Evaziunea Fiscală

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 46166
Mărime: 429.06KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Practica este facuta pe orasul bacau

Extras din proiect

INTRODUCERE

Dimensiunea economiei subterane nu poate fi măsurată cu precizie, cifrele variind de la o sursă la alta, dar totuşi efectele se fac din plin resimţite atât asupra bugetul de stat, cât şi asupra nivelului de trai al populaţiei.

O latură importantă a economiei subterane o constituie fenomenul evaziunii fiscale, care este definită potrivit art. 1 din Legea nr. 87/1994 drept „sustragerea prin orice mijloc, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, taxelor şi a altor sume datorate bugetului de stas, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor speciale extrabugetare de către persoanele fizice şi persoanele juridice române sau străine, denumite contribuabili.”

Această lege (87/1994) reglementează obligaţiile fundamentale ale contribuabililor în materie fiscală, defineşte tipurile de infracţiuni şi contravenţii legate de fenomenul evaziunii fiscale, împreună cu pedepsele şi sancţiunile aplicabile.

Totuşi, o recunoaştere unanimă prezentată se referă la faptul că ne confruntăm cu o amploare a evaziunii fiscale, reflectată în numărul cazurilor descoperite precum şi-n extinderea spectrului fenomenelor şi modalităţilor de sustragere de către contribuabili de la plata obligaţiilor faţă de stat.

Situaţia de fapt poate fi explicată, pe de-o parte prin atitudinea deliberată a contribuabililor de a eluda sau încălca legea, dar şi prin necunoaşterea şi ignorarea legislaţiei fiscale. La cele prezentate se adaugă şi faptul că datorită diversificării legislaţiei fiscale, a valabilităţii acesteia pe perioade limitate de timp, a deselor schimbări survenite şi măriri continue a numărului impozitelor directe şi indirecte, a taxelor percepute de organele centrale şi fiscale centrale şi locale etc. în multiple cazuri de evaziune fiscală, contribuabilii motivează abaterile săvârşite prin necunoaşterea legislaţiei în domeniu.

Totodată se impune necesitatea schimbării mentalităţii contribuabililor, legată de obligaţia prevăzută de Constituţie, ca aceştia să contribuie prin impozite şi taxe la acoperirea cheltuielilor publice. Obligaţiile de ordin fiscal sunt percepute de agenţii economici ca un sacrificiu material şi nu ca o datorie faţă de comunitate.

De remarcat că şi reglementările fiscale în vigoare conţin neclarităţi şi omisiuni, ceea ce generează o interpretare şi aplicare greşită sau chiar abuzivă a textului legii.

Analiza critică a actualului sistem fiscal socate în evidenţă că manifestarea pe scară largă a evaziunii fiscale în economia românească a fost determinată, în principal, de următorii factori:

1. mărimea prelevării fiscale şi gradului de fiscalitate;

2. politica sancţiunilor fiscale;

3. nivelul de organizare şi pregătire a aparatului fiscal;

4. existenţa unui cadrul legislativ necorelat şi confuz şi a unui mecanism fiscal adecvat cerinţelor unui sistem fiscal integrat.

În urma analizei fiscale, se consideră că prezintă interes în principal studierea primilor doi factori.

1. Mărimea prelevării fiscale sau gradul de fiscalitate.

Analizele în domeniul fiscal au ajuns la concluzia că frauda fiscală este cu atât mai mare cu cât impozitul este mai ridicat. De aceea, orice stat, pentru realizarea veniturilor sale este necesar să diminueze şi să distribuie de o aşa manieră sarcinile publice, astfel încât orice contribuabil să-şi poată plăti integral ţi la timp impozitele datorate.

Descoperirea unui asemenea punct de vedere face ca un sistem fiscal să nu fie valabil.

Astfel, indiferent de pregătirea aparatului fiscal, sau de mărimea sancţiunilor aplicate, este foarte posibil ca statul să nu reuşească să-şi încaseze de la contribuabil impozitele cerute. Orice plătitor va face, în aceste condiţii, tot ce-i stă în putinţă pentru a scăpa de asemenea rigori insuportabile, iar unul din mijloace este tocmai frauda fiscală.

