Cheltuielile Bugetului Public

Proiect
7.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 24574
Mărime: 88.61KB (arhivat)
Publicat de: Beniamin Chirilă
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anghel Violeta,Popovici Daniel
Proiectul a fost prezentat in cadrul facultatii de studii economice. Proiectul prezinta destinatia banilor publici (unde ar trebui sa ajunga 'toti' banii publici,nu ce se pierde pe drum prin 'curierii' care ne conduc) prin sistemul bugetului public.

Cuprins

  1. Capitolul I. SISTEMUL CHELTUIELILOR PUBLICE 3
  2. 1.1. Continutul cheltuielilor publice 3
  3. 1.2. Criterii de grupare a cheltuielilor publice 4
  4. 1.3. Nivelul, structura si dinamica cheltuielilor publice 7
  5. 1.4. Factorii care influenteaza cresterea cheltuielilor publice 9
  6. 1.5. Eficienta cheltuielilor publice 10
  7. Capitolul II. DESTINATIILE CHELTUIELILOR PUBLICE 15
  8. 2.1. Cheltuielile publice pentru servicii generale 15
  9. 2.2. Cheltuielile pentru actiuni social-culturale 15
  10. 2.2.1. Cheltuielile pentru învatamânt 16
  11. 2.2.2. Cheltuielile pentru cultura si arta 17
  12. 2.2.3. Cheltuielile pentru ocrotirea sanatatii 18
  13. 2.2.4. Cheltuielile cu securitatea sociala. 19
  14. 2.3. Cheltuielile pentru asigurari sociale 21
  15. 2.4. Cheltuielile pentru obiective si actiuni economice, pentru protectia
  16. mediului si pentru cercetare-dezvoltare 28
  17. 2.5. Cheltuielile cu apararea 32
  18. 2.6. Alte cheltuieli publice 33
  19. 2.6.1. Cheltuielile privind datoria publica 33
  20. 2.6.2. Cheltuielile publice cu exteriorul 33
  21. Capitolul III. PRIVIRE ISTORICA ASUPRA BUGETELOR DE STAT
  22. SI ALE ASIGURARILOR SOCIALE 35
  23. 3.1. Perioada 1935 – 1938 35
  24. 3.2. Perioada 1950 – 1989 40
  25. 3.3. Perioada 1997 – 1999 44
  26. CONCLUZII 45
  27. ANEXE 47
  28. BIBLIOGRAFIE 48

Extras din proiect

CAPITOLUL I. SISTEMUL CHELTUIELILOR PUBLICE

1.1.Continutul cheltuielilor publice

Cheltuielile publice exprima relatii economice sociale în forma baneasca, care se manifesta între state, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului. Cheltuielile publice se materializeaza în plati efectuate de stat din resurse mobilizate pe diferite cai.

Continutul economic al cheltuielilor publice se afla în legatura cu destinatia lor. Unele cheltuieli exprima un consum definitiv de produs intern brut, reprezentând valoarea platilor pe care le efectueaza institutiile publice, iar alte cheltuieli publice exprima o avansare de produs intern brut, reprezentând participarea statului la finanatarea formarii brute de capital atât în sfera productiei materiale cât si în sfera nemateriala.

Cheltuielile publice sunt diversificate: unele se manifesta direct prin finanatarea de catre stat a investitiilor publice pentru a putea functiona, altele influenteaza direct mediul economic si social.

Cheltuielile publice trebuie analizate nu numai prin prisma domeniului în care sunt efectuate ci si din punct de vedere al inflatiei.

Cheltuielile publice înglobeaza: cheltuielile publice efectuate de administratii publice centrale de stat din fondurile bugetare si extrabugetare; cheltuielile colectivitatilor sociale (ale unitatilor administrativ-teritoriale); cheltuielile finantate din fondurile asigurarilor sociale de stat; cheltuielile organismelor (administratiilor) internationale finantate din resurse publice.

Cheltuielile totale se obtin prin însumarea cheltuielilor diferitelor categorii de administratii publice, din care s-au dedus sumele reprezentând transferuri de resurse financiare între administratiile publice.

