Fuziuni si Achizitii in Sistemul Bancar Romanesc

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Fuziuni si Achizitii in Sistemul Bancar Romanesc.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

Introducere

La inceputul noului mileniu lumea traverseaza o perioada de refaceri profunde, crize sociale, economice, financiare, schimbari de regimuri politice si modificarea structurii economice globale. Fluxurile financiare internationale au cunoscut o ampla expansiune, atat in interiorul economiilor fiecarei tari, cat si la nivel global integrand in aceasta miscare continente si regiune aflate geografic la mare departare unele de altele.

In ultimii ani integrarea economica globala a fost accelerata pe mai multe niveluri, viteza caracterizand aceste vremuri. Daca liberalizarea comertului inceputa cu mult timp in urma, continua si astazi, in sfera finantelor schimbarile au fost atat de mari, practic nemaintalnite in istoria sistemelor financiare. Aceasta impune ca globalizarea financiara sa fie insotita de o continua si rapida crestere/dezvoltare a schimbului mondial de bunuri si servicii. Fluxul schimburilor comerciale a fost insotit de un flux al capitalurilor.

Fuziunea societăţilor bancare s-a impus ca o metodă modernă de gestionare a riscului global de creditare atât în cadrul fiecărei ţări cât şi la scara internaţională. Noua entitate bancară realizată în urma fuziunii dispune de un capital consolidat, care acoperă mai bine pierderile determinate de producerea riscului de creditare. Procesul de fuziune este o caracteristică generală a economiilor moderne fiind realizate fuziuni în toate ramurile economice, dar mai ales în domeniul financiar.

Ce este o achiziţie în sistemul bancar?

În sistemul bancar în cazul achitiilor prin absorbţie, banca cumpărătoare “înghite” (absoarbe) banca cumpărata aceasta din urmă fiind dizolvata.

Ce este o fuziune ?

Fuziunea este procedeul prin care două sau mai multe întreprinderi îşi unesc patrimoniile şi constituie din punct de vedere juridic o nouă întreprindere. Fuziunea presupune dizolvarea întreprinderilor care au decis să fuzioneze şi în acelaşi timp dispariţia lor din punct de vedere juridic

De exemplu, la fuziunea bancilor italiene Intesa si Sanpaolo IMI s-a creat banca Intesa Sanpaolo , cele doua banci initiale fiind dizolvate.

Cum se “face” o asemenea fuziune?

Pasul 1: Cel mai complicat proces este cel al redactării proiectului de fuziune din cauza hăţişului legislativ şi armonizării lui. Departamentele de “legal” şi cele de secretariat vor avea cel mai mult de lucru în perioada care urmează.

Pasul 2: Urmează apoi stabilirea lucrurilor/proceselor etc care diferă între cele două bănci. Se iau la puricat sistemele IT, ofertele de credite şi depozite , procedurile şi normele interne şi nu în ultimul rând filosofia de business. Pe fiecare segment se compară bancă A cu B şi se optează de regulă pentru cele mai bune practici europene sau mondiale cu care nouă banca va lucra.

Pasul 3: se formează echipele de lucru ale băncii A şi B pe module de lucru- management (de regula asta se stabileşte printre primele) resurse umane ( o parte dintre directori şi angajaţi vor pleca, iar alţii vor rămâne) , filosofia noii bănci (va lucra pe profitabilitate globală sau pe fiecare produs, va fi orientată mai degrabă corporate sau IMM)

Fuziuni si achiziții bancare

I. Scurt istoric

Tarile Uniunii Europene au o experienta proprie in ceea ce priveste ritmul si istoria restructurarii sistemelor bancare.

- La sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90 procesul de restructurare si concentrare bancara a avut loc in tari mici ale Uniunii Europene, cum ar fi: Danemarca si Olanda.

- Acest proces a condus la crearea unor largi institutii nationale pregatite pentru competitie in cadrul unei piete unice, sau ca o parte regionala a acesteia

- La inceputul anilor '90, in plina criza a sistemului bancar scandinav, fuziunile si achizitiile au creat mari institutii in Suedia si Finlanda. Bancile din Marea Britanie au cunoscut un ciclu de fuziuni si achizitii la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90.

- In Spania un proces similar a avut loc la inceputul anilor '90, implicand in special bancile de economii. In aceeasi perioada mai multe tari au intreprins eforturi pentru privatizarea unora din marile banci proprietate publica, prin atragerea investitorilor privati.

II. Principalele elemente conceptuale privind fuziuniile si achizitiile

- „ A creste pentru a cuceri piata. „ slogan folosit pentru a desemna strategiile marilor companii care urmaresc expansiunea si inregistrarea unei dimensiuni mari;

- Cresterea unei companii poate fi de doua feluri: interna si externa.

- Cresterea interna inseamna sporirea capacitatilor unei firme „ prin ea insasi”, adica prin autofinantare, pe baza profitului propriu nedistribuit si reinvestit.

- Cresterea externa, de concentare a capitalului, se poate infaptui pe mai multe cai:

- Fuziunea este o tehnica de concentrare prin care doua sau mai multe firme, indiferent de tara de origine, se regrupeaza intr-una singura. Din punct de vedere juridic, vechile firme dispar, fiind inlocuite de o noua institutie;

- Absorbtia reprezinta o tehnica de achizitie prin care o firma cumpara integral o alta firma. Societatea absorbita dispare ca si firma de sine statatoare.

III. Cadrul necesar consolidarii bancare prin intermediul achizitiilor si fuziunilor

In literatura de specialitate se arata ca in materie de fuziuni si achizitii trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte :

• Prudenta bancara:

• Abilitatea de a crea o echipa redutabila de conducere;

• abilitatea autoritatii de supraveghere de a asista institutia in cazul unor probleme;

• adecvarea capitalului si posibilitatea de a atrage capital in viitor;

• structura actionarilor semnificativi in noua entitate creata;

profilul global de risc al entitatii nou - create;

• nivelul de risc pe parcursul procesului de integrare din cele doua institutii;

• eficienta guvernantei corporatiste;

• abilitatea institutiilor de a retine personalul cheie in momentele critice pentru a asigura o tranzactie de succes pentru noul organism.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fuziuni si Achizitii in Sistemul Bancar Romanesc.docx

Bibliografie

1. www.unicredit-tiriac.ro
2. www.zf.ro
3. www.romanialibera.ro
4. www.wall-street.ro
5. www.money.ro
6. www. tiriacholdings.ro
7. www.capital.ro
8. www.bancatransilvania.ro
9. www.ziare.com
10. www.businessmagazin.ro
11. www.economie.hotnews.ro
12. www.hymerion.ro
13. www.adevarul.ro
14. www.crediteuropebank.com

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANȚE, ASIGURĂRI, BĂNCI ȘI BURSE DE VALORI