Contractul Colectiv de Munca

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8609
Mărime: 29.44KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrisor

Extras din proiect

CONSIDERATII GENERALE

Contractul colectiv de munca unic la nivel national este incheiat conform Art.10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/29.12.2006.

Pentru prima data, contractul colectiv unic la nivel national se incheie pe o perioada de patru ani, asigurandu-se o stabilitate superioara acestei reglementari negociate la nivel national.

Partile contractante recunosc si accepta pe deplin ca sunt egale si libere in negocierea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National si se obliga sa respecte in totalitate prevederile acestuia.

Angajatorul recunoaste libera exprimare a dreptului sindical, conform conventiilor internationale pe care Romania le-a ratificat, Constitutiei Romaniei si legislatiei nationale, precum si libertatea de opinie a fiecarui salariat.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile angajatorilor si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca, prevazute de legislatia in vigoare, precum si cele convenite in procesul de negociere.

In ceea ce priveste conditiile specifice de munca, stabilite conform legii, drepturile si obligatiile partilor se vor stabili prin contractele colective de munca si dupa caz prin acorduri privind relatii de serviciu, la nivel de ramura, grup de unitati, unitati si institutii.

La angajare si la stabilirea drepturilor individuale, angajatorii vor respecta dispoziile legale in vigoare privind aplicarea principiului egalitatii de tratament fata de totii salariatii, fara discriminari pe baza de criteri de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Principiul platii egale pentru munca egala implica, pentru aceasi munca sau pentru o munca pentru care este atribuita o valoare egala, eliminarea, cu privire la toate elementele si conditiile de remunerare, a oricarei discriminari pe criteriul sexului.

Potrivit art. 3 din Contractul colectiv unic la nivel national unic pe anii 2007- 2010, clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:

- Pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social(de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;

- Pentru totii salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social;

- Pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de de capital social;

- Pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social.

Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.

In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

Acest contract s-a incheiat pe o perioada de patru ani cu posibilitatea revizuirii anuale. Daca nici una dintre parti nu denunta contractul cu 30 de zile inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat, valabilitatea acestuia se prelungeste pana la incheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni.

Orice cerere de modificare a prezentului contract va face obiectul unei negocieri. Cererea de modificare se adduce la cunostinta, in scris, celeilalte parti cu cel putin 30 de zile inainte de data propusa pentru inceperea negocierilor. Partile convin ca in perioada negocierilor, atat in cazul in care se fac modificari, cat si in cazul denuntarii contractului, la nivelurile de negociere sa nu declanseze greve, iar la nivel de unitate sau grup de unitati sa nu se efectueze concedieri din motive neimputabile salariatilor.

Suspendarea si incetarea contractului au loc potrivit legii.

In conformitate cu art.7 din Contract, pentru rezolvarea problemelor ce apar in aplicarea prevederilor prezentului contract, partile convin sa instituie o comisie paritara. Competenta, componenta, organizarea si functionarea comisiei paritare sunt stabilite prin regulamentul din anexa nr.1 la prezentul contract.

Conform art.8 drepturile salariatilor prevazute in prezentul contract colectiv de munca nu pot sa reprezinte cauza reducerii altor drepturi colective sau individuale care au fost stabilite prin contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati inaintea incheierii Contractului colectiv de munca unic la nivel national.

In situatiile in care, in privinta drepturilor ce decurg din prezentul contract colectiv de munca, intervin reglementari legale mai favorabile, acestea vor face parte de drept din contract.

Partile se obliga ca, in perioada de aplicare a prezentului contract colectiv de munca, sa nu promoveze si sa nu sustina proiecte de acte normative a caror adoptare ar conduce la diminuarea drepturilor ce decurg din contractele colective de munca, oricare ar fi nivelul la care acestea au fost incheiate.

Partile convin sa se informeze reciproc si sa faca demersurile necesare pentru respectarea prevederilor legale, in vederea consultarii organizatiilor sindicale si patronale semnatare, in toate cazurile in care se initiaza acte normative ce privesc relatiile de munca.

In scopul salarizarii si acordarii celorlalte drepturi prevazute in prezentul contract pentru personalul institutiilor finantate de la bugetul de stat, sindicatele si ministerele vor purta negocieri cu guvernul pentru stabilirea fondurilor aferente acestei categorii de personal si pentru constituirea surselor, inainte de adoptarea bugetului de stat, precum si in vederea modificarii ulterioare a acestuia.

Partile contractante vor purta negocieri in vederea includerii drepturilor respective in actele normative prin care se reglementeaza astfel de drepturi, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate sau cu identificarea altor resurse pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare.

Pe baza fondurilor aprobate in conditiile prevazute la alin. (1), partile vor negocia utilizarea acestora pentru stabilirea salariilor si a celorlalte drepturi de personal la institutiile publice.

Timpul de munca

Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana.

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.

Preview document

Contractul Colectiv de Munca - Pagina 1
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 2
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 3
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 4
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 5
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 6
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 7
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 8
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 9
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 10
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 11
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 12
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 13
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 14
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 15
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 16
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 17
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 18
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 19
Contractul Colectiv de Munca - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Contractul Colectiv de Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Contractul Colectiv de Munca în Dreptul Comparat

INTRODUCERE Dreptul comunitar (dreptul muncii în Uniunea Europeană) este constituit din ansamblul normelor (regulilor) juridice, elaborate de...

Contractul Colectic de Munca

1. Consideraţii generale cu privire la noţiunea şi importanţa contractului colectiv de muncă 1.1 Definiţia şi istoricul contractului colectiv de...

Contractul Colectiv de Muncă

INTRODUCERE „Munca este legea lumii moderne, ce nu are loc pentru leneşi...temeiul unui stat e munca... bogaţia unui popor nu stă în bani, ci...

Contract Colectiv de Muncă

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE. INTRODUCERE IN PROBLEMATICA CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCĂ I.1. Scurt istoric al contractului de muncă I.1.1....

Contractul colectiv de munca

INTRODUCERE ”Munca nu este pedeapsa omului. Este recompensa sa, puterea sa si placerea sa.” George Sand Așa cum se știe, muncă, înnobilează...

Contractul colectiv de muncă - influența acestuia asupra relațiilor de muncă

Semnificaţia termenului „muncă” provine din limba slavonă – „monka” unde are mai multe sensuri Un prim sens, principal, este acela de activitate...

Contractul Colectiv de Muncă

Introducere Instituţiile contractului colectiv de muncă, mai mult, decât oricare dintre instituţiile juridice, au cunoscut şi cunosc o profundă...

Contractul Colectiv de Muncă

PARTEA I CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ 1. Actualitatea temei investigate Instituţiile dreptului muncii, mai mult, poate, decât oricare dintre...

Ai nevoie de altceva?