Cheltuielile publice totale consolidate înglobeaza:

- cheltuielile administratiei publice centrale care cuprind: cheltuielile administratiei publice centrale, finantate de la bugetul de stat (bugetul guvernului central), cheltuielile finantate din fondurile securitatii sociale (din bugetul asigurarilor sociale de stat) si cheltuielile administratiei publice centrale finantate din fonduri speciale;

- cheltuielile publice ale subdiviziunilor politice si administrative intermediare finantate de la bugetele acelor subdiviziuni;

- cheltuielile colectivitatilor locale, finantate din bugetele unitatilor administrativ-teritoriale;

- cheltuielile autoritatilor supranationale

Între notiunea de cheltuieli publice si cheltuieli bugetare trebuie facuta distinctie, astfel cheltuielile publice se refera la totalitatea cheltuielilor efectuate prin intermediul institutiilor publice (armata, institutii social – culturale, ordine interna si siguranta nationala, aparatul de stat, cercetare stiintifica) care se acopera, fie de la bugetele statului (pe plan central sau local), fie de la bugetele proprii ale institutiilor, pe seama veniturilor obtinute, iar cheltuielile bugetare se refera numai la acele cheltuieli care se acopera de la bugetul de stat, din bugetele locale sau din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Delimitarea cheltuielilor publice în raport cu cheltuielile bugetare publice: cheltuielile bugetare acoperite din surse financiare publice, constituite în: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele institutiilor publice autonome; cheltuielile acoperite din fondurile cu destinatie speciala; cheltuielile extrabugetare acoperite din surse financiare publice constituite în afara bugetului prevazute în bugetele de venituri si cheltuieli extrabugetare ale institutiilor publice; cheltuielile efectuate din bugetul trezoreriei nete.

Delimitarea cheltuielilor bugetare în cadrul celor publice se bazeaza pe câteva principii:

- efectuarea cheltuielilor bugetare este conditionata de prevederea expresa si aprobarea nivelului acestora de catre Parlament sau de consiliile locale;

- nerambursabilitatea sumelor alocate si cheltuite conform destinatiilor pentru care s-au aprobat aceste sume;

- efectuerea cheltuielilor este determinata de îndeplinirea conditiilor legale;

- finantarea se efectueaza în functie de gradul de subordonare a institutiilor sau activitatilor cu caracter bugetar: din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, din bugetele locale sau din bugetele fondurilor speciale;

- exercitarea controlului financiar cu caracter preventiv si acordarea vizei cu ocazia operatiunilor de deschidere a finantarii, de alocare si utilizare a resurselor financiare publice.

1.2. Criterii de grupare a cheltuielilor publice

Abordarea structurii cheltuielilor publice necesita utilizarea mai multor criterii de grupare. În practica financiara si statistica statelor si a organismelor internationale se folosesc urmatoarele tipuri de clasificari: administrativa, economica, functionala, financiara, în functie de rolul lor în procesul reproductiei sociale, gruparea folosita de organismele O.N.U. si clasificatii mixte sau combinate.

Clasificatia administrtiva, care are la baza criteriul institutiilor prin care se efectueaza cheltuielile publice: ministere (departamente), institutii publice autonome, unitati administrativ-teritoriale.

Gruparea cheltuielilor pe criterii administrative este utila deoarece alocatiile bugetare se stabilesc pe beneficiari: ministere si alte institutii centrale, judete, orase, comune. Structura ministerelor si subordonarea institutiilor publice se modifica periodic, ceea ce face cheltuielile publice necomparabile în timp.

Clasificatia economica are la baza doua criterii de grupare, prima în care cheltuielile se împart în: cheltuieli curente (de functionare) si cheltuieli de capital (cu caracter de investitii); cheltuieli ale serviciilor publice sau administrative si cheltuieli de transfer (de redistribuire).

Cheltuielile curente asigura întretinerea si buna functionare a institutiilor publice. Ele reprezinta un consum definitiv de produs intern brut si trebuie sa se reânoiasca anual.

Cheltuielile de capital (investitii) se concretizeaza în achizitionarea de bunuri de folosinta îndelungata, destinate sferei productiei materiale sau sferei nemateriale dezvoltând si modernizând patrimoniul public (scoli, spitale, administratie).

Cheltuielile privind serviciile publice sau administrative cuprind remunerarea seviciilor, a prestatiilor si a furniturilor necesare bunei functionari a institutiilor publice sau achizitionarii de mobilier, aparatura si echipamente. Ele se deosebesc de cheltuielile de transfer dupa cum au sau nu la baza o contraprestatie în momentul efectuarii de catre stat.

Cheltuielile de transfer reprezinta trecerea unor sume de bani de la buget la dispozitia unor persoane juridice (intreprinderi producatoare, institutii cu activitati autofinantate), unor persoane fizice (pensionari, someri, studenti), sau unor bugete ale administratiei locale. Ele au caracter economic (subventii acordate agentilor economici pentru acoperirea unor cheltuieli de productie, redresare financiara, stimularea exportului), sau sociale (pensii, burse, ajutoare).

Combinarea gruparii cheltuielilor publice în cheltuieli de capital (investitii) si curente (functionale) cu grupare a lor în cheltuieli privind serviciile publice si cheltuielile de transfer care permite definirea unei alte grupari: cheltuieli ale serviciilor publice care cuprind cheltuieli curente, cheltuieli de capital; cheltuielile de transfer care cuprind cheltuieli privind crearea de venituri în bani (alocatii, asistenta sociala) si subventii acordate intreprinderii productive sau institutiilor pentru activitatile autofinantate pentru acoperirea cheltuielilor.

Preview document

Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 1
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 2
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 3
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 4
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 5
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 6
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 7
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 8
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 9
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 10
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 11
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 12
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 13
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 14
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 15
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 16
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 17
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 18
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 19
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 20
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 21
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 22
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 23
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 24
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 25
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 26
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 27
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 28
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 29
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 30
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 31
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 32
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 33
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 34
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 35
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 36
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 37
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 38
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 39
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 40
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 41
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 42
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 43
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 44
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 45
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 46
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 47
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 48
Cheltuielile Bugetului Public - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Cheltuielile Bugetului Public.doc

Alții au mai descărcat și

Cheltuielile Publice cu Sănătatea

INTRODUCERE Materialul de faţă analizează serviciile de sănătate din România, subliniind semnificaţia pe care calitatea, echitatea şi...

Sistemul Bugetar al Republicii Moldova

Introducere Timp de mai bine de două secole, una din problemele cele mai controversate ale teoriei economice a fost şi rămîne a fi problema...

Influența fiscalității în învestii

CAPITOLUL I COMPORTAMENTUL INVESTIŢIONAL LA AGENŢII ECONOMICI ÎN ROMÂNIA 1.1. Caracteristicile activităţii de investiţii in România Investiţiile...

Cheltuieli pentru ordine publică și siguranța națională

Serviciile publice generale se asigura societatii prin intermediul unor componente ale sistemului institutional public, care sunt : - organe ale...

Sistemul Cheltuielilor Publice

CAPITOLUL I Notiunea, rolul si clasificarea cheltuielilor publice 1. Notiunea de cheltuieli publice Cheltuielile publice reprezinta...

Analiza Structurilor și Dinamicii Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat

I.Concepte privind cheltuielile publice: Notiune de cheltuiala publica s-a contuat pe fundalul aparitiei si evolutiei consumului de resurse, cu...

Administrarea Cheltuielilor Publice din Bugetul Local

Administrarea cheltuielilor din bugetul local la primăria orașului Roznov, județul Neamț Orașul Roznov este situat în județul Neamț, la 15 km de...

Funcțiile Monedei Electronice

Introducere Încă din cele mai vechi timpuri ( 6000 ani Î.e.n) carnea putea fi cumpărată pe schimb de lemn, blănurile pe fier, iar odată cu...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea Veniturilor și Cheltuielilor Bugete Publice și Fiscalitate la SC MoldoForest SA

CAP.I. ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA SC MOLDOFOREST S.A. I.1. SCURT ISTORIC 1. NUMELE SOCIETĂŢII: S.C. MOLDOFOREST S.A. – IAŞI – 2. NUMĂR DE...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor bugetare la instituțiile publice - Teatrul Victor Ion Popa, Bârlad

Cap 1. Organizare şi funcţionalitate la Teatrul “Victor Ion Popa”, Bârlad 1.1. Scurt istoric Primele mărturii despre existenţa unui nucleu al...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor bugetare la instituțiile publice - Colegiul Național Nicu Gane, Fălticeni

Fundamentarea şi finanţarea cheltuielilor bugetare la instituţiile publice Colegiul Naţional “Nicu Gane”Fǎlticeni Capitolul 1 Organizare şi...

Bugetul public - structura veniturilor și cheltuielilor publice

CAP.1. CONCEPTUL DE BUGET ŞI ROLUL SĂU Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, prin buget se înţelege un document prin care sunt...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor bugetare la instituțiile publice - monografie BCU Iași

Organizare şi funcţionalitate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi 1.1 Scurt istoric al Bibliotecii Centrale Universitare...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor bugetare la instituțiile publice

CAPITOLUL 1 ORGANIZAREA SI FUNCTIONALITATEA PRIMARIEI FRUNTISENI 1.1 Scurt istoric Comuna Fruntiseni se afla situata in partea de sud a judetului...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor bugetare la o instituție publică

CAPITOLUL 1 ORGANIZAREA SI FUNCTIONALITATEA UNEI INSTITUTII PUBLIC 1. Scurt istoric Prezentarea Scolii Generale Nr.4 Adjud,judetul Vrancea...

Analiza structurii și dinamiicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

CAP I. STRUCTURA CHELTUIELILOR PUBLICE DIN BUGETUL DE STAT – CRITERII SI COMPONENTE I.1 INTRODUCERE Cheltuielile publice au un înţeles atat...

Ai nevoie de altceva?