Analiza Performantei Portofoliului - Petrom SA

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Performantei Portofoliului - Petrom SA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 85 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Laura Obreja

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

- Introducere 2
- Capitolul I:Companii emitente 3
- Prezentare generală a companiei
- Analiza bilanţului şi contului de profit şi perdere în
perioada 2005 - 2006
- Capitolul II:Rentabilitatea şi riscul acţiunilor companiilor emitente 25
- Capitolul III: Determinarea valorii teoretice a acţiunilor prin aplicarea
modelului CAPM 26
- Capitolul IV:Construirea portofoliului 31
- Capitolul V: Reoptimizarea portofoliului 34
- Anexe 38

Extras din document

Introducere

Investiţia în acţiuni listate la bursă este o activitate complexă. Iar o activitate complexă necesită efort pentru a produce rezultate pozitive. Desigur, mecanismul invesţitiei în sine nu este complicat: deschiderea unui cont de investiţii şi lansarea unor ordine de cumparare de acţiuni sunt proceduri destul de simple. Oricine poate învăţa mecanismele bursei după câteva luni de antrenament.

Insă o persoană care învaţă şi cunoaşte mecanismele bursei nu devine automat un investitor de succes, la fel cum la şah, o persoana care ştie regulile jocului nu devine automat un jucător bun. Este nevoie de pricepere, antrenament, cunoştiinţe teoretice, experienţă şi puţin fler. De altfel, cu cât un instrument financiar este mai complex, cu atât aceste elemente devin mai importante.

Cap. I : Companii emitente

PETROM S.A.

Prezentare generală:

Petrom este cea mai importanta companie de petrol si gaze din Romania , cu activitati de Explorare si Productie ,Rafinare , Marketing si Gaze Naturale.

Petrom are rezerve dovedite de 940 milioane barili echivalent petrol ,o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane de tone , circa 600 de benzinarii in Romania si circa 200 de benzinarii in Moldova , Bulgaria si Serbia.De asemenea prin combinatul chimic Doljchim , Petrom este unul dintre cei mai importanti furnizori de ingrasaminte chimice , metanol , produse organice de sinteza si catalizatori.

Dupa privatizarea sa in 2004 ,compania a inregistrat rezultate pozitive. Procesul de modernizare initiat in 2005 , continua conform strategiei de dezvoltare a Petrom pana in 2010.

Un program de investitii de peste 3 miliarde de euro sustine obiectivele ambitioase ale companiei care includ cresterea semnificativa a performantelor si reducerea costurilor in toate segmentele de activitate ,pentru a asigura profitabilitatea durabila a companiei si a conferi Petrom pozitia de lider pe piata de titei si gaze din Sud-Estul Europei.

Volumul investitional crescut , continuarea proiectelor de modernizare si initierea de proiecte noi , experientala locala si internationala in domeniu ,preocparea permanenta fata de salariati .clienti si comunitate , profesionalismul si determinarea au facut ca primele rezultate sa fie deja vizibile:

- Petrom are cea mai mare valoare de piata din Romania

- Programul de investitii este cel mai mare din sectorul energetic romanesc

si anume mai mult de 3 miliarde de euro , pana in 2010;numai in 2007 va fi investita o

suma in valoare de aproximativ 1 miliard de euro

- Petrom este compania care contribuie cel mai mult la bugetul statului;

aproximativ 45 % din EBITDA este ditribuit institutiilor statului sub forma de taxe ,

contributii si dividende

Petrom este o companie in plina ascensiune , cu un potential evident de succes ,

care deja aduce beneficii pentru actionari ,comunitate si mediu si pentru economia Romaniei , in

general.Unul dintre obiectivele principale ale Petrom este de a deveni nu doar cea mai mare dar si cea mai de succes companie din Romania ,un adevarat model pentru societatea noastra.

Structură acţionariat la 11.07.2007

Analiza bilanţului şi a contului de profit şi pierdere în perioada 2005-2006

Indicatori financiari, mil lei 2005 2006

Cifra de afaceri 10760 13078

EBIT 1884 2777

EBITDA 2775 3596

Profit net 1416 2285

Active fixe 10609 13093

Active circulante 7204 6366

Datorii pe o perioada mai lunga de un an 4855 4878

Datorii pe o perioada mai scurta de un an 2231 2258

Capital propriu 10727 12325

Activele totale au crescut cu 9 % ridicandu-se la 19370 mii lei ,indeosebi datorita activelor fixe care au depasit nivelul anului trecut. Activele fixe au inregistrat o crestere de 23 % in comparatie cu cifra anului 2005 , in principal datorita achizitiei de active corporale si necorporale. Investitiile in alte companii au contribuit de asemenea la cresterea activelor fixe.

Activele circulante au scazut cu 12 % in comparatie cu 2005 , atingand 6366 mil.lei. Modificarea este atribuita urmatoarelor elemente:

-creante comerciale mai mari cu 19 % avand in vedere ca cifra de afaceri din ultima luna a anului 2006 a fost cu 20 % mai mare in comparatie cu perioada similara 2005

-scaderea numerarului cu 23 % ca urmare a volumului ridicat al investitiilor facute in 2006

Datoriile totale au reprezentat 7033 mil.lei , in crestere usoara cu 1 % in comparatie cu nivelul inregistrat in 2005.Datoriile pe o perioada mai lunga de un an nu s-au modificat substantial fata de 2005.

Capitalul propriu in 2006 a fost cu 15 % peste cifra din 2005.Aceasta crestere s-a datorat in principal profitului anual mai mare ,subscrierilor de numerar la capitalul social de catre OMV ( 38 mil.lei ) , cresterii rezervelor din reevaluarea cladirilor efectuata la sfarsitul anului.

Ratele de lichiditate au scazut in comparatie cu 2005, avand in vedere ca valoarea activelor circulante este mai mica in 2006 datorita scaderii pozitiei de numerar ca urmare s investitiilor in active financiare in cursul anului prezentate in cadrul activelor fixe.

Lichiditatea curentă sau lichiditatea generala se defineste prin raportul dintre

activele circulante si datoriile curente si in cazul de fata a scazut de la 3,2 in 2005 la 2,8 in 2006 insa permite inca asigurarea posibilitatii de rambursare a datoriilor deoarece potrivit specialistilor inregistreaza valori ridicate, respectiv de pana la 2-2,5. Lichiditatea imediată este calculata ca

raport intre suma dintre creantele si activele de trezorerie si datoriile curente. Valoarea

recomandata pentru acest indicator este de 0,8 , iar in cazul Petrom se mentine in jurul acesteia atat in 2005 cat si in 2006 chiar daca a inregistrat o scadere cu 24,20 % de la 2,017 la 1,52 .

Lichiditatea la vedere sau lichiditatea redusa ofera o imagine asupra riscurilor de neplata ca raport intre activele de trezorerie si datoriile curente. In practica se poate utiliza drept reper nivelul de 0,2, o valoare inferioara acestuia semnificand un risc ridicat in ceea ce priveste posibilitatea acoperirii datoriilor imediate.Aceasta rata de lichiditate inregistreaza o scadere de la 2,01 in anul 2005 la 1,53 in anul 2006 ceea ce semnifica existenta unui risc scazut in ceea ce priveste posibilitatea acoperirii datoriilor imediate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Performantei Portofoliului - Petrom SA.doc