Forme ale Creditului Public si Efectele Practicarii lui

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Forme ale Creditului Public si Efectele Practicarii lui.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ignatescu Diana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

Introducere 3
Cap I Caracterizarea generală a creditului public . 3
1.1Notiunea de credit public . 3
1.2 Trăsăturile creditului . 4
1.3 Funcțiile creditului public . 5
1.4 Elementele tehnice ale creditului public . 7
1.5 Destinaţia şi rolul împrumuturilor de stat 8
Cap II Forme ale creditului public . 9
2.1 Împrumuturile obligatare . 9
2.2 Împrumutul de stat . 10
Cap III Implicații ale folosirii creditului public 12
Bibliografie 14

Extras din document

Introducere

De-a lungul timpului pentru completarea resurselor financiare statul poate apela și la împrumuturi contractate de la diverși creditori în scopul realizării obiectivelor . Dezechilibrul bugetar , caracterizat prin cheltuieli publice care depășesc veniturile publice , poate fi corectat apelându-se la resursele de împrumut . În acest mod prin intermediul creditului public , bazat pe încrederea în bonitatea statului , se contracarează împrumutul de la persoane fizice sau juridice deținătoare de mijoace bănești.

Cap I Caracterizarea generală a creditului public .

1.1 Notiunea de credit public .

Creditul reprezintă ansamblul relațiilor de utilizare și mobilizare a resurselor cu caracter temporar și rambursabil în scopul acoperirii cheltuielilor publice .

Apariția creditului public este determinată de insuficiența resurselor financiare ale autorității publice, raportat la cheltuielile acestuia. Creditul poate fi pe termen scurt, mediu sau lung și este purtător de dobandă . Operațiunea de creditere se realizeză între două parți , o parte care acordă creditul, iar cealaltă parte se îndatorează în schimbul rambursării sumei la dată stabilită . Principalul element care diferențiază creditul public de celelante forme ale creditării, este că acesta constă în satisfacerea de nevoi colective.

Titlurile de credit public sunt acele documente în care sunt înscrise sumele subscrise și drepturile creditorilor. Aceste înscrisuri au denumiri diferite (titluri publice , efecte publice și obligațiuni ) în funcție de termenul de rambursare și caracteristicile lor .

Titlurile de credit public pot fi :

a) Nominale ( se emit atunci când creditul public se adresează unui număr mic de subscriitori )

b) La purtător ( se emit atunci când creditul public se adresează unui număr mare de subscriitori )

1.2 Trăsăturile creditului .

Creditul are ca principal obiectiv transferul temporar de mijloace bănești de la persoanele deținătoare spre cei care au nevoie, însa în același timp creditul presupune rambursarea sumelor angajate și perceperea de dobândă .

Trăsăturile principale ale creditului sunt : separarea proprietății asupra capitalului de împrumut de folosirea lui , plata dobânzii pentru utilizarea capitalului împrumutat , rambursarea creditelor la scadență .

- Separarea proprietății asupra capitalului de împrumut de folosirea lui .

Capitalul de împrumut nu este folosit de agentul economic sau de persoană fizică care deține un excedent bănesc, de cel căruia îi aparține, ci de cel care îl primește ca titlu de împrumut .

- Plata dobânzii pentru utilizarea capitalului de împrumut .

Dobânda este reprezentată de prețul pe care îl suportă debitorul pentru a utiliza capitalul împrumutat .Nivelul dobânzii influențează evoluția indicatorilor economici și financiari cât și asupra volumului creditelor. Astfel practicarea unei dobânzi scăzute ,inferioară rentabilității economice constituie un impuls pentru intreprinzatori în a angaja un volum sporit de credite .

- Rambursarea creditelor la scadență .

Creditul reprezintă o finanțare cu caracter temporar, iar acordarea acestuia este urmată după un timp de rambursare . Rambursarea sa presupune stabilirea scadențelor în funcție de modul în care sunt garantate. Garantarea creditului se poate realiza prin garanții personale și reale . Cea mai reală formă de garantare a creditului este cea financiară. Deseori garantarea împrumuturilor are loc pe bază elementelor de activ ale debitorului, acestea fiind rezultate din activitatea de creditare .

Fisiere in arhiva (1):

  • Forme ale Creditului Public si Efectele Practicarii lui.docx

Bibliografie

1. Vasile Cocriș , Vasile Turluc , Angela Roman , Ovidiu Stoica , Valeriu Dornescu , Dan Chirleșan –Monedă și credit , Editura Universității Alexandru Ioan Cuza , Iași , 2013 ;
2. Victor Stoica , Petre Deaconu , Bani și credit . Bani .Teorii monetare .Administratea banilor și politică monetară , Editura Economică , 2003 ;
3. Dan Moraru ,Mihai Nedelescu , Nicolae Plaiasu , Cristina Stanescu , Razvan Sindrila –Finante Publice si Evaziune fiscala , Editura economica ,2008 ;
4. Dan Moraru , Mihai Nedelescu , Cristina Stănescu , Oana Preda , Finanțe publice , Editura Economică , 2007 .