Bugetul Public

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7020
Mărime: 76.46KB (arhivat)
Publicat de: Mihnea Botezatu
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE VEST FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAE A AFACERILOR

Cuprins

  1. 1.Sistemele initiativei bugetare 3
  2. 2.Bugetul public-notiune si continut 4
  3. 3.Componentele bugetului public 8
  4. 4.Principii bugetare 10
  5. 5.Procesul bugetar 14
  6. Bibliografie 19
  7. Anexe 20

Extras din proiect

1.Sistemele initiativei bugetare

In cadrul procesului decizional public,se observa unele diferente de la o tara la alta legate de sistemul initiativei bugetare utilizat.Acesta se refera la competenta elaborarii si aprobarii bugetului,respectiv la autoritatiile abilitate cu intocmirea,publicare,executare si raspunderea pentru executia bugetului public.

Se pot identifica trei tipuri de sisteme ale initiativei bugetare in functie de sistemele constitutionale,in cadrul carora apar deosebiri referitoare la adoptarea deciziei bugetare.In practica,se intalnesc doua abordari ale sistemelor initiativei bugetare conform carora se disting:

- ”Sistemul parlamentar,Sistemul prezidential si Sistemul conventional;

- Sistemul initiativei guvernamentale,Sistemul mixt al initiativei bugetare parlamentare si guvernamentale si Sistemul american.”

In cadrul sistemului prezidential si parlamentar,autoritatea executiva are competentele sale constitutionale,ce includ dreptul de a face propuneri privind bugetul din motive legislative,dar si dreptul de a vota sau nu legislatia respectiva.Asadar,intocmirea bugetului poate fi impartita in doua subetape,respectiv elaborarea bugetului la nivelul executivului si examinarea si aprobarea bugetului de catre legislativ.

Examinarea si aprobarea bugetului de catre legislativ este mai putin uniforma decat elaborarea bugetului la nivelul executivului.

In sistemul prezidential,competentele autoritatii executive supreme,cu privire la legislatie,sunt mult,mai restrictive decat in sistemul parlamentar.Dreptul de vot,care este uzual in sistemul prezidential,este echivalent cu dreptul de aprobare ,care este caracteristic sistemului parlamentar.Diferenta consta in regula increderii,ce este o caracteristica a sistemului parlamentar.

In sistemul prezidential,votul este singura modalitate prin care autoritatea executiva poate influenta procesul legislativ.Prin urmare,procesul legislativ tinde sa fie mai bine dezvoltat in sistemul prezidential decat in cel parlamentar.

Dintre toate aceste sisteme,in Romania se utilizeaza sistemul initiativei guvernamentale,deoarece proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor de stat sunt elaborate in fiecare an de catre Guvern,care le supune examinarii si aprobarii Parlamentului,prin proiecte de lege separate.

2.Bugetul public-notiune si continut

Bugetul public este un instrument complex folosit de catre stat prin care se proiecteaza si se desfasoara activitatea privind finantele publice.

In economia moderna,pe piata,bugetul public materializeaza,in fapt,ansamblul relatiilor banesti ce sunt cuprinse in sfera finantelor publice.El este o categorie economic care exprima ,in forma valorica,relatiie economice prin care se mobilizeaza,se repartizeaza si se utilizeaza fondurile banesti ale statului.

Bugetul public reflecta actul de vointa prin care se stabileste sursele de venituri inclusiv cuantumul acestora,precum si destinatiile precise pentru care se vor aloca ele,tinandu-se seama de nevoilor publice reclamate de functionarea institutiilor publice si interventia statului in sferele de strategie economica.

Veniturile statului mobilizandu-se in cea mai mare parte prin intermediul impozitelor ,deci,imprima bugetului un caracter activ in relatiile cu subiectii platitori ,stimuland ,la nivelul acestora,procesul decizional de a-si exploata cat mai profitabil averea sau intrepinderea pe care o detin.In acelasi timp,rolul activ al bugetului public se manifesta prin controlul exercitat de organele financiare in momentul analizarii declaratiilor de venit,pe parcursul incasarii acestora,cat si in procesul efectuarii platilor aprobate pe destinatii.

Bugetul public exprima ,deci, relatiile financiare dintre stat pe de o parte,agentii economici si populatie pe de alta parte.

Din punct de vedere al continutului,bugetul public poate fi analizat ca:document,lege,sistem de fluxuri financiare si instrument de politica economica.

Document = act in care sunt prevazute şi aprobate, in fiecare an, veniturile si cheltuielile publice sau, dupa caz, numai cheltuielile, in functie de sistemul de finantare a institutiilor publice.

Lege = Act juridic in care se prevad si se aproba, prin lege, veniturile si cheltuielile anuale ale statului sau ale institutiilor publice.

Bugetul public ca lege este un:

- act de previziuni, indicand resursele banesti ale statului si destinatiile acestora sub forma cheltuielilor;

- act de autorizare, prin care puterea executiva este imputernicita de puterea legislativa sa cheltuiasca si sa perceapa venituri potrivit prevederilor legale;

- act anual respectiv al anului bugetar pentru care sunt aprobate veniturile si cheltuielile bugetare, precum si al perioadei in care se realizeaza executia indicatorilor bugetari.

Fiecare din componentele sistemului de bugete, prin care se stabilesc resurse si cheltuieli publice, se aproba de catre autoritati legislative: legea bugetului de stat; legea bugetului asigurarilor sociale de stat, deciziile consiliilor judetene si ale consiliilor locale, dupa caz.

Sistem de fluxuri financiare = Sistem de fluxuri financiare legate de formarea resurselor financiare publice (impozite, taxe, contributii si alte venituri publice), pe de-o parte, si de repartizarea acestora, sub forma creditelor bugetare, pe de alta parte.

Instrument de politica financiara = Instrument de politica a statului in domeniul fiscalitatii si al cheltuielilor publice, intrucat prin acest document sunt stabilite veniturile bugetare, ce reflecta politica fiscala pe de o parte, si cheltuielile bugetare, pe de alta parte, care au un rol important in plan economic si social.

Preview document

Bugetul Public - Pagina 1
Bugetul Public - Pagina 2
Bugetul Public - Pagina 3
Bugetul Public - Pagina 4
Bugetul Public - Pagina 5
Bugetul Public - Pagina 6
Bugetul Public - Pagina 7
Bugetul Public - Pagina 8
Bugetul Public - Pagina 9
Bugetul Public - Pagina 10
Bugetul Public - Pagina 11
Bugetul Public - Pagina 12
Bugetul Public - Pagina 13
Bugetul Public - Pagina 14
Bugetul Public - Pagina 15
Bugetul Public - Pagina 16
Bugetul Public - Pagina 17
Bugetul Public - Pagina 18
Bugetul Public - Pagina 19
Bugetul Public - Pagina 20
Bugetul Public - Pagina 21
Bugetul Public - Pagina 22
Bugetul Public - Pagina 23
Bugetul Public - Pagina 24
Bugetul Public - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Bugetul Public.doc

Alții au mai descărcat și

Elaborarea Proiectelor de Bugete Publice în România

1. ORGANIZAREA BUGETARĂ ÎN ROMÂNIA 1.1. Conţinut şi intepretări privind sistemul bugetar şi componentele sale Finanţele publice reprezintă...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Asigurările Sociale

Introducere Necesitatea asigurărilor sociale a fost recunoscută încă din etapa dezvoltării manufacturilor cu un număr de salariaţi sporit, în...

Veniturile Bugetelor Locale - Constatare. Asezare. Administrare. Studiu de Caz

1. Continutul si etapele procesului bugetar in Romania 1.1. Interpretari si semnificatii cu privire la bugetele publice BUGETELE PUBLICE...

Comunicare și Influență Socială prin mass-media

Introducere Toate eforturile unui creator de imagine se concentreaza asupra efectelor pe care acesta incearca sa le produca in procesul de...

Analiza evoluției bugetului public al României în perioada 2006 - 2016

INTRODUCERE Prezentarea de față își propune în linii mari să realizeze o analiză a bugetului public al României în perioada cuprinsă între anii...

Analiza Execuției Bugetului Public al României

INTRODUCERE Bugetul public naţional reprezintă un plan financiar ce sugerează ideea de echilibru între cele două mari componente: venituri şi...

Relațiile întreprinderilor publice cu bugetul de stat în România

Relațiile întreprinderilor publice cu bugetul public (în România) I. Locul și rolul întreprinderilor publice în economia de piața Este o...

Impactul Integrării României în Uniunea Europeană asupra Bugetului Public

Capitolul 1. Bugetul public 1.1. Definire Bugetul de stat este determinat în ţările cu economie de piaţă, ca fiind un act în care se...

Sistemul bugetar și procesul bugetar

Sectorul bugetulului public reprezintă o categorie fundamentală a finanțelor. Bugetul public cunoaște două abordări : pe de o parte una...

Ai nevoie de altceva?