Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8703
Mărime: 64.59KB (arhivat)
Publicat de: Ilie A.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adina Dornean
Universitatea “Al. I. Cuza” Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Specializarea: Administraţie publică An: I Master

Cuprins

  1. Capitolul 1. Coordonate teoretice privind politica fiscală în Uniunea Europeană 2
  2. 1.1 Delimitări conceptuale privind fiscalitatea şi politica fiscală 2
  3. 1.2. Fundamente şi obiective ale politicii fiscale în cadrul Uniunii Europene 5
  4. 1.3 Cadrul legal de reglementare a politicii fiscale la nivelul Uniunii Europene 8
  5. Capitolul 2. Armonizarea fiscală în Uniunea Europeană 12
  6. 2.1 Necesitatea armonizării fiscale în Uniunea Europeană 12
  7. 2.2 Armonizarea impozitelor indirecte 14
  8. 2.2.1 Armonizarea taxei pe valoare adăgată în Uniunea Europeană 14
  9. 2.2.2 Armonizarea accizelor în Uniunea Europeană 17
  10. 2.3 Coordonarea impozitelor directe 19

Extras din proiect

Capitolul 1. Coordonate teoretice privind politica fiscală în Uniunea Europeană

1.1 Delimitări conceptuale privind fiscalitatea şi politica fiscală

Conceptul de fiscalitate a cunoscut de-a lungul timpului numeroase definiţii formulate de către specialiştii în domeniu, definiţii mai mult sau mai puţin complete, dar care nu se exclud reciproc.

Noţiunea de fiscalitate a apărut şi s-a consacrat în contextul evoluţiei societăţii, fiind legată de crearea şi funcţionarea statului, de la formele sale incipiente până la instituţiile şi organismele de tip statal modern, cu funcţii şi sarcini multiple şi complexe.

Sub aspect etimologic, fiscalitatea îşi are rădăcinile în cuvântul “fiscus”, provenit din limba latină, care în accepţiunea iniţială desemna un fel de coş (paner, cămară) menit a servi strângerii veniturilor la dispoziţia principelui sau împăratului, coexistând o vreme cu “tezaurul public”, ce semnifică un alt coş în care trebuiau colectate venituri destinate să satisfacă nevoi de consum public aflate în administrarea senatului. Raporturile dintre “fisc” şi “tezaurul public” au evoluat odată cu cele dintre împărat şi senat, pe măsură ce senatul a ajuns subordonat principelui, ajungându-se la contopirea celor două “coşuri” şi apoi la folosirea generalizată a noţiunii de fisc şi administrarea, la un loc, a resurselor colectate pentru a acoperi toate cheltuielile publice, inclusiv ale principelui.

În contextul conturării sale ca fenomen socio-economic, specific organizării de tip statal a societăţii omeneşti, noţiunea de fiscalitate a vizat derularea proceselor de prelevare obligatorie de resurse băneşti la dispoziţia statului, în corelaţie cu cele de alocare/utilizare a acestor resurse pentru satisfacerea nevoilor considerate a avea caracter public, implicând raporturi economice în formă bănească între stat şi supuşii săi. Conceptul de fiscalitate s-a grefat, îndeosebi, pe semnificaţia proceselor de prelevare a unor părţi din veniturile sau averile persoanelor fizice şi juridice la dispoziţia statului, fiind accepţiunea dată cel mai adesea acestui concept, în concordanţă cu înţelesul atribuit iniţial fiscului. Această abordare nu este explicită în ceea ce priveşte procesele de alocare/utilizare a resurselor respective, concretizate prin finanţarea de cheltuieli publice pe seama cărora se oferă gratuit utilităţi publice în beneficiul societăţii.

În prezent, în literatura economică , fiscul este definit ca fiind o instituţie a statului investită cu dreptul şi obligaţia de a aşeza, de a încasa şi de a urmări plata impozitelor şi taxelor datorate statului de către contribuabili.

