Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A.

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3821
Mărime: 87.79KB (arhivat)
Publicat de: Nicoleta Oprea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Drd. Nicu Sprincean
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Management
Materie: Finanțe

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1. Prezentarea generală a întreprinderii pe care se face studiul. 4
  3. 1.1. Cadrul general de organizare si desfășurare a activității. 4
  4. 4
  5. 1.2. Piața și concurența (principalele produse și servicii oferite, principalii concurenți regionali, naționali sau internaționali). 5
  6. . 5
  7. Capitolul 2. Structura surselor de finanțare (pentru ultimele trei exerciții financiare). 6
  8. 6
  9. 2.1. Descrierea surselor de finanțare la compania S.N.G.N. Romgaz S.A. pentru perioada 2013-2015. 6
  10. 2.2. Evoluții în structura surselor de finanțare a întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. în perioada 2013-2015. 7
  11. 9
  12. Capitolul 3. Analiza mutațiilor în structura capitalului propriu și a factorilor de influență (pentru ultimele trei exerciții financiare). 10
  13. . 10
  14. 3.1. Structura capitalurilor proprii la compania S.N.G.N. Romgaz S.A. în perioada 2013-2015. 10
  15. 3.2. Analiza evoluției structurii capitalurilor proprii și a principalilor factori de influență . 12
  16. Capitolul 4. Analiza mutațiilor în structura resurselor împrumutate (pentru ultimele trei exerciții financiare). 13
  17. . 13
  18. 4.1. Structura resurselor împrumutate la compania S.N.G.N. Romgaz S.A. în perioada 2013-2015. 13
  19. 4.2. Analiza evoluției structurii resurselor împrumutate și a principalilor factori de influență. 15
  20. Concluzii 16
  21. Bibliografie : 17

Extras din proiect

Actualitatea temei . Odată cu introducerea noilor reglementări în evidența contabilă-financiară (IFRS) a unei companii , publicul larg are acces liber la toate tipurile de informații, rapoarte financiare, rapoarte ale administratorilor, noutăți cu privire la stabilirea unor noi prețuri la gazele naturale sau energia electrică, în cazul companiei Romgaz S.A.

Toate aceste lucruri sunt binevenite în societatea actuală, în care oamenii tind să afle cât mai multe lucruri despre o anumită companie, pentru a-și manifesta încrederea față de ea.

Scopul acestui proiect este structurarea și analiza surselor de finanțare ale companiei S.N.G.N. Romgaz S.A., din perspectiva tipologiei surselor, care contribuie la dezvoltarea companiei.

Cunoaștem două mari categorii de surse de finanțare ale unei companii: A) surse proprii- acestea provin din interiorul companiei și contribuie la dezvoltarea ei, astfel aceste surse se împart în mai multe categorii, printre care: 1) capitalul social;2) rezerve;3) rezultatul reportat;4) profitul exercițiului și B) surse străine- acestea provin din exteriorul companiei, de la creditori, de la finanțatori etc., iar această tipologie a surselor de finanțare se divide în alte patru categorii: 1) creditul;2) împrumuturi prin emisiune de obligațiuni;3) leasing;4) datorii comerciale.

Obiectivele principale ale acestui proiect sunt următoarele:

- Prezentarea generală a întreprinderii pe care se face studiul

- Structurarea surselor de finanțare ale companiei pentru ultimele trei exerciții financiare

- Analiza modificărilor în structura capitalului propriu și a factorilor de influență pentru ultimele trei exerciții financiare

- Analiza mutațiilor în structura resurselor împrumutate pentru ultimele trei exerciții financiare

Metodele de cercetare. Ca urmare a aplicării demersului științific au fost utilizate metoda grafică, metoda analitică, metoda comparativă .

Structura proiectului este formată din cuprins, introducere, capitolul I, capitolul II, capitolul III, capitolul IV, concluzii și bibliografie.

Capitolul 1. Prezentarea generală a întreprinderii pe care se face studiul.

În acest capitol vom face cunoștință cu obiectul de activitate al companiei S.N.G.N. Romgaz S.A. și structura acționariatului companiei în cauză.

1.1. Cadrul general de organizare si desfășurare a activității.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este acceptată la tranzacționare din anul 2013 pe piața Bursei de Valori din București și a Bursei din Londra (LSE) . Acționar majoritar este statul român cu o cotă de participare de 70%. Compania are o experiență enormă în domeniul explorării și realizării de gaze naturale, istoria sa a început mai bine de 100 de ani în urmă în 1909, când a fost găsit primul zăcământ de gaze naturale în Bazinul Transilvaniei, la Sărmășel. Romgaz face expertiză geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, realizează gaz metan prin extragerea zăcămintelor din portofoliul companiei, stochează în subteran gaze naturale, execută intervenții, face reparații capitale și operații speciale la sonde și garantează servicii profesioniste de transport tehnologic. Din anul 2013, Romgaz S.A. și-a lărgit domeniul de activitate prin însușirea drepturilor asupra centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrica. Compania se dezvoltă prin introducerea unor tehnologii de ultimă oră în sfera explorării geologice, realizării și a stocării subterane a gazelor, finanțate din surse proprii sau externe. Situația financiară și economică a companiei Romgaz S.A. este caracterizată prin fixitatea profitului și lichiditate. Astfel, Romgaz se regăsește în lista companiilor deținute de stat care au realizat toate condițiile de creștere economică ajungând una dintre cele mai mari și performante companii din România.

Tabelul nr.1.1. Structura acționarilor companiei Romgaz S.A.

