Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 10562
Mărime: 164.39KB (arhivat)
Publicat de: Cedrin Petrea
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Cap. 1 CONCEPTE PRIVIND RISCURILE FINANCIARE 3
  2. 1.1 Conceptul de risc şi semnificaţiile sale 3
  3. 1.2. Tipologia şi particularităţile riscurilor financiare 4
  4. Cap. 2 GESTIUNEA RISCURILOR FINANCIARE ŞI EVALUAREA ACESTORA 7
  5. 2.1 Abordări conceptuale ale evaluării procesului de gestiune a riscurilor financiare 7
  6. 2.2. Gestiunea şi evaluarea riscului de credit 13
  7. 2.3 Gestionarea şi evaluarea riscului de piaţă 20
  8. 2.4. Gestiunea şi evaluarea riscului de lichiditate 22
  9. Concluzii 27
  10. Bibliografie 28

Extras din proiect

Cap. 1 CONCEPTE PRIVIND RISCURILE FINANCIARE

1.1 Conceptul de risc şi semnificaţiile sale

A vorbi despre risc a fost şi rămâne o provocare. Orice activitate economică desfăşurată implică un risc, însă în cazul instituţiilor care furnizează servicii financiare, sintagma cea mai potrivită o reprezintă “riscul este meseria mea”. Şi totuşi, în condiţii de incertitudine, în care societăţile financiare se bazează în principal pe promisiuni şi prognoze, afacerile din acest domeniu fiind dintre cele mai prospere din lume. Secretul este desigur un management adecvat al riscurilor.

Orice întreprinzător care se deţine o anumită afacere, trebuie totodată cu evaluarea resurselor să măsoare şi să cântărească riscul pe care îl implică în această angajare. Iar după finalizarea investiţiei, este necesar ca întreprinzătorul să monitorizeze permanent modul de recuperare a investiţiei din veniturile încasate, pentru a preîntâmpina eventualele riscuri.

Termenul de risc în general, este definit în diverse moduri în lucările de specialitate autohtone şi străine. Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, termenul de risc provine din limba franceză, de la cuvântul risqué şi semnifică o “posibilitate de a ajunge într-o primejdie, de a avea de înfruntat un necaz sau de a suporta o pagubă: pericol posibil”.

Mihai Toma susţine că “orice investiţie comportă un risc. Cu cât riscul este mai mare cu atât sporeşte pretenţia asupra remunerării capitalului investit”.

Riscul unui activ, după părerea unor specialişti din domeniul finanţelor manageriale se caracterizează “prin variabilitatea probabilă a rentabilităţii viitoare a activului”.

Nicolae Hoanţă consideră că riscul este “probabilitatea unui eveniment nefavorabil să aibă loc. Riscul poate fi definit şi ca probabilitatea succesuluisau a eşecului, în care succesul înseamnă obţinerea unui profit, iar eşecul presupune suferirea unei pierderi de bani dintr-o investiţie”.

Noţiunea de risc nu are semnificaţie decât atunci când se prezintă viitorul şi când se încearcă estimarea fluctuaţiilor posibile ale ratei rentabilitaţii în cadrul analizelor previzionale.

În mai toate definiţiile, noţiunea de risc are conotaţii negative, referindu-se la şansa sau posibilitatea apariţiei in viitor a unui eveniment nedorit, cu impact negativ asupra unei persoane, a unei organizaţii sau asupra intregii societăţi. Totuşi asumarea riscurilor nu este in mod automat un lucru rău, după cum nici evitarea riscurilor nu este neapărat o dovadă de inţelepciune. Noţiunea de risc este strâns legată de probabilitatea de apariţie a evenimentelor cu consecinţe nefavorabile. Acolo unde există riscul, consecinţele unei acţiuni nu pot fi determinate cu precizie. Expunerea la risc este creată ori de cate ori o acţiune poate da naştere la o pierdere sau la un câştig care nu pot fi cunoscute dinainte.

