Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 101 în total
Cuvinte : 29489
Mărime: 241.45KB (arhivat)
Publicat de: George Paraschiv
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stefura Gabriel

Cuprins

  1. Capitolul 1.Organizarea şi conducerea gestiunii financiare la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” 3
  2. 1.1 Scurt istoric şi obiect de activitate 4
  3. 1.2 Organizare internă 5
  4. 1.3 Funcţionalitate 9
  5. 1.4 Relaţiile cu exteriorul ale instituţiei 14
  6. 1.5 Structura şi evoluţia principalilor indicatori financiari în perioada 2003-2006 20
  7. Capitolu2 Fundamentarea indicatorilor financiari la Spitalul Clinic”Dr. C. I. Parhon” 23
  8. 2.1. Bugetul de venituri şi cheltuieli 23
  9. 2.1.1. Importanţa întocmirii şi aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli la instituţiile publice 27
  10. 2.1.2. Elemente pe baza cărora se întocmesc bugetele de venituri şi cheltuieli 29
  11. 2.2. Fundamentarea cheltuielilor 35
  12. 2.2.1.Clasificarea cheltuielilor pe articole, în funcţie de sursa de finanţare pentru plata lor 37
  13. 2.2.2 Fundamentarea cheltuielilor finanţate din bugetul de stat 39
  14. 2.2.2.1 Fluxul generat de aprovizionarea cu medicamente, materiale sanitare, obiecte de inventar 52
  15. 2.2.3. Determinarea cheltuielilor finanţate din bugetul CAS şi din bugetul asigurărilor de sănătate 56
  16. 2.3. Fundamentare veniturilor 64
  17. Capitolul 3. Finanţarea cheltuielilor la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” 68
  18. 3.1Surse de finanţare 68
  19. 3.2 Finanţare bugetară 74
  20. 3.2.1 Plăţile din credite bugetare şi din venituri extrabugetare sunt evidenţiate prin 80
  21. 3.3 Structura şi evoluţia finanţării Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iaşi 85
  22. Capitolul 4. Organizarea şi conducerea evidenţei în gestiunea financiară la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” 88
  23. 4. 1. Evidenţa tehnico-operativă 88
  24. 4. 2. Evidenţa statistică 88
  25. 4. 3. Evidenţa prin contabilitate 89
  26. BIBLIOGRAFIE: 100

Extras din proiect

Capitolul 1.

Organizarea şi conducerea gestiunii financiare la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon”

“Resursele financiare ale statului împreună cu resursele financiare ale unităţilor administrativ-teritoriale şi cu cele ale instituţiilor publice alcătuiesc resursele financiare publice.”

Statul român realizează o bună parte din sarcinile ce decurg din funcţiile sale printr-o reţea vastă de instituţii ale puterii şi administraţiei de stat, instituţii de învăţămînt, instituţii sanitare, instituţii ale justiţiei şi procuraturii, instituţii ale armatei.

Instituţiile de stat sunt caracterizate prin aceea că nu-şi acoperă cheltuielile din venituri proprii, vărsând de regulă la buget toate sumele realizate sub formă de venit. Primesc în schimb de la bugetul statului fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor efectuate în îndeplinirea sarcinilor ce le revin. Datorită legăturii lor strânse cu bugetul de stat, realizată atât prin intermediul veniturilor cât şi prin intermediul cheltuielilor, această categorie de unităţi poartă denumirea de instituţii bugetare.

Instituţiile bugetare, ca unităţi care îndeplinesc anumite funcţii sociale, dispun de un anumit patrimoniu, de anumite mijloace materiale şi băneşti, pe care sunt obligate să le folosească potrivit normelor legale, cu o mare eficienţă. Ele sunt obligate să înregistreze cu ajutorul unui sistem propriu de evidenţă toate operaţiile economico-financiare produse de mişcarea acestor mijloace. Cu ajutorul evidenţei este necesar să se asigure înregistrarea la zi a veniturilor realizate şi a plăţilor de casă efectuate, pe fiecare din subdiviziunile clasificaţiei bugetare, precum şi a cheltuielilor efective ocazionate.

