Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2336
Mărime: 69.30KB (arhivat)
Publicat de: Leontin Gradinaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Morosanu Gheorghe
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava

Cuprins

  1. 1.Prezentare generală a cheltuielilor social-culturale 3
  2. 2.Valorile cheltuielilor social-culturale în perioada 2008-2013 5
  3. 3. Evoluţia inflaţiei şi a valorii PIB în România în perioada 2008- 2013 6
  4. 4. Calculul indicatorilor privind volumul şi structura cheltuielilor social-culturale 6
  5. 4.1 Structura cheltuielilor social-culturale 6
  6. 4.1.1 Ponderea cheltuielilor social-culturale în totalul cheltuielilor publice 6
  7. 4.1.2 Ponderea cheltuielilor social-culturale pe destinaţii în totalul chelt social-culturale 7
  8. 4.2 Dinamica cheltuielilor social-culturale 8
  9. 4.2.1 Modificarea sau creşterea absolută a cheltuielilor 8
  10. 4.2.2 Modificarea sau creştere relativă a cheltuielilor 8
  11. 4.2.3 Modificarea absolută a cheltuielilor social-culturale pe destinaţii 9
  12. 4.2.4 Modificarea relativă a cheltuielilor social-culturale pe destinaţii 10
  13. 4.3.Elasticitatea cheltuielilor social-culturale în raport cu PIB 11
  14. 4.4 Coeficientul de corelare dintre cheltuielile social-culturale şi PIB 12
  15. Bibliografie 14

Extras din proiect

Satisfacerea nevoilor cu caracter social reprezintă o componentă importantă a politicii sociale a statelor şi presupune folosirea pe scară largă a resurselor financiare în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a populaţiei.

În România cheltuielile publice pentru acţiuni social-culturale se referă la : învăţământ; sănătate; cultură, recreere şi religie; asigurări şi asistenţă socială. În literatura de specialitate se întâlneşte termenul de securitate socială care cuprinde: asigurările sociale, asistenţa socială, ajutorul de şomaj, ale categorii de ajutoare si indemnizaţii.

Principalele surse utilizate pentru finanţarea cheltuielilor social-culturale sunt:

- fondurile bugetare, în România includ bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi unele fonduri speciale -cotizaţii sau contribuţii care alimenteză:fondul de asigurări sociale,somaj,sănătate - fondurile proprii ale înterprinderilor publice sau private - venituri ale unor instituţii social-culturale din propria lor activitate - veniturile populaţiei din care aceasta suportă prin tarife, preţuri, costul unor servicii - surse externe (Banca Mondială, UNICEF,UNESCO, UE , alte state)

Din datele calculate în perioada 2000-2010 s-a constatat că ţările dezvoltate repartizează între 23% si 56% din P.I.B. pentru finanţarea acţiunilor social-culturale şi peste jumătate din cheltuielile bugetare sunt destinate acţiunilor social-culturale, în timp ce ţările în curs de dezvoltare îndreaptă spre aceste destinaţii între 1,3% si 15% din P.I.B. iar ponderea cheltuielilor de aceasta natură în totalul cheltuielilor bugetare este mică. (sursa Govermment Finance Statics Yearbok).

Cheltuielile pentru învăţământ

Aceste cheltuieli reflectă politica educaţională a statului. Dimensiunea finanţării şi sursele de provenienţă au specificitatea în raport cu nivelul şi tipul de învăţământ. Clasificaţia UNESCO prevede următoarele categorii de învăţământ: preşcolar, primar, secundar( general, tehnic, profesional, pedagogic şi postliceal), superior şi alte tipuri. În mai multe state la aceste categorii de învăţământ se întâlnesc atât sectorul public cât şi privat.

Finanţarea învăţământului privat se face din taxe de şcolarizare suportate de beneficiari, donaţii, sponsorizări, contravaloarea unei prestaţii efectuate de respectivele unităţi.

Finanţarea învăţământului public se face pentru nivelele preuniversitate din bugetul de stat şi bugetul local precum şi în mică măsură din alte surse alternative menţionate mai sus.

România se numără printre ultimele cinci ţări din Uniunea Eu ropeană în privinţa mărimii fon durilor alocate de stat pentru educaţie, unul dintre cele mai im portante domenii pentru dezvol tarea unei ţări, cheltuielile publice pentru învăţământ raportate la PIB fiind de doar 4,1% în 2011, mai mari doar faţă de cele ale Greciei, Slovaciei şi Bulgariei. Deşi ponderea în PIB a chel tuielilor publice pentru învăţă mânt a crescut în 2011 faţă de 2010, Ro mânia tot nu a reuşit să depăşească media UE de 5,34%, potrivit datelor Eurostat.

