Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4065
Mărime: 96.49KB (arhivat)
Publicat de: Ofelia Luca
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Filip Bogdan

Cuprins

  1. Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei 3
  2. I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat 3
  3. II. Mutatii in structura functionala a cheltuielilor publice din bugetul de stat in perioada 2007-2009 15
  4. III.Mutatii in structura economica a cheltuielilor publice din bugetul de stat in perioada 2009-2011 19

Extras din proiect

Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei

I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat

In sens juridic, cheltuielile publice semnifica o plata a unei sume de bani din fonduri publice, legata de crearea si functionarea entitatilor publice si de infaptuirea activitatilor cu caracter public, inclusiv a celor derulate prin intreprinderile cu capital de stat.

In sens economic, cheltuielile publice desemneaza relatiile si procesele economice de repartitie a produsului intern brut, concretizate prin alocarea si utilizarea resurselor financiare, pentru realizarea de obiective/actiuni de interes public, fie la nivel national, fie la cel al colectivitatilor locale, inclusiv al entitatilor publice operative.

Astfel, conceptul de cheltuiala publica exprima, sub aspect economic, o anumita categorie de procese si relatii financiare care se manifesta intre autoritatile publice, pe de o parte, si persoane fizice sau juridice, pe de alta parte, in vederea alocarii si utilizarii resurselor banesti pentru infaptuirea obiectivelor/actiunilor de interes public.

Continutul economic al cheltuielilor publice se afla in stransa legatura cu efectul produs de acestea pe destinatiile lor. In acest sens, unele cheltuieli exprima un consum definitiv de produs intern brut, reprezentand valoarea platilor pe care le efectueaza institutiile publice in formele specifice ale cheltuielilor curente, iar alte cheltuieli publice exprima o avansare de produs intern brut, reprezentand participarea statului la finantarea formarii brute a capitalului atat in sfera productiei materiale, cat si in sfera nemateriala.

Cheltuielile publice sunt in prezent extrem de diversificate. Unele se manifesta direct, prin finantarea de catre stat a institutiilor publice pentru a putea functiona, iar altele influenteaza direct mediul economic si social si constituie astfel instrumente ale unei politici de transformare a mediului respectiv pentru a-l ameliora.

In raport cu modul de finantare a obiectivelor/actiunilor de interes public pe care le inglobeaza, sistemul cheltuielilor publice poate fi conceput prin prisma urmatoarelor componente: cheltuieli bugetare, cheltuieli extrabugetare, cheltuieli speciale, cheltuieli ale entitatilor economico-financiare cu capital de stat.

Cheltuielile bugetare sunt acelea inscrise in bugetele publice si finantate din fondurile banesti administrate de catre autoritatile publice (centrale sau locale). La randul lor, cheltuielile bugetare se structureaza in: cheltuieli finantate din bugetul administratiei de stat centrale sau federale, cheltuieli finantate din bugetele administratiilor locale sau ale statelor membre ale federatiei, cheltuieli finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat respectiv din bugetele altor fonduri speciale.

Cheltuielile extrabugetare sunte acelea care se efectueaza din resurse obtinute si utilizate direct de catre institutiile publice, in cadrul propriei activitati, fara a mai fi vehiculate prin fondurile bugetare.

Cheltuielile speciale vizeaza realizarea anumitor obiective sau actiuni de interes public si sunt finantate din resurse publice ce se constituie in fonduri speciale, distincte, administrate direct de catre anumite ministere sau alte organe de stat.

Cheltuielile intreprinderilor sau institutiilor financiar-bancare cu capital de stat fac parte din sistemul cheltuielilor publice, dar in principiu nu se reflecta in bugetul public si deci nu sunt cheltuieli bugetare. Cheltuielile acestor intreprinderi au un caracter public data fiind proprietatea publica pe care acestea se intemeiaza.

Intelegerea continutului si a intregului proces de delimitare a nivelului cheltuielilor corespunzatoare destinatiilor, a nivelului resurselor si a desemnarii beneficiarilor de avantaje create de stat pe seama acestor eforturi financiare presupune cunoasterea criteriilor de clasificare a cheltuielilor publice pe diferite grupe.

Practica financiara a statelor si a organismelor internationale a statuat diferite tipuri de clasificari, cunoscute si sub denumirea generica de clasificatie bugetara, care poate fi:

a) administrativa;

b) economica;

c) functionala;

d) financiara;

e) folosita in organismele ONU.

a) Clasificatia administrativa are la baza institutiile prin care se efectueaza cheltuielile

publice, respectiv: ministere, institutii publice autonome, unitati administrativ-teritoriale, aceasta clasificatie fiind utila deoarece alocatiile bugetare se stabilesc pe acesti beneficiari. Ea prezinta, insa, dezavantajul ca un minister, departament, agentie guvernamentala, judet, municipiu sau oras, reuneste cheltuieli cu destinatii variate si totodata structura ministerelor si respectiv subordonarea institutiilor publice se modifica periodic, ceea ce face ca gruparea cheltuielilor publice conform acestei clasificatii sa nu asigure comparabilitatea lor in timp. Acest criteriu este folosit la repartizarea cheltuielilor publice pe ordonatorii de credite bugetare.

b) Clasificatia economica se bazeaza pe folosirea a doua criterii de grupare. Primul are in

vedere continutul proceselor de consum exprimate, conform caruia cheltuielile se impart in: cheltuieli curente si cheltuieli de capital. Al doilea are in vedere natura actiunilor finantate si imparte cheltuielile in: cheltuieli cu bunuri si servicii si cheltuieli de transfer.

Cheltuielile curente sunt cele care asigura buna functionare si intretinere a institutiilor publice, finantarea satisfacerii actiunilor publice, transferarea unor sume de bani anumitor categorii de persoane lipsite de remuneratie sau care au venituri insuficiente. Ele reprezinta un consum definitiv de produs intern brut, iar sumele cheltuite nu mai pot fi recuperate, acestea avand ponderea cea mai mare in totalul cheltuielilor publice bugetare.

In categoria cheltuielilor curente se regasesc: cheltuielile de personal; cheltuielile privind plata de bunuri si servicii; subventiile si transferurile; plata dobanzior.

Cheltuielile de capital constau in achizitonarea de bunuri destinate sferei activitatilor publice materiale sau dotarii cu active fixe a celor nemateriale (scoli, spitale, asezaminte de cultura, administratie), care duc la dezvoltarea si modernizarea patrimoniului public.

Cheltuielile privind bunurile si serviciile sunt acele cheltuieli cu remunerarea serviciilor, a prestatiilor si a furniturilor necesare bunei functionari a institutiilor publice sau achizitionarii de mobilier, aparatura si echipamente. Acestea se deosebesc de cheltuielile de transfer dupa cum au sau nu la baza o contraprestatie, in momentul si in masura in care acestea se efectueaza de catre stat.

Bibliografie

Gheorghe Filip, “Finante publice”, Editura Junimea, Iasi, 2010

Iulian Vacarel (coordonator), “Finante publice” editia a V-a, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2006

Stefura Gabriel, “Proces bugetar public”, Editura UAIC, Iasi, 2007

Tatiana Mosteanu, “Finante publice” editia a III-a, Editura Universitara Bucuresti, 2008

Pavel Belean, Lucia Risti, Gabriela Anghelache, Alina Ginguta, “Finantele publice ale Romaniei”, Editura Economica, Bucuresti, 2007

Mihai Nedelcu, Niculae Plaiasu, Cristina Stanescu, Razvan Sindilaru, Dan Moraru, “Finante publice si evaziune fiscala”, Editura Economica, Bucuresti, 2008

Preview document

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 1
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 2
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 3
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 4
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 5
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 6
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 7
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 8
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 9
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 10
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 11
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 12
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 13
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 14
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 15
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 16
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 17
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 18
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 19
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 20
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 21
Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Analiza Structurii si Dinamicii Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al Romaniei.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

1. Concepte privind cheltuielile publice Noţiunea de cheltuială publică s-a conturat pe fundalul apariţiei şi evoluţiei consumului de resurse, cu...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Analiza Structurii și Dinamicii Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

Introducere Semnificaţia noţiunii de buget a apărut în condiţiile în care statul a trecut la întocmirea unor liste de venituri si cheltuieli...

Analiza Structurii și Dinamicii Resurselor Financiare Publice și Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

INTRODUCERE Fiecare ţară desfăşoară activitate economică potrivit unui mecanism economic. Acesta este reprezentat de un sistem de metode de...

Analiza Structurii și Dinamicii Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

1. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat : criterii și componente conform clasificării bugetului. 1.1 Definiție Cheltuielile...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

I. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat 1.1 Introducere Notiunea de cheltuiala publica s-a conturat pe fundalul aparitiei si...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

1. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat – criteria si componente “Cheltuielile publice sunt modalitati de repartizare si utilizare...

Analiza Structurii și Dinamicii Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

Capitolul 1. Cheltuielile publice 1.1. Noţiuni privind cheltuielile publice Cheltuielile publice exprimă procese si relaţii economice in formă...

Analiza Structurii și Dinamicii Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat a României

Structura cheltuielilor bugetare in Romania In practica bugetară a Romaniei, structura cheltuielilor bugetare, ca parte a celor publice, a...

Analiza Structurii și Dinamicii Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

I. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat – criterii si componente (conform casificatiei bugetare). 1. Concepte privind cheltuieli...

Ai nevoie de altceva?