Cerere de finanțare - SC Petrom SA

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 12562
Mărime: 173.46KB (arhivat)
Publicat de: Anghel Luca
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristi Spulbar
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din proiect

PETROM S.A. este cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, cu activităţi de Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing şi Gaze Naturale.

Petrom are rezerve dovedite de 940 milioane barili echivalent petrol, o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane de tone, circa 600 de benzinării în România şi circa 200 de benzinării în Moldova, Bulgaria şi Serbia.

De asemenea, prin combinatul chimic Doljchim, Petrom este unul dintre cei mai importanţi furnizori de îngrăşăminte chimice, metanol, produse organice de sinteză şi catalizatori.

Date importante in istoria Petrom

1896 - Se înfiinţează Compania STEAUA ROMANA.

1898 - STEAUA ROMANA termină construcţia rafinăriei şi a atelierelor centrale.

1903 - Se înfiinţează Compania româno-americană STANDARD OIL.

1904 - Se înfiinţează Compania CONCORDIA.

1906 - Se înfiinţează UNIREA AQUILA FRANCO-ROMANA.

1910 - Se înfiinţează Compania ASTRA ROMANA.

1917 - Câmpurile petroliere sunt preluate de către Compania Germană ERDOL BETRIEBS GEMEINSCHAFT. Se pune în funcţiune prima conductă de transport gaze din Europa (Sarmasel-Turda, 50 Km x 10 inches).

1919 - După Primul Război Mondial se înfiinţează CREDITUL MINIER IRDP şi PETROLUL ROMANESC, iar companiile înfiinţate anterior îşi continuă activitatea.

1945 - Se înfiinţează Compania SOVROMPETROL.

1948 - Se înfiinţează Compania PETROLIFERA MUNTENIA.

1975 - Prima platforma de foraj marin este poziţionată pe locaţie în Platforma Continentală a Mării Negre.

1987 - Prima producţie de ţiţei din zăcământul Lebăda Est din Platforma Continentala a Mării Negre.

1991 - Se înfiinţează Regia Autonoma a Petrolului PETROM R.A.

1993 - PETROM devine membru al Petroleum Recovery Institute – Canada; Platforma Orizont forează în Marea Marmara.

1996 - Se pune în funcţiune Platforma Centrala de Producţie din Marea Neagră.

1997 - Se înfiinţează Societatea Naţională a Petrolului PETROM S.A.

1998 - S-au stabilit obiectivele principale ale strategiei de privatizare; a fost semnată asocierea dintre PETROM şi ELF AQUITAINE, precum şi contractul de concesionare referitor la explorarea şi exploatarea în comun a Blocului Neptun din Marea Neagra; a fost obţinută Licenţa de explorare şi exploatare pentru perimetrul Jusaly din Kazahstan; Platforma Orizont a realizat lucrări de foraj pentru Compania Energy din Bangladesh; au fost înfiinţate filiala PETROM Ungaria KFT şi reprezentantele PETROM din Azerbaidjan şi Republica Moldova.

1999 - A fost anunţată public descoperirea celui mai mare zăcământ petrolier românesc din ultimii 25 de ani, pus în evidenta în Platoul continental al Mării Negre prin sonda Pescăruş 60; a fost achiziţionat Combinatul Doljchim Craiova, acesta devenind o noua sucursală a PETROM; a fost realizată prima etapă a restructurării organizatorice prin disponibilizarea unui număr de 13.000 persoane, demarându-se totodată prima etapa a privatizării companiei printr-o acţiune de majorare de capital; s-a semnat contractul cu Universal Oil Products SUA în vederea modernizării sucursalelor Arpechim şi Petrobrazi; PETROM devine titularul zăcamintelor Tasbulat, Turkmenoy şi Aktas din Kazahstan, demarând operaţiunile de amenajări sociale în vederea explorării şi extracţiei; a fost semnat contractul cu Essar Oil Limited pentru lucrări de explorare, dezvoltare şi producţie în Blocul off shore BB - OS5, în India; în Ungaria se dezvoltă reţeaua de distribuţie de produse petroliere aparţinând PETROM prin construirea unor benzinării în Nagylak, Szeged, Budapesta şi Hegyshalom; a început dezvoltarea unei reţele de distribuţie produse petroliere PETROM în Republica Moldova, prin achiziţionarea a patru benzinării; s-au finalizat sondele 62 şi 62 bis Pescăruş şi s-a început forajul la sonda 63 Pescăruş; Kazakhstan: s-au demarat negocierile pentru achiziţionarea unui pachet de 95% din părţile sociale ale firmei kazakhstaneze Oztyurk-Munai Ltd.; Moldova: s-a deschis prima staţie de distribuţie produse petroliere la Chişinău şi s-au finalizat lucrările la Complexul Ceucari, intrat în exploatare în martie 2001.