Prin urmare, mărirea prelevării fiscale trebuie studiată cu atenţie pentru a nu facilita manifestarea fenomenelor de evaziune fiscală, ea putând fi asigurată la nivelul cerinţelor bugetare pe alte căi, cum ar fi dezvoltarea forţelor de producţie, repartizarea echitabilă, justă a sarcinilor fiscale, cuprinderea şi impunerea întregi materii impozabile, a tuturor contribuabililor ş.a.

2. Al doilea factor îl reprezintă politica sancţiunilor fiscale.

Sancţiunile fiscale sunt instrumente, mijloace prin care sunt pedepsite abaterile de la normele fixate de legile fiscale ale statului nostru. După decembrie 1989, sancţiunile fiscale au avut un rol nesemnificativ, iar în prima perioadă după decembrie 1989 – practic inexistent. Această stare a lucrurilor a constituit o cauză majoră a fraudelor fiscale la scară naţională.

Din acest punct de vedre, dacă se face o analiză critică de ansamblu a sistemului, celelalte imperfecţiuni şi inconveniente ale acestuia, luate prin comparaţie, devin minore.

Aşadar, pentru a stopa cu eficacitate evaziunea fiscală, controlul efectuat cu eficacitate de organele competente conform Legii 87/1994 trebuie să aibă la îndemână cele mai adecvate sancţiuni. Studiile au demonstrat că în materie fiscală, aplicarea celor mai aspre măsuri au nu numai un caracter reparator (de a în casa impozitul perceput cu ocazia descoperirii lui), ci mai degrabă un rol preventiv, pentru descurajarea unor asemenea fapte.

Pentru aceasta sancţiunile fiscale trebuie să fie diversificate şi suficient de aspre în raport cu gravitatea faptelor, de nivelul impozitului sustras, de recidivă etc.

Prin cele mai frecvente forme de evaziune fiscală întâlnite în practica controlului fiscal putem enunţă:

a) vânzări nedeclarate – în acest caz vânzările de bunuri sau prestaţiile de servicii se fac fără emiterea documentelor corespunzătoare şi nu se înregistrează în contabilitate, fiind cea mai cunoscută formă;

b) omiterea înregistrării agentului economic– prin aceasta societatea comercială respectivă neînregistrându-se ca plătitor de taxe şi impozite, nu achită obligaţiile către stat;

c) erori de neînregistrare cu frecvenţă sau valoare mare , probând astfel caracterul sistematic al sustragerilor de la plata datoriilor;

d) manipularea greşită de date ca : omiteri de la însumarea unor pagini, raportare greşită etc.;

e) cereri de rambursare nejustificate;

f) lichidarea companiei şi reînfiinţarea ei sub o nouă denumire;

g) înfiinţarea unor companii fantomă nedeclarate la organele fiscale etc.

