Bugetul de stat a României 2011

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 12465
Mărime: 168.25KB (arhivat)
Publicat de: Zeno Sandor
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 2. Bugetul de stat - definiţie şi caracteristici 4
  3. 3. Principii Bugetare 7
  4. Universalitatea bugetului 7
  5. Unitatea bugetului 8
  6. Neafectarea veniturilor bugetare 9
  7. Anualitatea bugetului 9
  8. Echilibrarea bugetului 10
  9. Realitatea bugetului 11
  10. Specializarea bugetară 11
  11. Publicitatea bugetului 12
  12. 4. Procesul bugetar - Definire, etape, trăsături 12
  13. Elaborarea proiectului de buget 13
  14. Aprobarea bugetului de către Parlament 15
  15. Execuţia bugetului 17
  16. Încheierea execuţiei bugetare 19
  17. Controlul execuţiei bugetare 20
  18. Aprobarea execuţiei bugetare 21
  19. 5. Bugetul de Stat in 2011 22
  20. 6. Concluzii 26
  21. 7. Bibliografie 27

Extras din proiect

1. Introducere

Raportul la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2011 şi orizontul 2012-2014 prezintă contextul intern şi internaţ ional, principalele evoluţii ale indicatorilor bugetari, obiectivele, ţintele, priorităţile politicilor ce trebuie finanţate pe orizontul de referinţă, în condiţiile în care economiile lumii încep să se redreseze după cea mai profundă criză din ultimii 75 de ani.

Astfel, în condiţiile în care redresarea economiei mondiale continuă, iar în zona euro se anticipează o revigorare a activităţii economice, estimându-se că ritmul de creştere a PIB real va fi de 1,7% în anul 2010 şi de 1,5% în anul 2011, pe fondul menţ inerii unor anumite incertitudini, pentru economia românească se estimează o revenire în teritoriu pozitiv al creşterii, respectiv de 1,5% pentru anul 2011.

Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010 prevede ţinte obligatorii pe doi ani pentru soldul total al bugetului general consolidat şi cheltuielile de personal, ca procent în PIB, ţinte ce reprezintă valori de referinţă a Strategiei fiscal-bugetare pe termen mediu. Astfel, ţintele de deficit de 4,4% şi 3,0% din PIB pentru anul 2011 şi respectiv 2012 trebuie să fie respectate la nivelul bugetului general consolidat.

Formularea politicii fiscal-bugetare va fi orientată în continuare pe reinstituirea unor finanţe publice sănătoase, va fi o politică prudentă, echilibrată, cu obiective şi priorităţi bine ţintite şi caracter bine definit.

S-a revizuit structura cheltuielilor bugetare prin majorarea cheltuielilor ce conduc la creştere economică, prin alocarea unor fonduri însemnate cheltuielilor pentru investiţ ii, reducerea şi redirecţionarea subvenţiilor bugetare, şi proiecţia unor creşteri salariale în strânsă corelaţie cu productivitatea muncii.

Consolidarea fiscală pentru atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB până în anul 2012 şi de 2,5% în anul 2013, are un caracter imperativ, deoarece pieţele financiare internaţionale nu tolerează niveluri semnificative ale deficitelor bugetare şi creşteri rapide ale stocului de datorie publică.

Întreaga construcţie bugetară pe orizontul 2011-2014 va fi configurată în condiţ iile consolidării conceptului de guvernanţă economică lansat la nivel european, care cuprinde un amplu pachet legislativ, ce va introduce mai multă disciplină şi rigoare în procesele macroeconomice din ţările membre şi va preveni viitoarele crize.

România ştie care este drumul pe care va merge în următorii ani, drumul Europei Unite, dar pentru acest lucru este nevoie de curaj, perseverenţă, responsabilitate, parteneriat, disciplină.

2. Bugetul de stat - definiţie şi caracteristici

Activitatea economică se desfăşoară în fiecare ţară potrivit unui mecanism propriu, numit mecanism economic. Acesta reprezintă un sistem de metode de conducere economică, de obiective ce determină conducerea şi de structuri organizatorice (instituţionale, suprastructurale, juridice) prin care se efectuează conducerea.

În acest sistem de conducere se includ: principiile fundamentale de conducere, organizarea economiei şi conexiunile între componentele acesteia, sistemul pieţei, criteriile de eficienţă, pârghiile economice, sistemul informaţional.

Principala funcţie a acestui mecanism este cea de conducere şi reglare a proceselor economice, condiţionate de raporturile de interese. Un rol important în realizarea acestei funcţii revine pieţei concurenţiale, pe care se reglează raportul de interese prin participarea agenţilor economici la formularea cererii şi ofertei, la înfăptuirea lor şi a echilibrului economic. În acest context un rol însemnat revine şi statului, în două ipostaze: agent economic prin nimic deosebit de ceea ce reprezintă (ca drepturi, atribuţii şi obligaţii) oricare alt agent economic, dar şi ca autoritate publică ce creează şi execută cadrul legislativ şi poate influenţa derularea mecanismului economic prin însăşi forţa să economică, precum şi prin pârghiile economico-financiare la care poate apela, ca de exemplu: pârghia fiscală, pârghia vamală, pârghia cheltuielilor publice. Aceste pârghii se adaugă la cele generate de piaţa însăşi, respectiv preţul, costul, profitul, dobânda ş.a.

