Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6337
Mărime: 167.72KB (arhivat)
Publicat de: Aura Puiu
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Principiile si structura bugetului Uniunii Europene
  3. 3. Obiectivele UE si factorii determinanti ale acestora
  4. 4. Competenţele UE şi ambiţiile politice
  5. 5. Reflectarea priorităţilor politice asupra bugetului UE
  6. 6. Depăşirea impasului politic cu privire la bugetul UE

Extras din proiect

1. Introducere

Sistemul de finantare a politicilor UE are ca si caracteristica importanta autonomia. Uniunea Europeana are propriul buget, distinct de cel al Statelor Membre, prin acest aspect ea diferentiindu-se de organizatiile internationale traditionale. Bugetele UE au evoluat de la o programare anuala la cea multianuala (de sapte ani), fiind generat conceptul de „Cadrul Financiar Multianual”(CFM). Acesta a redus destul de mult confruntarea anuala care se dadea intre Comisia Europeana si Statele Membre in ceea ce priveste nivelul cheltuielilor, destinatia acestora, limitele generale ale bugetelor, rata de crestere, veniturile si cheltuielile pe capitole fiind dezbatute odata la sapte ani.

Problemele bugetare ale UE au cunoscut, de-a lungul evolutiei procesului integrarii, numeroase controverse legate de necesitatea unor RP de finantare a comunitatilor europene, care din institutiile Uniunii sa detina controlul asupra bugetului Parlamentul, Comisia sau Consiliul – si care sa fie modul de solutionare a dezechilibrelor din bugetul comunitar.

În momentul formarii Comunitatii Economice Europene, nivelul bugetului era deosebit de scazut, în sensul ca reprezenta mai putin de 0,2% din PIB-ul celor sase state membre fondatoare si aproximativ 10 Euro pe locuitor. Pe masura dezvoltarii agriculturii comunitare prin punerea în functiune a mecanismului Politicii Agricole Comune, bugetul a crescut semnificativ, iar dupa introducerea politicii de dezvoltare regionala cu accente pe cresterea coeziunii sociale aceasta modificare a fost si mai accentuata. În prezent, bugetul reprezinta aproximativ 1% din PIB-ul comunitar (pentru EU15) sau aproximativ 270 euro/locuitor.

Pentru bugetul comunitar ramâne, si în prezent, o mare provocare constituirea resurselor necesare sustinerii financiare solicitate de procesul de extindere a UE catre Est. La o marime data a bugetului, alocarea unor resurse bugetare mereu mai mari pentru restructurarea economiilor tarilor noi aderate din Centrul si Estul Europei afecteaza implicit unele State Membre – ca Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda – care nu si-au finalizat propriile procese de restructurare si modernizare a economiilor lor nationale. In plus, bugetul Uniunii Europene reprezinta o permanenta sursa de soliditate si de tensiuni între statele membre.

2. Principiile si structura bugetului Uniunii Europene

Elaborarea si executarea BUE raspunde principiilor si procedurilor bugetare nationale: unitatea, universalitatea, anualitatea, echilibrul si specializarea bugetara.

1.Principiul anulitatii. Bugetul comunitar respecta principiul clasic al anualitatii, care implica relationarea operatiilor bugetare la un exercitiu anual, pentru a facilita Comisiei controlul executarii operatiunilor.

2.Principiul unitatii. Bugetul comunitar este un buget anual, aceasta însemnând ca ansamblul încasarilor si platilor trebuie sa se gaseasca într-un singur document bugetar, pentru a facilita procesul de urmarire si control al utilizarii resurselor.

3.Principiul universalitatii. Acest principiu presupune ca toate încasarile bugetare reprezinta o masa comuna care serveste la finantarea tuturor cheltuielilor, fara deosebire. El are la baza doua reguli: regula nonafectarii, ceea ce înseamna ca încasarile bugetare sa nu fie afectate de dorinta efectuarii unor cheltuieli selectate, precizate expres, si regula noncontractiei, ceea ce înseamna ca nu se accepta micsorari ale încasarilor sau platilor.

4.Principiul echilibrului. Bugetul comunitar trebuie sa respecte acest principiu chiar daca el nu se regaseste la nivelul Statelor Membre. Acest principiu presupune ca încasarile dintr-o perioada trebuie sa fie egale cu cheltuielile aceleiasi perioade, fiind interzis sa se recurga la un împrumut pentru a acoperi un deficit bugetar. Aparitia, în perioada executiei bugetare, de diferente între venituri si cheltuieli reflecta doua situatii: excedent bugetar, situatie frecventa, excedentul fiind raportat în anul urmator; deficit bugetar, situatie exceptionala, ce necesita o rectificare bugetara numai prin transferuri de la un post la altul.

5.Principiul specializarii. El presupune ca fiecare credit sa aiba o anumita destinatie si un scop precis, iar încasarile sa fie urmarite pe surse pentru a identifica eventualele nerealizari si a preîntâmpina aparitia de deficite.

În elaborarea, aprobarea si executia bugetara sunt respectate cerintele procedurii bugetare, care presupune implicarea diferentiata a institutiilor UE. Parlamentul European hotaraste în ce priveste asa-numitele cheltuieli neobligatorii, legate de functionarea institutiilor, iar Consiliul hotaraste asupra cheltuielilor obligatorii, care se refera la angajamentele asumate prin politicile comunitare. Procesul de luare a deciziilor în domeniul bugetar, de catre Consiliu si Parlament, s-a perfectionat continuu, separându-se atributiile celor doua institutii: puterea legislativa ramâne la nivelul Consiliului, puterea bugetara este împartita între Parlament si Consiliu, iar executia bugetara cade în sarcina Comisiei.

Finantarea veniturilor BUE este asigurata prin RP, în cadrul carora distingem trei categorii: RPT (taxe vamale, impozite agricole etc.), Statele Membre colectând aceste resurse în numele UE, retinându-si 10% ca taxe de colectare; resursele pe baza de TVA, la care se adauga si contributia la rabatul acordat Marii Britanii („cecul britanic”); resursele pe baza de VNB, distributia acestora presupunând un calcul al restului care rezulta prin scaderea cheltuielilor totale din venitul total realizat din primele doua categorii de resurse.

În prezent, principala sursă de finanţare a bugetului UE este o resursă bazată pe produsul naţional brut al statelor membre. Aceasta a ajuns să depăşească celelalte surse, respectiv taxele vamale şi prelevările agricole („resursele proprii tradiţionale”), precum şi o resursă bazată pe taxa pe valoarea adăugată. Sistemul resurselor proprii a cunoscut evoluţii semnificative de la începutul primului cadru financiar. În 1988, resursa VNB reprezenta sub 11% din finanţarea UE, în comparaţie cu 28% provenind din taxe vamale şi prelevări agricole şi cu 57% provenind din resursa proprie bazată pe TVA. În 2013, resursa VNB va reprezenta 74% din finanţarea UE, în raport cu 13% provenind din taxe vamale şi agricole şi cu 12% provenind din resursa bazată pe TVA.

Preview document

Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 1
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 2
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 3
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 4
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 5
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 6
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 7
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 8
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 9
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 10
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 11
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 12
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 13
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 14
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 15
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 16
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 17
Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Bugetul Uniunii Europene - Eficienta si Necesitatea Acestuia.doc

Alții au mai descărcat și

Bugetul Uniunii Europene - instrument de gestionare a resurselor comune europene pe timp de criză

CAPITOLUL I UNIUNEA EUROPEANĂ – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR „Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe...

Analiza Impozitului pe Venit în România

Introducere Lucrarea de licenţă cu titlul “Analiza impozitului pe venit în România” elaborată sub coordonarea ştiinţifică a prof.univ.dr. Mihaela...

Impozitul pe Venit

INTRODUCERE Impozitele sunt cunoscute din antichitate şi se presupune că au apărut în evoluţia societăţii omeneşti în cadrul primelor formaţiuni...

Bugetul UE - conținut și evoluție

Capitolul 1: Particularităţile bugetului Uniunii Europene 1.1. Definirea bugetului Uniunii Europene Bugetul s-a dovedit a fi un instrument...

Mutații în dezvoltarea sistemului financiar al Comunității Uniunii Europene după anul 2000

Capitolul I- Sistemul financiar al Comunității Uniunii Europene 1.1 Introducere Dată fiind importanța sistemului financiar pentru funcționarea...

Structura bugetului Uniunii Europene

“Materia vieţii de stat e munca, scopul muncii bunul trai, averea,-deci acestea sunt esenţiale. De aceea se vede care e răul cel mare: sărăcia.”...

Sistemul Bugetar al Uniunii Europene

Bugetul Uniunii Europene Prezentarea Uniunii Europene Uniunea Europeană (UE) este o familie de ţări democratice europene care conlucrează pentru...

Datoria externă

Istoric Datoria externă în sine reprezintă, iniţial, un efect al unui alt fenomen economic internaţional de mare amploare – creditarea...

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte câteva din cele mai importante aspecte legate de aderarea României la Uniunea Europeană,...

Încheierea Execuției Bugetare în Cadrul Trezoreriei Statului

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze modalitatea de efectuare a operaţiunilor privind încheierea execuţiei sistemului bugetar...

Fonduri Europene

1. Descriere generala a instrumentelor de pre-aderare ale Uniunii Europene Începând cu anul 2000, Uniunea Europeana sprijina statele candidate...

Informatizarea Activității Trezoreriei Statului

CAPITOLUL I: TREZORERIA STATULUI IN ROMANIA Masurile întreprinse, dupa anul 1989, pentru trecerea la economia de piata, au determinat in primul...

Absorbția Fondurilor Europene

CAPITOLUL 1 ABSORBŢIA FONDURILOR EUROPENE O PROBLEMA PENTRU UE SI NOII SĂI MEMBRI O perspectiva foarte interesanta în ceea ce priveste Uniunea...

Programe de finanțare ale Uniunii Europene pentru țările asociate

1.1. Relatiile României cu Uniunea Europeana înainte de 1989 România a aderat la Uniunea Europeana în cel de-al 50-lea an de existenta a...

Reforma în administrația publică

STRATEGIA GUVERNULUI PRIVIND ACCELERAREA REFORMEI ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA 1. Consideratii generale Sistemul politic din România a suferit...

Fonduri UE pentru țările candidate

Fonduri ale Uniunii Europene pentru ţările candidate I. Prezentare generala a Uniunii Europene 1.Scurt istoric al Uniunii Europene Gândirea...

Ai nevoie de altceva?