Creditul ipotecar Prima Casă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 8705
Mărime: 50.63KB (arhivat)
Publicat de: Doina Sîrbu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Apetri Anisoara
Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Specializarea Finanţe şi Bănci

Extras din proiect

“Prima Casa”

În luna mai 2009, Guvernul României a aprobat programul „Prima Casă”, al cărui obiectiv constă în facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţionarea unei locuinţe prin contractarea de credite.

Cine vrea să ia acum un credit pentru casă trebuie să pregătească un avans de cel puțin 15%, însă chiar și așa nu este exclus ca banca să îi ceară garanții suplimentare - adică ipotecă și pe alte imobile.

Dacă în vara trecută băncile iți promovau creditele cu avans zero și acceptarea unui grad de îndatorare de până la 65% din veniturile clienților, acum oferta s-a ajustat considerabil.

Unele bănci cer clienților să participe cu până la jumătate din valoarea locuinței pentru care vor să obțină finanțare, iar gradul de îndatorare nu mai trece de 50% din venituri.

Programul "Prima casă" nu este nici pe departe ceea ce s-a dorit. Nu ajută nici la relansarea economiei, cu atât mai puţin la relansarea sectorului construcţiilor, pentru că, la patru luni de la demararea proiectului, solicitările solvabile au cam dispărut.

Solicitările solvabile înseamnă persoanele care sunt interesate de cumpărarea unei case, dar care au şi posibilităţile financiare necesare astfel încât dosarul să nu fie respins de către bancă. Numărul celor care încearcă să cumpere case prin programul guvernamental a scăzut în contextul în care doar o treime din suma dispusă de către stat pentru a garanta în faţa băncilor, de un miliard de euro, a fost acoperită.

"Contrar aşteptărilor băncilor, însă cât se poate de logic, vârful solicitărilor «Prima casă» şi implicit, procentual, numărul dosarelor calificate a fost atins în septembrie 2009. După acest moment, numărul solicitărilor (procentual şi al dosarelor calificate) a început să scadă.

Masa critică eligibilă pentru un astfel de produs la nivelul preţurilor imobiliare practicat în acest moment a fost deja atinsă, însă nu şi plafonul «Prima casa» de un miliard de euro", spune Ruxandra Andrei, reprezentantul Finzoom. În condiţiile în care Guvernul, momentan, are alte priorităţi, băncile încearcă să atragă clienţii, respectiv să relanseze creditul ipotecar clasic, nu neapărat cel prevăzut de ,,Prima casă''.

"Băncile au devenit mai prietenoase cu solicitanţii şi mai flexibile cu propriile criterii de acordare a creditelor (în afară de condiţiile impuse de «Prima casă», care nu pot fi schimbate de către acestea, existând o discuţie în Parlament pe tema relaxării limitărilor impuse prin lege de «Prima Casă»)", a adăugat Ruxandra Andrei.

Rodica Ionescu, consilier al Presedintelui Fondului National de Garantare pentru IMM a declarat ca programul Prima Casa va fi prelungit in anul 2010, proiectul de Hotarare de Guvern fiind deja transmis Executivului, cu toate avizele necesare.

La inceputul anului, institutia va solicita bancilor sa acorde pentru locuinte noi, construite dupa anul 2008, minimum 20% din plafonul alocat.

Procentul garantiilor acordate pentru locuinte noi a fost de 28% in acest an. Declaratiile au fost facute cu ocazia seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR.

Potrivit Rodicai Ionescu, numarul solicitarilor a fost constant, de la lansarea programului, la Fond fiind analizate circa 700 de dosare pe saptamana.

In acest moment, numarul garantiilor acordate a depasit 10.000.

Dintre acestea, 28% au fost acordate pentru imobile noi, construite dupa anul 2008, iar 3,4% pentru imobile nefinalizate, a mai spus reprezentanta Fondului.

