Controlul Financiar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 22402
Mărime: 95.19KB (arhivat)
Publicat de: Serafina Blaga
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petre Carmen

Extras din proiect

ARGUMENT

Actualitatea si gradul de studiere a temei “Controlul Financiar “ . In Romania , ca stat suveran si independent , controlul financiar a inceput sa functioneze din anul 1990, insa activitatea propiu zisa de restructurare, perfectionare si formare a unui sistem optim al contolului de stat a luat amploare din anul 1991 cand , Curtea de Conturi a fost reintrodusă în sistemul administrativ al ţării noastre prin dispoziţiile art. 139 din Constituţie României din anul 1991. Potrivit acestui articol: “ Curtea de Conturi exercită control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi al sectorului public. În condiţiile legii, curtea exercită atribuţii jurisdicţionale. ”

În Legea nr. 94/1992 în forma iniţială, Curtea de Conturi era calificată ca fiind “organul suprem de control financiar şi de jurisdicţie în domeniul financiar”.

Organul suprem de control financiar de stat - Curtea de Conturi - asigura respectarea legilor si aplicarea principiilor de economicitater, rationalitate si eficienta in gestiunea mijloacelor materiale si financiare ale statului . Aceasta institutie prin importanta destinatiei sale , devine in cadrul oricarei societati garantia legalitatii procesului de formare, administrare si intrebuiintare a resurselor financiare publice , precum si de gestionare a patrimoniului public.

Actualitatea temei consta in studierea in profunzime a aportului controlului financiar public, exercitat de Curtea de Conturi , la respectarea ordinii juridice in cadrul procesului de formare si administrare a mijloacelor materiale si financiare publice .

Lucrarea consta in studierea esentei si a mecanismului de functionare a organului suprem de control financiar Curtea de Conturi a Romaniei, a notiunilor privind controlul financiar, a principiilor , functiilor si formelor controlului financiar din economia romaneasca .

Continutul proiectului .

CAPITOLUL I Curtea de Conturi - evoca fondul temei , fiind analizate cele mai importante aspecte ale Curtii de Conturi .

Primul paragraf „Scurt istoric.Natura institutiei” evoca aparitia si evolutia controlului financiar si a institutiilor competente sa-l exercite .O atentie deosebita este acordata controlului financiar romanesc , urmarindu-se evolutia lui pana la organizarea institutiei supreme de control.

Paragraful al doilea , „Organizarea si functionarea Curtii de Conturi” pune in lumina esenta Curtii de Conturi ca organ de stat . In acest sens sunt analizate : constituirea , statutul principiile si stuctura , atributiilr functionale.

Paragraful al treilea” Atributiile de control si audit financiar „ cuprinde analiza atributiilor si sarcinilor de control functionale, cu mentionarea formei de audit financiar, audit public , audit al performantei .

Paragraful al cincilea „Obiectivele controlului financiar exercitat de Curtea de Conturi „ Prin controlul său, Curtea de Conturi urmăreşte respectarea legilor şi aplicarea riguroasă a principiilor de economicitate, eficacitate şi eficienţă în gestionarea mijloacelor materiale şi băneşti.

In continuare , pornint de la importanta controlului exercitat de Curtea de Conturi am prezentat modul de intocmire si actele de control ale acestui organ suprem.

Controlul financiar exercitat de Curtea de Conturi se finalizează cu întocmirea actelor de control.

Tipurile de acte de control financiar în cazul verificării conturilor anuale de execuţie bugetară sunt următoarele:

- raport de control;

- raport de control intermediar.

CAPITOLUL II „Controlul Financiar „ evoca conceptul teoretic al lucrarii, fiind definite notiunile de control, control financiar , control de stat etc.

Am prezentat conceptul, functiile si necesitatea obiectiva a controlului , am analizat principiile care stau la baza organizarii , functionarii si exercitarii controlului , functiile acestuia .

În abordarea problematicii controlului financiar prezintă interes şi clasificarea diferitelor forme şi nivele de exercitare a acestuia, atât pentru teoria, dar mai ales practica activităţii financiare.

Formele controlului financiar pot fi clasificate din mai multe puncte de vedere, cum sunt: momentul exercitării, aria de cuprindere, scopul urmărit, modalităţile de executare, poziţia organelor de control faţă de unităţile controlate.

Evidenţa şi controlul sunt esenţiale în conducerea activităţilor economico-sociale bazate pe criterii de profit. Controlul financiar nu se confundă cu evidenţa, cu fotografierea şi reflectarea pasivă a activităţilor economice. Întrucât evidenţa este o sinteză reală a activităţilor desfăşurate şi supuse unui control, se poate aprecia că sistemul de evidenţă reprezintă sursa principală de informaţii pentru controlul financiar.

Pentru a obţine o imagine fidelă a activităţilor supuse controlului, este necesar ca sursele de informaţii pentru acesta să fie reale, corecte, de calitate şi legale.

Am mentionqat cateva dintre procedeele utilizate în vederea realizării în condiţii optime a obiectivelor specifice controlului financiar alcătuiesc metoda controlului; procedeul „constă în modul sistematic de efectuare a unei lucrări, cu alte cuvinte modalitatea, maniera de a acţiona în vederea realizării verificărilor obiectivelor propuse".

Am incheiat lucrarea cu paragraful „ Finalizarea actiunilor de control financiar „

Controlul financiar nu se limitează la constatarea lipsurilor, deficienţelor şi abaterilor, fiind urmat în mod obligatoriu de stabilirea măsurilor care să ducă la îmbunătăţirea activităţilor economico- financiare verificate. Finalizarea acţiunilor de control financiar constă în întocmirea actelor de control, urmată de evidenţa, urmărirea şi raportarea rezultatelor activităţii de control.