Trăsături:

-nu au scop lucrativ (în sensul de a produce activităţi şi servicii productive) şi nu sunt creatoare de profit;

-finanţarea cheltuielilor de funcţionare (cunoscute şi sub denumirea de cheltuieli curente) şi a investiţiilor instituţiilor se asigură în felul următor:

-integral de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;

-din veniturile extrabugetare şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat şi de la bugetele locale;

-din veniturile extrabugetare cu destinaţie specială pentru anumite cheltuieli stabilite de lege;

-instituţiile publice mai pot folosi pentru desfăşurarea şi lărgirea activităţii lor, mijloace materiale şi băneşti primite gratuit de la persoane juridice şi fizice;

-veniturile publice sunt formate din impozite, taxe şi alte venituri stabilite de lege comparativ cu veniturile unităţilor productive care provin din vânzarea produselor, prestarea serviciilor sau din executarea de lucrări;

-sumele rezultate din vânzarea unor imobile sau din vânzarea altor bunuri aparţinînd unor instituţii publice se varsă integral la bugetul de stat sau la bugetele locale;

-sumele încasate din concesionarea unor bunuri ale statului constituie venit al bugetului de stat sau a bugetelor locale;

-veniturile extrabugetare ale instituţiilor publice se încasează, se administrează şi se contabilizează de către instituţiile în cauză fără a se efectua vărsăminte din acestea la bugetul de stat sau la bugetele locale;

-mijloacele fixe rezultate ca urmare a cheltuielilor de investiţii sau primite în mod gratuit, majorează fondul social al instituţiei publice;

-instituţiile publice nu calculează şi nu înregistrează amortizarea mijloacelor fixe decât la activităţile productive şi la serviciile prestate cu caracter productiv aflate în subordinea instituţiei publice;

-au planuri de conturi specifice instituţiei publice;

-purtătorii primari de informaţie folosiţi de instituţiile publice sunt:

-comuni: factură, chitanţă, bon consum, stat de plată;

-specifici: listă de alimente, cerere pentru deschidere de credite, dispoziţie bugetară privind repartizarea creditelor.

-întocmesc darea de seamă contabilă la sfârşitul perioadei de gestiun, respectiv trimestrial.

1.1 Scurt istoric şi obiect de activitate

La data de 25 mai 1943, conducătorul statului emite Decretul-lege nr. 1470 prin care se hotărăşte în art. 1 că spitalul nou al Casei Naţionale al Asigurărilor Sociale din Iaşi este destinat clinicilor universitare ale Facultăţii de Medicină Iaşi. La art. 2 se fac primele numiri de profesori la acest spital.

În primăvara anului 1949, Spitalul C. I. Parhon, după noua sa denumire – conform Legii Învăţământului din august 1948, intra în funcţiune şi avea în structura sa următoarele clinici: Clinica medicală cu 100 paturi, Clinica de reumatologie cu 100 paturi, Clinica de chirurgie cu 100 de paturi, Maternitate cu 80 de paturi.

Din februarie 1949 Spitalul trece de la Casa Centrală a Asigurărilor Sociale printr-un simplu proces-verbal în proprietatea Ministerului Sănătăţii.

Actualmente, Spitalul clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi, situat în B-dul Copou nr. 50, este organizat în conformitate cu prevederile Decretului nr. 296/1973, modificat prin Decretul nr. 398/1977 privind stabilirea normelor unitare de structură şi funcţionează potrivit Deciziei nr. 326/1973 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Judeţului Iaşi.

In prezent Spitalul Clinic”C.I.Parhon” funcţionează în baza Legii nr.270/2003.

Spitalul clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi este spital de specialitate categoria a III-a, care asigură asistenţă medicală de specialitate în profilul de boli interne, nefrologie, chirurgie, urologie, anestezie-terapie intensivă şi dializă (“rinichi artificial”).

În activitatea pe care o desfăşoară are atribuţii de învăţământ medical superior, de cercetare ştiinţifică şi de for metodologic judeţean şi interjudeţean.

Spitalul clinic “Dr. C.I. Parhon” este o unitate bugetară cu personalitate juridică, subordonat Ministerului Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Iaşi şi Primăriei Municipiului Iaşi.

Spitalul clinic “Dr. C.I. Parhon” asigură:

-accesul populaţiei la toate formele de asistenţă medicală;

-rezolvarea problemelor de sănătate din teritoriul arondat;

-utilizarea eficientă a personalului de specialitate şi a mijloacelor de investigaţie şi tratament;

-perfecţionarea continuă a actului medical.