Statele fruntaşe la fonduri alocate învăţământului sunt Dane marca (7,8% din PIB), Cipru (7,2%) şi Suedia (6,67%). În cazul Bulgariei, ocupanta ultimului loc în clasament, indi catorul este de 3,6%.

Cheltuielile pentru sănătate

Sănătatea reprezintă unul din cei mai importanţi factori care asigură desfăşurarea vieţii şi activităţii iar cheltuielile publice pentru aceasta relfectă politica sanitară a statului.

Sistemul de ocrotire a sănătăţii include un sector public (majoritar) şi un sector privat. Finanţarea diferă între cele două sectoare, pentru cel privat fiind exclusiv din tarifele percepute de beneficiarii servicilor, dar şi valorificarea brevetelor de cercetare, de tehnici medicale ca şi donaţii şi subvenţii.

Finanţarea sectorului public se face prin: fonduri alocate din buget, cotizaţii de asigurări de sănătate, resursele populaţiei( persoane neasigurate) şi ajutoare externe (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Crucea Roşie Internaţională, Semiluna Roşie Internaţională, Banca Mondială).

România este statul cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din Produsul Intern Brut dintre ţările Uniunii Europene, iar acest lucru are efecte negative asupra populaţiei, după cum se arată într-o analiză realizată de Expert forum (EFOR) şi Mind Research&Rating. România este codaşă în ceea ce priveşte banii alocaţi sănătăţii, fiind devansată chiar şi de Bulgaria, care acordă 6,9% din PIB, faţă de numai 5,6% ai României în 2009.

Cheltuielile pentru cultură,recreere şi religie

Aceste cheltuieli au în vedere organizarea, funcţionarea şi întreţinerea instituţiilor culturale legate de orice artă (biblioteci, muzee, teatre, filarmonici, operă, operetă, patrimoniu cultural) dar şi presă, edituri, case de film. În România în categoria acestor cheltuieli se includ şi cele pentru culte, activitate sportivă, acţiuni pentru tineret şi receare, divertisment.

Principalele surse de finanţare sunt :fondurile bugetare, încasările proprii ale instituţiilor respective, donaţii, sponsorizări.

Cheltuielile privind asigurări şi asistenţă socială

Asigurările sociale sunt o formă de protecţie şi sprijin, organizată de societate, pentru cazul în care membrii ei sunt în incapacitate temporară sau permanentă de- a-şi câştiga prin muncă existenţa lor şi a familiilor lor.

În ţara noastră sistemul asigurărilor sociale cuprinde: 1. Asigurările sociale de stat cu caracter general gestionate în principal de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Casa Naţională a Asigurărilor Sociale; 2. Asigurările sociale pentru sănătate dedicate exclusiv acestui scop şi care sunt gestionate de Casa Naţională de Asigurări pentru Sănătate şi de casele judeţene şi a municipiului Bucureşti,

Bibliografie

1.Tabără Vasile, „Finanţe publice şi controlul financiar în administraţia publică locală”, Editura C.H.Beck, Bucureşti, 2009

2.Moşteanu Tatiana, Vuţă Mariana, Câmpeanu Emilia-Mioara „Buget şi trezoreria publică”, Editura Universitară, Bucureşti, 2008

3.Grigorescu Laurenţiu, „Controlul finanţelor publice”, Editura Anastatic, Iaşi, 2010

Webografie

1.www.insse.ro

2.www.mfinante.ro

3. http://ec.europa.eu/romania

4.http://ro.wikipedia.org

Preview document

Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 1
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 2
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 3
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 4
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 5
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 6
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 7
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 8
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 9
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 10
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 11
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 12
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 13
Evoluția indicatorului cheltuieli social-culturale în România în perioada 2008-2013 - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Evolutia indicatorului cheltuieli social-culturale in Romania in perioada 2008-2013.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza evoluției bugetului public al României în perioada 2006 - 2016

INTRODUCERE Prezentarea de față își propune în linii mari să realizeze o analiză a bugetului public al României în perioada cuprinsă între anii...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Cheltuielile Bugetului Public Național

Introducere În procesul îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor sale, statul asigură acoperirea necesităţilor publice generale. Pentru aceasta el...

Te-ar putea interesa și

Evoluția cheltuielilor privind acțiuni generale economice, comerciale și de muncă în România în perioada 2009-2014

Cheltuielile pentru activităţi economice sunt destinate finanţării regiilor autonome sau societăţilor comerciale cu capital de stat, privat sau...

Ai nevoie de altceva?