Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2194
Mărime: 136.24KB (arhivat)
Publicat de: Petria Paraschiv
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Campeanu Mioara
Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Extras din proiect

Rezumat:

Lucrarea de fata isi propune sa analizeze nivelul de educatie al Frantei, gradul de promovare al bacalaureatului si diferenta dintre sexe privind educatia. În cazul Franței, analizăm modificările valorii salariale a fiecărui nivel de educație și impactul educației și veniturilor părinților asupra rezultatelor educației copiilor, fiilor și fiicelor. În plus, piața căsătoriei joacă un rol de asigurare în ceea ce privește randamentul învățământului terțiar. Sporesc riscul de a nu valorifica învățământul superior atât pentru bărbați, cât și pentru femei, deoarece căsătoria adaugă incertitudinea carierei partenerului la incertitudinea carierei unui individ. Cu toate acestea, riscurile legate de valoarea acestei investiții educaționale rămân mai mari pentru femei.

Cuvinte-cheie: învățământ terțiar, masterat universitar, guvern, PIB, buget.

Clasificare JEL: I2, J24, J31.

A. Introducere

Situată în Europa Occidentală, Franța are o suprafață de 547.026 km, respectiv 551.602 km inluzând și insula Corsica și o populație de 58.400.000 de locuitori. Capitala Franței este orașul Paris.Situat în partea central nordică a țării, pe fluviul Sena, în aval de confluiență acestuia cu Marna, Parisul are o suprafață de 1450 km și mai este numit și “Marele Paris“. Fondat pe insula Ile-de-Cite ( în formă de barcă ) așezare a tribului celtic al parișilor, apoi după cucerirea Galiei de catre Caesar (52 iHr.) oraș roman ( Lutetia parisiorum, Parisia ), Parisul devine în 508 capitala regatului franc al lui Clovis. Ziua națională a Franței este 14 iulie - aniversarea căderii Bastiliei - 1789.

Economia Franței este o combinație de multe întreprinderi private (peste 2,5 milioane companii înregistrate) și de importante (dar în scădere) intervenții ale guvernului care păstrează o influență puternică asupra anumitor sectoare economice fiind principalul acționar la numeroase societăți considerate drept strategice (cale ferată, electricitate, contrucții de aeronave, etc.). Totuși guvernul a început să își relaxeze controlul asupra anumitor sectoare și a început să vândă o parte din acțiunile sale la anumite companii cum ar fi France Télécom, Air France, precum și numeroase societăți din domeniul asigurărilor, finanțelor și din industria apărării.

Franța este membră din G8, grupul celor mai industrializate națiuni, fiind considerată în 2005 ca cea de a șasea economie mondială după Statele Unite, Japonia, Germania, China și Regatul Unit. Franța este una dintre cele 11 țări din Uniunea Europeană care a lansat moneda Euro la 1 ianuarie 1999, aceasta înlocuind complet Francul Francez la începutul anului 2002. În ciuda acestor cifre, PIB-ul per locuitor în Franța este semnificativ mai mic decât cele din alte state din OECD, fiind comparabil cu cel al țărilor dezvoltate din UE, situat la aporximativ 30% din cel al Statelor Unite. Motivul este faptul că procentajul populației franceze în activitate este mai mic decât cel din alte țări, astfel încât PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic, în ciuda productivității ridicate. Dintre țările OECD Franța are unul dintre cele mai mici procente de populație lucrătoare cu vârtsta între 15 și 64 de ani, de doar 68.8% în 2004, față de 80% în Japonia, 78,9% în Regatul Unit, 77,2% în SUA și 71% în Germania.

B. Studiul cunoasterii

Dezvoltarea invatamantului se realizeaza in concordanta cu cerintele diferitelor etape de dezvoltare economico-sociala si ale egalizarii conditiilor de instruire si educare a tuturor membrilor societatii. Invatamantul este chemat sa contribuie intr-o masura din ce in ce mai mare la progresul de ansamblu al societatii. Exista doua tipuri de unitati de invatamant, publice, finantate de la buget, si particulare (private), care pot fi independente sau sunt partial subventionate de stat.

Finantarea cheltuielilor pentru invatamant se realizeaza din diferite surse, si anume: bugetul statului, surse ale populatiei, ale intreprinderilor, donatii, resurse externe.

Bugetul statului reprezinta principala sursa de finantare a invatamantului, ceea ce reflecta importanta deosebita acordata acestui domeniu si al vietii sociale.

Populatia participa la finantarea invatamantului in mod direct prin intermediul taxelor scolare, dar mai efectueaza si alte cheltuieli pentru intretinerea extrascolara a elevilor si studentilor. De exemplu, parintii, familiile suportacheltuielile elevilor si studentilor cu cazarea, transportul, procurarea rechizitelor.

Bibliografie

- Procedia - Social and Behavioral Sciences, J.P.MoattiC.ChanutJ.M.Benech;

- Top Pay and Performance, Edited by:Shaun Tyson and Frank Bournois Publisher's Note: Transferred to Taylor & Francis as of 2011;

- Finante publice, Iulian Vacarel, Editia a VI-a, Editura Didactica si Pedagogica, an 2007;

- www.eurostat.ro

Preview document

Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța - Pagina 1
Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța - Pagina 2
Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța - Pagina 3
Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța - Pagina 4
Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța - Pagina 5
Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța - Pagina 6
Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța - Pagina 7
Analiza bugetului bazat pe performanță în învățământul universitar din Franța - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Analiza bugetului bazat pe performanta in invatamantul universitar din Franta.docx

Ai nevoie de altceva?