Banca Romana pentru Dezvoltare - Studiu Monografic

Imagine preview
(9/10 din 8 voturi)

Acest proiect trateaza Banca Romana pentru Dezvoltare - Studiu Monografic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 171 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dan Chirlesan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

Cap. 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie pg.2
1.1. Forma si structura capitalului si a actionariatului pg.5
1.2. Principalele functii, activitati si operatiuni bancare pg.10
1.3. Cadrul legislativ general si specific pg. 16
1.4. Organisme de control si reglementare externe pg.18
Cap. 2 Organizarea societatii bancare. Sistemul informational bancar pg.24
2.1. Organigrama BRD – GSG pg.24
2.2. Sistemul informasional bancar si automatizarea operatiunilor pg.40
Cap. 3 Conturile bancare pg.49
3.1. Proceduri pentru deschiderea conturilor bancare pg.49
3.2. Operatiuni curente si operatiuni speciale pg.53
3.3. Operatiuni prin conturi pg.58
3.4. Alte operatiuni de casa pg.64
3.5. Incidente în functionarea conturilor bancare pg.65
3.6. Închiderea conturilor bancare pg.68
Cap. 4 Plasamente bancare si non-bancare pg.69
Cap. 5 Decontarea intra si interbancara. Operatiunile cu numerar pg.90
Cap. 6 Marketingul bancar pg.144
6.1. Marketingul la nivel de produs si serviciu bancar pg.144
6.2. Marketingul la nivel institutional pg.150
Cap.7 Creditarea bancara. Persoane fizice si agenti economici pg.153
7.1. Creditarea bancara pg.153
7.2. Creditarea persoanelor fizice pg.155
7.3. Creditarea persoanelor juridice pg.159
Cap.8 Strategii de management pg.163
Bibliografie pg.170

Extras din document

Capitolul I

Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie

În România, sistemul bancar cuprinde bancile comerciale care îsi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii noastre si Banca Nationala a României.

Începând cu anul 1990, sistemul bancar românesc a intrat într-o faza de restructurare, în conformitate cu directivele Uniunii Europene si bazata pe modelul de sistem bancar vest-european.

Elementele cheie ale restructurarii sistemului bancar în România au fost:

- Transformarea rolului jucat de Banca Nationala a României;

- Deschiderea sistemului bancar catre investitorii privati si straini;

- Privatizarea bancilor de stat românesti.

Banca Centrala este investita cu functii de emisie a monedei si de manevrare directa sau indirecta a volumului si costului creditului la nivel national. Atributia principala a acestui organism este aceea de a asigura stabilitatea preturilor si a sistemului financiar. Ea regleaza lichiditatea, supravegheaza platile prin compensatie între banci si joaca rolul de corespondent cu bancile centrale din strainatate.

Dupa 1990, a început procesul de privatizare a bancilor de stat românesti. O consecinta a restructurarii sistemului bancar a fost cresterea numarului bancilor comerciale, de la 7, înainte de revolutie, la 39 în prezent.

Procesul de privatizare a cunoscut si în România dificultatile specifice tranzitiei de la economia de comanda (comunism) la economia de piata (capitalism).

În România, îsi desfasoara activitatea 39 de banci comerciale, care se adreseaza atât persoanelor fizice, cât si persoanelor juridice (întreprinderi).

Pentru a-si putea desfasura activitatea în România, o banca trebuie sa obtina autorizatie de functionare din partea Bancii Nationale a României. Dupa 1990, dar mai ales dupa 1996, piata bancara româneasca a fost deschisa investitorilor straini. Astfel, în prezent, majoritatea institutiilor bancare care îsi desfasoara activitatea în România sunt detinute de actionari straini.

Bancile straine care doresc sa îsi desfasoare activitatea si în România pot sa faca acest lucru prin intermediul:

- Filialelor – sunt persoane juridice românesti care intra sub incidenta legislatiei românesti;

- Sucursalelor – nu au personalitate juridica si, de regula, au statutul legal al companiei mama. În România, însa, sucursalele bancilor straine au acelasi regim ca si filialele;

- Reprezentante (agentii) comerciale.

BRD – Groupe Société Générale este una dintre cele mai importante banci de pe piata bancara româneasca fiind cea mai mare banca privata si a doua banca din România, dupa activele bancare. Cu o capitalizare de 3,5 miliarde euro la sfârsitul lunii aprilie 2006, BRD - Groupe Société Générale detine prima pozitie, conform acestui indicator, între societatile din domeniul financiar, listate la Bursa de Valori Bucuresti si a doua pozitie dupa acelasi nivel al capitalizarii bursiere daca luam în considerare toate companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti, indiferent de domeniu. BRD - Groupe Société Générale este prezenta în toate judetele României printr-o retea de peste 360 de agentii si peste 600 ATM-uri. La sfârsitul lunii martie 2006, BRD numara 1,8 milioane clienti activi individuali si corporativi si peste 1,3 millioane de posesori de carduri.

Pentru marii sai clienti corporativi, români sau straini, si pentru investitorii institutionali, BRD - Groupe Société Générale ofera de asemenea o gama de produse de piata si finantari complexe, precum si servicii de banca de investitii (privatizari, fuziuni - achizitii, emisiuni de actiuni, etc.) bazându-se pe echipe specializate si pe reteaua grupului Société Générale prezenta în lumea întreaga.

Istoria B.R.D. a început în anul 1923, odata cu înfiintarea prin lege a Societatii Nationale de Credit Industrial ca institutie publica. Statul detinea 20% din capitalul social, Banca Centrala 30% iar restul de 50% era detinut de persoane particulare, dintre care si un grup de fosti directori ai Mormorosch Bank & Co., prima banca moderna din România. Scopul noii institutii era finantarea primelor etape ale dezvoltarii sectorului industrial din România.

Pâna la cel de-al doilea razboi mondial, Societatea Nationala de Credit Industrial a cunoscut o crestere puternica, consolidându-si prezenta în sectorul industrial si devenind apoi cea mai mare institutie financiara din România.

Dupa al doilea razboi mondial, în baza Legii privind nationalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Nationala de Credit Industrial a fost nationalizata devenind Banca de Credit pentru Investitii. În 1957, dupa reorganizarea sistemului financiar, Banca de Credit pentru Investitii obtine monopolul în România pentru finantarea pe termen mediu si lung a tuturor sectoarelor industriale, cu exceptia agriculturii si industriei alimentare, fiind redenumita Banca de Investitii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Romana pentru Dezvoltare - Studiu Monografic.doc

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza, FEEA