Evolutia cheltuielilor cu transportul feroviar in Romania in perioada 2012-2017

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Evolutia cheltuielilor cu transportul feroviar in Romania in perioada 2012-2017.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

EVOLUȚIA CHELTUIELILOR CU TRANSPORTUL FEROVIAR ÎN ROMÂNIA ÎN PERIOADA 2012-2017 1
CALCULUL INDICATORILOR DE VOLUM, STRUCTURĂ ȘI DINAMICĂ A CHELTUIELILOR CU TRANSPORTUL FEROVIAR 2
INTERPRETĂRI 5
BIBLIOGRAFIE 7

Extras din document

Cheltuielile publice exprimă relații economico-sociale în expresie bănească care se manifestă între stat pe de-o parte și persoane fizice și juridice pe de altă parte, cu ocazia repartizării și utilizării resurselor financiare ale statului în scopul îndeplinirii funcțiilor acestuia. Cheltuielile publice se manifestă sub forma plăților efectuate de stat din resurse mobilizate pe diferite căi pentru achiziții de bunuri sau prestări de servicii necesare îndeplinirii obiectivelor politicii statului.

Cheltuielile publice se referă la totalitatea cheltuielilor efectuate prin intermediul instituțiilor publice care se acoperă fie de la buget, fie din fondurile extrabugetare, fie de la bugetul propriu al instituțiilor pe seama veniturilor obținute de aceasta.

În țările dezvoltate volumul cheltuielilor publice cu destinație economică variază de la o perioadă la alta sub influența unor factori interni și externi. Factorii interni care influențează volumul acestor cheltuieli sunt: a.) particularitățile, structura și nivelul de dezvoltare ale ramurilor economice. b.) etapa de naționalizare sau privatizare c.) volumul resurselor financiare. Factorii externi se referă la evenimentele conjucturale cu efecte generalizate (ex. crizele energetice).

Strategia în domeniul transportului feroviar

În ceea ce privește dezvoltarea transportului feroviar, Guvernul României are în vedere următoarele măsuri:

- reorganizarea activității societăților comerciale feroviare din România conform directivelor UE;

- asigurarea subvenției în transportul de călători, conform normelor europene, conform contractului național de servicii (2100 trenuri / 1750 trenuri locale); privatizarea transportului feroviar de mărfuri;

- pregătirea transportului feroviar de călători, de lung parcurs, pentru privatizare (parteneriat).

Întreaga infrastructură a CFR însumează 13.807 km la care se adaugă cei 6.923 km de linii existente în stații. Din cei 20.730 km aflați în exploatarea CFR, 17.535 km de infrastructură este publică, iar 3.197 km privată.

În februarie 2011, CFR SA estima că are nevoie de o investiție de 3,4 miliarde de lei pentru reparații, întreținere, eliminarea restricțiilor de viteză și a punctelor periculoase, pentru a asigura viteza standard europeană de 160 km/h. Alocația bugetară pentru anul 2011 pentru această investiție a fost de doar 3,4% din suma necesară.

În anul 2013 CFR a demarat un proiect amplu de modernizare a tronsonului Sighișoara - Simeria pentru creșterea vitezei de deplasare la 160 km/h pentru trenurile de călători și 120 km/h pentru trenurile de marfă. În februarie 2013 s-a semnat un contract în valoare de 1,13 miliarde de euro pentru reabilitarea tronsonului Coșlariu - Sighișoara pe o lungime de 89,5 km.

CFR SA are prevăzute anul acesta în buget investiții de 3,024 miliarde de lei. Compania are plăți restante de 58,255 milioane de lei și creanțe restante de 1,1 miliarde de lei.

Compania are alocată pentru investiții suma de 76,94 milioane de lei, fonduri din care vor fi finanțate proiecte de modernizare a transportului feroviar de călători, respectiv achiziționarea de rame electrice sau trenuri electrice noi, de vagoane și locomotive.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia cheltuielilor cu transportul feroviar in Romania in perioada 2012-2017.docx

Bibliografie

1. https://ro.wikipedia.org
2. http://cursdeguvernare.ro/
3. https://cfrcalatori.ro/ro/
4. http://www.stiucum.com
5. http://www.wall-street.ro
6. http://conspecte.com
7. Gheorghe Sandu, Finanțe Publice, Suceava 1999