Credite acordate de FMI - evoluții recente

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7411
Mărime: 36.73KB (arhivat)
Publicat de: Anastasia Ifrim
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Miru Oana
a fost prezentat in martie 2010

Cuprins

  1. Introducere . 3
  2. Cap.1 Fondul Monetar International ( FMI) . 4
  3. 1.1. Aparitia FMI. 4
  4. 1.2. Structura organizatorica a FMI. 5
  5. 1.3. Obiectivele FMI si modul de realizare al acestora. 6
  6. 1.4. Constituirea si utilizarea resurselor FMI. .7
  7. 1.5. Drepturile Speciale de Tragere ( DST ). 9
  8. Cap.2 Relatia Romaniei cu FMI. 10
  9. 2.1. Drepturile si obligatiile Romaniei ca tara membra a FMI. 10
  10. 2.2. Rolul si echipa Biroului Regional FMI. .11
  11. 2.3. Asistenta tehnica, asistenta financiara si pregatire profesionala. 12
  12. 2.4. Istoria acordurilor României cu FMI. 14
  13. Cap.3 Relația FMI cu România în prezent. Relația cu alte state din Europa. 17
  14. 3.1. Relația FMI cu România în prezent. 17
  15. 3.2.Relatia FMI cu alte state din Europa. 18
  16. Concluzii. 22
  17. Bibliografie. 23

Extras din proiect

Introducere

Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca, pentru a acorda asistenta financiara temporara tailor membre, in conditii adecvate, precum si pentru a contribui la ajustarea balantei de plati.

FMI este institutia centrala a sistemului monetar international actual. Rolul sau in cadrul acestui sistem consta in promovarea si sustinerea statelor membre in procesul de adoptare si aplicare a unor politici economice fiabile.

Proiectul are ca obiect prezentarea FMI incepand cu aparitia acestuia, prezentarea obiectivelor si a modului de organizare, constituirea si utilizarea resurselor, precum si Drepturile Speciale de Tragere.

Am prezentat, de asemenea, un scurt istoric al Romaniei in relatiile cu FMI ,drepturile si obligatiile Romaniei ca tara membra a Fondului Monetar International ,aranjamentele stand-by incheiate de Romania cu FMI, precum si relatiile pe care acesta le are in prezent cu Romania, dar si cu alte state din Europa.

CAP.1 FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL ( FMI )

1.1. APARIŢIA FONDULUI MONETAR INTERNAŢIONAL

Sistemul Monetar International poate fi definit ca un ansamblu de reguli, instrumente, organism si piete referitoare la crearea, valorificarea si circulatia monedelor internationale.

Crearea unui sistem monetar internaţional trebuie privitǎ ca expresie a interdependenţei economice dintre statele suverane si nu ca modalitate de a subordona sistemele monetare internaţionale.

Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, principalele tari din coalitia antihitlerista au conceput diverse planuri de reconstructie a relatiilor monetare internationale.

Astfel, “Conferinta Internationala a Natiunilor Unite”, de la Bretton Woods (New Hampshire, SUA), din 1-22 iulie 1944, a hotarat constituirea unui organism care sa supervizeze sistemul monetar international si care sa aiba drept obiectiv eliminarea restrictiilor comerciale referitoare la schimbul de bunuri si servicii, precum si stabilizarea cursurilor valutare.

Fondul Monetar International este institutia centrala a sistemului monetar international actual, sistem de plata si rate de schimb intre monedele nationale, ce permite desfasurarea afacerilor intre diferite state.

Statutul FMI, adoptat de cele 45 de state participante la conferinta, a intrat in vigoare la 27 decembrie 1945, activitatea oficiala a Fondului începand la 1 martie 1947. Statutul initial al FMI a suferit doua amendamente. Prima modificare, din anul 1969, s-a referit la dreptul FMI de a crea o noua sursa a lichiditatii internationale - Drepturile Speciale de Tragere (DST) - precum si la mecanismul atribuirii si utilizarii acestora.

Al doilea amendament, intrat in vigoare la 1 aprilie 1978, cuprinde anumite modificari ale vechiului statut, in scopul realizarii unei reforme evolutive a sistemului monetar international, prin ratificarea Acordurilor de la Kingston (Jamaica, 1976).

Rolul sau în cadrul acestui sistem consta in promovarea si sustinerea statelor membre în procesul de adoptare si aplicare a unor politici economice fiabile.

Dupa cum este sugerat chiar de numele sau, Fondul Monetar International poate fi considerat “un fond de imprumut” pentru statele membre care se afla temporar intr-un deficit al balantei de plati.