Sistemul bugetar este cadrul organizatoric prin care se încasează veniturile bugetare, se repartizează şi se cheltuie. Reprezintă totalitatea relaţiilor economice sub formă bănească, rezultat al repartiţiei venitului naţional, relaţii ce apar cu prilejul constituirii şi repartizării de fonduri centralizate la şi de la dispoziţia statului, precum şi a unităţilor administrativ-teritoriale, în scopul satisfacerii unor interese generale ale societăţii ori colectivităţilor publice. Principalele caracteristici ale acestor relaţii economice sunt: conţinutul economic, exprimarea valorică, rezultatul repartiţiei valorii nou create, constituirea şi repartizarea de fonduri centralizate, implicarea puterii de stat, satisfacerea unor nevoi publice. Sistemul bugetar are aşadar componente distincte, pentru care se poate utiliza şi expresia de subsisteme bugetare.

Bugetul public contribuie la realizarea echilibrului între nevoile colective şi mijloacele cu care se acoperă. În acest scop, se stabileşte un raport între resursele financiare publice provenite, în principal, din impozite şi taxe şi nevoile sociale; în cadrul acestui raport trebuie să se urmărească respectarea echităţii în repartiţia sarcinii fiscale asupra membrilor societăţii. Astfel, pe baza puterii de contribuţie a subiecţilor impozabili, se stabileşte capacitatea de satisfacere a nevoilor generale (utile, necesare sau indispensabile).

Proiectul de buget conferă Parlamentului şi Guvernului posibilitatea de a avea o imagine de ansamblu asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale şi nemateriale create în economia financiară publică şi valoarea eforturilor făcute pentru realizarea lor. În mod similar, autorităţile publice locale identifică acest raport şi modul în care se realizează echilibrul dintre nevoi şi resurse la nivel mezoeconomic.

Bugetul public este instrumentul de programare, de executare şi de control asupra rezultatelor execuţiei resurselor băneşti ale societăţii şi a modului de repartizare şi utilizare a acestora prin cheltuieli publice.

În sens larg, bugetul public reprezintă ansamblul documentelor din sectorul public, care împreună formează sistemul de bugete. Acesta este un sistem unitar de bugete format din:

• bugetul de stat;

• bugetul asigurărilor sociale de stat;

• bugetele locale;

• bugetele fondurilor speciale;

• bugetul trezoreriei statului;

• bugetele instituţiilor publice autonome;

• bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale, după caz;

• bugetele instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii;

• bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi a căror rambursare, dobânzi şi alte costuri se asigură din fonduri publice;

• bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Preview document

Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 1
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 2
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 3
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 4
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 5
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 6
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 7
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 8
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 9
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 10
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 11
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 12
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 13
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 14
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 15
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 16
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 17
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 18
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 19
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 20
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 21
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 22
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 23
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 24
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 25
Bugetul de stat a României 2011 - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Bugetul de Stat a Romaniei 2011.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza evoluției bugetului public al României în perioada 2006 - 2016

INTRODUCERE Prezentarea de față își propune în linii mari să realizeze o analiză a bugetului public al României în perioada cuprinsă între anii...

Fundamentarea și Execuția Cheltuielilor Publice

1.1. Scurt istoric Județul Vaslui este situat în estul României, aproape de granița cu Republica Moldova. Suprafață: 5,318.4 km pătrați; populație...

Bugetul de Stat al României

Conceptul de buget de stat În țările cu economie de piață, din punct de vedere juridic, bugetul de stat reprezintă documentul în care se înscriu...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat și din bugetele locale din România

INTRODUCERE Prin acest proiect se urmărește analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat și din bugetele locale din...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Analiza evoluției bugetului public al României în perioada 2006 - 2016

INTRODUCERE Prezentarea de față își propune în linii mari să realizeze o analiză a bugetului public al României în perioada cuprinsă între anii...

Analiza riscului de țară

Mulți investitori aleg să își plaseze o parte a portofoliilor deținute în străinătate. Această decizie implică o analiză detaliată asupra...

Structura finanțelor publice locale

1. APARIȚ IA FINANȚELOR PUBLICE LOCALE ÎN CADRUL SOCIETĂȚII Emisiunea şi utilizarea banilor ca expresie a dezvoltării schimbului de mărfuri şi...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat și din bugetele locale din România

1.1 Structura cheltuielilor si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat si din bugetele locale - criterii si componente (conform...

Rolul Finanțelor Publice în Economie și Societate

CAPITOLUL 1 – NOȚIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Conceptul de finanțe publice În vorbirea curentă, ca și in literatura de specialitate, se folosesc mai...

Contribuțiile sociale la asigurările de stat în România pentru 2011

1.Generalitati 1.1. Necesitatea si continutul economic al asigurarilor sociale In Romania, primele forme ale asigurarilor sociale au luat fiinta...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat In...

Evoluția Veniturilor și Cheltuielilor Bugetului de Stat în România în Perioada 2006-2011

1. Extras din Legile Bugetului de Stat din România din perioada anilor 2006-2011 1.1 Tabel cu principalele cheltuieli bugetare Tabel nr. 1 Cod...

Ai nevoie de altceva?