Fundamentarea preturilor produselor pe exemplul Telekom

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Fundamentarea preturilor produselor pe exemplul Telekom.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adina Dornean

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

1. Prezentare a companiei Telekom Romania 3
1.1. Scurt istoric 3
1.2. Viziunea si misiunea companiei Telekom 5
2. Procesul de stabilire a pretului 6
3. Strategia de aplicare a preturilor 10
Concluzii 17
Bibliografie 18

Extras din document

1. Prezentare a companiei Telekom Romania

1.1. Scurt istoric

Telekom Romania este una dintre cea mai importanta companie de telecomunicatii din Romania, cu un portofoliu bogat de servicii de baza si servicii avansate pe care le ofera la cele mai inalte standarde de calitate. Este o companie in miscare pe piata comunicatiilor din Romania.

Telekom Romania este un brand de telecomunicații din România, lansat pe 13 septembrie 2014. Deși se prezintă și comunică sub același brand, serviciile fixe sunt oferite de Telekom Romania Communications SA (fost Romtelecom SA), iar serviciile mobile sunt oferite de Telekom Romania Mobile Communications SA (fost Cosmote Romanian Mobile Telecommunications SA); ambele societăți au sediul în București și reprezintă subsidiara Deutsche Telekom în România. Infrastructura operațională exista cu mult timp înainte, Romtelecom fiind operatorul național de telefonie fixă, domeniu în care a deținut monopolul până la 1 ianuarie 2003, iar Cosmote (ex-Cosmorom) deținând din 1998 una din licențele de telefonie GSM, cu acoperire națională.

In anului 1991 a fost infiintarea ROMTELECOM ca operator de servicii de telecomunicatii, titularul monopolului pentru servicii de baza. Situatia mostenita la acea data era: un grad de telefonizare de 9.5%, tehnologie analogica, comutatie rurala prevalent manual, peste 3.000 de localitati neconectate, retea de distributie cu cabluri cu izolatie de hartie, putine circuite internationale (intrare automat, iesire manual), cadru de reglementare descurajator pentru trafic, lista de asteptare de decenii, multi abonati cuplati, asteptare de ore pentru apeluri interurbane si chiar zile pentru international, rata defectiunilor uriasa, timp de repunere in functiune indelungat.

A urmat apoi, perioada 1991-1998, cand au avut loc:

• programe ambitioase de investitii si restructurare;

• extinderi si modernizari masive ale retelei finantate din surse proprii si credite, fara subventii bugetare;

• digitalizarea retelei;

• magistrala de fibra optica;

• o noua arhitectura ierarhizata a retelei;

• cresterea spectaculoasa a bazei de clienti si imbunatatirea sensibila a calitatii serviciilor;

• politica de reechilibrare tarifara.

In luna noiembrie a anului 1997 ROMTELECOM a devenit societate nationala pe actiuni, in pregatirea privatizarii.

Pe piata de telecomunicatii din Romania, compania ROMTELECOM a fost lider de piata, dar dupa liberalizarea pietei, s-a trecut de la situatia in care ROMTELECOMUL detinea monopolul la situatia in care au aparut mai multi jucatori pe piata.In anul 2003 a avut loc o tranzitie de la monopol la competitor, ca urmare a liberalizarii pietei si avea peste 4,2 milioane de clienti, ceea ce reprezinta un grad de telefonizare mai mare de 19%.

In urma aceste modificari pentru a ramane lider pe piata telecomunicatiilor a apelat la mai multe strategii de marketing cum ar fi cele de produse si servicii, preturi, promovare, distributie.

În iunie 2010 Romtelecom avea în portofoliu 2,6 milioane de clienți de telefonie fixă, iar Cosmote 2,9 milioane de clienți prepay și abonați. La data rebranding-ului (2014), prin comasarea portofoliului de clienți, Telekom Romania a ajuns pe primul loc ca număr de clienți pe piața românească de telecomunicații.

Principalele domenii de activitate sub brand-ul consolidat sunt: telefonia mobilă, telefonia fixă, furnizarea de acces la internet și televiziune digitală prin satelit, IPTV și WebTV, noul brand concentrându-se asupra serviciilor integrate (pachete 5 Play). Singurul concurent care oferă pachete similare de servicii este RCS & RDS. Concurenții pe celelalte domenii de activitate sunt:UPC, Vodafone și Orange.

Servicii fixe

Continuatoare a fostului Romtelecom, compania Telekom Romania Communications este controlată de Deutsche Telekom ca acționar majoritar al Organizației Elene de Telecomunicații (OTE), care deține 54,01% din acțiuni. Restul de 45,99% din acțiuni au rămas în posesia statului român.

Servicii mobile

Continuatoare a fostului Cosmote România, Compania Telekom Romania Mobile Communications este controlată de Deutsche Telekom tot prin OTE, care deține 86.2% din acțiuni. La sfârșitul lui 2013, compania avea 6,1 milioane de clienți, dintre care 25,9% erau abonați, iar restul foloseau servicii preplătite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentarea preturilor produselor pe exemplul Telekom.docx

Bibliografie

M. Papuc, „Tehnici Promotionale”, Editura Universitara, Bucuresti, 2004
http://adevarulfinanciar.ro
http://www.gsmland.ro/stire/strategia-pentru-3-milioane-de-clienti_323
http://www.money.ro/vodafone-aplica-politica-de-pre-a-cosmote/
https://www.telekom.ro/
http://www.revistabiz.ro/noul-telecom-1402/