Contabilitatea Creditelor Bancare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 16632
Mărime: 70.31KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. CAPITOLUL I 3
  2. APARATUL ŞI SISTEMUL BANCAR 3
  3. 1.1. Aparatul bancar 3
  4. 1.2. Sistemul bancar 3
  5. 1.3. Organizarea sistemului bancar 5
  6. 1.3.1.Structura teritorială a băncilor comerciale 5
  7. 1.3.2.Structura funcţională a băncilor comerciale 6
  8. 1.3.3.Conducerea societăţilor bancare 7
  9. CAPITOLUL II 8
  10. BANCA – COMPONENTĂ A SISTEMULUI BANCAR 8
  11. 2.1. Date generale privind B.C.R. S.A. Sucursala Timişoara 8
  12. 2.2. Rolul şi funcţiile băncii 9
  13. 2.3. Politici bancare 10
  14. 2.4. Sisteme de plăţi bancare 11
  15. 2.5. Plasamente bancare 13
  16. 2.6. Profitabilitatea sistemului bancar 14
  17. 2.7. Riscurile activităţii bancare 15
  18. CAPITOLUL III 17
  19. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND CREDITELE BANCARE 17
  20. 3.1. Definirea conceptului de “credit şi împrumut” 17
  21. 3.2. Clasificarea creditelor 17
  22. 3.3. Protecţia creditelor 18
  23. 3.3.1. Rezerva generală pentru riscul de credit 18
  24. 3.3.2. Provizioane specifice de risc 19
  25. CAPITOLUL IV 21
  26. CONTABILITATEA CREDITELOR BANCARE 21
  27. 4.1. Reguli de contabilizare a operaţiunilor de creditare 21
  28. 4.1.1. FACILITĂŢI DE CASĂ 21
  29. 4.1.2. CREDITUL COMERCIAL 21
  30. 4.1.3. CREDITUL DE TREZORERIE 23
  31. 4.1.4. CREDITUL PENTRU EXPORT 24
  32. 4.1.5. CREDITUL PENTRU ECHIPAMENT 26
  33. 4.1.6. CREDITE PENTRU BUNURI IMOBILIARE 27
  34. 4.1.7. Reflectarea în contabilitate a creditelor la societăţile bancare 28
  35. 4.2. Credite şi împrumuturi privind clientela financiară 32
  36. 4.3. Creanţe restante şi creanţe îndoielnice 34
  37. 4.4. Provizioane specifice de risc 37
  38. CONCLUZII 42
  39. BIBLIOGRAFIE 44

Extras din proiect

CAPITOLUL I.

APARATUL ŞI SISTEMUL BANCAR

1.1. Aparatul bancar

Banca este socotită o instituţie care se ocupa cu mjlocirea creditului; mijlocitoare de putere de piaţă; întreprindere care are drept scop sa înlesnească şi să mijlocească circulaţia monetară si a creditului.

În legea bancară română din anul 1934 la art.I menţionează : “prin întreprinderea de bancă se înţelege orice întreprindere comercială al cărui obiect principal este acela de a săvârşi orice fel de operaţiuni asupra sumelor de bani în numerar, creditelor, asupra efectelor de comerţ asupra diferitelor valori negociabile, precum şi orice alte operaţiuni în legătură cu aceasta”.

O amplă şi cuprinzătoare definiţie a băncii este dată de dr. Costin C. Kiriţescu : “Banca este o entitate de stat sau particulară ale cărei funcţii principale sunt: atragerea mijloacelor băneşti temporar disponibile ale clienţilor în conturile deschise ale acestora; acordarea de credite pe diferite termene; efectuarea de viramente între conturile deschise la alte bănci; emiterea de instrumente de credit şi efectuarea de tranzacţii cu asemenea instrumente; vânzarea-cumpărarea de valută şi alte operaţiuni valutare”,

Aparatul bancar reprezintă un ansamblu coerent al diferitelor categorii de bănci care funcţionează într-o ţară, răspunzănd cerinţelor unui anumit mod de producţie şi unei anumite etape de dezvoltare socio-economică.*

Aparatul bancar este organizat având în vârful piramidei o bancă centrală (la noi în ţară, Banca Naţională a României), care realizează politicile monetară, valutară şi de credit ale statului respectiv,

În perioada de după 1989, odată cu apariţia şi dezvoltarea sectorului privat bancar, au fost înfiinţate o serie de bănci comerciale cu capital privat, mixt şi/sau de stat, precum şi cu participarea de capital străin, Banca Naţională a României având statutul de bancă centrală şi de emisiune, adaptându-şi obiectul de activitate în acest sens şi în contextul economiei de piaţă,

1.2. Sistemul bancar

Sistemul bancar, după V. Jinga, este “un ansamblu de bănci diferite, organizat în jurul şi sub conducerea băncii centrale, în vederea coordonării activităţii de scont şi reescont, de credite, de plasamente şi de administrare a depozitelor bancare”. Rezultă că sistemul bancar include toate băncile comerciale, băncile de afaceri, băncile de depozit, băncile de credit, băncile industriale, băncile agricole, băncile miniere şi alte instituţii de credit existente într-o ţară.

Într-o economie de piaţă sistemul bancar îndeplineşte funcţia de atragere şi concentrare a economiilor societăţii şi de canalizare a acestora printr-un proces obiectiv şi imparţial de alocare a creditului către cele mai eficiente investiţii. În îndeplinirea acestei prime funcţii, băncile, ca verigi de bază ale sistemului urmăresc modul în care debitorii utilizează resursele împrumutate.

Băncile asigură şi facilitează efectuarea plăţilor, oferă servicii de gestionare a riscului şi reprezintă principalul canal de transmisie în implementarea politicii monetare. Prin activitatea de colectare de resurse financiare concomitent cu plasarea lor pe piaţă, prin intermediul creditelor, a operaţiunilor de scont şi a altor operaţiuni pe piaţa financiară, băncile îndeplinesc rolul de intermediari între deţinătorii de capitaluri şi utilizatorii acestora.

Sistemul bancar, transformând resursele pe care mediul economic le pune la dispoziţie, se constituie în subsistem ale macrosistemului economico-social. Sistemul bancar se află într-o continuă interacţiune cu mediul economic din care preia intrări sub diferite forme pe care le prelucrează în vederea obţinerii ieşirilor (produse şi servicii bancare, informaţii financiar-bancare). Astfel spus, sistemul bancar este un sistem deschis şi ceea ce este specific unui astfel de sistem este faptul că îşi reglează activitatea prin conexiune inversă capabilă de autoreglare.

În cadrul economiei de piaţă, băncile există nu numai pentru a satisface cerinţele pieţei, ci pentru a participa ele însele pe piaţă. Astfel ele concurează în atragerea depozitelor, în a acorda împrumuturi atât clienţilor persoane juridice, cât şi clienţilor persoane fizice. Ele acordă împrumuturi firmelor considerînd că acestea vor fi suficient de profitabile încât să îşi ramburseze creditele şi să plătească dobânda aferentă, generând astfel un profit pentru bancă. Într-o economie de piaţă băncile concurează între ele. Concurenţa orientează activitatea bancară mai aproape de cerinţele clientului, prin dezvoltarea unor oferte de produse bancare, mai multe şi mai bune, pentru atragerea şi menţinerea clienţilor. Concurenţa între bănci poate avea efecte negative, atunci când băncile îşi situează obiectivele privind obţinerea de profit înaintea celor referitoare la etică, onestitate, etc. Banii clienţilor ar fi supuşi riscului dacă băncile ar utiliza orice mijloace numai pentru un singur scop – maximizarea profitului. O astfel de practică ar avea consecinţe dezastruoase, atât pentru clienţii persoane fizice, dar şi asupra economiei în general. De aceea se impun reglementări pentru protejarea clienţilor, care reglementări pot fi proprii sau legislative.

Datorită evoluţiei istorice şi particularităţilor tranziţiei către o economie de piaţă, sistemul bancar românesc prezintă unele probleme şi aspecte comune cu situaţia sistemelor bancare din alte ţări est şi central europene. Aşadar, a fost creat un sistem bancar pe două niveluri, adică Banca Naţională a României ca bancă centrală la nivelul I şi bănci comerciale la nivelul II. Banca Naţională a României şi băncile comerciale sunt preocupate în permanenţă să rezolve problemele specifice perioadei de tranziţie, inclusiv cu sprijinul instituţiilor financiar internaţionale, cum ar fi Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În acest context, in cadrul reformei României este cuprinsă şi reforma în sistemul bancar, care are ca obiectiv crearea unui sistem modern, corespunzător standardelor internaţionale, prin surse financiare concomitent cu adoptarea unor măsuri de armonizare internă şi externă.

