Analiza buget sănătate Cehia

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2288
Mărime: 377.70KB (arhivat)
Publicat de: Bianca S.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

• Rezumat

1. Cine este asigurat?

Sistemul de asigurări de sănătate publică cehă se bazează pe participarea obligatorie a persoanelor asigurate. Nu există nici o posibilitate de participare voluntară. Fiecare persoană este asigurată în mod individual, nu există drepturi derivate ( "asigurare de familie"), în cazuri limitate la teritoriul Republicii Cehe.

2. Cine plătește contribuțiile?

1. Angajat și angajator plăteasc în total 13,5% din venitul brut al angajatului. Angajatul plătește 4,5%, iar angajatorul 9%.

2. Persoanele care desfășoară activități independente plăteasc 13,5% din 50% din profitul lor. Contribuția minimă este de 17529 CZK pe lună aprox. 65 euro.

3. Oamenii fără un venit impozabil plătesc 1148 CZK aprox. 43 euro.

4. Statul plătește contribuțiile pentru șomeri, pensionari, studenți, femei în concediu de maternitate, femeile care îngrijesc de un copil mai mic de 7 ani sau mai mulți copii cu vârsta mai mică de 15 ani, prizonieri, soldați și persoanele care primesc prestații de securitate socială.

Statul plătește contribuțiile pentru 58% din populație. Cuantumul contribuției de stat este reglementată de guvernul ceh.

Fiecare companie de asigurări de sănătate colectează contribuțiile direct de la angajatori, angajați, care desfășoară activități independente și persoanele fără un venit impozabil.

Statul plătește contribuțiile la așa numitul Fond Redistribuire. Contribuțiile colectate sunt împărțite la societățile individuale de asigurări de sănătate.

3. Structura asigurărilor de sănătate:

Sistemul de asigurări de sănătate ceh este administrat de șapte societăți de asigurări de sănătate. Cel mai mare, Všeobecná zdravotní pojišťovna (Compania Generală de Asigurări de Sănătate) acoperă cca.60% din populație. Capacitatea sa de a plăti este garantat de stat. Activitățile sale sunt reglementate printr-o lege specială numită Legea privind Companiei Generale de Asigurări de Sănătate. Celelalte societăți de asigurări de sănătate sunt reglementate în activitățile lor prin Legea privind angajaților companiilor de asigurări.Fiecare persoană asigurată poate schimba compania ei de asigurări de sănătate o dată pe an. Companiile de asigurări de sănătate nu au voie să facă profit.

4. Participarea financiară a pacientului

Fiecare persoană asigurată (sau reprezentantul legal al acestuia / acesteia) este obligat să plătească taxa de reglementare de CZK 90 aprox. 3 euro, pentru asistența medicală de urgență , care a fost furnizată de către serviciul medical de prim ajutor , inclusiv prim serviciu de ajutor medical oferit de medicii stomatologi.

Actul legislativ prevede, de asemenea, excepțiile de la această regulă, în cazul în care persoana asigurată nu are obligația de a plăti taxele de reglementare - care rezultă spitalizare.

În cazul în care valoarea totală a taxelor de reglementare plătite de persoana asigurată depășește 5.000 CZK (190 euro) pe un an calendaristic, compania de asigurări de sănătate este obligat să plătească persoanei asigurate inapoi suma depășită în termen de 60 de zile.

Limita pentru copii cu vârsta sub 18 ani și pentru pensionari peste vârsta de 65 de ani este de 2.500 CZK (93 euro) pe un an calendaristic.

5. Cheltuielile generale ale sistemului de asigurări de sănătate

Cheltuielile anuale ale sistemului de asigurări de sănătate ceh reprezintă aproximativ 11 miliarde de euro.Cheltuielile medii anuale ale fondurilor de asigurări de sănătate sunt de aproximativ 1000 de euro pe cap de locuitor. Participarea financiară a pacienților din costurile totale ale asistenței medicale este de aproximativ 17%, în medie.

CUVINTE CHEIE:

Republica Ceha

Sistem de sănătate-organizare

Evolutia sistemului de sănătate

Finantare

Reforme

Bibliografie

- www.kancelarzp.cz-> health-insurance-system-in-cz

- Health Systems in Transition - Written by Lucie Bryndová, Ministry of Health, Czech Republic

- Kateřina Pavloková, Ministry of Health, Czech Republic

- Tomáš Roubal, Ministry of Health, Czech Republic

- Martina Rokosová, Czech Alzheimer Society, Czech Republic

- Matthew Gaskins, Berlin University of Technology, Germany

- US National Library of Medicine National Institutes of Health- Overview of healthcare system in the Czech Republic

- Bogdan M. Chiriţoiu Reforma sistemelor de asistenţă socială − starea de fapt

- http://medicaacademica.ro/public-si-privat-in-asigurarile-de-sanatate-argumente-generate-de-o-scurta-analiza-comparativa-a-sistemelor-de-sanatate-din-cehia-si-romania/

- HARTA asigurarilor de sanatate: Cum e in Europa, cum va fi in Romania-MedLife

- Ziarul financiar

- WHO Regional Office for Europe

- Ministry of Health

Preview document

Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 1
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 2
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 3
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 4
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 5
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 6
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 7
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 8
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 9
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 10
Analiza buget sănătate Cehia - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Analiza buget sanatate Cehia.docx

Te-ar putea interesa și

Euro - monedă internațională

INTRODUCERE Instituirea monedei unice – Euro -, ca expresie sintetica a integrarii monetare europene, va fi semnul vizibil al acesteia, respectiv...

Integrarea României în UE - avantaje și costuri sociale

I. INCEPUTUL PROCESULUI DE ADERARE I.1. AVANTAJE SI DEZAVANTAJE: România a depus cerere de aderare la U.E. in iunie 1995 si a fost acceptata ca...

Analiza cheltuielilor și veniturilor bugetare în Republica Cehă 2000-2008

Cehia – privire de ansamblu aspura economiei Republica Cehă a devenit stat independent în ianuarie 1993, după separarea Cehoslovaciei, iar în...

Investigarea Politicii Bugetare

Analizând, la nivelul României, politica bugetară, în perioada 1990-2007 şi estimările pentru 2008-2050, am constatat că aceasta are ca scop final...

Ai nevoie de altceva?