Acționari Procent

Statul Român prin Ministerul Economiei 70,01%

Fondul Proprietatea 14,99%

Persoane juridice 12,34%

Persoane fizice 2.66%

Sursa: Elaborat de autor în baza datelor preluate din rapoartele administratorilor

1.2. Piața și concurența (principalele produse și servicii oferite, principalii concurenți regionali, naționali sau internaționali).

Unul din principalele servicii prestate de Romgaz S.A. este furnizarea de gaze naturale către consumatorii publici si privați. Odată cu liberalizarea pieței gazului începând cu 1 iulie 2007, consumatorii au dreptul sa-și aleagă liber furnizorul de gaze și să negocieze direct clauzele și prețul pentru furnizarea gazelor naturale. În perioada anilor 2008-2015 , Romgaz S.A. , în calitate de furnizor de gaze naturale la nivel național a avut o cotă de piață situată în intervalul 39-46%. Un alt serviciu prestat de către Romgaz S.A. este serviciul de intervenție și operații speciale la sonde , această activitate este realizată de către sucursala SIRCOSS, care a fost înființată în anul 2003 în baza Hotărârii AGA. Această sucursală realizează două activități principale: a) intervenții, completări și verificări de producție la sonde ;b) operații speciale la sonde. Prima activitate executată de sucursală reprezintă totalitatea serviciilor efectuate cu instalații cu turlă, iar cea de-a doua activitate reprezintă serviciile realizate cu diferite utilaje transportabile în vederea executării de operații de sondă sau la suprafață. Transportul și mentenanța este un alt serviciu oferit de către Romgaz SA și este îndeplinit de către STTM(Sucursala de Transport Tehnologic și Mentenanță), înființată în luna octombrie 2003, prin recepționarea mijloacelor de transport de la sucursalele Mediaș, Târgu-Mureș și Ploiești. Obiectul principal de activitate al acestei sucursale este efectuarea de transporturi de mărfuri și persoane, transport tehnologic specific și mentenanță în interesul societății și pentru terți. Producția și furnizarea energiei electrice este un alt serviciu oferit de către compania Romgaz S.A. care este realizat prin sucursala CTE Iernut(jud. Mureș), care a fost preluată de către Romgaz în anul 2012, în baza unei hotărâri luate de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru a stinge datoriile care le avea S.C. Electrocentrale București față de S.N.G.N. Romgaz S.A. Distribuția de gaze naturale este ultimul serviciu oferit de către S.N.G.N. Romgaz S.A. și presupune o activitate reglementată , care se desfășoară în zonele Ghercești și Piscu Stejari aflate sub controlul sucursalei din Târgu-Mureș.

Bibliografie

- Bistriceanu, Gh., ș.a., Finanțele agenților economici, Editura Didactică și Pedagogică, București, 2004

- Toma, M.; Alexandru, F., Finanțe și gestiune financiară de întreprindere, Editura Economică, București, 2003

- HOANȚĂ, Nicolaie. Gestiunea financiară a întreprinderii. Nicolaie Hoanță. București : C. H. Beck,2011. X, 286 p. ; 24 cm. (Oeconomica).

- Cristea, H., Ștefănescu, N., Finanțele întreprinderii, Editura CECCAR, București, 2003.

- Stancu Ion, Finanțe, editura Economică, București 2007

- Onofrei, Mihaela. "Finanțele întreprinderii, Editura Economică." (2004).

- S.N.G.N. Romgaz S.A., Raport financiar anual 2013, București,2013

- S.N.G.N. Romgaz S.A., Raport financiar anual 2014, București,2014

- S.N.G.N. Romgaz S.A., Raport financiar anual 2015, București,2015

- http://www.bvb.ro/

- https://www.romgaz.ro/

Preview document

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 1
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 2
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 3
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 4
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 5
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 6
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 7
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 8
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 9
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 10
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 11
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 12
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 13
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 14
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 15
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 16
Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A. - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza surselor de finantare ale intreprinderii S.N.G.N. Romgaz S.A..docx

Alții au mai descărcat și

Analiza surselor de finanțare a întreprinderilor

Radacinile firmei se afla in Germania, locul in care este una dintre cele mai mari companii in domeniul de comert en-detail. 1984 a fost anul in...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Purcari

Capitolul 1. Prezentarea generală a companiei PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED 1.1. Cadrul general de organizare și desfășurare a...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii

CAPITOLUL 1 Prezentarea generala a întreprinderii Societatea „NUCLEARELECTRICA S.A. (“SNN”)” este cel mai important producător de energie...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Digi Communications NV

INTRODUCERE Sursele de finanțare ale unei companii reprezintă propriile fonduri sau fondurile împrumutate, care au rolul de a face o întreprindere...

Analiza surselor de finanțare a întreprinderii

Farmexpert 1.Prezentarea generala a firmei: Farmexpert este unul din cei mai importanti distribuitori de produse farmaceutice si parafarmaceutice...

Analiza surselor de finanțare ale MedLife SA

INTRODUCERE Finanțarea unei întreprinderi reprezintă una din cele mai importante decizii din gestiunea financiară a firmei și constă în obținerea...

Gestiunea portofoliului de valori mobiliare la S.C Electrica S.A

Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din...

Analiza resurselor de finanțare a întreprinderii Remedia

Introducere În prezentul proiect m-am axat pe realizarea unei analize economico-financiare a companiei Farmaceutica REMEDIA în vederea analizei...

Te-ar putea interesa și

TransGaz

Capitolul 1. - Prezentare generala a întreprinderii firmei :RomGaz S.A. Pentru inceput voi incepe cu o prezentare generala a societății ce se va...

Ai nevoie de altceva?