În domeniul fiscal sunt vehiculate mai multe noţiuni care se referă la acelaşi obiectiv concretizat în aşezarea, urmărirea şi perceperea impozitelor, a taxelor şi a altor venituri în favoarea statului sau a altor autorităţi de drept public.

Dicţionarul explicativ al limbii române defineşte fiscalitatea ca reprezentând un “sistem de percepere a impozitelor şi taxelor prin fisc”, iar fiscul este “instituţia de stat care stabileşte şi încasează contribuţiile către stat şi îi urmăreşte pe cei care nu şi-au plătit aceste contribuţii” .

Fiscalitatea în întreaga ei complexitate, reprezintă ansamblul impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi accesoriilor instituite de stat, datorate de contribuabili bugetului consolidate, precum şi metodele, tehnicile şi procedeele ce alcătuiesc mecanismul fiscal destinat stabilirii, urmăririi şi încasării acestora.

Politica generală a statului constituie un sistem determinat de programe specializate de acţiuni, politici, prin care se acoperă toate domeniile pe care le incumbă existenţa statului, fiecare având finalităţi şi obiective specifice. Politica generală promovează interese ce corespund unor obiective urmărite de societate ori de segmente ale societăţii reprezentate prin grupări politice, constituind totodată şi bază unor tendinţe şi orientări diferite ce include componente financiare specifice.

Politica economică este componentă principală a politicii generale a statului deoarece prin rezultatele sale crează premisele înfăptuirii tuturor celorlalte politici ale guvernării în domenii precum educaţia, sănătatea, apărarea, ordinea publică, protecţia socială.

O componentă importantă a politicii economice o constituie politica financiară, care asigură suportul financiar al implementării celorlaltor politici, oferă statului posibilitatea de a interveni în economie şi societate prin intermediul pârghiilor fiscal-bugetare, instrumentelor, instituţiilor, organelor şi reglementărilor financiare.

În sfera largă a politicii financiare se disting mai multe componente printre care şi politica fiscală, ce cunoaşte la rândul său două accepţiuni.

În accepţiunea anglo-saxonă politica fiscală acoperă atât prima fază a funcţiei de repartiţie a finanţelor publice, cea de mobilizare cât şi a doua fază, cea de utilizare sau alocare pe destinaţii a resurselor constituite.

Accepţiunea european-continentală a politicii fiscale este marcată de o multitudine de abordări cu privire la sferă de cuprindere a politicii fiscale printre care o definire potrivit căreia problematica acesteia este axată în exclusivitate pe colectarea resurselor financiare publice sub formă de impozite şi taxe, fără a face referire la cheltuielile publice.

Bibliografie

Ana-Maria Tatoiu, Armonizarea sistemelor fiscale in contextul integrarii in Uniunea Europeana, ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj Napoca, 2008;

Bogdan Zugravu, Suport de curs Finanţe publice, an universitar 2011-2012, Univ. Al. I. Cuza, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor;

COM 532 din 25 octombrie 2005, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 263 E;

Dictionarul Explicativ al limbii romane, ed.Academiei, Bucuresti, 1996;

Eugen Mitrică, Politica fiscală a României în perspective aderării la Uniunea Europeană, articol disponibil la http://store.ectap.ro/articole/63.pdf;

Gheorghe Manolescu, Politica bugetară și fiscală a Uniunii Europene, Editura Fundației România de mâine, București, 2011;

http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2003L0096:20040501:RO:PDF;

J.O.L.283 din 3 Octombrie 2003, p.51, disponibil la

Lucia Risti, Politici fiscale europene, Editura “Gutenberg Univers”, Arad, 2009;

Marcel Drăcea, Fiscalitate si armonizare fiscală, ed. Universitară, Craiova, 2013;

Mihaela Drăcea, Politică şi armonizare fiscală în Uniunea Europeană,ed. Universitară. Craiova, 2012;

Ovidiu Stoica, Luis Palma Martos, Politici ale Uniunii Europene, Editura Universității Al.I.Cuza, Iași, 2009;

Tratatului insitutind Comunitatea Europeană.

