Econometrie - Judetul Calarasi

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Econometrie - Judetul Calarasi.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

1.Descrierea județului.3
1.a) Organizarea teritorială.3
1.b)Elemente de relief.3
1.c)Elemente de demografie.3
1.d)Nicolae Bănescu.3
1.e)Elemente de natură economică.4
2. Descrierea variabilelor.5
3. Estimarea parametrilor modelului.10
3.1. Modelul A folosind datele așa cum sunt preluate.12
3.2. Modelul B folosind datele reale.12
3.3. Modelul C folosind un model de tip Cobb-Douglas pentru date reale.13
Testul Durbin-Watson.14
Testul Arch.16
Testul White.17
Testul Jarque-Bereia.18
Testul Farrar Glauber.15

Extras din document

1.Descrierea județului

a) Organizarea teritorială

Călărași este un județ situat in sud-estul regiunii Muntenia din România. Reședința sa este municipiul Călărași. Suprafața totală a județului Călărași, de 5,088 km², face parte din partea de sud a câmpiei Bărăganului.

Vecini:

• la est: județul Constanța;

• la vest: județul Ilfov (nord-vest) și județul Giurgiu (sud-vest);

• la nord: județul Ialomița;

• la sud: Bulgaria — regiunea Silistra și regiunea Ruse.

b) Elemente de relief

Fiind așezat în partea de sud-est a Câmpiei Române, relieful județului Călărași este unul de câmpie și lunca, singurele neregularități reprezentându-le văile de tasare, așa numitele crovuri, precum și movilele. Rețeaua hidrografică este tributară în totalitate fluviului Dunărea, care delimitează la sud și sud-est teritoriul judeţului. În afara râurilor Argeș şi Dambovița, care prin sectoarele lor inferioare drenează partea de sud-est a județului, celelalte cursuri de apă, de mai mică importanță, aparțin rețelei autohtone.

c) Elemente de demografie

Rata natalității este relativ constantă în ultimii 3 ani atingând 12,24 născuți vii la mia de locuitori în 2011, rata mortalității este de asemenea relativ constantă, în jur de 8,86 decese la mia de locuitori. Din punct de vedere al mortalitătii infantile, numărul persoanelor decedate cu vârsta sub un an a scăzut considerabil de la 25 de decese înregistrate în 2010, 17 în 2011 și 15 în 2012. Populația județului Călărași este de 324.617 locuitori, iar densitatea de 64/km².

d)Nicolae Bănescu

Istoric, membru titular al Academiei Române s-a născut la 16 decembrie 1878 la Călărași și a încetat din viață la 11 septembrie 1971 la București. Copilăria și-a petrecut-o la Găiești, unde a terminat școala primară. A fost elev la Colegiul “Sf. Sava” din București și a urmat cursurile Facultății de Litere şi Filosofie din Capitală. A fost numit profesor de franceză și istorie la Colegiul “Carol I” din Craiova. În Cetatea Băniei a mai predat la Colegiul “Frații Buzești”, la Liceul Comercial “Gh. Chițu” și la Școala Normală “Ștefan Velovan”. Încă din această perioadă își manifestă interesul pentru activitatea științifică, publicând mai multe studii în revistele vremii. În 1919 este numit profesor de istorie bizantină la Universitatea din Cluj, fiind și rector pentru doi ani. În 1920 este ales membru “corespondent” al Academiei Române, apoi membru “titular”, pentru ca, între 1946 și 1948 să fie vicepreședintele acesteia.

Din 1938 este șeful catedrei de studii bizantine a Universității din București. După dispariția lui Iorga este ales secretarul Secției de istorie a Academiei Române. De asemenea, ocupa şi funcțiile de director al Institutului de Studii Bizantine, al Institutului de Studii Sud-Est Europene și al “Revistei istorice”.

În 1937 Universitatea din Atena îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa, pentru ca în 1961, la cel de-al XII-lea Congres internațional de studii bizantine, să fie ales vicepreședinte de onoare al Asociației Internaționale de Studii Bizantine, onor acordat și de următorul congres de la Oxford. I-au fost dedicate numere întregi din “Revista de studii bizantine” și “Revista de studii sud-est europene”. Nicolae Bănescu a scris mai multe monografii remarcabile ale unor personalități de seamă româneşti. A publicat pagini despre Tudor Vladimirescu și a tradus din operele clasicilor. A scris numeroase studii de bizantinologie ce privesc teritoriile românești: “Cele mai vechi știri bizantine asupra românilor de la Dunarea de Jos, Bizantul și romanitatea la Dunarea de Jos, Dobrogea bizantină, Precizări istorice cu privire la ducatele bizantine Paristrion și Bulgaria, Vechiul stat bulgar şi Țările Române”.

e) Elemente de natură economică

Rata șomajului înregistrat la sfârșitul lunii august 2014, în județul Călărași a fost de 7,1% calculată în raport cu populația activă civilă totală (7,2% în luna iulie 2014, respectiv 6,3% în luna august 2013). Pentru femei, rata șomajului în luna august 2014 a fost de 5,9% (5,9% în luna iulie 2014 și 5,2% în luna august 2013). Pentru bărbati, rata șomajului în luna august 2014 a fost de 8,3% (8,4% în luna iulie 2014 și 7,4% în luna august 2013). Din evidența Agentiei Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași reiese că, numărul locurilor de muncă rămase neocupate, la sfarșitul lunii august 2014, a fost de 191 locuri de muncă, toate în sectorul privat. Din totalul locurilor de muncă vacante, 175 erau pentru muncitori (91,6%). În aprilie 2014 venitul mediu brut a fost de 1.350 lei, în creștere cu 7,4% față de luna precedentă și cu 30,6% față de perioada similară a anului 2013, în timp ce venitul mediu net a fost de 1.010 lei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Econometrie - Judetul Calarasi.docx

Alte informatii

Academia de Studii Economice – București Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori