Cuprins
INTRODUCERE 3
PRINCIPII BUGETARE 4
ETAPELE PROCESULUI BUGETAR 8
ANALIZA BUGETULUI DE STAT PE ANII 2009 – 2011 11
BIBLIOGRAFIE: 13
Extras din document
INTRODUCERE
Fiecare ţară desfăşoară activitate economică potrivit unui mecanism economic. Acesta este reprezentat de un sistem de metode de conducere economică, de obiective ce determină conducerea şi de structuri organizatorice prin care se efectuează conducerea. Sunt incluse în acest sistem: principiile fundamentale de conducere, organizarea economiei şi conexiunile între componentele acestuia, sistemul pieţei, pârghiile economice, criteriile de eficienţă, sistemul informaţional.
Acest mecanism are drept principală funcţie cea de conducere şi de reglare a proceselor economice, condiţionate de raporturile de interese. În realizarea acestei funcţii are un rol important piaţa concurenţială unde se reglează raportul de interese. Statul are de asemenea un rol însemnat, din două puncte de vedere: ca agent economic cu drepturi, atribuţii şi obligaţii, dar şi ca autoritate publică care creează şi execută cadrul legislativ şi poate avea influenţe în derularea mecanismului economic. Prin forţa sa economică poate apela la pârghii economico-financiare: pârghia fiscală, pârghia vamală, pârghia cheltuielilor publice. De asemenea, piaţa însăşi generează preţul, costul, profitul, dobânda.
Veniturile bugetare se încasează în cadrul organizatoric înfăptuit de sistemul bugetar, se repartizează şi se cheltuie. Sistemul bugetar reprezintă totalitatea relaţiilor economice sub forma bănească. Este un rezultat al repartiţiei venitului naţional. Aceste relaţii apar cu prilejul constituirii şi repartizării de fonduri centralizate la şi de la dispoziţia statului şi a unităţilor administrative teritoriale pentru satisfacerea unor interses generale ale societăţii.
De realizarea echilibrului între nevoile colective şi mijloacele cu care se acoperă este responsabil bugetul de stat care stabileşte un raport între resursele financiare publice provenite din taxe şi impozite şi nevoile sociale. Este important să se urmărească respectarea echităţii în repartiţia sarcinii fiscale asupra membrilor societăţii.
Prin proiectul de buget Parlamentul şi Guvernul au posibilitatea de a avea o imagine de ansamblu asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale şi nemateriale create în economia financiară publică şi valoarea eforturilor făcute pentru realizarea lor. În acelaşi scop, la nivel local, autorităţile publice locale identifică acelasi raport.
Bugetul public este un instrument de programare, executare şi control asupra rezultatelor execuţiei resurselor baneşti şi a modului de repartiţie al acestora şi de utilizarea ca şi cheltuieli publice. Bugetul public este un ansamblu de documente din sectorul public care formează un sistem de bugete (conform art. 1 (2) din Legea 500/2002):
- bugetul de stat;
- bugetul asigurărilor sociale de stat;
- bugetele locale;
- bugetele fondurilor speciale;
- bugetul trezoreriei statului;
- bugetul instituţiilor publice autonome;
- bugetul instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat;
- bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale, după caz;
- bugetele instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii;
- bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat pentru a căror rambursare şi alte costuri se folosesc fonduri publice;
- bugetul fondurilor externe nerambursabile.
Autoritatea publică este obligată să întocmească un plan anual în care să prevadă suma veniturilor şi cheltuielilor publice. Se supune acest program discuţiei şi aprobării puterii legislative. Astfel se asigură o gestionare raţională a fondurilor publice şi o cheltuire eficientă a acestora .
În ţările dezvoltate noţiunea de buget se referă la două structuri diferite: bugetul economiei naţionale şi bugetul de stat. Bugetul economiei naţionale este un program ce se întocmeşte anual şi cuprinde toate veniturile şi cheltuielile dintr-o economie naţională, indiferent dacă sunt publice sau private. Este un buget informativ şi nu este excutoriu, nu se supune aprobării Parlamentului. Bugetul de stat se elaborează pornind de la bugetul economiei naţionale şi cuprinde doar resursele şi cheltuielile autorităţii publice. Este supus discuţiei legislativului şi are nevoie de aprobarea acestuia. După ce este aprobat de Parlament devine lege şi se pot încasa venituri şi efectua cheltuieli publice.
Bibliografie
1. Gabriel Ştefura, Proces bugetar public, Ed. Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi 2007.
2. Hoanta, Nicolaie “Economie si finante publice”, Editura Polirom 2000
3. Moraru D, Nedelescu M, Preda O, Stanescu C, Finante Publice, Editura Economica, Bucuresti, 2006
4. Vacarel, I. (coordonator), Finante Publice, E.D.P., Bucuresti, 2001
5. www.consiliulfiscal.ro
6. www.economistul.ro
7. www.insse.ro
8. www.manager.ro
9. www.mfinante.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza Structurii si Dinamicii Resurselor Financiare Publice si Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al Romaniei.docx