Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7513
Mărime: 63.89KB (arhivat)
Publicat de: Manole Murariu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Cap. 1 Consideratii teoretice privind diagnosticul financiar in cadrul unei intreprinderi 2
  2. 1.1 Consideratii generale privind diagnosticul financiar 2
  3. 1.2 Rolul diagnosticului financiar 3
  4. Cap. 2 Analiza financiara ca parte componenta a diagnosticului financiar 5
  5. 2.1 Consideratii generale privind analiza financiara 5
  6. 2.2 Analiza statica 7
  7. 2.3 Analiza dinamica 10
  8. Cap. 3 Echilibrul financiar exprimat prin indicatorii: fond de rulment (FR), necesar de fond de rulment (NFR), trezoreria neta (TN). 15
  9. Bibliografie 26

Extras din proiect

Cap. 1 Consideratii teoretice privind diagnosticul financiar in cadrul unei intreprinderi

1.1 Consideratii generale privind diagnosticul financiar

Diagnosticul financiar consta intr-un ansamblu de instrumente si metode care permit aprecierea situatiei financiare si a performantelor unei intreprinderi. Scopul diagnosticului financiar este de a aprecia situatia financiara a intreprinderii. Pe baza acestui diagnostic are loc elaborarea unei noi strategii de mentinere si dezvoltare in mediul specific economiei locale. In sens general, finalitatea diagnosticului financiar consta in oferirea de informatii financiare atat celor din interiorul intreprinderii, cat si celor interesati din afara acesteia.

Cand problema diagnosticului este pusa din interiorul intreprinderii (diagnostic financiar intern) utilizatorii pot fi managerii, actionarii actuali sau salariatii. Obiectivul urmarit in acest caz este de a detecta eventuale situatii de dezechilibru financiar si de a adopta noi decizii de gestionare a intreprinderii. Aceste decizii se bazeaza pe identificarea originii si cauzelor dezechilibrelor, pe de o parte, iar pe de alta parte, pe stabilirea masurilor de remediere a dezechilibrelor.

Cand problema este pusa din exteriorul intreprinderii (diagnostic financiar extern) utilizatorii pot fi analistii financiari, actionarii potentiali, organisme bancare si financiare sau chiar statul. Obiectivul urmarit este capacitatea financiara a intreprinderii de a genera profit, capacitatea intreprinderii de a-si onora obligatiile pe termen scurt sau lung (lichiditatea si solvabilitatea intreprinderii), precum si valoarea intreprinderii.

De cele mai multe ori utilizatorii externi au nevoie de un diagnostic financiar fie pentru acordarea de credite intreprinderilor (in special bancile), fie pentru luarea deciziilor de patrundere in capitalul unei intreprinderi (actionari potentiali sau alte intreprinderi).

Atat analiza pe plan intern cat si cea externa au ca obiectiv aprecierea performantelor intreprinderii si a riscurilor la care aceasta este pusa si urmaresc: analiza rentabilitatii; analiza riscului si analiza valorii intreprinderii.

De obicei, diagnosticul este efectuat numai in caz de grave dificultati sau cand cineva cere o astfel de lucrare. Independent de rezultatele inregistrate de intreprindere sau de desfasurarea evenimentelor, elaborarea unui diagnostic financiar trebuie sa aiba loc periodic. Diagnosticul financiar identifica factorii favorabili si nefavorabili care vor afecta activitatea viitoare a intreprinderii.

De cele mai multe ori informatiile diagnosticului financiar trebuie completate cu informatii referitoare la mediul extern al intreprinderii (starea economiei, a sectorului de activitate), informatii referitoare la potentialul tehnic si uman, potential comercial si juridic, managementul intreprinderii. Toate aceste elemente influenteaza performantele financiare ale intreprinderii determinand, in final, competitivitatea acesteia.

1.2 Rolul diagnosticului financiar

Rolul diagnosticului financiar in cadrul diagnosticului general rezulta din faptul ca activitatea desfasurata de o intreprindere in decursul unei perioade de timp se reflecta in situatia financiara a acesteia, situatie ce poate fi cunoscuta numai printr-un diagnostic financiar. Diagnosticul financiar se prezinta ca o sinteza a analizei financiare efectuata la nivelul intreprinderii, care are ca obiectiv esential studiul static si dinamic al activitatii desfasurate in intreprindere, din care sa rezulte concluzii cu privire la lichiditatea intreprinderii, structura mijloacelor economice si a resurselor, echilibrul finaciar, rezultatele obtinute, precum si in legatura cu modul de gestionare a resurselor.

Cu ajutorul diagnosticului financiar se evalueaza situatia financiara a intreprinderii, stabilindu-se punctele tari si punctele slabe ale gestiunii si totodata pe baza lui se iau deciziile de ameliorare a starii financiare. Obiectivele diagnosticului financiar sunt deosebit de complexe. Aceasta complexitate decurge din varietatea de pozitii ocupate de cei care il realizeaza si, ca o consecinta, din diversitatea de puncte de vedere, de obiective pe care si le propun, respectiv de informatii la care au acces.

Diagnosticul financiar constituie, totodata, o componenta indinspensabila intr-o expertiza sau intr-o negociere vizand estimarea valorii unei intreprinderi cu ocazia privatizarii, fuzionarii, vanzarii de active, cotatii la bursa. In ultima instanta, directiile de investigare ale analizei financiare sunt convergente cu obiectivele economice ale oricarei firme. Diagnosticul financiar extern se bazeaza pe informatiile contabile si financiare furnizate de intreprinderi potrivit reglementarilor legale in vigoare (bilantul contabil, contul de profit si pierdere si anexa), precum si datele furnizate de presa economica si financiara. Suportul analizei financiare - bilantul - constituie sursa de informatii pertinenta pentru formarea diagnosticului intreprinderii. Anexele la bilant au rolul de a ghida analistul in intelegerea si interpretarea situatiei financiare, in clarificarea unor aspecte privind politica de investitii si cea financiara.

Pentru diagnosticul financiar intern se folosesc si alte informatii oferite de evidenta contabila, statistica si operativa a firmei. Se impune de mentionat ca notiunea de bilant contabil in acceptiunea organismelor de specialitate din tara noastra, este mai larga cuprinzand: bilantul, contul de profit si pierdere,anexele si raportul de gestiune. Cu ajutorul diagnosticului financiar se identifica punctele tari si cele slabe ale gestiunii financiare in vederea fundamentarii noii strategii de mentinere si dezvoltare a intreprinderii.

Atat pe plan intern (de pe pozitia intreprinderii) cat si extern (de pe pozitia unor parteneri economici si financiari bancari), analiza financiara are ca obiectiv determinarea rentabilitatii (comerciala,economica si financiara), a riscului (de exploatare, financiar, de faliment) si in final aprecierea valorii globale a intreprinderii. Pe baza concluziilor analizei financiare, intreprinderea fundamenteaza bugetele anuale si strategia financiara care vizeaza deciziile pe termen lung (decizii de investitii, de finantare, de repartizare a profitului net) prin care se traseaza posibile traiectorii pentru a-si asigura o pozitie statornica si crescatoare in mediul economic concurential.

Bibliografie

Bucataru, D, Abordari si metode de evaluarea intreprinderii, Iasi, 2016

Georgescu, N., Analiza bilantului contabil, Bucuresti, 1999, p. 94

G. Vintila, Diagnosticul financiar si evaluarea intreprinderilor, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1998, pag. 23.

V. Dragota si Colectiv, Management financiar - Analiza financiara si gestiune financiara operationala - vol.1, Ed. Economica, Bucuresti, 2003, pag. 155

http://dexonline.ro/definitie/echilibru

Preview document

Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 1
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 2
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 3
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 4
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 5
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 6
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 7
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 8
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 9
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 10
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 11
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 12
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 13
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 14
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 15
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 16
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 17
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 18
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 19
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 20
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 21
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 22
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 23
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 24
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 25
Analiza echilibrului financiar în cadrul diagnosticului financiar - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Analiza echilibrului financiar in cadrul diagnosticului financiar.docx

Alții au mai descărcat și

Modalități de finanțare a deficitului bugetar

Introducere Deficitul bugetar a devenit un fenomen caracteristic al lumii contemporane. Un deficit bugetar cronic de proporţii poate provoca...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Finanțe

Unitatea de învăţare 1 Noțiuni generale privind finanţele şi funcţiile acestora 1.1. Introducere 1.2. Obiectivele şi competenţele unităţii de...

Rezumat finanțe

1. Finanțele reprezintă știința constituirii și administrării mijloacelor bănești la dispoziția unui agent economic, folositepentru îndeplinirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Analiza performanțelor și riscurilor la o societate comercială

INTRODUCERE În condiţiile economiei de piaţă, activitatea tuturor agenţilor economici este expusă, într-o măsură mai mică sau mai mare, riscurilor...

Diagnosticul S.C. Ikos-Conf S.A.

PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. ”IKOS CONF” S.A. 1.1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE Denumirea agentului economic:Societatea Comercială IKOS CONF S.A....

Evaluarea întreprinderii SC DPR Draexlmaier Procese de Producție România SRL

Sinteză 1. Mod de abordare Evaluarea societăţii a fost realizată atât prin metode patrimoniale, cât şi prin metode financiare. Dintre metodele...

Managementul resurselor umane - recrutarea și selecția resurselor umane din cadrul Brigăzii Române de Securitate SRL

INTRODUCERE Este unanim recunoscut faptul că puterea unei firme sau organizaţii depinde de valoarea oamenilor săi. Fiecare manager, într-un sistem...

Managementul vânzărilor pe produsul bancar - Fonduri de Investiții la BCR

INTRODUCERE Realizarea unui studiu privind managementul vânzărilor a fost inspirat din realitate, luând în considerare faptul că companiile...

Analiza echilibrului financiar în cadrul SC Petrom

INTRODUCERE Activitatea unei intreprinderi trebuie să fie generatoare de efecte pozitive care conduc la susţinerea principiului continuităţii...

Analiza economico-financiară și impactul asupra managementului firmei - studiu de caz la SC Carmen Ana Internațional SA

Managementul, ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un mare număr de specialişti din lumea întreagă. Faptul că...

Politică de prețuri club sportiv

Introducere Prin această lucrare ne propunem să formulăm o pledoarie cu privire la necesitatea şi importanţa asumării unui comportament etic în...

Ai nevoie de altceva?