Obiectivele si rolul Fondului Monetar International au devenit din ce in ce mai importante si din simpla cauza a cresterii numarului de membrii. Acest numar de state membre a crescut de peste 4 ori fata de initialul de 45 de state implicate in crearea lui, ajungand in prezent la un numar de 186 de ţari,fapt ce reflecta obtinerea independentei politice a mai multor state in curs de dezvoltare si mai recent, al colapsului blocului sovietic.

Expansiunea numarului de state membre, impreuna cu schimburile petrecute in economia mondiala, au obligat Fondul Monetar International sa se adapteze intr-o mare varietate de moduri pentru a continua sa serveasca aceleasi scopuri in mod eficent.

Alaturi de Fondul Monetar International, in 1944 a fost creata BIRD ( Banca Internaţionalǎ pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ), cunoscuta sub numele de Banca Mondiala, care a fost creata pentru dezvoltare economica pe termen lung, incluzand finantarea proiectelor de infrastructura.

În timp ce Fondul Monetar International este preocupat cu performanta si politici financiare macroeconomice, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare se ocupa cu dezvoltarea pe termen lung si solutii pentru eliminarea saraciei la nivel mondial.

Cand au fost create Fondul Monetar International si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, se avea in vedere aparitia unor noi organizatii pentru a promova liberalizarea comertului international, desi au trebuit sa treaca mai bine de 50 de ani pana cand World Trade Organization sa fie infiintata in anul 1995.

În anii precedenti problemele in materie de comert fiind realizate prin (AGTT) Acordul General cu privire la Tarife si Comert.

Preview document

Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 1
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 2
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 3
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 4
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 5
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 6
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 7
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 8
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 9
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 10
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 11
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 12
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 13
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 14
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 15
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 16
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 17
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 18
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 19
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 20
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 21
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 22
Credite acordate de FMI - evoluții recente - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Credite Acordate de FMI - Evolutii Recente.doc

Alții au mai descărcat și

Particularitățile creditelor de consum BCR

Capitolul 1 Funcţiile şi rolul creditului bancar în economia de piaţă 2.1. Conţinutul, geneza, rolul şi funcţiile creditului Creditul este o...

Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume

Capitolul 1 Trăsături ale Birourilor de credit din lume Biroul de credit este compania care colectează informaţii despre comportamentul de plată...

FMI și Rolul Său în Susținerea Lichidității Internaționale

CAPITOLUL I – Fondul Monetar International Fondul Monetar Internaţional (FMI) este organizaţia internaţională care supraveghează sistemul...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Supravegherea Politicilor de Schimb de către Fondul Monetar Internațional

Introducere Într-o lume integrată, cum este cea de astăzi, în care evoluția economică a unei țări și deciziile pe care aceasta le ia pot afecta...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Fondul Monetar Internațional și Relația cu România

Introducere Divergenţele economice şi politice şi adesea conflictele de interese ale celor mai mari ţări reprezintă o mare provocare pentru...

Surse de finanțare a investițiilor - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

CAPITOLUL I. SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR 1.1. CONCEPTUL DE INVESTIŢII Investiţiile reprezintă factorul primordial în strategia dezvoltării...

Analiza acordurilor de finanțare ale româniei de către FMI în perioada 1990-2010

Capitolul 1 - Scurt istoric al relaţiei României cu FMI Introducere Fondul Monetar Internaţional ocupă un loc aparte între creditorii externi ai...

Acordurile României cu FMI

Cap.1 Istoria acordurilor de finanţare ale României de către FMI Introducere Fondul Monetar Internaţional a devenit o instituţie internaţională...

Creditele acordate de FMI. Evoluții recente

INTRODUCERE Această temă este, după părerea noastră, una deosebit de importantă, deoarece în cuprinsul ei se regăsesc noţiuni generale referitoare...

Rolul Fondului Monetar Internațional în Contextul Crizei Financiare Actuale

Rezumat În prezenta lucrare se urmăresc anumiţi paşi pentru ca lucrurile să fie cât mai bine înţelese de toţi cititorii. Astfel că, se pleacă de...

Efectele Politicilor Fiscale și Bugetare

Introducere In contextul crizei financiare actuale, factorul determinant al acesteia a fost reprezentat de politica inflationista de la inceputul...

Acordul României cu Fmi

Istoria relatiilor Romaniei cu FMI Romania a incheiat pana in prezent cu FMI 10 acorduri stand-by, dintre care trei inainte de 1989, iar sapte...

Ai nevoie de altceva?