Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7578
Mărime: 52.72KB (arhivat)
Publicat de: Cazimir Sârbu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Firtescu Bogdan
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza" Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Specializarea FINANŢE ŞI BĂNCI

Cuprins

  1. Cuprins 2
  2. Introducere 4
  3. Capitolul 1. Evaziunea fiscală ca factor de risc la adresa securităţii naţionale 6
  4. 1.1 Caracterizarea evaziunii fiscale. Sistemul fiscal – obiect de acţiune al evaziunii fiscale 6
  5. 1.2. Clasificarea evaziunii fiscale şi încadrarea fraudelor fiscale în formele acesteia 7
  6. Cap. 2 – Frauda fiscală (evaziunea fiscală ilicită) 11
  7. 2.1. Caracterizarea fraudelor fiscale 11
  8. 2.2 Frauda tradiţională sau prin disimulare 14
  9. 2.3. Frauda juridică 15
  10. 2.4 Frauda contabilă 15
  11. 2.5 Frauda prin evaluare 16
  12. 2.6 Premise ale apariţiei fraudelor fiscale 17
  13. Cap 3. Frauda fiscală la nivel naţional 17
  14. 3.1 Evoluţia fraudei fiscale în România 17
  15. 3.2 Premise ale fraudei fiscale în perioada actuală în România 19
  16. 3.3 Forme ale evaziunii, iar în cadrul acesteia a fraudei fiscale din perioada actuală în România 20
  17. 3.4 Prevenirea şi combaterea fraudei fiscale 21
  18. Concluzii 24
  19. BIBLIOGRAFIE 25

Extras din proiect

Introducere

Banii atrag ca un magnet, ca un miraj, obsedează, strică liniştea, tulbură minţile şi, pentru dobândirea lor, unii nu se dau în lături de la acte antisociale, ilegale sau, pur şi simplu, ticăloase.

Mila, ruşinea sau frica nu mai constituie oprelişti pentru cei în care aviditatea, lăcomia, dorinţa de îmbogăţire sau aspiraţiile spre vârful puterii sunt mai presus de orice lege umană sau de înseşi legile divine. În dorinţa de a avea (material) mai mult decat ceilalţi, se fura orice şi de peste tot. A fura de la aproapele tău este un act condamnabil în opinia generală, un gest profund dezonorabil. A fura de la stat, o entitate abstractă, este o virtute în mintea multor oameni. Abstractizarea statului - statul suntem noi - este din ce în ce mai accentuată atât ca urmare a imixtiunii acestuia in viaţa economică şi socială, în viaţa şi siguranţa cetăţeanului, iar uneori şi în destinele acestora, cât şi datorită opozabilităţii dispozitiilor statului în raport cu interesele şi doleanţele individului.

Nu a fost din totdeauna aşa. Toate acestea au apărut o dată cu statul şi se manifestă din ce în ce mai pronunţat în zilele noastre. Până când? Atât timp cât statul va exista. Multitudinea obligaţiilor fiscale impuse contribuabililor prin sistemul fiscal şi, mai ales, povara fiscalităţii au determinat şi stimulat, în toate timpurile, ingeniozitatea acestora în a descoperi procedee şi modalităţi diverse de eludare a legilor fiscale, cu scopul de a plăti cât mai puţin din obligaţiile impuse de către stat prin sistemul de impozite, taxe şi contribuţii. Aceste acţiuni ale contribuabililor, desfăşurate în scopul protejării unei părţi cât mai mari din veniturile proprii, din calea impozitării, şi utilizând diverse forme de eludare a legislaţiei fiscale, sunt regăsite la toate statele lumii.

În ultimii ani, acţiunile de eludare sunt transferate dinspre interiorul sistemelor fiscale naţionale, dincolo de frontierele statale, acţiune determinată de tendinţele de globalizare economică, politică şi socială. Sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale a existat, există şi va exista. Doar formele şi modalităţile de înfăptuire se schimbă în timp .

Pentru a putea vorbi despre fiscalitate şi mai precis despre evaziunea şi frauda fiscală, trebuie să avem în vedere 2 importanţi indicatori fiscali şi anume, presiunea fiscală şi gradul de fiscalitate.

Astfel presiunea fiscală este un indicator fiscal, reprezentând gradul de fiscalitate, adică măsura în care contribuabilii suporta din veniturile şi din averea lor impozitele şi taxele, ca prelevări obligatorii instituite şi percepute prin constrângere legală de către stat într-un an fiscal.

Gradul de fiscalitate este un indicator macroeconomic care exprimă mărimea impozitelor şi taxelor şi se determină prin raportarea veniturilor statului care provin din impozite şi taxe la produsul intern brut.

