Datoria publică și deficitele bugetare

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8206
Mărime: 37.32KB (arhivat)
Publicat de: Consuela Duță
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghita Dinca
Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Economice din Brasov

Cuprins

  1. I.DATORIA PUBLICA 2
  2. 1.Concepte si notiuni generale cu privire la datoria publica 2
  3. 2.Obiectivele si destinatiile pentru care se poate apela la resursele financiare ce genereaza datoria publica 6
  4. 3.Instrumentele tehnice prin care se poate angaja datoria publica in Romania 7
  5. 4.Gestionarea datoriei publice 8
  6. 5.Datoria publica in tarile de est si central europene 11
  7. II.DEFICITUL BUGETAR 14
  8. 1.Conceptul, evolutia si gestionarea deficitului bugetar 14
  9. 2.Cauzele si modul de finantare a deficitelor bugetare 16
  10. 3.Instrumente folosite in Romania pentru finantarea deficitelor bugetare 20
  11. 4.Instrumente si tehnici utilizate in tarile dezvoltate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice 20
  12. BIBLIOGRAFIE 22

Extras din proiect

I.DATORIA PUBLICA

1.Concepte si notiuni generale cu privire la datoria publica

Datoria publica reprezinta totalitatea sumelor datorate de catre stat (administratia publica centrala, unitatile administrative-teritoriale si alte entitati publice), la un moment dat, creditorilor sai interni si externi, fie ei personae fizice sau juridice.

Conform legislatiei noastre, datoria publica este reprezentata de totalitatea obligatiilor precuniare la un moment dat, rezultate din imprumuturi, in lei si in valuta, pe termen scurt, mijlociu si mediu, contractate de stat in nume propriu sau garantate de acesta, precum si obligatiile statului catre trezoreria proprie, rezultate din utilizarea unor resurse din contul acesteia pentru acoperirea deficitului bugetului de stat.

In functie de termenul de rambursare a imprumuturilor, datoria publica se imparte in:flotanta, cuprinzand datoriile din imprumuturi pe termen scurt si consolidata, reprezentand pe cele din imprumuturi pe termen mijlociu sau lung.Datoria publica consolidata mai poate rezulta si din prelungirea termenelor de rambursare a imprumuturilor pe termen scurt, in situatia cand acestea se transforma in imprumuturi pe termen mijlociu si lung.Datoria publica consolidata poate fi perpetua si consta in aceea ca statul, desi debitor, nu se angajeaza in rambursarea imprumutului, dar se obliga sa plateasca datoriile aferente, din care cauza se mai numeste si datorie de renta sau neamortizata.Partea din datoria publica ce se amortizeaza anual poarta denumirea de anuitate.

In functie de calitatea creditorilor, in unele tari se face distinctie intre datoria publica bruta si datoria publica neta.

Datoria publica bruta reprezinta suma totala a efectelor publice, indiferent de detinatorii acestora.

Datoria publica neta este formata din suma totala a efectelor publice obtinute de persoanele fizice si juridice (cu exceptia celor de drept public);nu cuprinde valoarea efectelor publice in care se plaseaza diferite fonduri apartinand statului si conversiune.Conversiunea reprezinta operatia financiara care modifica conditiile initiale ale imprumuturilor contractate anterior.

Totodata in datoria publica neta nu sunt cuprinse bonurile de tezaur, care reprezinta titluri de obligatiuni emise de un stat pentru a obtine imprumuturi de la cetateni sau banci, in vederea acoperirii unor nevoi imediate ale bugetului.Bonurile de tezaur sunt emise pe termen scurt, aduc dobanzi si pot fi transmisibile; de regula, sunt negociabile.Totalitatea bonurilor de tezaut formeaza datoria publica flotanta a statului.Aceste bonuri sunt emise asupra tezaurului, in contul incasarilor curente.

In funcite de piata pe care este lansat imprumutul si de moneda in care este emis, datoria publica poate fi interna si externa.

In tarile dezvoltate preponderenta este datoria publica interna intrucat ele dispun de o larga piata interna a capitalului de imprumut, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare, ponderea o detine datoria externa, ea constituind practic o modalitate de completare a resurselor financiar-valutare de care acestea au nevoie.Cu cat ponderea datoriei externe in totalul datoriei publice este mai mare, cu atat dependenta economica si financiara a tarii respective fata de strainatate este mai ridicata.

Datoria publica interna este generata de:

- Imprumuturile pe termen scurt primite de la Banca Nationala pentru echilibrarea in executie a bugetului de stat;

- Bonuri de tezaur emise in acelasi scop;

- Plasarea de inscrisuri pe termen mediu si lung prin subscriptie publica pentru acoperirea deficitului bugetar anual;

- Garantii acordate de stat la creditele bancare interne ale agentilor economici sau autoritatile locale;

- Atragerea pe termen scurt a disponibilitatilor din conturile trezoreriei publice.

O deosebita importanta in cunoasterea si analiza datoriei publice o prezinta indicatorii care caracterizeaza “efortul financiar anual” reclamat de aceasta.Eforul respectiv se materializeaza in “serviciul datoriei publice”, care cuprinde cheltuielile de rambursare a datoriei propriu-zise si cele legate de plata dobanzilor aferente.Efortul financiar sau “povara datoriei publice” se exprima cu ajutorul mai multor indicatori printre care:

- Marimea absoluta si marimea medie pe locuitor a serviciului datoriei publice;

- Raportul dintre serviciul datoriei publice si PIB;

- Raportul dintre serviciul datoriei publice si totalul cheltuielilor publice sau ponderea serviciului datoriei publice in totalul cheltuielilor bugetare.

