Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 5215
Mărime: 1.05MB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Roșca
Puncte necesare: 7
Universitatea “Stefan cel Mare”-Suceava Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica

Cuprins

  1. - Bursa Monetar-Financiara de Marfuri Sibiu-scurt istoric
  2. - Raport de piata
  3. - Concluzii
  4. - Bibliografie

Extras din proiect

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu

~scurt istoric~

Bursele de instrumente financiare derivate, inclusiv cele avand ca suport mărfuri, sunt reglementate, autorizate, supravegheate şi controlate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.Prima bursă autorizată în România să organizeze şi să administreze pieţe pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare derivate este Bursa Mone¬tar-Financiara şi de Mărfuri Sibiu.

Crearea primei burse futures din România a constituit o etapă de maximă importanţă în transformarea unei societăţi care se ocupă de intermedieri şi licitaţii, într-un centru naţional în care participanţii la piaţa bursieră au oportunitatea de a-şi acoperi riscurile sau de a specula modificarea preţurilor folosind titluri financiare derivate.

În prezent, capitalul social al BMFMS Capitalul social al SC BMFM SA SIBIU este de 33.427.926 RON distribuit în 33.427.926 acţiuni cu valoare nominală de 1 RON/acţiune. Cartea de membru (cartea de bursă = un pachet de 50 acţiuni BMFMS) dă deţinătorului ei dreptul de a efectua tranzacţii în oricare dintre ringurile Bursei.

Membrii Bursei au acces direct în ringurile de tranzacţionare ale BMFMS şi pot fi totodată membri compensatori, având astfel acces şi la mecanismul de compensare oferit de Casa Română de Compensaţie.

Membrii Bursei care nu sunt şi membri compensatori trebuie să aibă o relaţie de colaborare, în vederea compensării tranzacţiilor lor, cu un membru compensator. Aceste acorduri trebuie să fie aprobate de către Bursă.

Directorii şi angajaţii autorizaţi să tranzacţioneze pentru sau în numele agenţiei de brokeraj trebuie să fie atestaţi de către Bursă ca operatori pentru pieţele futures şi de opţiuni.

Conform prevederilor Ordonanţei, BMFMS este organism cu putere de autoreglementare. Departamentul de Reglementare şi Supraveghere a Pieţelor al BMFMS a elaborat reguli şi regulamente care sunt cunoscute şi respectate de către toţi operatorii. Totuşi, înfiinţarea unei comisii naţionale care să supravegheze tranzacţiile futures în România constituie o necesitate stringentă.

Evenimente importante

De-a lungul celor peste 17 ani de activitate a Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu 14 decembrie 1994 avand 11 actionari si obiect principal de activitate tranzactiile cu marfuri pe piata spot.

Iulie 1996 - dl. Thomas Curtean, trader timp de 40 ani la Chicago Board of Trade si Chicago Mercantile Exchange, devine membru al BMFMS, fiind ales totodata presedinte onorific al Bursei.

11 Iulie 1997 - Bursa sibiana a devenit prima bursa de instrumente derivate din Romania prin implementarea primelor contracte futures valutare si pe indici bursieri (a fost lansat contractul futures avand ca activ suport un indice propriu - BMS1). Introducerea contractelor futures a constituit o etapa de maxima importanta in transformarea bursei de marfuri intr-un centru national in care participantii la piata bursiera au posibilitatea de a-si acoperi riscurile sau de a specula modificarea preturilor folosind titluri financiare derivate

August 1997 - noul obiect de activitate al Bursei devine cel de intermediere monetar-financiara. De asemenea, s-a adaptat denumirea Bursei la specificul noilor activitati - Bursa de Marfuri Sibiu devenind Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.

Noiembrie 1997 - BMFMS editeaza primul manual pentru operatorii pe pietele la termen din Romania - "Futures si options. Manualul brokerului" Aceasta carte a fost primul suport utilizat pentru trainingul brokerilor pe piata de instrumente derivate a bursei sibiene.

Decembrie 1997 - Contractele futures au fost inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, brevetele pentru acestea constituind dovada prioritatii BMFMS in acest domeniu.

Noiembrie 1998 - activitatea de compensare si decontare a tranzactiilor cu instrumente derivate s-a externalizat prin infiintarea Casei Romane de Compensatie SA Sibiu.

