Considerații privind evaziunea fiscală internațională

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 12092
Mărime: 101.62KB (arhivat)
Publicat de: Eric Marcu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Roman Lidia Daniela
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MANAGEMENT SPECIALIZAREA ADMINISTRATIE PUBLICA

Cuprins

  1. I APARIŢIE, CARACTERISTICI ŞI FORME ALE EVAZIUNII FISCALE PE PLAN INTERNAŢIONAL
  2. I.1 Caracteristicile paradisurilor fiscale
  3. I.2 Clasificarea paradisurilor fiscale
  4. I.3 Factori care detemină alegerea paradisurilor fiscale
  5. II PARADISURILE FISCALE, FORME ALE EVAZIUNII FISCALE PE PLAN INTERNATIONAL
  6. II.1 Paradisurile fiscale din Europa
  7. II.3 Paradisurile fiscale din afara Europei
  8. III. DUBLA IMPUNERE JURIDICA INTERNATIONALA
  9. III. 1 Evaziunea fiscala in legislatia internationla
  10. III .2 Nivelul evaziunii fiscale
  11. IV. EVAZIUNEA FISCALA IN UNIUNEA EUROPEANA
  12. V. MASURAREA NECONFORMARII FISCALE (REZISTENTEI LA IMPOZITE)
  13. VI. EFECTELE SI CAUZELE EVAZIUNII FISCALE
  14. VII. MASURI GENERALE DE COMBATERE A EVAZIUNII FISCALE SI A FRAUDEI FISCALE INTERNATIONALE
  15. VIII. CONCLUZII

Extras din proiect

I. APARIŢIE, CARACTERISTICI ŞI FORME ALE EVAZIUNII FISCALE PE PLAN INTERNAŢIONAL

Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, taxelor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor speciale extrabugetare de către persoanele fizice şi persoanele juridice române sau străine.

Evaziunea fiscală internaţională stimulată de existenţa unor mici entitaţi juridice cu statut special sau de tip statal ,numite in literatura secolului xx paradisuri sau oaze fiscale, nu este un fenomen caracteristic lumii contemporane. Aceasta a existat din vechime. În Grecia veche, insulele din vecinătatea Atenei erau utilizate de către comercianţi pentru stocarea mărfurilor . În felul acesta se evita un impozit de 2% perceput de cetate asupra importurilor si exporturilor . În secolele XVI-XVIII, Flandra a devenit un paradis, întrucât comerţul efecutat prin porturile sale era supus la obligaţii fiscale si restrictii minore.

Momentul care marcheză creşterea importanţei paradisurilor fiscale îl reprezintă sfârşitul celei de-a doua mari conflagraţii militare mondiale. Specialiştii americani în societăţi multinaţionale D.K.Eiteman şi A.L.Stonehill considera că aceasta se datorează creşterii numarului filialelor unei societăţi–mamă . Aceaste filiale la origine au servit extinderii societăţilor mamă în străinatate,pe picior de egalitate cu alte societăţi din ţări care permiteau anumite amânări fiscale şi pentru a servi ca loc de refugiu (siguranţă) pentru capitalurile destinate a fi reinvestite sau repatriate .Ulterior filialele străine au început să fie utilizate ca mijloc de evaziune fiscală. Definiţiile date paradisurilor fiscale nu sunt în întregime satisfăcătoare şi se poate propune abordarea conceptuală aparţinând lui Roger Brunet : ”se numeşte paradis fiscal un teritoriu în care persoane fizice sau societăţi au impresia de a fi mai puţin impuse decât altundeva” .

A considera paradisul fiscal ca un mijloc de producere a fraudelor fiscale este puţin cam exagerat. Această afirmaţie se bazează pe faptul că frauda fiscală este sancţionată pecuniar şi penal ,în timp ce contribuabilii care utilizează avantajele oferite de aceste entitaţi teritoriale nu sunt sancţionaţi .Prin urmare este mai corect a susţine că paradisul fiscal constituie un mijloc, un instrument prin care se realizează evaziunea fiscală internaţională , de către contribuabilii care caută un tratament fiscal mai avantajos Astfel , din punct de vedere spaţial se pot identifica evaziunea fiscală la nivel naţional sub forma evaziunii fiscale legale şi fraudei fiscale şi evaziunea fiscală internaţională stimulată de prolieferarea paradisurilor fiscale.

Într-o definiţie mai completă evaziunea fiscală este reprezentată ca fiind sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi alte sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale de către persoanele fizice sau juridice române sau străine.

În funcţie de modul cum este realizată, sustragerea de la impunere poate fi: sustragere realizată la “adăpostul legii” şi sustragere care se realizează cu încălcarea legii, fiind, deci, ilicită sau frauduloasă.

Pe măsura adâncirii cooperării economice internaţionale şi a dezvoltării pe multiple planuri a relaţiilor dintre state cu sisteme fiscale diferite şi cu un nivel de fiscalitate diferit evaziunea fiscală nu se manifestă doar ca un fenomen intern, naţional, ci a devenit unul internaţional.