Preview document

Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 1
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 2
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 3
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 4
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 5
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 6
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 7
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 8
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 9
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 10
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 11
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 12
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 13
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 14
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 15
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 16
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 17
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 18
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 19
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 20
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 21
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 22
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 23
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 24
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 25
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 26
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 27
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 28
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 29
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 30
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 31
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 32
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 33
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 34
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 35
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 36
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 37
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 38
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 39
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 40
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 41
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 42
Contabilitatea Creditelor Bancare - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Creditelor Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Creditul Bancar

INTRODUCERE Creditul bancar apare ca un sistem de relaţii între întreprinderi şi bănci, în cadrul căruia mijloacele băneşti ale întreprinderii...

Contabilitatea decontărilor fără numerar

Argument Lucrarea cu titlul "Contabilitatea decontarilor fara numerar" a fost sugerata de problemele complexe teoretice si practice din cadrul...

Sistemul Cheltuielilor Publice

CAPITOLUL I Notiunea, rolul si clasificarea cheltuielilor publice 1. Notiunea de cheltuieli publice Cheltuielile publice reprezinta...

Diferența dintre creditul bancar și creditul comercial

I. Creditul comercial Firmele apelează tot mai mult la creditele comerciale atunci când vor să vândă sau să cumpere, iar afacerea merge mai mult...

Finanțarea pe termen scurt a tranzacțiilor internaționale

Finanțarea tranzacțiilor internaționale Finanțarea reprezintă totalitatea mecanismelor, tehnicilor și a instrumentelor prin care sunt procurate...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Finanțarea pe Termen Scurt a Firmei

6.1 Clasificarea activelor circulante (AC) A. din punct de vedere al conţinutului: - stocuri de: materii prime şi materiale, combustibili,...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Necesitatea creditelor bancare pentru continuitatea activității întreprinderii și înregistrarea lor în contabilitate

CAPITOLUL I I. CREDITUL BANCAR ŞI TREZORERIA ÎNTREPRINDERII 1.1. Definirea şi structura trezoreriei unităţii patrimoniale. ,,Trezoreria...

Contabilitatea decontărilor fără numerar

Argument Lucrarea cu titlul "Contabilitatea decontarilor fara numerar" a fost sugerata de problemele complexe teoretice si practice din cadrul...

Contabilitatea Veniturilor Provenite din Activitatea de Exploatare la Instituția de Credit Banca Transilvania

INTRODUCERE Sectorul bancar, în manifestarea lui permanentă, este o parte componentă de bază a sistemului economico-financiar. În economia de...

Contabilitatea creditelor bancare și sistemelor de plăți bancare

Introducere Sistemul bancar stă în centrul oricărei economii de piață, deoarece asigură cadrul necesar mobilizării tuturor fondurilor bănești din...

Resurse temporare ale întreprinderii - contabilizare și prezentare

CAP. I – ASPECTE GENERALE PRIVIND ÎNTREPRINDEREA ŞI RESURSELE ÎNTREPRINDERII 1.1 Conceptul de întreprindere – definire şi clasificare...

Contabilitatea Creditelor Bancare

CONTABILITATEA CREDITELOR BANCARE CAPITOLUL I TEORIE 1. DEFINITIE Creditul reprezinta o categorie economica, ce exprima relatii de repartitie a...

Contabilitatea Creditelor Bancare Acordate Persoanelor Juridice

CAPITOLUL I SISTEMUL BANCAR ROMÂNESC BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ S.A. 1.1 IMPORTANŢA ŞI ROLUL SISTEMULUI BANCAR Sistemul bancar stă în centrul...

Reflectarea în contabilitatea bancară

I.CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR DE ÎNCASĂRI ŞI PLĂŢI Conceptul de încasări şi plăţi sintetizează operaţiunile de creştere şi de scădere a...

Ai nevoie de altceva?