Analiza economico-financiară la SC Altur SA

Proiect
6.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 5319
Mărime: 653.64KB (arhivat)
Publicat de: Fabian Năstase
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI FACULTATEA DE COMERT

Cuprins

  1. 1.Aspecte teoretice 3
  2. 1.1.Importanta analizei financiare 3
  3. 1.2.Sursele de informatie 4
  4. 1.3. Metodele şi procedeele analizei financiare 5
  5. 1.4.Etapele analizei financiare 7
  6. 2.Analiza echilibrului financiar 9
  7. 2.1.Fondul de rulment 10
  8. 2.2.Nevoia de fond de rulment 12
  9. 2.3.Trezoreria neta 13
  10. 3.Analiza soldurilor intermediare de gestiune 15
  11. 3.1.Marja comerciala 15
  12. 3.2.Productia exercitiului 16
  13. 3.3.Valoarea adaugata 17
  14. 3.4.Excedentul brut din exploatare 18
  15. 3.5.Rezultatul exploatarii 19
  16. 3.6.Rezultatul brut al exercitiului 20
  17. 4.Analiza rentabilitatii si riscului 21
  18. 4.1.Indicatorii de lichiditate 21
  19. 4.1.1.Lichiditatea curenta 21
  20. 4.1.2.Lichiditatea imediata 22
  21. 4.1.3.Lichiditatea la vedere 22
  22. 4.2.Indicatorii rentabilitatii 23
  23. 4.2.1.Rentabilitatea financiara 23
  24. 4.2.2.Rentabilitatea economica 23
  25. 4.3.Rata solvabilitatii 24
  26. 4.4.Rata datoriilor 25
  27. Bibliografie

Extras din proiect

1. Analiza economico - financiara a unei intreprinderi – aspecte teoretice

1.1 Importanta analizei financiare

Analiza financiara reprezinta un studiu metodic al situatiei si evolutiei unei intreprinderi privind structura sa financiara si rentabilitatea, pornind de la bilant, contul de rezultat si de la toate celelalte informatii oferite de intreprindere sau care pot fi obtinute referitor la intreprindere şi viitorul sau.

Parte componenta a analizei economico-financiare, analiza financiara este inclusa in categoria analizelor cu scop special, care a aparut şi s-a dezvoltat mai ales in ultimii 20 de ani şi se afla intr-o evoluţie permanenta. Printre factorii care au impus şi stimulat dezvoltarea şi perfecţionarea analizei financiare pot fi amintiţi: dezvoltarea societaţilor anonime pe acţiuni; creşterea rolului bancilor şi instituţiilor financiare in economie.

Daca primele analize financiare efectuate de catre acţionarii societaţilor anonime se limitau doar la verificarea unor echilibre financiare suficiente pentru asigurarea rambursarii imprumuturilor acordate de banci, indiferent de evoluţia situaţiei financiare a intreprinderii, criteriul principal de acordare a creditelor ramanea doar situaţia patrimoniala a intreprinderii. Analiza financiara se limita doar la studiul unor rate financiare privind solvabilitatea intreprinderii.

In cazul in care se punea problema maximizarii profitului sau beneficiilor nu erau vizate beneficiile contabile, deoarece conceptele economic şi contabil pentru profit erau foarte diferite, iar metodele contabile conduceau la rezultate variabile in funcţie de metodele de evaluare sau de amortizare folosite.

Acest mod de abordare s-a dovedit limitat, ceea ce a impus o abordare moderna a analizei financiare, care tinde sa devina un sistem de tratare a informaţiei apt sa ofere managerului datele necesare adoptarii deciziilor financiare. Rolul acestei discipline a crescut, in sensul ca ea nu se limiteaza numai la date financiare, dar integreaza date economice şi bursiere, iar rezultatele analizei sunt integrate in modele financiare necesare elaborarii previziunilor.

Evoluţia analizei financiare in ultimii ani este datorata mai multor cauze:

- Tendinţa de concentrare a intreprinderilor a condus la dezvoltarea investiţiilor de talie mare, a caror rentabilitate se intinde pe mai mulţi ani, ceea ce a impus bancilor şi instituţiilor financiare elaborarea şi folosirea unor metode de analiza mai perfecţionate in vederea acordarii sau refuzului unor credite.

- Imposibilitatea bancilor de a cere garanţii pentru a-şi acoperi riscul de non-plata le-a obligat sa puna la punct analize ale riscului economic şi financiar, deoarece noţiunea de lichiditate a devenit insuficienta pentru angajamentele pe termen lung.

- Dezvoltarea mijloacelor moderne de finanţare a impus aprofundarea studiului echilibrelor financiare şi a costului capitalului, indiferent de provenienţa lui.

- Constrangerile politicii creditului, ratele inalte ale dobanzii, inflaţia, variaţiile cursului de schimb au acutizat problemele financiare ale intreprinderii.

- Dezvoltarea internaţionala a societaţilor a condus la cautarea unor tehnici adaptate pentru efectuarea de comparaţii intre situaţiile financiare şi contabile ale diferitelor ţari.

Finalitatea analizei financiare se concretizeaza in diagnosticuli financiar, parte distincta a diagnosticului economico-financiar, orientata in special spre funcţiunea financiar-contabila a intreprinderii. Efectuata in interiorul intreprinderii - analiza interna – sau din exterior de catre organisme specializate, financiar-bancare, sau de specialişti independenţi (analişti financiari) - analiza externa – conduce la diagnosticul financiar intern sau extern, cu obiective specifice diverşilor utilizatori.

1.2 Sursele de informatie pentru analiza financiara

O analiza financiara efectuata in scopul realizarii unui diagnostic financiar, care sa permita adoptarea unor decizii şi stabilirea unor previziuni financiare se bazeaza in primul rand pe de date şi informaţii provenite din situaţiile financiare ale intreprinderii, dar nu se poate limita doar la acestea. Ea trebuie sa inceapa prin adunarea mai multor informaţii:

a) Informaţii generale pe plan economic, fiscal şi monetar - Informaţiile generale privesc conjunctura economica - situaţia generala a economiei la un moment dat, ştiut fiind ca rezultatele intreprinderii sunt influenţate de conjunctura favorabila sau nefavorabila: expansiunea (recesiunea) economica generala pot determina creşterea (reducerea) activitaţii, a beneficiului şi a cursului acţiunilor la bursa.

b) Informaţii asupra sectorului de care aparţine intreprinderea - Informaţiile sectoriale specifice activitaţii intreprinderii se refera la: natura produselor, procesele tehnologice utilizate, structura de producţie, care au incidenţa asupra rentabilitaţii, rotaţiei stocurilor, mijloacelor de finanţare.

Preview document

Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 1
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 2
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 3
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 4
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 5
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 6
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 7
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 8
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 9
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 10
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 11
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 12
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 13
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 14
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 15
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 16
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 17
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 18
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 19
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 20
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 21
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 22
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 23
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 24
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 25
Analiza economico-financiară la SC Altur SA - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Analiza Economico-Financiara la SC Altur SA.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul bilanțului contabil în economia modernă cu studiu de caz privind bilanțul SC IMSAT SA București

1. BILANŢUL CONTABIL 1.1. NOŢIUNI FUNDAMENTALE PRIVIND BILANŢUL CONTABIL Potrivit Legii 31/1990 privind societăţile comerciale , a Legii...

Analiza financiară a firmei Syntax SRL

1 ASPECTE TEORETICE PRIVIND ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARE 1.1. Necesitatea analizei economico-financiare Necesitatea analizei...

Bilanț contabil cu studiu de caz la SC M Unu G SRL Turnu Măgurele

1. REGLEMENTARE Incepand cu data de 01.01.2006, contabilitatea se va tine in conformitate cu directivele europene, lucru aprobat prin ORDINUL nr....

Analiza performanței financiare a firmei SC Alro SA

1. Introducere Am ales compania ALRO SA deoarece este cea mai mare companie producatoare de aluminiu atat din Europa Centrala , cat si din Europa...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Analiza indicatorilor economico-financiari pe bază de bilanț

INTRODUCERE Realităţile actuale ne arată că dezvoltarea economiei de piaţă şi sporirea gradului de complexitate a acesteia necesită asigurarea...

Intocmirea, publicarea și analiza situațiilor financiare ale unei societăți cotate la bursă

INTRODUCERE Sistemul contabil al unei ţări este influenţat de - serie de factori precum sistemul juridic, modul de finanţare dominant al agenţilor...

Analiza economico financiară - SC Altur SA

I. Prezentarea Generala a S.C. Altur S.A. Slatina Informatii Generale Firma fost infiintata in anul 1979, iar din 1991 a fost transformata in...

Ai nevoie de altceva?