Experienţa confirmă că în ţările în care presiunea fiscală este mare, suma absolută a veniturilor statului are o tendinţă de scădere. Curba lui Laffer exprimă evoluţia în timp a raportului dintre cuantumul prelevărilor obligatorii şi rata presiunii fiscale.

După cum se poate observa şi din grafic, dacă gradul de fiscalitate, presiunea fiscală este mare, depăşeşte un anumit coeficient, ea are o influenţă negativă asupra activităţii economice a contribuabililor, îi descurajează să investească, să economisească, să producă, îi determină să practice evaziunea şi frauda fiscală, conduce la scăderea produsului naţional brut, la diminuarea încasărilor fiscale .

Capitolul 1. Evaziunea fiscală ca factor de risc la adresa securităţii naţionale

1.1 Caracterizarea evaziunii fiscale. Sistemul fiscal – obiect de acţiune al evaziunii fiscale

Există o psihologie a contribuabililor, amplificată de lipsa unei educaţii fiscale, la care se adaugă dimensiunea presiunii fiscale, deficienţele legislative şi administrative ale gestionării impozitelor de a se sustrage parţial sau total de la plata obligaţiilor fiscale ce le revin. Aceasta cu atât mai mult cu cât omul, prin natura sa mentală, emoţională şi educaţională, este înclinat în general, să pună interesul individual înaintea celui general al societăţii, chiar atunci când acceptă necesitatea existenţei impozitului .

Dar ce este evaziunea fiscală şi care sunt formele acesteia?

Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea de la impunere a unei părţi mai mari sau mai mici din materia impozabilă. Ca fenomen, evaziunea fiscală se întâlneşte deopotrivă atât pe plan naşional, cât şi internaţional.

Într-o definiţie mai completă, evaziunea fiscală este prezentată ca fiind sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale de către persoane fizice sau juridice române sau străine .

Privind retrospectiv se poate afirma că evaziunea fiscală este tot atât de veche şi omniprezentă în societate pe cât de veche este existenţa Statului şi a legilor fiscale. Plătitorii de impozite au încercat permanent să se sustragă de la obligaţiile fiscale care le revin, mai întâi prin forţă, iar ulterior prin manevre active şi ingenioase. Scopul l-a constituit întotdeauna apărarea punctului lor sensibil, veniturile sub diferite forme de manifestare, în faţa nevoilor financiare mereu crescânde ale Statului.

Prin urmare, se poate afirma că evaziunea fiscală constituie un fenomen social cu implicaţii financiare, care constă în sustragerea contribuabililor de drept de la plata obligaţiilor fiscale ce le revin, în mod parţial sau total, utilizând lacunele legislative sau recurgând la manevre ingenioase în scopul ascunderii materiei impozabile .

1.2. Clasificarea evaziunii fiscale şi încadrarea fraudelor fiscale în formele acesteia

Procedeele utilizate de plătitori pentru a se sustrage obligaţiilor fiscale care le revin, sunt diverse şi în permanenţă adaptate la evoluţia legislaţiei fiscale, evoluţia relaţiilor economice şi a sistemului informaţional contabil.

Preview document

Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 1
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 2
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 3
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 4
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 5
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 6
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 7
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 8
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 9
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 10
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 11
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 12
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 13
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 14
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 15
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 16
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 17
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 18
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 19
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 20
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 21
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 22
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 23
Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Forme ale Fraudei Fiscale si Premise ale Producerii Acesteia.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia

Cap. 1 Frauda fiscală (evaziune fiscală ilicită) 1.1 Caraterizarea fraudei fiscale Notiunea de evaziune fiscală exprimă sustragerea de la...

Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia

Prefaţă Mijloacele de finanţare şi de susţinere a activităţilor statului sunt formate în mare parte din venituri fiscale, respectiv din impozite...

Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia

I. Evaziunea fiscală Evaziunea fiscală este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă statele contemporane. Statul ȋși procură...

Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia

1. Introducere Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale complexe de maximă importanţă cu care statele de astăzi se confruntă...

Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia

Capitolul 1 Evaziunea fiscală: concept şi forme 1.1 Conceptul de evaziune fiscală Multitudinea obligaţiunilor pe care legile fiscale le impun...

Forme ale Fraudei Fiscale și Premisele Producerii Acesteia

CapI Frauda fiscală I.1 Abordări ale noţiunii de fraudă fiscală Frauda fiscala legală este utilizată frecvent ¬în ţările francofone( Franţa,...

Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acesteia

Cap.1. EVAZIUNEA FISCALĂ 1.1. Caracterizarea evaziunii fiscale Profesorul Virgil Popescu spune că „ Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă...

Forme ale Fraudei Fiscale și Premise ale Producerii Acestora

Capitolul 1. Evaziunea fiscală. Concept și forme 1.1. Concept Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea de la impunere a unei părţi mai mari sau...

Ai nevoie de altceva?