1.2. Tipologia şi particularităţile riscurilor financiare

În urma cercetării literaturii de specialitate care tratează problematica riscurilor economice, am constatat faptul că nu există o clasificare unitară (unanim acceptată) a riscurilor economice, ele fiind abordate, în principal, din punctul de vedere al cauzelor care le determină sau a instrumentelor utilizate în comensurarea şi gestionarea lor.

Riscurile cu care se confruntă companiile sunt clasificate în literatura de specialitate după mai multe criterii, din care cele mai importante sunt: gradul de asumare, gradul de diversificare, situaţiile pe care le implică, perspectiva din care sunt abordate şi natura evenimentelor care generează expunerea la riscuri.

A. După gradul de asumare a riscurilor, acestea se pot clasifica în: riscuri asumate, riscuri excluse voluntar şi riscuri excluse involuntar. Cele mai multe riscuri se încadrează în categoria riscurilor identificabile, deoarece managerul companiei poate analiza cu o anumită precizie factorii de risc şi cuantifica efectele materializării acestor riscuri. Din ansamblul riscurilor identificabile, compania îşi va asuma numai o parte dintre ele, şi anume cele care pot cauza pierderi importante – riscurile asumate sau riscurile majore.

Compania va exclude o serie de riscuri în mod voluntar (şi anume, riscurile minore), respectiv în mod involuntar, deoarece aceste riscuri sunt neidentificate. Diferenţierea între riscurile majore şi riscurile minore se face în funcţie de amplitudinea pierderii ce ar putea fi cauzată de producerea riscurilor, precum şi în funcţie de probabilitatea lor de apariţie.

B. În funcţie de gradul de diversificare, există două tipuri majore de riscuri care formează împreună riscul total al unei investiţii:

• riscul sistematic – nediversificabil, general sau al pieţei;

• riscul nesistematic – specific, diversificabil sau riscul de firmă.

Diferenţierea între cele două tipuri de riscuri se face în funcţie de factorii care determină producerea lor. Riscul sistematic este determinat de factori economici generali şi politici (inflaţia, politica fiscală, modificarea cursurilor de schimb, variabilitatea ratei dobânzii sau frământările politice), care influenţează totalitatea activităţilor din cadrul unei economii. O creştere neanticipată a ratei inflaţiei, spre exemplu, afectează salariile, costul materiilor prime cumpărate, valoarea activelor deţinute de firmă şi preţul la care aceasta îşi vinde bunurile produse. Riscul sistematic este nediferenţiat şi nu poate fi înlăturat, el influenţând rezultatele majorităţii firmelor. În această categorie se încadrează: riscul de ţară, riscul de schimb valutar, riscul ratei dobânzii, riscul inflaţiei şi alte riscuri fundamentale. Pentru gestionarea anumitor riscuri sistematice sunt folosite în ultimele decenii instrumentele financiare derivate.

Riscul nesistematic este acea parte a riscului unui titlu de valoare sau a unei activităţi economice, care poate fi eliminată prin diversificare. Acest tip de risc este rezultatul acelor factori de risc care depind în mod nemijlocit de condiţiile interne ale firmei, cum ar fi: invenţii noi, acţiuni în justiţie, greve, succesul sau insuccesul programelor de marketing, câştigul sau pierderea unor contracte majore etc. Toţi aceşti factori influenţează fie negativ, fie pozitiv rezultatele unei singure firme, dar nu afectează întreaga economie naţională. Mai departe, riscul specific poate fi descompus în risc specific propriu firmei (emitente) şi risc specific datorat caracteristicilor sectorului sau industriei în care compania activează.

Bibliografie

Druică, E., Risc si afaceri,Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2006.

Mihai, I., Velicu, I-C., Managementul riscurilor in cadrul Institutiilor Financiare Nebancare, Editura Economica, Bucuresti, 2008.

Onofrei, M., Management financiar, Ed. C.H.Beck, Bucureşti, 2007.