Prima Casa - Puncte Comune

(*impuse prin lege sau regasite in fisele de produs):

Valoarea maxima a garantiei oferite de FNGCIMM este 60.000 EUR.

Valoarea maxima a creditului este 57.000 EUR.

Avansul minim este 5% din valoarea proprietatii. Daca valoarea locuintei este mai mare de 60.000 EUR, avansul este egal cu diferenta dintre pretul locuintei si valoarea creditului (maxim 57.000 EUR).

Comisionul de gestiune FNGCIMM – 0,37% p.a. calculat la soldul creditului.

Perioada maxima a creditului este 30 de ani.

Ofertele de pret ale bancilor trebuie sa se incadreze in limita de EURIBOR 3L + 4% (credite in EUR) si ROBOR 3L + 2,5% (credite in RON), iar comisionul de rambursare in avans este in mod obligatoriu 0%.

Creditele "Prima Casa" presupun instituirea unei ipoteci de rangul I in favoarea statului asupra locuintei achizitionate, aceasta neputand fi instrainata timp de 5 ani de la data dobandirii.

Beneficiarul se obliga sa constituie un depozit colateral pentru finantarea dobanzii in valoare egala cu 3 rate de dobanda care va fi inscris la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (*banca va suporta costul inscrierii la AEGRM). Legea nu obliga Bancile sa ofere bonificarea acestui depozit (dobanda).

Daca beneficiarul nu poate plati 3 rate consecutive, pe parcursul a 90 zile, va fi declansat procesul de executare prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Evaluarea locuintei va fi efectuata de catre un evaluator autorizat agreat de banca iar banca va suporta costul Raportului de Evaluare (*atentie! se regaseste in majoritatea ofertelor, insa nu toate Bancile ofera evaluarea gratuita).

Destinatia creditului poate fi: achizitionarea unei prime locuinte, noi, aflate in constructie sau care urmeaza a fi construita.

Preview document

Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 1
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 2
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 3
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 4
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 5
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 6
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 7
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 8
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 9
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 10
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 11
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 12
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 13
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 14
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 15
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 16
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 17
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 18
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 19
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 20
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 21
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 22
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 23
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 24
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 25
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 26
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 27
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 28
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 29
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 30
Creditul ipotecar Prima Casă - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Creditul Ipotecar Prima Casa.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Analiza Comparativă a unui Credit Ipotecar Oferit de Cinci Bănci din România unei Persoane Fizice

INTRODUCERE Creditul ipotecar este o noțiune din ce în ce mai întâlnită pe buzele majorității românilor, mai ales a celor tineri. Acesta a devenit...

Analiza Mixului de Marketing BRD

INTRODUCERE Problematica studiată În prezenta lucrare intitulată „Mixul de marketing bancar la BRD Mediaş” s-a realizat Studiul de caz pentru...

Economie bancară - Bancpost

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării Bancpost Bancpost a fost înființată în 1991, ca bancă...

Lucrare de practică Unicredit Țiriac Bank - operațiuni de creditare

1.1. Principii şi condiţii generale de creditare Prudenţa bancară este principiul fundamental de politică bancară ce caracterizează întreaga...

Lucrare de practică la tehnică bancară - Banca Transilvania

STRUCTURA ORGANIZATORICA A BANCII 1. ORGANIZAREA LA NIVELUL CENTRALEI - Principalele atributii la nivel de centrala. 2. ORGANIZAREA LA NIVELUL...

Piața Creditului Ipotecar în Europa

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE PRIVIND CREDITUL IPOTECAR ŞI PIEŢELE IPOTECARE 1.1.Istoria apariţiei creditării ipotecare Termenul „ipotecă”...

Caiet de practică BCR

Introducere Banca Comercială Română este o bancă comercială universală, care deservește deopotrivă clienți persoane fizice (retail) și persoane...

Practică de specialitate BCR

Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie Momentul istoric al înființării BCR Banca Comercială Română a apărut pe piața bancară din...

Ai nevoie de altceva?