1.2 Organizare internă

Spitalele sunt unităţi sanitare cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, proprietate publică sau privată, care asigură servicii medicale. Aceste servicii pot fi: preventive, curative, de recuperare şi paliative, de îngrijire în caz de graviditate şi maternitate, precum şi a nou-născutului.

Spitalele participă la asigurarea stării de sănătate a populaţiei, potrivit competenţelor stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Spitalele răspund, potrivit legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea condiţiilor de cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenire a infecţiilor nozocomiale, conform normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii şi familiei, ce determină prejudicii cauzate pacienţilor, stabilite de către organele competente. Pentru prejudicii cauzate pacienţilor din culpă medicală, răspunderea este individuală.

Orice spital are obligaţia de a acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricarei persoane care se prezintă la spital, dacă starea sănătăţii persoanei este critică. După stabilizarea funcţiilor vitale, spitalul va asigura, după caz, transportul obligatoriu medicalizat la o altă unitate medico-sanitară de profil.

Structura organizatorică a spitalelor cuprinde, după caz: secţii, departamente, laboratoare, servicii de diagnostic şi tratament, comparti-mente, servicii sau birouri tehnice, economice şi administrative, serviciu de asistenţă prespitalicească şi transport urgenţe, structuri de primiri urgenţe şi alte structuri aprobate de Ministerul Sănătăţii

Spitalul public este condus de un manager, persoană fizică sau juridică. Ministerul Sănătăţii Publice organizează concurs sau licitaţie publică, după caz, pentru angajarea managerului. Managerul, persoană fizica sau juridica, încheie contract de management cu Ministerul Sănătăţii Publice pe o perioada de 3 ani cu evaluare anuală. Contractul poate fi reînnoit sau poate înceta în urma reevaluării pe baza criteriilor de performanta stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice.

Preview document

Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 1
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 2
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 3
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 4
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 5
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 6
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 7
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 8
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 9
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 10
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 11
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 12
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 13
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 14
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 15
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 16
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 17
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 18
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 19
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 20
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 21
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 22
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 23
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 24
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 25
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 26
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 27
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 28
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 29
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 30
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 31
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 32
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 33
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 34
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 35
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 36
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 37
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 38
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 39
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 40
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 41
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 42
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 43
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 44
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 45
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 46
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 47
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 48
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 49
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 50
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 51
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 52
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 53
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 54
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 55
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 56
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 57
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 58
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 59
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 60
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 61
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 62
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 63
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 64
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 65
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 66
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 67
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 68
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 69
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 70
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 71
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 72
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 73
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 74
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 75
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 76
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 77
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 78
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 79
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 80
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 81
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 82
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 83
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 84
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 85
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 86
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 87
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 88
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 89
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 90
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 91
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 92
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 93
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 94
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 95
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 96
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 97
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 98
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 99
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 100
Gestiunea financiară Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iași - Pagina 101

Conținut arhivă zip

  • Gestiunea Financiara Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon, Iasi.doc

Alții au mai descărcat și

Fundamentarea și execuția cheltuielilor la Spitalul Clinic de Urgențe Sfântul Ioan din Iași

Cap.1. Organizare şi funcţionalitate la Spitalul Clinic de Urgenţe Sf.Ioan din Iaşi 1.1 Scurt istoric Spitalul Clinic de Urgenţe din Iaşi...

Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană

INTRODUCERE Asigurările sociale de sănătate, reprezintă principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Ele sunt obligatorii şi...

Organizarea și conducerea gestiunii financiare la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă Iași

1.1 Scurt istoric si obiect de activitate al Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda Iasi Spitalul Clinic de Obstetrica si...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Monografie la Spitalul Clinic Dr C I Parhon, Iași

Cap1.Organizare şi funcţionalitate la spitalul clinic « DR. C.I. PARHON,IAŞI » 1.1.Scurt istoric La data de 25 mai 1943, conducătorul statului...

Fundamentarea și Realizarea Cheltuielilor Bugetare la Spitalul Clinic Dr CI Parhon

Cap 1. Organizarea si functionarea Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iasi 1.1 Scurt istoric Entitatea publică studiată se numeşte „Spitalul...

Monografie Parhon

1. Scurt istoric şi obiect de activitate Spitalul medieval românesc a fost reprezentat de „bolniţele mănăstireşti”. Despre instituţii spitaliceşti...

Ai nevoie de altceva?