Euro - Avantaje si Dezavantaje

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Euro - Avantaje si Dezavantaje.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

Introducere 3
Capitolul I. Principalele avantaje aduse de moneda euro 4
1.1.Avantaje economice directe ale monedei euro 4
A.Reducerea costurilor pentru schimburile valutar 4
B.Reducerea riscului valutar 5
C.Prevenirea devalorizarii competitive 6
D.Preintampinarea unor atacuri speculative 6
E.O politica monetara coordonata 7
F.Transparenta si competitie 7
1.2.Avantajele economice indirecte ale monedei euro 8
A.Cresterea economica. 8
B.Euro –moneda internationala 8
C.Reducerea ratelor dobanzilor in zona euro 9
D.Piata de capital 9
E. Disciplina financiara 9
F.O identitate europeana 9
Capitolul II.Dezavantajele introducerii euro 10
2.1.Costul intoducerii 10
2.2.Diferente in politica fiscala 11
2.3.Independenta Bancii Centrale 11
2.4 Disciplina fiscala excesiva 12
2.5Pierderea ratei de schimb 12
2.6. Diminuarea independentei politicii bugetare 12
2.7. Lipsa de coerenta si de instrumente ale EURO de a face fata unor situatii de criza 13
Concluzii 14
Bibliografie 15

Extras din document

Introducere

„Euro reprezinta cel mai bun candidat pentru rolul de moneda unica, neputând fi înlocuita cu nici o alta moneda oricare ar fi tentatia pe termen scurt" - Jacques Delors

Uniunea Monetara Europena (European Monetary Union - EMU) are ca monada unica - EURO, adoptata de 11 State Membre UE de la 1 ianuarie 1999. La 1 ianuarie 2001 s-a adaugat al 12-lea membru. Numele "EURO" a fost ales de Sefii de State sau Guverne Europene în Decembrie 1995 în cadrul întâlnirii Consiliului European la Madrid

Numele de „EURO” a fost stabilit începând cu luna decembrie 1995 la Madrid , intrând în vigoare odata cu data de 1 ianuarie 1999. Data limita de introducere în circulatie a monedelor si bancnotelor EURO a fost fixata la 1 iulie 2002 ca o data limita.

Au fost doua perioade de introducere:

- 1 ianuarie 1999 - 1 ianuarie 2002, perioada în care se urmareste reprezentarea monedelor nationale ale tarilor participante la Uniunea Monetara în exprimari nezecimale pe piata monedei unice EURO , acesta având numai rol de moneda scripturala;

- 1 ianuarie 2002 – 1 iunie 2002, în aceasta perioada euro a fost introdus pe piata sub forma de monede si bancnote coexistând cu monedele nationale ale statelor participante.

EURO a devenit moneda unica legala pe teritoriul Euroland începând cu 1 iulie 2002.

EUR este abrevierea oficiala pentru EURO , înregistrata la Organizatia Internationala pentru Standarde (International Standard Organisation - ISO).

Semnul pentru EURO arata ca un "E" cu doua linii orizontale paralele, marcate clar peste el. Acest „ € ” a fost inspirat de litera greceasca epsilon, reprezentând leaganul civilizatiei europene, dar si la prima litera din cuvântul „Europa”. Stabilitatea EURO este data de liniile paralele. Semnul EURO este usor de recunoscut, si în câtiva ani va fi la fel de cunoscut ca si semnul dolarului ($).

În Europa în ultimele decenii s-a înregistrat un proces intens de integrare luându-se decizia de a avea o singura moneda -EURO- care va produce economii de timp si de bani pentru tarile membre, va facilita si va multiplica schimburile în interiorul Europei ,va determina cresterea volumului tranzactiilor de cumparare si de vânzare a actiunilor si obligatiunilor în tarile membre.

Dezideratul principal al conducerii Uniunii Europene îl reprezinta chiar crearea unei monede unice europene “EURO”. Importanta foarte mare acordata monedei euro trebuie sa ia în calcul si o analiza detaliata prin care sa se reflecte avantajele statelor participante la “zona euro” , cât si riscurile si dezavantajele pe care le implica moneda unica europeana.

Capitolul I. Principalele avantaje aduse de moneda EURO

Pe scurt :

- Eliminarea riscurilor în cazul schimburilor monedei intereuropene si reducerea cheltuielilor cu tranzactiile ;

- EURO înantata la rang de moneda mondiala, deviza cheie care sa concureze dolarul american ;

- Tot mai multe politici de cont vor fi înlocuite cu politici monetare BCE dupa modelul Bundesbank ;

- Eliminarea ineficientei politicilor monetare nationale neconcordante ;

- Functionarea optima a Pietei Comune - pentru ca piata europeana sa se protejeze în fata instabilitatii cursurilor de schimb deci de riscul valutar , este necesar ca monedele europene sa fie înlocuite cu monada unica EURO ;

- Costuri de tranzactie reduse ;

- Stabilitatea preturilor ;

- Disparitia decalajelor dintre gradul de dezvoltare economica a diverselor tari participante.

- Transparenta preturilor ;

- Euro – moneda internationala ;

- Stimularea cresterii economice ;

- Prevenirea devalorizarii competitive ;

- Preîntampinarea unor atacuri speculative ;

- Piata de capital ;

- Identitate europeana.

1.1.Avantaje economice directe ale monedei EURO

A.Reducerea costurilor pentru schimburile valutare

Unul dintre avantajele monedei euro se enumera si protectia împotriva crizelor cursurilor de schimb, care afectau regulat fostele monede nationale, reducerea preturilor produselor importate, inclusiv ale petrolului, deoarece EURO este o moneda puternica, evolutia schimburilor si a investitiilor în cadrul zonei EURO care reduc dependenta acesteia de exterior, posibilitatea de a calatori mai ieftin si mai simplu si transparenta mai mare a preturilor care sustin concurenta.

Când un importator plateste pentru marfurile importate trebuie sa converteasca la o banca moneda nationala în moneda exportatorului sau în moneda convertita prin contract. Banca va adauga un comision pentru operatiunea de schimb valutar. Pentru firmele care importa sau exporta un volum mare de marfuri într-un numar extins de tari, asemenea tranzactii de schimb valutar au si ele un volum însemnat, deci si costurile vor fi ridicate, ceea ce determina recuperarea lor prin majoritatea preturilor,costuri suportate de consumator.

Introducerea EURO în primul rând, creaza o larga zona de stabilitate valutara în cadrul UEM, pentru tari cunoscute a fi trecut prin perioade de fluctuatie dezordonata a ratei de schimb sau de aliniere monetara gresita în anii din urma. Introducerea EURO contribuie la crearea unor relatii monetare internationale mai stabile. Stabilitatea financiara internationala este sprijinita si de politicile bugetare interne mai stricte pe care statele din zona EURO trebuie sa le aiba. EURO poate deveni una din cele mai importante valute de tranzactie pe plan mondial, alaturi de dolar si yen.

Fisiere in arhiva (1):

  • Euro - Avantaje si Dezavantaje.doc

Alte informatii

Universitatea “AL. I. CUZA” Iasi Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor