa completeaza circuitele necesare pentru ca resursele financiare disponibile in piata de capital sa poata ajunge in zonele productive, la societatile comerciale emitente de titluri, care le pot utiliza in mod eficient.

Dupa o perioada de intrerupere de 50 de ani, Bursa de Valori Bucuresti s-a redeschis la 23 iunie 1995, prin fondarea Asociatiei Bursei de catre 24 de societati de valori mobiliare. Dupa aprobarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a Regulamentelor si Procedurilor de functionare si operare, Bursa de Valori Bucuresti si-a inceput activitatea in mod efectiv, realizând primele tranzactii la data de 20 noiembrie 1995, in incinta pusa la dispoztie de Banca Nationala a României. In cadrul primei sedinte de tranzactionare, societatile de valori mobiliare membre ale Asociatiei Bursei au putut negocia 905 actiuni a 6 societati comerciale cotate.

Conform site-ului oficial a Bursei de Valori Bucuresti, rolul pe care aceasta il indeplineste este:

-de a furniza o piatǎ organizatǎ pentru tranzactionarea valorilor mobiliare;

-de a contribui la cresterea lichiditǎtii valorilor mobiliare prin concentrarea in piatǎ a unui volum cât mai mare de valori mobiliare,

-de a contribui la formarea unor preturi care sǎ reflecte in mod corespunzǎtor relatia cerere-ofertǎ;

-de a disemina aceste preturi cǎtre public

Tot de pe acest site aflǎm cǎ principiile care guverneazǎ aceastǎ institutie ca piatǎ organizatǎ de valori mobiliare sunt accesibilitatea, informarea, etica pietei si neutralitatea.

Accesibilitatea se referǎ la angajamentul pe care si-l asumǎ Bursa de a asigura accesul egal al societǎtilor membre si, respectiv, a societǎtilor emitente listate la Bursǎ.

Bursa este, de asemenea, obligatǎ sǎ asigure permanent agentilor de bursǎ si investitorilor, suficientǎ informatie despre societǎtile tranzactionate si despre preturile valorilor mobiliare emise de acestea.

Asigurarea cǎ piata valorilor mobiliare functioneazǎ intr-un mod care sporeste increderea utilizatorilor, autoritǎtilor si publicului larg in general, intrǎ tot in atributiile Bursei.

Neutralitatea cu care Bursa actioneazǎ si mentinerea integritǎtii in relatia cu toti participantii la piatǎ, precum si cu alte institutii sau organizatii care supravegheazǎ sau opereazǎ in piata de capital este alt angajament pe care si-l asumǎ Bursa de Valori Bucuresti.

Preview document

Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 1
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 2
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 3
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 4
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 5
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 6
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 7
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 8
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 9
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 10
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 11
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 12
Acțiunea BRD pe Luna Iulie 2008 - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Actiunea BRD pe Luna Iulie 2008.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect economic realizat la B.R.D. - G.S.G. Roman

PARTEA I CAP 1. MEDIUL DESFASURARII ACTIVITATII UNEI BANCI – B.R.D. – G.S.G. 1.1. Cadrul general de organizare si desfasurare a activitatii...

Credite Acordate Persoanelor Fizice

I 1. Scurt istoric al Bancii Comerciale Romane Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si reorganizate...

Analiza piețelor financiare

INTRODUCERE În cadrul acestui proiect am realizat un studiu privind analiza a cinci companii care sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti. Pe...

Proiect de investiții

ANALIZĂ PORTOFOLIU INTRODUCERE În acest proiect am analizat un portofoliu format din 5 acţiuni, şi anume: • Petrom [SNP] – titlu de tip...

Practică de specialitate la BRD Groupe Societe Generale

1. Scurt istoric 1923 Se înfiinţează Societatea Naţională de Credit Industrial, ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din capitalul social,...

Raport de practică Raiffeisen Suceava 2011

1. PREZENTAREA GENERALĂ A STAGIULUI DE PRACTICĂ 1.1 Obiectivele stagiului de practică Prin acest stadiu de practică m-am familiarizat cu mediul...

Prezentare în comparație a două bănci BRD și Raiffeisen

Băncile sunt institutii indispensabile vietii economice contemporane. Ele înlesnesc tranzactiile comerciale din interiorul sau din exteriorul unei...

Inovația Financiară pe Segmentul Fondurilor de Investiții

Având în vedere criza financiară globală, pentru salvarea şi stabilizarea sistemului financiar, guvernele europene au întreprins acţiuni drastice...

Ai nevoie de altceva?