Finantarea prin Leasing si Implicatiile Sale

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Finantarea prin Leasing si Implicatiile Sale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prep.drd.Sorin Gabriel Anton

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

Cap.1 Aspecte generale privind operatiunile de leasing 3
1.1Definirea operatiunilor de leasing 3
1.2 Istoricul operatiunilor de leasing 4
1.3 Clasificarea operatiunilor de leasing 5
1.5 Contractul de leasing 9
Cap 2. Comparatie între leasing si alte practici comerciale 10
2.1.Deosebirea dintre leasing si locatiune( închiriere) 10
2.2. Deosebirea între leasing si credit 11
2.3 Exemplu de calcul 13
2.3.Comparatia între leasing si vânzarea cu plata în rate 14
2.4. Comparatia achizitionarii bunului prin leasing cu achizitionarea cu plata cash 14
2.5 Avantajele si limitele leasingului 15
Cap 3. Piata leasing în România 17
3.1 Cadrul legal al operatiunilor de leasing în România 17
3.2 Cadrul fiscal al operatiunilor de leasing în România 19
3.3 Evolutia pietei de leasing din România 20
3.4 Factori determinanti pentru politica de leasing din România 27
3.5 Consecintele aderarii României la UE asupra leasingului 28

Extras din document

Cap.1 Aspecte generale privind operatiunile de leasing

1.1 Definirea operatiunilor de leasing

Leasingul a devenit o necesitate datorita ritmului rapid al progresului tehnic si al concurentei, ritm care devanseaza posibilitatile de autofinantare ale agentilor economici sau de creditare. Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atât de populara în lume este acela care sintetizeaza de fapt "filozofia" leasing-ului: Nu proprietatea asupra mijloacelor fixe ci utilizarea lor efectiva este aceea care aduce profit. Aspectul cheie este folosirea judicioasa a resurselor de capital: investirea banilor în ceea ce genereaza "business" si aduce profit, cum ar fi publicitatea, pregatirea superioara a personalului, stocuri, explorarea de noi piete, cercetare, dezvoltare, în locul blocarii lor prin cumpararea de mijloace fixe.

Leasingul reprezinta relatia contractuala prin care locatorul/finantatorul, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este utilizatorul, la solicitarea acestuia, contra unei plati periodice denumite rata de leasing La sfârsitul perioadei de leasing, locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing sau de a înceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului înainte de sfârsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.

Definitia leasingului poate fi data atât din punct de vedere economic, cât si juridic:

Ø economic: este o operatiune de finantare în care finantatorul asigura fondurile necesare pentru întreaga investitie;

Ø juridic: este un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul.

1.2 Istoricul operatiunilor de leasing

Chiar si în tari cu mecanisme financiare extrem de bine dezvoltate, operatiunile specifice leasing-ului sunt componente relativ noi ale activitatilor financiare, acestea derulându-se pentru prima data în Statele Unite începând cu anul 1954, odata cu înfiintarea de catre Henry Schonfeld a American Leasing Corporation. Cu toate acestea pe continentul american, fara a fi definite ca atare, operatiuni de leasing au fost identificate spre sfârsitul secolului al XIX-lea, odata cu aparitia comerciala a telefoniei, când aparatele telefonice au fost puse la dispozitia abonatilor prin încheierea unui contract de "lease".Ca operatiune distincta, în anii ´30, au început operatiunile de "lease financing" pentru finantari în domeniul imobiliar, ("sale and lease-back"). Fapt mai putin cunoscut, operatiunile de leasing au fost puternic sustinute financiar în Statele Unite de catre societatile de asigurari care, în anii ´50, si-au administrat resursele prin finantarea pe scara larga a unor operatiuni de leasing imobiliar si de echipamente industriale, creând astfel un sistem caracteristic de finantare în aceste domenii. In urmatorii ani, leasing-ul a cunoscut o ampla evolutie în toate tarile dezvoltate ale lumii, devenind o trasatura caracteristica a economiei de piata. Astfel, prima definitie legala a leasingului în Europa a aparut în Franta în anul 1966, când sub denumirea de"credit-bail" au fost definite operatiunile de leasing (doar pentru bunuri imobiliare), leasingul reprezentând o modalitate de finantare a investitiilor societatilor comerciale, dreptul de proprietate asupra investitiilor constituind însasi garantia valabila juridic. În continuare, în anul 1971 a fost definit pentru prima data leasingul mobiliar în Belgia, cu evidentierea caracteristicilor economice ale operatiunii si a transmiterii catre utilizator a riscurilor si sarcinilor ce rezulta din folosinta bunurilor. În perioada 1971-1972, leasingul a fost definit si în legislatia germana, desi printr-o tratare succinta, iar în anul 1986 legea italiana si de asemenea cea elena au definit în mod expres locatiunea financiara, atât pentru bunurile mobile, cât si pentru cele imobile. Pe continentul european, aceste evolutii din deceniile sapte si opt ale secolului trecut au fost determinate în mod evident de perioada de sustinuta crestere economica si de faptul ca leasingul aduce o contributie importanta atât pentru atingerea scopului economic al dezvoltarii investitiilor, cât si în latura sociala, facilitând dobândirea de locuinte si bunuri de folosinta îndelungata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea prin Leasing si Implicatiile Sale.doc