Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 8648
Mărime: 44.57KB (arhivat)
Publicat de: Cecil State
Puncte necesare: 8
Universitatea “VALAHIA” din Targovişle Facultatea de Ştiinţe Economice

Cuprins

  1. Cuvinte cheie . 3
  2. Obiectivele proiectului . 3
  3. Introducere .4
  4. I. Creditul . 5
  5. I.1. Conţinutul creditului .5
  6. I.2. Trăsăturile caracteristice . 6
  7. I.3. Elementele principale ale creditului . 7
  8. I.4. Forme ale creditului pe categorii de calitate . 7
  9. I.4.1. În funcţie de calitatea creditorului . 7
  10. I.4.2. În funcţie de calitatea debitorului . 11
  11. I.4.3. În funcţie calitatea ambilor participanţi la relaţia de credit . 12
  12. II. Calitatea şi selectarea creditelor . 13
  13. III. Studiu de caz – Raiffeisen Bank . 15
  14. III.1. Prezentarea societăţii bancare . 15
  15. III.2. Structura acţionariatului . 16
  16. III.3. Principalele funcţii, activităţi şi operaţiuni bancare . 16
  17. III.4. Credite oferite de Raiffeisen Bank . 16
  18. III.5. Analiza Swot Raiffeisen Bank privind calitatea serviciilor oferite clienţilor . 19
  19. Concluzii .23
  20. Bibliografie .24

Extras din proiect

Cuvinte cheie

• Creditul

• Calitatea creditelor

• Calitatea creditorului

• Calitatea debitorului

• Creditul comercial

• Creditul bancar

• Creditul ipotecar

• Creditul de consum

Obiectivele proiectului

• Definirea cuvintelor cheie

• Insusirea notiunilor de baza privind creditul

• Evidentierea principalelor forme ale creditului

• Cunoasterea principalelor aspecte privind calitatea şi selectarea creditelor

• Imbinarea aspectelor teoretice cu abordari

INTRODUCERE

Notiunea de credit, din punct de vedere etimologic, îsi are originea în cuvântul latin “creditum-credere”care înseamna “a crede”, “a se increde” sau “a se avea încredere”, etimologie care evidentiaza elementul psihologic determinant pentru a exista operatiunea de împrumut si anume “încrederea” reciproca a participantilor la înfaptuirea unei astfel de operatiuni .

Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor monetare ale economiei şi orientarea lor temporară în desfăşurarea de activităţi economice eficiente.

Prin activitatea desfăşurată de bănci, de colectare de resurse financiare concomitent cu plasarea acestora spre unităţile care resimt nevoi temporare suplimentare, acestea îndeplinesc un rol important de intermediere bancară. În acest sens, creditul devine instrument activ în stimularea dezvoltării economiei, prin intermediul lui încurajându-se acţiunea anumitor fenomene, în funcţie de obiectivele urmărite a se realiza.

Creditul este indispensabil economiei, de aceea modul de acordare a acestuia are o importanţă majoră, aici intervenind funcţia băncii de analist financiar pentru a orienta resursele spre cele mai eficiente plasamente.

Acordând credite banca îşi asumă mai multe tipuri de riscuri, acestea fiind determinate fie de calitatea celui care face împrumutul, fie de evoluţia economică generală, fie de structura generală a băncii.

Calitatea creditelor este importantă pentru bănci, operaţiunea de creditare reprezentând principala operaţiune bancară, iar riscul ridicat reprezintă cauza majoră de faliment, de unde necesitatea controlului riscului pe parcursul procesului de creditare.

Importanţa majoră prezintă calitatea creditului pentru stat (împrumuturile şi taxele primite de la agenţii economici se diminuează atunci când agenţi economicii nu rambursează creditul) pentru clienţii băncii (creditul trebuie rambursat, astfel creditul costă mai mult aplicându-se majorări sau bunurile cu care sunt garantate creditele sunt sechestrate) şi nu în ultimul rând pentru economie, în ansamblul ei, alocarea creditelor presupunând o dezvoltare economică.

I.CREDITUL

I.1. Conţinutul creditului

Creditul sau relaţia de credit reprezintă o categorie importantă a relaţiilor economice de piaţă. Operaţiunile economice din care decurge această relaţie sunt: vânzarea de mărfuri sau prestarea de servicii a căror plată urmează să se facă la o dată ulterioară, numită scadenţă şi acordarea de împrumuturi în bani unor persoane fizice sau juridice pe o perioadă determinată.