Preview document

Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 1
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 2
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 3
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 4
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 5
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 6
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 7
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 8
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 9
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 10
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 11
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 12
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 13
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 14
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 15
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 16
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 17
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 18
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 19
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 20
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 21
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 22
Armonizarea Fiscală în Uniunea Europeană - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Armonizarea Fiscala in Uniunea Europeana.docx

Alții au mai descărcat și

Sistemul fiscal al României - caracterizare generală posibilități de perfecționare

CAPITOLUL 1 Sistemul fiscal – cadrul general de abordare 1.1. Conceptul de sistem fiscal şi finalităţile acestuia Conceput iniţial pentru a...

Armonizarea fiscală în Uniunea Europeană

1. UNIUNEA EUROPEANĂ 1.1. Prezentare a Uniunii Europene şi scurt istoric La baza actului de naştere a Comunităţilor Europene stă declaraţia din 9...

Analiza impozitelor indirecte în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Tema lucrării mele de disertație se intitulează “Analiza impozitelor indirecte în unele state ale Uniunii Europene” şi tratează, pe...

Sistemul Finanțelor Publice în România în Perspectiva Integrării în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Această lucrare este structurată pe cinci capitole şi prezintă sistemul finanţelor publice în România în perspectiva integrării în...

Supravegherea Sistemului Financiar din UE

CAPITOLUL 1. SISTEMUL FINANCIAR – STRUCTURĂ ȘI FUNCȚIONARE 1.1. Structura sistemului financiar european Ca și în alte domenii ale activității...

Mutații în dezvoltarea sistemului financiar al Comunității Uniunii Europene după anul 2000

Capitolul 1. Sistemul financiar al Comunității Uniunii Europene 1.1 Scurtă introducere Pentru a putea reda noțiunea de sistem financiar European,...

Sisteme Fiscale Comparate

Cartea de exceptie “Fiscalitate europeana”, aparuta in 2005 la editura Economica ii are ca autori pe Prof.univ.dr.Petre Brezeanu, Conf.univ.dr.Ilie...

Politica fiscală a Uniunii Europene

INTRODUCERE Primele succese ale CECO precum şi avantajele pe care le-ar fi presupus continuarea operei de unificare europeană au determinat...

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ privind Impozitele Practicate în Spațiul Economic European

1.Fiscalitatea în economia de piaţă. 1.1 Conţinut şi interpretări privind fiscalitatea în economia de piaţă. Într-un stat de drept repartizarea...

Accizele în România și Armonizarea Lor cu Cele Practicate în Cadrul Uniunii Europene

Introducere În condiţiile complexe ale mecanismelor pieţei concurenţiale şi în legătură directă cu încercările statelor moderne de a utiliza...

Armonizarea fiscală în Uniunea Europeană

1. UNIUNEA EUROPEANĂ 1.1. Prezentare a Uniunii Europene şi scurt istoric La baza actului de naştere a Comunităţilor Europene stă declaraţia din 9...

Politica fiscală a Uniunii Europene - prezent și perspective

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Rolul Politicilor Fiscale și Contabile în Maximizarea Performanțelor Societăților Comerciale

CAPITOLUL 1. CONCEPTE GENERALE ȘI FUNDAMENTĂRI TEORETICE PRIVIND SISTEMUL FISCAL ȘI CONTABIL Sistemul fiscal este expresia voinţei politice a unei...

Armonizarea fiscală la nivelul Uniunii Europene

CAPITOLUL I COORDONATE ALE POLITICII FISCALE LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE 1.1 Consideraţii privind politica fiscală la nivelul Uniunii Europene...

Folosirea Pârghiei Impozitelor pentru Influențarea Activităților economico-sociale

1. Teorii ale impozitului ca mijloc de influenţare a mişcării ciclului economic Impozitele constituie, prin proporţii, arie de manifestare şi...

Coordonate ale Politicii Fiscale în UE

I. Consideraţii privind politica fiscală la nivelul Uniunii Europene 1.1. Obiective ale politicii fiscale în U.E. Politica fiscală reprezintă...

Ai nevoie de altceva?