Preview document

Evaziunea Fiscală - Pagina 1
Evaziunea Fiscală - Pagina 2
Evaziunea Fiscală - Pagina 3
Evaziunea Fiscală - Pagina 4
Evaziunea Fiscală - Pagina 5
Evaziunea Fiscală - Pagina 6
Evaziunea Fiscală - Pagina 7
Evaziunea Fiscală - Pagina 8
Evaziunea Fiscală - Pagina 9
Evaziunea Fiscală - Pagina 10
Evaziunea Fiscală - Pagina 11
Evaziunea Fiscală - Pagina 12
Evaziunea Fiscală - Pagina 13
Evaziunea Fiscală - Pagina 14
Evaziunea Fiscală - Pagina 15
Evaziunea Fiscală - Pagina 16
Evaziunea Fiscală - Pagina 17
Evaziunea Fiscală - Pagina 18
Evaziunea Fiscală - Pagina 19
Evaziunea Fiscală - Pagina 20
Evaziunea Fiscală - Pagina 21
Evaziunea Fiscală - Pagina 22
Evaziunea Fiscală - Pagina 23
Evaziunea Fiscală - Pagina 24
Evaziunea Fiscală - Pagina 25
Evaziunea Fiscală - Pagina 26
Evaziunea Fiscală - Pagina 27
Evaziunea Fiscală - Pagina 28
Evaziunea Fiscală - Pagina 29
Evaziunea Fiscală - Pagina 30
Evaziunea Fiscală - Pagina 31
Evaziunea Fiscală - Pagina 32
Evaziunea Fiscală - Pagina 33
Evaziunea Fiscală - Pagina 34
Evaziunea Fiscală - Pagina 35
Evaziunea Fiscală - Pagina 36
Evaziunea Fiscală - Pagina 37
Evaziunea Fiscală - Pagina 38
Evaziunea Fiscală - Pagina 39
Evaziunea Fiscală - Pagina 40
Evaziunea Fiscală - Pagina 41
Evaziunea Fiscală - Pagina 42
Evaziunea Fiscală - Pagina 43
Evaziunea Fiscală - Pagina 44
Evaziunea Fiscală - Pagina 45
Evaziunea Fiscală - Pagina 46
Evaziunea Fiscală - Pagina 47
Evaziunea Fiscală - Pagina 48
Evaziunea Fiscală - Pagina 49
Evaziunea Fiscală - Pagina 50
Evaziunea Fiscală - Pagina 51
Evaziunea Fiscală - Pagina 52
Evaziunea Fiscală - Pagina 53
Evaziunea Fiscală - Pagina 54
Evaziunea Fiscală - Pagina 55
Evaziunea Fiscală - Pagina 56
Evaziunea Fiscală - Pagina 57
Evaziunea Fiscală - Pagina 58
Evaziunea Fiscală - Pagina 59
Evaziunea Fiscală - Pagina 60
Evaziunea Fiscală - Pagina 61
Evaziunea Fiscală - Pagina 62
Evaziunea Fiscală - Pagina 63
Evaziunea Fiscală - Pagina 64
Evaziunea Fiscală - Pagina 65
Evaziunea Fiscală - Pagina 66
Evaziunea Fiscală - Pagina 67
Evaziunea Fiscală - Pagina 68
Evaziunea Fiscală - Pagina 69
Evaziunea Fiscală - Pagina 70
Evaziunea Fiscală - Pagina 71
Evaziunea Fiscală - Pagina 72
Evaziunea Fiscală - Pagina 73
Evaziunea Fiscală - Pagina 74
Evaziunea Fiscală - Pagina 75
Evaziunea Fiscală - Pagina 76
Evaziunea Fiscală - Pagina 77
Evaziunea Fiscală - Pagina 78
Evaziunea Fiscală - Pagina 79
Evaziunea Fiscală - Pagina 80
Evaziunea Fiscală - Pagina 81
Evaziunea Fiscală - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Evaziunea Fiscala.doc

Alții au mai descărcat și

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Evaziunea Fiscală

CAP.I. EVAZIUNEA FISCALĂ 1.1 CONŢINUTUL EVAZIUNII FISCALE Este cunoscut faptul că, din cele mai vechi timpuri contribuabilii , persoane fizice...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Evaziunea Fiscală între Teorie și Realitate

Dimensiunea economiei subterane nu poate fi masurata cu precizie, cifrele variind de la o sursa la alta, dar totusi efectele se fac din plin...

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Evaziunea fiscală - cauză sau efect a presiunii fiscale

1. PRESIUNEA FISCALĂ – INSTRUMENT AL POLITICII FISCALE 1.1. PRESIUNEA FISCALĂ Noţiunea de presiune fiscală trebuie studiată în corelaţie cu...

Evaziune fiscală internațională

Introducere Globalizarea economiei mondiale, precum şi breşele create în sistemul fiscal internaţional şi rafinarea strategiilor financiare au...

Evaziunea fiscală și implicațiile ei asupra bugetului statului

Introducere " Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă şi ingenioasă pentru motivul ca Fiscul, lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel...

Studiu privind metodele de evaziune fiscală depistate în județul

CAPITOLUL I EVAZIUNEA ŞI FRAUDA FISCALĂ 1.1 Conceptul de evaziune şi fraudă fiscală. Evoluţie. Tendinţe. Evaziunea şi frauda fiscală exista încă...

Controlul financiar de stat și combaterea evaziunii fiscale

Introducere Societatea contemporană se confruntă cu o serie de probleme de natură economică şi financiară, care mai de care mai serioase. Dintre...

Evaziunea fiscală - metode de combatere a evaziunii fiscale

I Conceptul de evaziune fiscală 1. Noţiunea de evaziune fiscală Evaziunea fiscală reprezintă la momentul prezent un fenomen economic dar şi...

Ai nevoie de altceva?