Cuprins
Abrevieri.1
Rezumat.2
1. Introducere.3
1.1Cadrul legal.4
2. Stadiul cercetărilor efectuate în tematica investigată.5
3. Expunerea problemei.8
3.1 Obiectivele politicii de coeziune.8
3.2 Instrumentele financiare ale politicii regionale.9
3.3 Deosebiri între fondurile pre-adereare şi post-aderare.10
4.Fondurile structurale în România.11
5. Concepte şi terminologie.13
6.Rezolvarea problemei – Soluţii identificate.15
7.Analiza rezultatelor.19
8. Concluzii.24
9.Propuneri.26
Bibliografie.28
Extras din document
FONDURILE STRUCTURALE ŞI DE COEZIUNE
Rezumat
Politica de coeziune, adoptata de Uniunea Europeană nu se poate materializa fără exis-tenţa unor fonduri structurale. Disparitatile economice şi sociale dintre ţările membre ale Uniu-nii Europene, precum şi între regiunile apartinând UE sunt reduse prin intermediul acestor ins-trumente. Integrarea României în Uniunea Europeană în 2007 şi utilizarea fondurilor structu-rale, în prezent şi în viitor, reprezinta o oportunitate care contribuie la dezvoltarea economica a ţării noastre. Scopul politicii de coeziune este de a susţine dezvoltarea economică în toate zonele şi regiunile UE. Însă, dezvoltarea economică poate părea un deziderat greu de atins de către re-giunile slab dezvoltate care nu au capacitatea de a atrage fondurile europene. Fenomenul de concentrare a procesului de creştere prin absorbţia mai consistentă a fondurilor în zonele dez-voltate a statelor membre, rămâne un obstacol în calea reducerii disparităţilor. Zonele şi regiu-nile dezvoltate au capacitate de absorbţie şi gestionare a fondurilor în timp ce zonele mai puţin dezvoltate sunt deseori incapabile de a le atrage şi utiliza. Astfel de zone trebuie să se confrunte cu provocarea de a crea cadrul capabil să absoarbă şi să utilizeze fondurile.
Cuvinte cheie: fonduri structurale, politica de coeziune, dezvoltare economică, programe operaţionale, absorbţia fondurilor.
1. Introducere
De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht privind Uniunea Europeană în noiembrie 1993, consolidarea coeziunii economice si sociale a devenit, din punct de vedere ofi-cial, unul dintre obiectivele Uniunii Europene, pe lângă înfiintarea pietei interne si a Uniunii Economice si Monetare. De-a lungul istoriei integrării europene postbelice s-a acordat tot mai multă importantă coeziunii. Însă, pe măsură ce Uniunea se extindea, realizarea coeziunii econo-mice si sociale a devenit mai dificilă, deoarece statele membre deveneau tot mai eterogene.
Respectarea principiului unitate în diversitate este unul dintre obiectivele Uniunii Euro-pene. Un deziderat, însă, greu de atins, întrucât, disparităţile existente între statele fondatoare, încă din momentul constituirii Uniunii Europene, s-au accentuat pe măsura creşterii în intensitate a integrării şi a etapelor succesive de extindere. În acest moment, Uniunea Europeană cuprinde 27 de state care formează o comunitate şi o piaţă internă de peste 493 milioane de cetăţeni, dispa-rităţile de natură economică şi socială între aceste ţări şi cele 268 de regiuni fiind semnificative . Aşadar, o regiune din patru are Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor mai mic decât 75% din media PIB a celor 27 de state. Credibilitatea UE depinde de capacitatea de a da răspunsuri pe măsură pentru diferite probleme, într-o varietate de scenarii, în condiţiile acesteo noi ordini euro-pene şi mondiale .
Politica de coeziune reprezintă instrumentul comunitar prin care se promovează conver-genţa economică. Necesitatea acesteia a apărut odată cu integrarea ţărilor mai puţin dezvoltate şi cu adâncirea procesului de liberalizare a circulaţiei bunurilor şi a factorilor de producţie. Feno-menul se datorează pieţei, care nu este în masură să genereze o convergenţă economică, ci mai degrabă realizează o accentuare a divergenţelor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Fondurile Structurale si de Coeziune.doc