2001 - Kazakshtan Alma Ata: prima sondă săpată, cea de a doua urmând să fie finalizată în 2002; Iran: a fost deschisă Reprezentanţa PETROM la Teheran cu scopul de a promova interesele PETROM pe această piaţă; Grecia: în decembrie s-a semnat Contractul de Foraj marin cu firma Kavala Oil, pentru lucrări de foraj cu platforma ATLAS, în apele teritoriale ale Greciei; protecţia mediului: s-a obţinut autorizaţia de mediu pentru sucursala Doljchim; emisiune euroobligaţiuni: în iulie MFP aprobă lansarea de către SNP PETROM a emisiunii de obligaţiuni iar Luxembourg Stok Exchange acordă aprobarea pentru listare.

2002 - Aprilie, demararea procesului de privatizare prin publicarea în presa internaţională şi din România a anunţului pentru selectarea consultantului, 12 bănci de investiţii depunând expresii de interes dintre care au fost selectate 7; Octombrie - Îmbunatăţirea de către Fitch a rating-ului pentru datoriile negarantate de stat şi pentru emisiunea de euro - obligaţiuni de 125 mil Euro de la B+ la BB; Noiembrie - CA aprobă achiziţionarea a 19 terenuri din Yugoslavia în vederea costruirii de staţii de distribuţie; Decembrie - Desemnarea consulatantului pentru privatizare reprezentat de consorţiul format de Credit Suisse First Boston şi ING Barings Limited.

2003 - Pregătirea Privatizării; Prezentarea opţiunilor de privatizare şi a planului de privatizare; Finalizarea strategiei de privatizare a SNP PETROM; Depunerea de oferte preliminare neangajante de către 7 din cele 11 companii selectate;

2004 - Depunerea ofertelor angajate; Selectarea companiilor OMV, Occidental şi MOL pentru negocieri; Achiziţie a 51% din capitalul social de către OMV Austria.

2005 - Structura PETROM a fost reorganizată pe şase divizii dintre care trei operaionale.

În 2006 cifra de afaceri a companiei a fost de 3.709 milioane de euro, iar EBITDA (profit înainte de dobândă, taxe, depreciere şi amortizare) de 1.020 milioane de euro.

După privatizarea sa în 2004, compania a înregistrat rezultate pozitive. Procesul de modernizare iniţiat în 2005 continuă, conform strategiei de dezvoltare a Petrom până în 2010.

Un program de investiţii de peste 3 miliarde de euro susţine obiectivele ambiţioase ale companiei care includ creşterea semnificativă a performanţelor şi reducerea costurilor în toate segmentele de activitate, pentru a asigura profitabilitatea durabilă a companiei şi a conferi Petrom poziţia de lider pe piaţa de ţiţei şi gaze din Sud - Estul Europei.

Volumul investiţional crescut, continuarea proiectelor de modernizare şi iniţierea de proiecte noi, experienţa locală şi internaţională în domeniu, preocuparea permanentă faţă de salariaţi, clienţi şi comunitate, profesionalismul şi determinarea au făcut ca primele rezultate să fie deja vizibile.

Preview document

Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 1
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 2
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 3
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 4
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 5
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 6
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 7
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 8
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 9
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 10
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 11
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 12
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 13
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 14
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 15
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 16
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 17
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 18
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 19
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 20
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 21
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 22
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 23
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 24
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 25
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 26
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 27
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 28
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 29
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 30
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 31
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 32
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 33
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 34
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 35
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 36
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 37
Cerere de finanțare - SC Petrom SA - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Cerere de Finantare - SC Petrom SA.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Aplicație la SC Petrom SA București - membru OMV Group

CAP. I. PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII 1.1. Tipul societatii si obiectul de activitate S.C. Petrom S.A. Bucuresti a functionat pâna la...

Eficiența și evaluarea investițiilor pentru modernizarea capacității de producție în cadrul SC Petrom SA București

Introducere În practica economică investiţia este privită ca o cheltuială făcută de persoane fizice sau juridice cu scopul de a obţine bunuri si...

Plan de Marketing Petrom

CAPITOLUL I : SUMAR MANAGERIAL Motivatia proiectului o reprezinta influentarea comportamentului consumatorilor in vederea cresterii...

Strategii la SC Petrom SA

CAPITOLUL I STRATEGIA ŞI MANAGEMENTUL STRATEGIC AL FIRMEI I.1. CONCEPTELE DE STRATEGIE SI MANAGEMENT STRATEGIC AL ORGANIZATIEI În conceperea şi...

Plan de Afaceri OMV Petrom

I.DESCRIEREA COMPANIEI 1.INFORMAȚII GENERALE Cu activităţi în domenile: Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing, Gaze naturale si Energie,...

Analiza echilibrului financiar în cadrul SC Petrom

INTRODUCERE Activitatea unei intreprinderi trebuie să fie generatoare de efecte pozitive care conduc la susţinerea principiului continuităţii...

Managementul Petrolului

C A P I T O L U L 1 ZĂCĂMINTE DE PETROL Noţiuni introductive Zăcămintele de petrol au fost şi sunt încă o mare bogăţie şi în acelaşi timp o mare...

Analiza economico-financiară a Petrom

CAP. I. Prezentarea companiei şi guvernanţa corporativă Cap. 1.1. Prezentarea companiei Petrom este cea mai importantă companie românească de...

Ai nevoie de altceva?