În ţările cu o experienţă bogată în fiscalitate adaptată cerinţelor economiei de piaţă, evaziunea fiscală (specifică mai ales T.V.A.) poate fi întâlnită şi sub forme cum sunt:

•frauda pe termen lung, care apare atunci când un agent economic, care şi-a creat in timp o bună reputaţie prin comportament şi rezultate, încetează brusc plăţile, declarându-se în stare de faliment, după ce în prealabil a avut grijă să-şi transfere profitul în altă ţară;

•frauda pe termen scurt, care poate fi întâlnită atunci când o noua întreprindere înfiinţată ( cu intenţia ascunsă de a obţine bani prin pretenţii false), înaintează organelor fiscale o cerere justificată de rambursare a T.V.A., însă după rambursare întreprinderea în cauză îşi încetează activitatea, iar plătitorul dispare;

•sindromul “Phoenix”, când o firmă ce avea obligaţii de plată a T.V.A. se declară în stare de faliment sau se lichidează, dar apare o altă firmă cu acelaşi director. În acest caz, organelor fiscale le revine sarcina de a încerca să încaseze impozitul de la unitatea falimentară sau lichidată;

•sindromul “companiilor multiple”, apare în cazul în care sunt înregistrate mai multe firme, printre care şi una fantomă. Aceasta din urmă solicită rambursarea taxei pe valoarea adăugată fără să fi participat la plata celei colectate, după care dispare;

•manipularile insignifiante care se concretizează în efectuarea unei serii de modificări mărunte în contabilitate, ca, de exemplu: omiterea de la însumare a unor pagini, înregistrarea repetată a unor facturi de intrare, reportare greşită.Toate acestea conduc la întocmirea unui decont T.V.A. incorect.

Toate sistemele fiscale trebuie să fie echitabile, sau dacă este posibil cât mai puţin inechitabile. Indiferent de formă, evaziunea fiscală constituie un obstacol important în realizarea acestui deziderat de egalitate în faţa impozitului. Aceasta cu atât mai mult cu cât, unii contribuabili se pot sustrage mai uşor de la plata obligaţiilor fiscale, comparativ cu alţii.

Implicaţiile evaziunii fiscale sunt de natură economică şi socială. Pe plan economic aceasta influenţează desfăşurarea normală a concurenţei. Sub aspect social determină creşterea obligaţiilor fiscale suportate de restul contibuabililor şi nemulţumirii în rândul membrilor societăţii.

I.1 Caracteristicile paradisurilor fiscale:

1) În primul rând aceste entităţi juridice oferă avantaje fiscale comparativ cu alte entităţi juridice, societăţilor care îşi stabilesc sediul social, sau persoanelor fizice care îşi au rezidenţa pe teritoriul acestora . Scopul îl constituie atragerea societăţilor în expansiune, atragerea de capital şi stimularea aparitiei de activităţi necesare asigurării echilibrului economic şi social .

Preview document

Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 1
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 2
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 3
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 4
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 5
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 6
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 7
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 8
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 9
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 10
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 11
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 12
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 13
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 14
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 15
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 16
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 17
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 18
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 19
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 20
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 21
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 22
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 23
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 24
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 25
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 26
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 27
Considerații privind evaziunea fiscală internațională - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Consideratii privind Evaziunea Fiscala Internationala.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Evaziunea fiscală și posibilități de combatere a acesteia

INTRODUCERE Definiţa ca fiind o minimalizarea a obligaţiilor fiscale în mod legal şi prin mijloace de dezvaluire deplina faţa de autoritaţile...

Evaziunea fiscală și implicațiile ei asupra bugetului statului

Introducere " Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă şi ingenioasă pentru motivul ca Fiscul, lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel...

Evaziunea fiscală - element primar al fraudei fiscale

Introducere Pe piaţa concurenţială aferentă anului 2009 nu există sistemul fiscal perfect, fără neajunsuri, dar crearea lui reprezintă un ţel al...

Bazele contabilității

Contabilitatea - scurt istoric Atunci când se folosește în limbajul de specialitate ori în vorbirea curentă, termenul de contabilitate poate avea...

Evitarea Dublei Impozitări

CAPITOLUL I FENOMENUL SI CONCEPTUL DE DUBLĂ IMPUNERE 1. Fenomenul de dublă impunere Raporturile ce se nasc intre stat si individ sunt diferite:...

Limitarea Presiunii Fiscale și Rolul Său în Prevenirea Evaziunii Fiscale

Introducere Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale de maximă importanţă, cu care, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate...

Evaziunea Fiscală

CAPITOLUL 1 – EVAZIUNEA FISCALĂ: DEFINIRE , CONŢINUT , FORME DE MANIFESTARE 1.1 CONCEPT ŞI SCURT ISTORIC AL EVAZIUNII FISCALE Evaziunea fiscală...

Ai nevoie de altceva?