Contabilitatea Impozitului pe Profit

Proiect
8.8/10 (6 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 21726
Mărime: 77.59KB (arhivat)
Publicat de: Crin Dumitrascu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Chiac Teodora
Este un proiect de atestat prezentat in anul 2006 la liceul Nicolae Kretulescu. Descrie etapele completarii Declaratiei 100 din cadrul unei intreprinderi

Extras din proiect

Tema aleasa de mine este Impozitului pe profit

Am ales acesta tema pentru a evidentia din punct de vedere fiscal si contabil importanta si complexitatea acestui impozit si beneficiile pe care le aduce într-o societate aflata în continua schimbare economica.

Scopul fiecarei unitati economice cu scop lucrativ este obtinerea de profit. Profitul este cel care masoara performantele unei întreprinderii, de obtinerea lui depinzând în cea mai mare masura continuarea activitatii. De aceea, pentru fiecare agent economic obtinerea de profit este o prioritate. Pentru profitul obtinut, agentii economici, datoreaza în conditiile legii impozit pe profit. Aplicat in diverse cote procentuale, impozitul pe profit este un indicator al unei economii sanatoase capabila sa sustina societatea civila.

Impozitul pe profit reprezinta, ca orice impozit, un venit al bugetului statului, utilizat pentru acoperirea cheltuielilor statului si ale cetatenilor unei tari. Pentru o unitate patrimoniala el reprezinta o cheltuiala, o contributie la fomarea bugetului statului.

Consider ca realizarea acestui proiect m-a ajutat foarte mult în întelegerea legislatiei din România si îmi va permite sa pot lucra în orice firma dupa terminarea liceului, la întocmirea si pastrarea evidentei financiar-contabila.

I. DELIMITARI SI STRUCTURI PRIVIND IMPOZITUL PE PROFIT

1. Necesitatea instituirii impozitului pe profit

Profitul este plusul efectiv pe care îl obtine un agent economic din activitatea sa la sfârsitul unei perioade de timp; plusul de bunuri economice se exprima în bani si constituie puterea de contributie a platitorului de impozit.

Impozitul reprezinta plata baneasca obligatorie, generala si definitiva (nerambursabila), efectuata de persoane fizice si juridice la bugetul statului, în cuantumul si la termenele prevazute de lege, fara obligatia din partea statului de a presta platitorului un echivalent direct si imediat, necesar pentru satisfacerea cerintelor societatii.

Datorita reorganizarii agentilor economici din tara noastra sub forma regiilor autonome, societatilor comerciale, etc., a fost necesara o adaptare corespunzatoare a instrumentelor financiare si fiscale prin intermediul carora se realizeaza veniturile bugetului statului.

Pâna la 1 ianuarie 1991, agentii economici persoane juridice erau supusi unui sistem fiscal diferentiat în ceea ce priveste impunerea veniturilor. De exemplu, unitatile economice de stat datorau impozit pe beneficii, stabilit în cote progresive pe transe de rentabilitate, unitatile cooperatiei de consum si unitatile economice ale organizatiilor obstesti datorau un impozit pe venit stabilit în cote proportionale, întreprinderile mici si asociatiile cu scop lucrativ particulare suportau un impozit pe beneficiu în cote progresive; societatile comerciale cu participare straina datorau un impozit pe beneficiu în cota fixa.

La acelasi nivel de profit obtinut, agentii economici din diverse domenii de activitate datorau un impozit în cuantum diferentiat. Pentru evitarea acestei situatii, începând cu anul 1991 s-a creat un cadru juridic unitar care sa asigure o participare echivalenta a agentilor economici la formarea veniturilor statului în raport cu marimea profitului obtinut, instituindu-se impozitul pe profit.

Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit poate fi considerata ca una dintre cele mai importante masuri de reforma fiscala initiate dupa Revolutia din decembrie 1989. Prin aceasta lege s-a asigurat, de la 1 ianuarie 1991, participarea tuturor agentilor economici persoane juridice la formarea veniturilor bugetului public în raport cu marimea profitului obtinut, indiferent de tipul de proprietate sau forma de organizare a contribuabilului.

2. Functiile impozitului pe profit

1) Sursa curenta de alimentare cu venituri a bugetului public, în vederea asigurarii mijloacelor financiare necesare îndeplinirii drepturilor fundamentale ale cetatenilor cu privire la învatamânt, sanatate, cultura si arta, sport, protectie ecologica si pentru finantarea unor actiuni si obiective economice de interes national.

Randamentul fiscal al impozitului pe profit este scazut, deoarece exista multiple posibilitati de evaziune fiscala. Totusi, ponderea sa în resursele publice poate creste printr-o mai buna organizare si mia exacta conducere a evidentelor agentilor economici si prin aplicarea ferma a sanctiunilor prevazute de lege.

2) Are rol de crestere ponderii impozitelor directe în sistemul fiscal român. Astfel, în bugetul de stat pe anul 2006, impozitul pe profit a fost dimensionat la suma de 7446,0 milioane lei .

3) Stimuleaza activitatile agentilor economici producatoare de profit. În acest scop se prevede o cota de nivel relativ ponderat (16%).

3. Contribuabilii

În functie de forma de organizare, de sursa impozitabila, rezidenta si sediu, subiectii impunerii impozitului pe profit se grupeaza în 4 categorii, astfel:

a) persoane juridice române, pentru profitul impozabil obtinut din orice sursa, atât din România, cât si din strainatate.

Fac parte din aceasta categorie companiile nationale, societatile nationale, regiile autonome, indiferent de subordonare, societatile comerciale, indiferent de forma juridica de organizare si de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital strain sau cu capital integral strain, societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica, organizatiile cooperatiste, institutiile financiare si institutiile de credit, fundatiile, asociatiile, organizatiile, precum si orice alta entitate care are statutul legal de persoana juridica constituita potrivit legislatiei române.

Preview document

Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 1
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 2
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 3
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 4
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 5
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 6
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 7
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 8
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 9
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 10
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 11
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 12
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 13
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 14
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 15
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 16
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 17
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 18
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 19
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 20
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 21
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 22
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 23
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 24
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 25
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 26
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 27
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 28
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 29
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 30
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 31
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 32
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 33
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 34
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 35
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 36
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 37
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 38
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 39
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 40
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 41
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 42
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 43
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 44
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 45
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 46
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 47
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 48
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 49
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 50
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 51
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 52
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 53
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 54
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 55
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 56
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 57
Contabilitatea Impozitului pe Profit - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Impozitului pe Profit.doc

Alții au mai descărcat și

Politică de dividend

Introducere Dat fiind rolul decisiv pe care întreprinderea îl joacă în destinul fiecărei ţări, tratarea dimensiunii financiare a activităţii...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Politici și Tratamente Contabile Privind Impozitul pe Profit

INTRODUCERE Impozitul reprezintă cea mai veche şi cea mai importantă resursă financiară aflată la dispoziţia statului O zicală devenită obicei în...

Politici și Tratamente Contabile Privind Impozitul pe Profit

I N T R O D U C E R E Am ales şi tratat cu mult interes această temă deopotrivă fundamentală şi utilă pentru teoria şi practica contabilă. Astfel...

Contabilitatea Impozitului pe Profit la SC Frigo Star Service SRL

CAPITOLUL 1 CONECTAREA ŞI DECONECTAREA CONTABILITǍŢII DE FISCALITATE 1.1 Repere pe scena europeană privind relaţia contabilitate-fiscalitate...

Organizarea Contabilității Agenților Economici privind Impozitul pe Profit

CAPITOLUL I CADRUL GENERAL ORGANIZATORIC LA REGIA AUTONOMĂ DE GOSPODĂRIRE COMUNALĂ BACĂU 1.1. PREZENTAREA REGIEI Regia Autonomă de Gospodărire...

Prevederi ale Standardelor Internaționale de Contabilitate asupra Contabilizării Impozitului pe Profit

INTRODUCERE Impozitul reprezintă o contribuţie banească obligatorie şi nerambursabilă către bugetul de stat, datorată de către persoanele fizice...

Politici și tratamente contabile privind impozitul pe profit

Obiectivul general al prezentei lucrari îl reprezintă tratarea aspectelor contabile si fiscale in ceea ce priveste impozitul pe profit, prin...

Contabilitatea impozitului pe profit la SC DC New Mode SRL

Capitolul 1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE NEW MODE S.R.L. Societatea comercială DC NEW MODE a fost înfiinţată în anul 1994, în baza Legii...

Amortizarea între contabilitate și fiscalitate

CAPITOLUL 1: STADIUL CUNOAŞTERII PRIVIND IMOBILIZĂRILE CORPORALE ŞI AMORTIZAREA LOR 1.1. Definiţii şi delimitări privind imobilizările şi...

Ai nevoie de altceva?