Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 28312
Mărime: 138.62KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sava Dan

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul I.
  3. CONTINUTUL, STRUCTURA ŞI PROIECTAREA
  4. BUGETULUI PUBLIC 1
  5. 1.1. Structura veniturilor si cheltuielilor bugetului public 1
  6. 1.2. Principiile de bază ale elaborării si executării bugetului public 3
  7. 1.3. Competente si responsabilităţi în procesul bugetar 7
  8. 1.4. Ordonatorii de credite şi atribuţiile acestora 9
  9. 1.5. Controlul în instituţiile publice 10
  10. 1.6. Modul de întocmire a unui buget de venituri şi cheltuieli 13
  11. 1.7. Disciplina bugetară 15
  12. Capitolul II.
  13. FINANŢELE INSTITUŢIILOR PUBLICE 17
  14. 2.1 Finanţele publice 17
  15. 2.2 Finanţarea instituţiilor publice 18
  16. 2.3 Bunuri materiale si fonduri băneşti primite de instituţiile publice 19
  17. Capitolul III.
  18. BUGETUL DE VENITURI ŞI CHELTUIELI ŞI EXECUŢIA BUGETARĂ AL UNUI ORDONATOR TERŢIAR DE CREDITE 21
  19. 3.1 Principii în execuţia bugetară 21
  20. 3.2 Creditele bugetare 25
  21. 3.2.1.Deschiderea de credite bugetare, utilizarea si modificarea
  22. creditelor 25
  23. 3.2.2. Angajarea, lichidarea, ordonanţarea, şi plata cheltuielilor instituţiilor publice 26
  24. 3.2.3. Repartizarea pe trimestre a veniturilor si cheltuielilor
  25. Bugetare 31
  26. 3.3.Principii ale încheierii execuţiei bugetare 31
  27. 3.4. Clasificarea bugetară a veniturilor 36
  28. 3.5. Clasificarea bugetară a cheltuielilor 40
  29. 3.6. Îndrumarul clasificaţiei economice 43
  30. Capitolul IV.
  31. STUDIU DE CAZ LA CENTRUL JUDEŢEAN DE CONSULTANŢĂ AGRICOLĂ COVASNA 52
  32. 4.1 Prezentarea instituţiei 52
  33. 4.2 Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2005 53
  34. 4.3 Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2006 65
  35. 4.4 Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2007 72
  36. Concluzii 76
  37. Bibliografie

Extras din proiect

INTRODUCERE

Contabilitatea instituţiilor publice care au calitatea de ordonator de credite se organizează şi se conduce obligatoriu potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr.82/1991, modificată şi completată prin OG.nr.61/2001, şi în baza normelor elaborate de Ministerul Finanţelor Publice.

Obiectivul principal al contabilităţii instituţiilor publice constă în a oferi o imagine fidelă clară şi completă cu privire la patrimoniu, rezultate şi situaţia financiară.

Contabilitatea bugetară, este un instrument în procesul de executare a bugetului, şi trebuie să asigure reflectarea tuturor operaţiunilor care privesc patrimoniul public pe feluri de venituri şi naturi de cheltuieli pe toate verigile sistemului bugetar.

Obiectul contabilităţii instituţiilor publice finanţate din bugetul de stat, bugetele locale şi din mijloace extrabugetare îl constituie patrimoniul public şi cel privat aflat în administrarea acestora, veniturile şi cheltuielile bugetare şi extrabugetare, drepturile şi obligaţiile rezultate din activitatea desfăşurată, cu respectarea prevederilor legale.

Datorită particularităţilor instituţiilor publice ele utilizează un plan de cont specific, şi o evidenţă contabilă adaptată la particularităţile impuse de natura obiectului de activitate. Unul dintre aceste particularităţi este că, instituţiile publice nu-şi acoperă cheltuielile din venituri proprii, cu excepţia celor autofinanţate. În cazul în care instituţia publică realizează venituri, acesta trebuie vărsat la bugetul din care sunt finanţate, primind în schimb integral de la bugetul de stat sau local după caz, fondurile necesare îndeplinirii sarcinilor.

Formarea, administrarea, întrebuinţarea şi controlul veniturilor financiare ale statului, instituţiilor publice şi regiilor autonome sunt reglementate de Legea privind finanţele publice nr.500/2002.

Procesul bugetar reprezintă ansamblul acţiunilor şi măsurilor întreprinse de instituţiile competente ale statului în scopul concretizării politicii financiare aplicate de autoritatea guvernamentală.

Elaborarea proiectului de buget este prima etapă a procesului bugetar, care este documentul care prezintă previziunea pentru o anumită perioadă de timp, concomitent a veniturilor şi a cheltuielilor al statului, unităţilor administrativ-teritoriale, agenţilor economici, instituţiilor publice. Elaborarea bugetului se bazează pe principiul universalităţii, publicităţii, unităţii, anualităţii, specializării bugetare, unităţii monetare.

Conform principiului universalităţii veniturile şi cheltuielile bugetare se înscriu şi se aprobă în buget pe resurse de provenienţă, respectiv pe categorii de cheltuieli, grupate după natura lor economică şi destinaţia acestora, potrivit clasificaţiei bugetare.

O altă etapă a procesului bugetar este execuţia bugetului, care este o activitate de încasare a veniturilor bugetare şi de efectuare a plăţii cheltuielilor aprobate prin buget.

Execuţia bugetului se desfăşoară pe baza legilor bugetare anuale, unde se prevăd şi se aprobă creditele bugetare pentru cheltuielile fiecărui exerciţiu bugetar, precum şi structura funcţională şi economică a acestora Creditul bugetar este suma aprobată prin buget, reprezintă limita maximă până la care se pot ordonanţa şi efectua plăţi în cursul anului bugetar, respectiv se pot angaja, ordonanţa, şi efectua plăţi din buget pentru celelalte acţiuni.

Deschidere de credite bugetare este aprobare comunicată ordonatorului de credite, în limita căreia se pot efectua repartizări de credite bugetare şi plăţi.

Creditele bugetare aprobate prin bugetul de stat şi celelalte bugete pot fi folosite la cererea ordonatorilor principali de credite, numai după deschiderea de credite, repartizarea creditelor bugetare sau alimentarea cu fonduri a conturilor deschise pe seama acestora.

Lucrarea este structurată pe patru capitole:

Capitolul I. – prezintă structura veniturilor si cheltuielilor bugetului public, principiile de bază ale elaborării si executării bugetului public, competenţe si responsabilităţi în procesul bugetar ,ordonatorii de credite şi atribuţiile acestora, controlul în instituţiile publice, modul de întocmire a unui buget de venituri şi cheltuieli disciplina bugetară.

Capitolul II. – prezintă funcţiile finanţelor publice, finanţarea instituţiilor publice, bunuri materiale si fonduri băneşti primite de instituţiile publice

Capitolul III. – prezintă principiile în execuţia bugetară, deschiderea de credite bugetare, utilizarea şi modificarea creditelor, angajarea, lichidarea, ordonanţarea, şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, repartizarea pe trimestre a veniturilor si cheltuielilor

bugetare principii ale încheierii execuţiei bugetare, clasificarea bugetară a veniturilor, clasificarea bugetară a cheltuielilor, îndrumarul clasificaţiei economice

Capitolul IV. - prezintă un studiu de caz la Centrul Judeţean de Consultanţă Agricolă Covasna, care conţine bugetul de venituri şi cheltuieli pe trei ani consecutivi, cu toate modificările efectuate şi execuţiile bugetare.

CAPITOLUL I.

CONŢINUTUL, STRUCTURA ŞI PROIECTAREA

BUGETULUI PUBLIC

1.1. Structura veniturilor şi cheltuielilor bugetului public

Organizarea şi dezvoltarea unui stat nu poate avea loc fără existenta finanţelor publice, care reprezintă o categorie economică ce se ocupă cu constituirea unor fonduri băneşti, şi distribuirea lor autorităţilor publice, în vederea satisfacerii nevoilor generale ale societăţii.

Fondurile se formează pe seama unei părţi din produsul intern brut şi sunt utilizate pentru finanţarea nevoilor sociale atât de interes naţional, cât şi local. De la fondurile bugetare se efectuează plăţi cu titlu nerambursabil instituţiile publice şi unele regii autonome, care prestează servicii către populaţie.

Bugetul este documentul care prezintă previziunea pentru o anumită perioadă de timp, concomitent a veniturilor şi a cheltuielilor al statului, unităţilor administrativ-teritoriale, agenţilor economici, instituţiilor publice.

Bugetul general consolidat este ansamblul bugetelor, componente ale sistemului bugetar, agregate şi consolidate pentru a forma un întreg.

Bugetul unei anumite perioade se întocmeşte înaintea începerii acesteia, care poate fi anual, semestrial, trimestrial sau lunar.

Formarea, administrarea, întrebuinţarea şi controlul veniturilor financiare ale statului, instituţiilor publice şi regiilor autonome sunt reglementate de Legea privind finanţele publice nr.500/2002.

Preview document

Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 1
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 2
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 3
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 4
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 5
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 6
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 7
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 8
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 9
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 10
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 11
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 12
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 13
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 14
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 15
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 16
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 17
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 18
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 19
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 20
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 21
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 22
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 23
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 24
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 25
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 26
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 27
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 28
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 29
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 30
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 31
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 32
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 33
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 34
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 35
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 36
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 37
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 38
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 39
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 40
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 41
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 42
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 43
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 44
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 45
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 46
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 47
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 48
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 49
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 50
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 51
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 52
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 53
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 54
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 55
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 56
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 57
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 58
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 59
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 60
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 61
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 62
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 63
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 64
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 65
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 66
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 67
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 68
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 69
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 70
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 71
Bugetul de venit și cheltuieli al unui ordonator terțiar de credite - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • Bugetul de Venit si Cheltuieli al Unui Ordonator Tertiar de Credite
    • BIBLIOGRAFIE.doc
    • CUPRINS.doc
    • INTRODUCERE.doc
    • LUCRARE.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza achizițiilor publice - studiu de caz la Primăria Arad

CAPITOLUL 1. CONŢINUTUL ŞI CARACTERISTICILE PROCESULUI BUGETAR Bugetul de stat reprezintă principalul plen financiar centralizat al statului pe...

Organizarea și conducerea gestiunii financiare la Spitalul Clinic de Urgentă Sfânta Treime Iași

CAP. 1. ORGANIZARE SI FUNCTIONALITATE ÎNTR-O INSTITUTIE PUBLICA 1.1. SCURT ISTORIC Spitalul Clinic de Urgenta Sfanta Treime are sediul in...

Monografie a Liceului Ioan C Stefănescu Iași

Capitolul 1 Organizarea şi funcţionalitatea la Colegiu Tehnic ,,Ioan C.Ştefănescu” 1.1. Scurt istoric Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu”,...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Reguli generale ale execuției cheltuielilor

5.1. Reguli generale ale executiei cheltuielilor statului La baza executiei bugetare trebuie sa se aseze principiul separarii ordonatorilor de...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Sistemul Bugetului Public

CAPITOLUL I CONSIDERATII GENERALE 1.1. Sistemul bugetului public Originea cuvântului “buget” se găseşte în vechea limbă franceză şi anume în...

Organizare și conducerea gestiunii finaciare la o instituție din domeniul învățământului - Scoala nr.6 Mihai Eminescu Vaslui

Cap 1. Organizare şi funcţionalitate la Şcoala generala nr. 6 „Mihai Eminescu” Vaslui 1.1. Scurt istoric Dezvoltare exploziva a economiei...

Monografie Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir Iași

Capitolul I Organizare si functionare in cadrul LICEULUI TEORETIC”DIMITRIE CANTEMIR”, Iasi I.1 Scurt istoric Sunt scoli în Iasi a caror origine...

Organizarea și desfășurarea procesului bugetar la Primăria Iași

Cap 1. Organizare şi funcţionalitate la Primăria Municipiului Iaşi 1.1. Scurt istoric Primaria Municipiului Iaşi este aparatul de specialitate...

Monografie Liceu Garabet Ibraileanu, Iași

Capitolul 1. Organizare și funcţionarea liceului teoretic ”Garabet Ibrăileanu”, Iași 1.1. Scurt istoric Liceul Teoretic „G. Ibrăileanu”...

Organizarea gestiunii financiare la o instituție publică din învățământ

Universitatea, care reprezintă un nou model de arhitectură culturală, deschisă permanent tuturor influenţelor, vă invită să ne împărtăşiţi din...

Monografie instituție publică

1.1 . Scurt istoric: Prima atestare documentara a comunei Margineni o constituie un act din 1440, 6 august al lui Ilie Voievod . Margineni a fost...

Organizarea gestiunii financiare în cadrul Colegiului Agricol Dimitrie Cantemir, Huși

Capitolul I. Organizarea şi funcţionarea Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir”, Huşi I.1. Scurt istoric Şcoala de viticultură din Huşi, a fost...

Ai nevoie de altceva?