Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5582
Mărime: 37.80KB (arhivat)
Publicat de: Eugenia Ilie
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Barsan
UNIVERSITATEA “ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ SPECIAIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR EUROPENE ANUL II

Extras din proiect

1. Prezentarea generală

Societate funcţioneaza din 1921 sub numele de "Energia". Având ca obiect de activitate exploatarea unui atelier electrotehnic şi de turnătorie, societatea "Mecanica Ceahlu" S.A. este astazi lider autohton în producţia şi comercializarea maşinilor, utilajelor si echipamentelor agricole. Societatea isi are sediul in Piatra Neamt Strada Dumbravei nr 6, presedintele acesteia fiind Marius Tudor Munteanu.

Societatea are capital integral privat şi se prezintă ca unul din emitenţii cu cel mai mare potential de creştere din sectorul în care işi desfasoara activitatea. Capitalul social al firmei Mecanica Ceahlau S.A este în prezent de 8.883.805 RON Acesta este împărţit într-un numar de 3.553.522 actiuni cu o valoare nominala de 2.5 RON pe actiune. Structura actionariatului la data operarii ultimei majorari de capital era urmatoarea:

- S.I.F Moldova 55.178%

- SSIF Broker Cluj S.A 15.816%

- Alti actionari 29.006%

Pana in prezent emitentul a realizat o serie de modificari in valoarea capitalui social. O modificare semnificativa a acestuia a avut loc in prima parte a anului 2005 cand în piata au mai intrat circa 200% de actiuni noi. Majorarea s-a realizat prin subscrierea unui numar de 1.780.199 actiuni la valoarea nominala de 2.5 RON fiecare. La două luni, o alta majorare de capital social se opereaza în registrul actionarilor, de data aceasta noile actiuni intrate fiind primite cu titlu gratuit, procentul de acordare fiind33,3%. In anul 1997 pana in aprilie 2005 s au emis 884.943 de actiuni. Ulterior din aprilie 2005 pana în luna 06.2005 s au emis inca 2.665.142 de actiuni iar pana in 2006 inca 3.553.522 actiuni.

Tilurile Mecanica Ceahlau au fost tranzactionate in perioada 23.02.1999-28.06.2001 la Bursa de Valori Bucuresti, urmand ca datorita nerespectarii conditiilor impuse de capital social minim sa fie transferate la BursaElectronica Rasdaq incepand cu data de 17.03.2002.

Concurentii puternici ai societatii sunt in momentul de fata producatorii autohtoni printre acestia cei mai importanti fiind: SC MAT SA Craiova, SC Forma SA Botosani, SC Sembraz SA Sibiu, SC Premagro SA Oradea, Mecanica Marius SA Cluj Napoca, SC Tehnofavorit Bontida, SC Imum SA Medgidia. In ultimii ani concurenta producatorilor straini si-a facut aparitia, acestia reusind sa intre pe piata romaneasca chiar daca produsele sunt mult mai scumpe decat cele autohtone. Cei mai importanti concurenti externi sunt: Maschio – Gaspardo, Voogel&Noot, Kuhn, Breviglieri, Rabe, Amazone, Horsch.

Principalii furnizori ai Mecanica Ceahlau sunt Mittal Steel si Mechel Trading. Activitatea societatii poate fi influentata semnificativ in viitor de preturile la materiile prime procurate de la acesti furnizori cu pozitie de monopol in Romania.

Principalele produse realizate de catre Mecanica Ceahlaul sunt: semanatori tip SPC si SK care au o pondere de 40% din totalul vanzarilor, grape cu discuri, grape, pluguri, cultivatoare, freze, alte produse. Emitentul este astfel lider de piata pe sectorul de semanatori, detinand 70% din productia autohtona si 60% din productia de freze, fiind in aclasi timp si un producator important de grape (35% din total), cultivatoare (10%), pluguri (5%).

Scurt istoric al evolutiei Actiunilor Mecanica Ceahlau: acestea au fost tranzactionate la categoria de baza a Bursei Electronice Rasdaq in perioada 09/05/1997-23/02/1999 si 17/03/2002-03/02/2006 cu simbolul MECF. Graficul MECF in ultimul an arata o evolutie puternic descrescatoare la inceputul anului, evolutie normala am putea spune daca avem in vedere numarul mare de actiuni nou intrate in piata ca urmare a celor doua majorari de capital social initiate. Astfel, un calcul al profitului/pierderii pentru o persoana ce ar fi cumparat 1.000 de actiuni la inceputul anului 2005 si le-ar fi pastrat pana acum este prezentata mai jos si tine cont de mai multe aspecte cum ar fi majorarile de capital, de dividende si aprecierea/deprecierea cursului.

Luand ca baza de calcul pretul de Evolutia actiunilor MECF de la listare inchidere din 2004, de 26 RON/ actiune, acesta fiind si maximul 30 istoric inregistrat de actiunile MECF si un pret prezent de 7 RON/actiune, la 25 prima vedere ar parea ca acea 20 persoana a pierdut 72% din investitie. Dar, daca am tine cont ca acea persoana a subscris la 2.5 RON 200% 10din detinerile sale si a primit 33,3% 5 actiuni gratuite ajungand de la 1.000 actiuni MECF in portofoliu la inceputul 0 anului la circa 3.990 acum am putea spune ca randamentul a fost de aproximativ 11,72%, randamen comparabil cu cel adus de un depozit bancar.

Dupa operarea ultimei majorari de capital social se poate observa o imbunatatire semnificativa a lichiditatii. Astfel, de la inceputul anului 2005 si pana la operarea primei majorari de capital social am putea calcula o lichiditate medie de 1.861 actiuni tranzactionate si de 2.284 actiuni pana in operarea celei de-a doua majorari, ceea ce insemna o crestere a lichiditati medii cu circa 22% versus 200% actiuni nou intrate in piata. Lucrurile se schimba considerabil dupa opererea celei de-a doua majorari de capital cand volumul mediu ajunge la 5.076 actiuni adica o crestere a acestuia cu aproximativ 122%. Totusi, de la inceputul anului si pana acum ritmul de imbunatatire a lichiditatii (5.076/1.861 =2.72) raportat cresterea numarulu de actiuni prin cele doua majorari (3.553.522/884.943) este mult mai lent.

Cea mai mare crestere a firmei a fost in 2004 cand Cifra de afaceri a crescut cu 76%. Problemele din agricultura aparute in urma calamitatilor naturale se reflecta si in rezultatele financiare inregistrate de firma, pentru anul 2005 fiind prognozate venituri in scadere cu aproximativ 33%. Totusi, pentru 2005 asistam la o imbunatatire a profitabilitatii, fiind estimat un profit de peste 3.5 milioane RON, fata de 1.83 milioane RON in 2004, an cu cele mai mari venituri. Pana acum din profitul estimat a se realiza pe tot anul 2005 pana la cel de3/4 din an a inregistrat 3/4 din profitul estimat.

Preview document

Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 1
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 2
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 3
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 4
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 5
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 6
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 7
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 8
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 9
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 10
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 11
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 12
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 13
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 14
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 15
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 16
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 17
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 18
Analiza și diagnosticul firmei - SC Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamț - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza si Diagnosticul Firmei - SC Mecanica Ceahlau SA Piatra NeamT.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza situațiilor financiare anuale

MECANICA CEAHLAU Piatra Neamt (MECF) - analiza societate - Informatii generale Adresa: Str. Dumbravei nr.6, mun. Piatra Neamt, jud Neamt...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?