Noiembrie 1998 - s-au lansat optiunile pe contractele futures tranzactionate la BMFMS, operatorii avand astfel la dispozitie gama completa de instrumente derivate necesare pentru operatiunile de hedging si speculatie.

Iunie 2000 - BMFMS a introdus sistemul electronic de tranzactionare al contractelor futures si options SAGITARIUS. Odata cu lansarea acestei platforme electronice a luat sfarsit activitatea de tranzactionare prin sistemul "open outcry"

August 2000 - Apare Legea 129/2000 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 69/1997 privind pietele reglementate de marfuri, servicii si instrumente derivate, aceasta fiind singurul act normative care reglementa activitatea burselor de marfuri in Romania.

Octombrie 2000 - devin disponibile tranzactiile de la distanta prin platforma electronica SAGITARIUS. Participantii la pietele la termen BMFMS au astfel posibilitatea de a realiza tranzactii prin Interent direct de la sediile lor.

Octombrie 2000 - pe pietele la termen ale BMFMS sunt autorizati primii traderi-persoane fizice. Acestia sunt participanti care au acces la tranzactiile cu instrumente derivate avand relatii contractuale directe cu bursa si cu casa de compensatie. Activitatea lor a devenit in urmatorii ani foarte intensa, traderii generand 30% din volumul de tranzactionare pe piata.

4 decembrie 2000 - BMFMS lanseaza spre tranzactionare primele derivate pe actiuni, respective contractele futures avand ca suport actiunile societatilor SIF1 Banat-Crisana, SIF3 Transilvania si SNP Petrom listate la Bursa de Valori Bucuresti.

2 septembrie 2002 - este lansat primul contract futures si option pe marfuri, avand ca activ suport GRAUL de panificatie

5 septembrie 2002 - este realizat contractul la termen cu numarul 1.000.000

10 iunie 2003 - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare emite Atestatul 130/10.06.2003, prin care recunoaste calitatea de organism de formare profesionala a S.C. BMFM S.A. Prin acest atestat, societatea a dobandit dreptul de a organiza cursuri de atestare si reatestare a brokerilor si traderilor ca operatori pe pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate.

25 iunie 2003 - S.C. BMFM S.A. este autorizata de CNVM ca societate de bursa, prin Decizia 1951/25.06.2003 devenind astfel prima societate de bursa autorizata conform noilor reglementari legale si incepe dermersurile de autorizare a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu si a pietei organizate de aceasta.

Septembrie 2003 -platforma de tranzactionare Saggitarius este inlocuita cu o noua platforma - ELTRANS, BMFMS obtinand de la CNVM autorizatia pentru utilizarea acesteia.

Preview document

Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 1
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 2
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 3
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 4
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 5
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 6
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 7
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 8
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 9
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 10
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 11
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 12
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 13
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 14
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 15
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 16
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 17
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 18
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 19
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 20
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 21
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 22
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 23
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 24
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 25
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 26
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 27
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Bursa Monetar - Financiara de Marfuri Sibiu.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Tranzacțiile futures și cu opțiuni la bursa monetara - financiară și de mărfuri Sibiu

1.1. Bursa - definire, scop, trăsături 1.1.1. Definiţie şi scop Bursa este o constituţie cu putere de autoreglementare, specifică economiei de...

Drepturi de Alocare Transgaz SA

INTRODUCERE „Bursele sunt instituţii publice create în scopul de a reuni pe comercianţi, industriaşi, producători, armatori şi asiguratori în...

Bursa de Valori București

CAPITOLUL 1 BURSELE: ORGANIZARE SI FUNCTIONARE 1.1. BURSA: CONCEPT SI CARACTERISTICI Bursele, în general, joaca în lumea contemporana, atât pe...

Contractele Futures

CAPITOLUL 1. Definitii si notiuni introductive Aparute cu peste o suta de ani in urma, contractele futures au cunoscut o expansiune in lumea...

Bursa Monetar Financiară și de Mărfuri Sibiu

I. Definire: Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata...

Societățile de investiții și fondurile mutuale

I.Piata de capital in Romania Prin intermediul acestui material am dori sa facem o prezentare a principalelor modalitati de investire si...

Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu

Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma cu aproximativ 2000 de ani în Grecia si...

Societățile de investiții și fondurile mutuale

Prin intermediul acestui material am dori sa facem o prezentare a principalelor modalitati de investire si economisire oferite de piata financiara...

Ai nevoie de altceva?