Prunea, P., Riscul in activitatea economica: ipostaze, factori, modalitati de reducere, Ed. Economica, Bucuresti, 2003.

Solnik, B., Gestion financiere, ed. Dunod, Paris, 2001.

Talaba, I., Paduraru, T., Galea, M., Progrese in teoria deciziilor economice in conditii de risc si incertitudine, Ed. Tehnopress, Iasi, 2011.

The Handbook of Country Risk 2009-2010, Ed. Coface and GMB Publishing Limited, 2009.

Vasile, I., Gestiunea financiara a intreprinderii, Ed. Meteor Press, Bucuresti, 2005, p.160 diagnosticul riscului .

Preview document

Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 1
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 2
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 3
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 4
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 5
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 6
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 7
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 8
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 9
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 10
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 11
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 12
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 13
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 14
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 15
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 16
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 17
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 18
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 19
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 20
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 21
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 22
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 23
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 24
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 25
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 26
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 27
Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Procesului de Gestiune a Riscurilor Financiare.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza Stadiului de Dezvoltare a Gestiunii Riscurilor Financiare în România

În procesul tranziţiei la economia de piaţă de după 1990, România a înţeles necesitatea existenţei şi funcţionării unei pieţe de capital dezvoltate...

Criza economico-financiară

1. CONCEPTUL DE CRIZĂ Crizele, susținem noi , nu sunt nici niște anomalii, așa cum a încercat economia modernă să le facă să pară, nici niște “...

Necesitatea și Rolul Gestiunii Riscurilor Financiare

Capitolul 1. Noţiunea de risc Riscul pe care şi-l asumă orice persoană care se angajează într-o activitate a fost înţeles încă din antichitate: ,,...

Analiza Gestiunii Financiare și Sarcinile Gestiunii Financiare

GESTIUNEA FINANCIARĂ A ÎNTREPRINDERII. Consideratii generale 1.1. Definirea gestiunii financiare Noţiunea de gestiune provine de la latinescul...

Conceptul de Risc și Tipologia Riscurilor Financiare

Cap. I Conceptul de risc şi semnificaţiile sale În condiţiile în care firmele se confruntă zilnic cu o multitudine de surse şi factori de risc,...

Strategia de audit intern bazata pe riscuri

Cap I. REZUMATUL ARTICOLULUI Ca parte a arhitecturii guvernanţei corporative, auditul intern devine tot mai ancorat la cultura organizaţională,...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Decizia Financiară a Firmei în Condiții de Risc

CAPITOLUL 1 Cadrul de fundamentare a deciziilor financiare ale întreprinderii 1.1.Organizarea afacerilor în economia de piaţă Afacerea este...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea Deciziilor de Investiții în Baza Criteriului de Risc și Eficientă

ADNOTARE la teza de licenta in ştiinţe economice cu tema: “Fundamentarea deciziilor de investitii in baza criteriului de risc si eficienta”...

Poziția și ansamblul sistemului bancar din România

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Creditare - Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piata presupune în mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor...

Metode de Fundamentare a Deciziilor Manageriale

INTRODUCERE Managementul, în forma sa de manifestare, cuprinde diferite laturi ale activităţilor şi funcţiilor entităţilor, cu toate problemele...

Gestiunea riscului de rată a dobânzii în bănci

INTRODUCERE Actualitatea temei. O caracteristică esențială a lumii contemporane este riscul,incertitudinea. Mediul economic, monetar, financiar-...

Managementul Riscului

CE ESTE RISCUL ? Dictionarul Enciclopedic Managerial editat de Eitura Academica de Management il defineste astfel: Masura a neconcordantei dintre...

Riscuri Bancare în Creditarea pe Termen Scurt

Capitolul I. Riscurile bancare şi managementul global al acestora 1. Sistemul bancar din România 1.1. Sistemul bancar românesc înainte de...

Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară

Cap. I: Abordarea impactului Basel II la nivel global De la înfiinţarea sa în 1974, rolul Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS –...

Ai nevoie de altceva?