In afara de acestia, se mai calculeaza :

- Cuantumul anual al dobanzilor;

- Raportul dintre dobanzi si PIB;

- Ponderea dobanzilor in totalul cheltuielilor publice sau bugetare;

Acesti indicatori exprima dimensiunile “contraprestatiei” pe care statul o datoreaza creditorilor sai in decursul unui an.

O data cu aparitia teoriei lui Keynes, rolul politicii bugetare s-a modificat considerabil in sensul ca bugetul a incetat sa mai fie considerat doar o sursa de finantare a serviciilor publice, constituindu-se intr-un instrument de compensare a instabilitatii in economia de piata.

Pentru a intelege mai bine problemele referitoare la datoria publica,gasim necesar a defini succint cateva dintre notiunile si conceptele de baza privind datoria publica,asa cum sunt ele evidentiate in unele reglementari romanesti si straine de specialitate:

Imprumuturile de stat – obligatiile generate de un contract prin care statul, in calitate de imprumutat, obtine fonduri financiare de la o persoana fizica sau juridica creditoare si se angajeaza sa le ramburseze, impreuna cu dobanda si cu alte costuri aferente, intr-o perioada specificata.

Garantii de stat – angajamentul asumat in contul si in numele statului de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garantat, de a plati la scadenta obligatiile neonorate ale garantului, in conditiile legii.

Serviciul datoriei publice – totalitatea sumelor reprezentand rate de capital,dobanzi,comisioane si alte costuri aferente datoriei publice, conform acordurilor sau contractelor de imprumut, la o anumita data sau pentru o perioada determinata.

Preview document

Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 1
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 2
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 3
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 4
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 5
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 6
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 7
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 8
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 9
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 10
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 11
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 12
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 13
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 14
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 15
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 16
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 17
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 18
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 19
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 20
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 21
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 22
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 23
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 24
Datoria publică și deficitele bugetare - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Datoria Publica si Deficitele Bugetare.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția Datoriei Publice în România și Cauze ale Acesteia

Capitolul 1 Concept. Structură.Trăsaturi 1.1Abordări conceptuale privind noţiunea de datorie publică “Datoria publică semnifică totalitatea...

Deficitul bugetar în România comparativ cu Uniunea Europeană

Capitolul I – Noţiuni generale cu privire la deficitul bugetar 1.1 Conceptul de deficit bugetar Deficitul bugetar este considerat un fenomen...

Evoluția datoriei publice în România și cauze ale acesteia

Capitolul I Datoria publică 1.1. Abordări conceptuale privind noțiunea de datorie publică Datoria publică reprezintă o problemă gravă de...

Datoria Publică a României în Perioada 2000 - 2007

Datoria publica reprezinta totalitatea obligatiilor financiare interne si externe ale statului, la un moment dat, provenind din împrumuturi...

Cheltuieli Publice

1. Conceptul de cheltuieli publice si continutul acestora Cheltuielile publice concretizeaza cea de-a doua faza a functiei de repartitie a...

Deficitul Bugetar

BIBLIOGRAFIE Deficitul bugetar la nivelul economiei unei ţări poate fi definit ca: soldul negativ al bugetului public între veniturile şi...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ Privind Datoria Publică în Țări Membre ale Uniunii Europene

Capitolul 1. Datoria publică – aspecte generale Datoria publică cuprinde totalitatea obligaţiilor financiare interne şi externe ale statului, la...

Finanțe publice - Finlanda

I. ANALIZA STRUCTURII SI DINAMICII VENITURILOR FISCALE Tabel centralizator cu datele de intrare Anul PIB (mil euro) Deflator PIB VENIT FISCAL...

Evoluția Datoriei Publice în România și Cauze ale Acesteia

Cap 1. Noţiuni generale privind datoria publică 1.1. Conceptul de datorie publică În accepţiune mai largă noţiunea de datorie publică semnifică...

Studiul Privind Deficitul Bugetar al României în Perioada 1991-2007

Introducere Bugetul statului este reflectarea situaţiei economice a ţarii, de aceea constituirea, adoptarea şi executarea acestuia se gasesc nu...

Tratatul de la Maastricht - Cazul României

1. Carateristiciile Tratatul de la Maastricht Tratatul privind Uniunea Europeană (numit și Tratatul de la Maastricht) a fost semnat de Consiliul...

Deficitul bugetar în România comparativ cu Uniunea Europeană

Capitolul I – Noţiuni generale cu privire la deficitul bugetar 1.1 Conceptul de deficit bugetar Deficitul bugetar este considerat un fenomen...

Politici bugetare expansioniste și eficiența lor

Capitolul I. 1. Noţiuni referitoare la politica bugetară 1.1 Politica bugetară Politica bugetară, fiind strâns legată cu cea monetar-creditară,...

Metode de Dimensionare și Finanțare a Deficitului Bugetar

Introducere Fixarea unui sold bugetar „revelator" al bugetului de stat, ca principal plan financiar al ţării, este extrem de importantă şi...

Ai nevoie de altceva?