In partea a III a am prezenta un model de proces verbal si documente justificative , intocmite de un controlor financiar , din cadrul Curtii de Conturi Prahova , intr-o activitate de control efectuata la Oficiul de asigurari sociale si pensii pentru agricultori din cadrul Directiei Muncii si Protectiei Sociale Prahova, cu sediul in Ploiesti, str. Nicolae Iorga nr.1.

Preview document

Controlul Financiar - Pagina 1
Controlul Financiar - Pagina 2
Controlul Financiar - Pagina 3
Controlul Financiar - Pagina 4
Controlul Financiar - Pagina 5
Controlul Financiar - Pagina 6
Controlul Financiar - Pagina 7
Controlul Financiar - Pagina 8
Controlul Financiar - Pagina 9
Controlul Financiar - Pagina 10
Controlul Financiar - Pagina 11
Controlul Financiar - Pagina 12
Controlul Financiar - Pagina 13
Controlul Financiar - Pagina 14
Controlul Financiar - Pagina 15
Controlul Financiar - Pagina 16
Controlul Financiar - Pagina 17
Controlul Financiar - Pagina 18
Controlul Financiar - Pagina 19
Controlul Financiar - Pagina 20
Controlul Financiar - Pagina 21
Controlul Financiar - Pagina 22
Controlul Financiar - Pagina 23
Controlul Financiar - Pagina 24
Controlul Financiar - Pagina 25
Controlul Financiar - Pagina 26
Controlul Financiar - Pagina 27
Controlul Financiar - Pagina 28
Controlul Financiar - Pagina 29
Controlul Financiar - Pagina 30
Controlul Financiar - Pagina 31
Controlul Financiar - Pagina 32
Controlul Financiar - Pagina 33
Controlul Financiar - Pagina 34
Controlul Financiar - Pagina 35
Controlul Financiar - Pagina 36
Controlul Financiar - Pagina 37
Controlul Financiar - Pagina 38
Controlul Financiar - Pagina 39
Controlul Financiar - Pagina 40
Controlul Financiar - Pagina 41
Controlul Financiar - Pagina 42
Controlul Financiar - Pagina 43
Controlul Financiar - Pagina 44
Controlul Financiar - Pagina 45
Controlul Financiar - Pagina 46
Controlul Financiar - Pagina 47
Controlul Financiar - Pagina 48
Controlul Financiar - Pagina 49
Controlul Financiar - Pagina 50
Controlul Financiar - Pagina 51
Controlul Financiar - Pagina 52
Controlul Financiar - Pagina 53
Controlul Financiar - Pagina 54
Controlul Financiar - Pagina 55
Controlul Financiar - Pagina 56
Controlul Financiar - Pagina 57
Controlul Financiar - Pagina 58
Controlul Financiar - Pagina 59
Controlul Financiar - Pagina 60
Controlul Financiar - Pagina 61
Controlul Financiar - Pagina 62
Controlul Financiar - Pagina 63
Controlul Financiar - Pagina 64
Controlul Financiar - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Controlul Financiar.doc

Alții au mai descărcat și

Finalizarea Acțiunilor de Control Financiar

CAP 1. ÎNTOCMIREA ACTELOR DE CONTROL FINANCIAR Finalizarea acţiunilor de control financiar constă în întocmirea actelor de control, urmată de...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Organizarea și Exercitarea Controlului Financiar Intern în Cadrul SC Tocar Prod SRL

INTRODUCERE Controlul contabil arată, în adevăr, originile contabilităţii. Acum mai bine de 3000 de ani î.e.n.. au fost relevate legile comerciale...

Controlul financiar

Capitolul 1 ASPECTE GENERALE ALE CONTROLULUI FINANCIAR 1. 1 Noţiunea şi conceptul de control financiar. Desfăşurarea şi dezvoltarea...

Controlului financiar privind cheltuielile și veniturile unui agent economic - SNP Petrom București, sucursala Peco Brăila

Capitolul 1 - CONTROLUL FUNC|IE EFICENT~ A CONDUCERII 1.1 Necesitatea controlului agenţilor economici în cadrul economiei de piaţă...

Organizarea și Exercitarea Controlului Financiar Preventiv la SC Ramfi Instal SRL

CAP. 1. BAZELE CONCEPTUALE ALE CONTROLULUI 1.1. CONTROLUL FUNCŢIE ESENŢIALĂ A MANAGEMENTULUI Termenul de „control” îl datorăm expresiei contra...

Controlul Financiar de Gestiune la Agențiile CEC

CAP I. PROBLEME GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA CEC- SA. 1.1 SCURT ISTORIC AL CEC Sistemul bancar îşi are originea în trecutul îndepărtat , existând...

Baze teoretice ale controlului financiar

Introducere Etimologic, cuvântul control derivă din limba latină, “contra rolus”, care se definește ca fiind “cercetarea unui act duplicat după...

Control Financiar Preventiv

CONTROLUL FINANCIAR Controlul este funcţia managerială de măsurare şi corectare a performanţelor activităţii subordonaţilor, pentru ca planurile...

Metodologia de exercitare a controlului financiar prin cenzori la o firmă

I. Metodologia de exercitare a controlului financiar prin cenzori 1.1 Introducere Metodologia de exercitare a controlului financiar reprezintă...

Ai nevoie de altceva?