Conceptul de credit se poate confunda în practica monetar – financiară cu banii şi cu finanţele. Putem spune că banii şi finanţele au însă funcţii care le asigură relativa independenţă şi de aici orice identitate între cele trei noţiuni: bani – finanţe – credit duce la concluzii incompatibile cu adevărul ştiinţific şi cu practica monetar financiară.

Creditul se poate transforma fie în bani, fie în finanţe, numai în cadrul rotaţiei de ansamblu a mijloacelor materiale şi monetare. Trebuie reţinut faptul că, în timp ce finanţele presupun capitaluri deja formate, care se acumulează, creditul reprezintă un efect al proceselor economice, în urma cărora apar capitaluri temporar disponibile.

În literatura de specialitate, română şi străină, definiţia creditului şi accepţiunile care i se dau sunt destul de diferite.

Un prim mod de a defini creditul şi poate cel mai simplu, este acela prin care creditul este o formă specială de mişcare a valorilor, vânzare de mărfuri cu plata amânată sau cu transferarea temporară de monedă cu titlu de împrumut.

„Creditul , în esenţă, reprezintă schimbul unei valori monetare prezente contra unei valori monetare viitoare”.

Pe măsură ce societatea se dezvoltă, acest concept încorporează tot mai multe trăsături şi atribute; aşa se şi explică faptul că el este considerat când capital, când bani, când finanţe. Alţi gânditori afirmă că el (creditul) reprezintă circulaţia capitalului de împrumut. Aceste neconcordanţe îşi au originea şi în faptul că nu există un mod unitar de gândire în ceea ce priveşte geneza creditului şi nici a surselor de formare. După unii, apariţia de capitaluri temporar libere s-ar datora modului cum circulă, se uzează şi se recuperează fondurile (capitalurile) fixe; alţii întrevăd unele nesincronizări între producţie şi circulaţie, între aprovizionare şi producţie, chiar plata salariilor la intervale diferite colaborată cu depunerile în conturile bancare ale disponibilităţilor pe care le deţin diferiţi agenţi economici, populaţia formează una din sursele creditului bancar.

În concepţia prestigiului monetarist român, profesor Victor Slăvescu, creditul şi operaţia de credit constituie acest fapt economic atunci când este vorba de cedarea unei sume de bani efectuată la un moment dat din partea unui subiect economic în folosinţa altui subiect economic, cu obligaţia pentru acesta din urmă de a restitui mai târziu la un termen fixat suma primită plus o sumă de bani care se cheamă interes sau dobândă.

Creditul sau relaţiile de credit presupun anumite relaţii băneşti de repartiţie, prin intermediul cărora se mobilizează disponibilităţi băneşti, temporare, urmând să fie folosite pentru acoperirea unor nevoi temporare.

Preview document

Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 1
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 2
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 3
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 4
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 5
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 6
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 7
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 8
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 9
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 10
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 11
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 12
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 13
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 14
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 15
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 16
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 17
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 18
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 19
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 20
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 21
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 22
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 23
Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Clasificarea Creditelor pe Categorii de Calitate.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Strategii de Creditare ale Băncilor Comerciale la Etapa Actuală

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Creşterea volumului de creditare este evidentă şi constantă, momentul care demonstrează că sistemul...

Riscul de Creditare

Introducere Riscurile în activitatea de creditare. Consideraţii generale. Cel mai important risc în activitatea desfăşurată de o bancă este...

Analiza Gestiunii Sistemului Bancar Agregat din România

CAPITOLUL I 1.1. Sistemul bancar Activitatea bancară din România se desfăşoară prin intermediul Băncii Naţionale a României şi prin bănci, care...

Managementul Activității de Creditare pe Exemplul Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Activitatea de creditare bancară

CAPITOLUL I Principii si reguli generale de creditare bancară 1.1 Prudenţa bancară Economiile actuale, ca economii băneşti peresupune...

Managementul Sistemului de Creditare Bancară

Economia de piata presupune în mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor monetare ale...

Creditul Ipotecar la BRD

CAPITOLUL 1 NOŢIUNEA DE CREDIT 1.1 Natura şi formele creditului De-a lungul timpului, rolul băncilor în dezvoltarea economiei s-a manifestat, în...

Creditare Raiffeisen

CAPITOLUL I BANCILE COMERCIALE IN CADRUL SISTEMULUI BANCAR IN ROMANIA 1.1 SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA 1.1.1 Originea, rolul si structura...

Ai nevoie de altceva?